Отговори
# 195
Въпрос към ЛЛЛ: Нормално ли е в различните части на денонощието да изцеждам различно количество кърма?

Srebrina81, да – нормално е. Peace Изследователите са установили, че обикновено количеството на кърмата е по-голямо сутрин и постепенно намалява с напредването на деня (тези наблюдения са валидни за бебета, които имат по-дълъг пероид на спане през нощта и постепенно намаляват периодите между кърменията през деня). Нормално е количеството на изceдената кърма да не е едно и също всеки път (това зависи от различни фактори).

Повечето майки, които цедят за стимулация или за да хранят с изцедена кърма (а не просто за облекчение), споделят, че много по-ефективно е, когато цедят на кратки сесии през малки интервали, отколкото продължително, но по-рядко.  Не е толкова важно да се случва в точен час, по-скоро е хубаво да има добро изцеждане на кратки интервали, като би могла да си дадеш и една по-голяма пауза. Евентуално компресията на гърдата би могла да помогне за по-лесното изцеждане, а също и топъл душ/компрес преди цедене или чаша топла напитка (или вода, сок – каквото обичаш – по време на цедене. Създаването на приятна и спокойна обстановка също има благотворен ефект, както и приятните мисли, а близостта на бебето би имала още по-добър ефект. Предполагам, че вече си попадала на тях, но отново ще дам линкове към 2 статии - Начини за съхранение на кърма, както и Указания за съхранение на кърма.

Щом си открила, че това е удобният и ефикасен при вас начин на хранене, не бива да се измъчваш и самообвиняваш. Hug За доста майки по-лесно, бързо и приятно е да кърмят от гърда, а за други – предпочитаният вариант е с изцедена кърма. Има майки, които са успели да поддържат лактацията си и дълго време да хранят с изцеденя кърма. Във форума има и теми, в които майките, хранещи по този начин, обменят опит и идеи – ако искаш, можеш да ги потърсиш и да намериш нещо полезно и за вас.

Ако имаш и други въпроси – насреща сме. Wink

# 196
Хиляди благодарности за отговора!  Hug Направо си го разпечатвам и започвам точка по точка поне още две седмици, после пак ще го мисля. През нощта задължително го слагам на гърда, но предишната нощ имахме проблеми - уж засука (и то хубаво!), но явно не измука нищо, защото след 4-5 минути настана неистов рев, въртеше глава, плюеше гърдата и ме принуди да му дам бутилката. Тази сутрин ми спретна още по-неприятен номер - започнахме с изцедена кърма, която упорито плюеше, нахрани се с АМ, пак му дадох от кърмата - пак плю. Първо мислех, че е нещо от храната, която съм яла, но всъщност вечерях варено пилешко месо без подправки, явно не е от това  Thinking 

Деси, дали е възможно през нощта да е бил по-гладен и да се е разсърдил, че не пуска обилно мляко? Thinking А това, че е изплюл кърмата, може и да не е свързано с твоето хранене (обичайно, храната на майката оказва минимално влияние върху състава на кърмата). Дали приемаш някакви медикаменти, добавки, витамини, желязо и т.н.? Друг път реагирал ли е така на изцедена кърма, или е инцидентно?

А към „точките” мога да добавя и още няколко Mr. Green. Например - доста бебета са по-склонни да сучат по-спокойно, когато са сънени. Чудесно е, че слагаш Зарко нощем на гърда – ако и той на заспиване или на разбуждане суче по-спокойно и по-ефективно, можеш максимално да се възползваш от подобни моменти. Peace
Също така, много майки споделят, че контактът кожа-до-кожа е оказал изключително благотворно влияние за засукването на бебетата им и за лактацията им. Би могла да съблечеш Зарко голичък до кръста и да го долепиш до своята гола кожа - да го мушнеш в нощницата си, ако е достатъчно широка, и/или да се наметнете с някаква завивка отгоре (разбира се, главичката и да не е покрита, за да може да диша свободно). Дори и да не му предлагаш да суче – просто да си полежи така – голичък, до голата ти гръд - често се случва бебето и само да потърси гърдата. Ти може да си настанена в удобна за теб полу-легнала поза, да си подпреш възглавници, където ти е нужно и така заедно с него да си отпочивш и да се наслаждаваш на близостта му. Heart Eyes

Разбира се, не е необходимо да следваш всичко – ти сама усещаш какво при вас сработба и какво – не. От друга страна, ако нещо не е имало ефект днес, би могло да има следващият път, след няколко дни (т.е. понякога да се пробва «добре забравено старо»). Wink

Пиши как сте. Flutter

# 197
  • София
За акта - дали са го на таткото без проблеми (и ние нямаме брак); искали са му само личната ми карта.

mvsh, ние сме точно както си го описала - поне час минава в процедура хранене и памперси; особено нощем - Беболина суче по 15 мин, но я чакам поне толкова да се оригне, че ако не я дочакам, почти винаги връща после в леглото, но обикновено сменяме памперс преди и след ядене по описаната от другите схема и айдее минава час.

За продължителността на лохиите - при предното секцио - 45 дни; сега още ги има

За АБ при секцио - биеха ни венозно на всички с операции, три пъти дневно, докато бяхме в болницата. За след това - нищо.

Въпрос към оперираните мами - знаете ли кога можем да започнем с упражнения за стягане и прибиране на тумбарата?

# 198
*Cveteto* много ти благодаря за отговора  Hug Снощи и днес сме вече по-спокойни, а и разранената гърда се оправи и и давам и от двете Simple Smile Иначе честно казано много се надявам това при нас да не е млечница, но в събота сме на консултация и ще питам педито. Иначе няма никакви налепи по устата, вътре в нея или по дупенцето. На мен само леко ми се струваха, като спарени гърдите и зърната ми, но снощи спах гола до кръста и днес съм без сутиен и подплънки, само с блуза и мисля, че са по-добре. Иначе болката в гърдата ми снощи не беше външна, а вътрешна, като бодеж и аз си мисля, че е от запушен канал. Правих доста масажи и днес вече я няма болката Simple Smile
Здравей mvsh много се радвам, че вече си по-добре!  Hug
Възможно е тези бодежи, които усещаш навътре да са свързани евентуално със запушване на млечно каналче, в резултат на пропуснати кърмения от тази гърда. Предполагам, че сега с по-честите кърмения от нея нещата ще отшумят по-бързо. Би могла да опиташ с топли компреси преди кърмене и хладни след, с по-често и пълно изпразване на гърдата. Масажите, също са от полза, хубаво е че си сетила. Справяш се чудесно! Пожелавам ти всичко вече да е наред! Hug

*Cveteto* , благодаря за отговорите, съветите и загрижеността  Hug Hug Ади от вчера май започна да влиза в режим и то без моя намеса. Започна да се храни на 3 часа (+-10/15мин) и така ни се събират 8 хранения на денонощие. Суче си добре по около 20-25 мин. Не знам дали е достатъчно, но през това време активно се храни, чувам т.нар. "кех" и мускулчетата мърдат.Даже се оригва докато суче, без да пуска гърдата. Mr. Green Чудех се само дали има начин да разбера кога е започнала да суче от задното мляко и колко горе-долу време трябва, за да се нахрани добре с него?

Здравей Щастлива жена,
Чудесно е, че Ади вече суче по-често и активно! Ти също наблюдавайки признаците за това дали се храни достатъчно би могла да прецениш дали има нужда от още кърмения и ако прецениш да добавиш.
 Относно въпроса за задното мляко. Ако след кърмене усещаш гърдата си добре изпразнена, то обичайно би следвало да е достигнала до него. Ако гърдата е все още много пълна и тежка, би могла да я предложиш пак на следващото кърмене, за да има възможност да суче от по-масленото мляко. Ако изникне още нещо питай!  Hug

# 199
  • Варна
Здравейте да се запиша и аз в новата тема, докато не сте я изписали и нея, но да си призная въобще не ми остава свободно време, но то вече почти всички сме така. Признавам си не съм чела старата тема, но поне успях да прочета изписаното до тук от новата Simple Smile
Та първо  честито на всички нови мамчета, а на тези които все още са в очакване горе главата момичета и ви пожелавам най- лекото и безпроблемно раждане Simple Smile
Ние с бебка сме добре кърмим се за сега успешно, днес бях ме на консултация вече сме 3800 кг. и 52 см., оказа че за един месец е наддала с 900 гр. и е пораснала с 2 см., което само може да ме радва Simple Smile
И  ние имаме проблем с режима, т.е нямаме режим, ако един ден яде на  2,5 -3 часа и си помисля ето влизаме в някакъв график, то на следващия иска да яде на 1,5 - 2 часа, имаме и дни в които иска да е постоянно на гърда, което ме притеснява, явно някъде бъркам но не знам къде. Надявам се скоро да успеем да влезем в някакъв график.
Коликите и нас ни мъчат обикновено вечер между 19 и 23 е голям зор давам капки антифлат и чай от копър но не съм сигурна че помагат, но ги давам дето се казва за мое успокоение.
Умората и при мен взе да си казва думата,  къде ми се събират по 4-5 часа сън на вечер къде не, и съответно съм по нервна.
Подобрявам рекорди, три часа ми отне да напиша един пост  Shocked  
Лека вечер и а дано поспим малко тая нощ   newsm20

# 200
  • София
И ние ядем на интервали между 1 и 3 часа, благородно завиждам на тези с поспаливите бебета. А и не винаги спи след като се нахраним, през деня си седи спокойно и будна, но вечер се започва рев. Та от Биогайата не знам колко има ефект, това че спа на следващата нощ си беше чиста случайност, на по-следващата пак се дереше посред нощите.

Забелязах, че като се дере от рев и колики, като че ли посинява около устата и се попритесних, ще се консултирам с педиатърката по въпроса, но да попитам дали и на вашите бебчета се случва. Тя е доста беличка и според майка ми си е съвсем нормално и то оттам идвал и израза "да посинее от рев", твърди че аз навремето съм посинявала много повече, а аз също съм с много бяла кожа.

Днес имах и една драма с мен, по спешност отидох на преглед, слава богу се оказа, че всичко е наред. Причината беше, че по цял ден нямам никакви лохии, а когато ходя по голяма нужда например и се понапъна ми изтича известно количество кръв, но ми казаха, че е нормално, просто при някои жени така изтичали лохиите - на порции и било нормално, все пак докторката каза, че е длъжна да ме прегледа за да се увери, че всичко е наред и след като минат 40 дни от раждането пак ме вика на преглед.

# 201
  • София
Деси, дали е възможно през нощта да е бил по-гладен и да се е разсърдил, че не пуска обилно мляко? Thinking А това, че е изплюл кърмата, може и да не е свързано с твоето хранене (обичайно, храната на майката оказва минимално влияние върху състава на кърмата). Дали приемаш някакви медикаменти, добавки, витамини, желязо и т.н.? Друг път реагирал ли е така на изцедена кърма, или е инцидентно?

За храна вечно е гладен и сърдит, уж се събужда на 3 часа, но гълта така, все едно не е ял поне 5. Не приемам абсолютно никакви медикаменти, дори Л-Тироксина за щитовидната временно го спрях докато не пусна новите изследвания. Тази реакция да изплюе кърмата беше инцидентно, по принцип сутрин се цедя, за да съм сигурна, че е поел поне малко кърма (а не само се е лигавил на гърдата), така че на утрешното сутрешно цедене ще видя как ще е положението  Tired
Най-искрено благодаря за новите точки, добавям си ги към списъка Hug Лягането "корем-корем" още не сме правили, защото ми се пада точно върху пикочния мехур, а това за настрани изобщо не ми е хрумнало, ще го пробваме още тази нощ  Hug Hug Hug

# 202
Момичета, като изкъпете децата вечер и ги сложите да спят, слагате ли им шапчица? С баткото не ползвах шапка, но той беше лятно бебе и беше горещо, а сега слагам след баня една тънка шапчица, че все ми се струва, че може да му е студено на детето.

# 203
  • София
Момичета, като изкъпете децата вечер и ги сложите да спят, слагате ли им шапчица? С баткото не ползвах шапка, но той беше лятно бебе и беше горещо, а сега слагам след баня една тънка шапчица, че все ми се струва, че може да му е студено на детето.

Аз слагам за половин-един час, докато изсъхне хубаво косичката, след това я махам, защото ми се струва, че му е горещо да спи с шапка  Simple Smile

# 204
Момичета,да ви прекъсна разговора за бебчовците...Ние май ще се раждаме на 1ви ноември... Tired Имала съм 1 см разкритие само и никакви признаци за раждане  все още Sad Никакви контракции,нищо...
И да ви се оплача малко от сестрите в "Иван Рилски"-Ст.Загора:
Скрит текст:
Тая вечер бях на запис на тоновете и при евентуално разкритие да ме приемат за раждане. Лягам аз и съответно ми слагат тия слушалки,или както там ги водят,като трябваше аз да ги държа през цялото време.Айде,за държането не ми е никакъв проблем,ама никакъв, ама по едно време се размърда нашия бебок и изчезнаха тоновете,т.е. слушалката трябваше да се намести. Познайте кой се занимаваше с това...Вярно, че след време ще съм живот и здраве с едно д-р пред името ама ще лекувам животни,а не хора...Та аз сама си следях тоновете,само им използвах апаратурата.Като дойде доктора да види какво става изведнъж много почнаха да работят...Абе просто нямам думи за тая нощна смяна.До сега 3 пъти съм ходила през деня,и сутрин когато има и визитация ми обръщаха повече внимание,отколкото тая вечер...Така да не им се работеше, че нямам думи просто.
И като капак на всичко се скараха на една жена,на която и предстоеше секцио, как можела да очаква да има човек от болницата до нея постоянно,то има паник-бутон,който като се натисне и поизчакаш малко може и да дойде някой да те види #Crazy #Crazy #Crazy Това не е нормално за мен,като се има в предвид че говорим за частна клиника,а не държавна(не че това е някакъв критерии, но все пак).
Малко дълъг ми стана поста,извинявам се ако съм ви отегчила.
Дайте идеи как да вадим бебо по-бързо, за да сме октомврийчета Grinning

# 205
Аз слагам шапка само след баня докато го накърмя да му попие влагата от косичката. Но от няколко дена не съм слагала, защото проветрявам вече само сутрин и в стаята е 23-24 градуса.
Хм, така като чета постовете май и аз имам проблем с дясната гърда.Цял ден ме боли, а аз като го кърмя винаги първо от тази гърда започвам..Пробвах да се цедя и съвсем малко кърма ми пуска, ще пробвам утре с топли компреси да видим дали ще ме облекчи, че е голяма мъка  ooooh!

Тони Радева аз изпаднах в нервна криза/много ме ядоса бащата на детето/ и след почти 48 часов рев родих преждевременно без грам болка, но с изтекли води и разкритие. Не ти го препоръчвам  Joy

# 206
  • София
Тони, направо ме уби с този разказ! В "Тина Киркова" се държат 100 пъти по-добре от това, което описваш  ooooh!

За другото само съм чувала разни неща - секс, люто, ходене по стълби, но нищо не съм пробвала, доколкото бях секцио. Ама не го мисли много - важното е детето да се роди живо и здраво, ние ви чакаме  Hug

# 207
Здравейте, мамчета Simple Smile Да ви се похвалим и ние. Родихме се на 19.10.2012 в Тина Киркова. Сутринта на 19-ти ни приеха в болницата за преносване 8 дена. Нямах никакво разкритие, но към обяд се почнаха контракциите и в 19:45 се появи на бял свят. Кръстихме я Ванина. Нашата малка принцеса тежи 3,650 и 53 см. На 25.10 ни изписаха, че имахме жълтеница, но вече всичко е наред. Кърмим се и вече сме по- спокойни че се у дома Simple Smile Честито на всички майки  Hug  Simple Smile

# 208
Абе аз правих секс, качвах стълби, ходих по 100 часа пеша, нищо не помогна Grinning

Ще дойде, Тони. Не се притеснявай.

По въпроса с лохиите - абе мен кръв нещо не ми тече от три дена, ама онова другото, което тече с нея - едно прозрачно такова, ако се сещате, си е там и като че ли мирише. Чудя се дали е нормално, ама ще се обадя да питам лекарката, да не гадая така. Все пак някой ако има опит с това, да каже.
Шапка вкъщи не слагам, тъй като е 23 градуса, и то в стаята, в която той спи. Иначе е малко по-топло даже. Навън досега слагах тънка, ама днес като гледам е за дебела. Как бихте ги облекли днес? Аз все се чудя по сто часа. Последният път накрая детето пак си беше плувнало в пот, а хем наистина не беше много облечен, ама явно беше много слънчево и го напичаше.

Аз съм изпаднала явно в тотална следродилна депресия. Рева и си мисля, че нищо не разбирам и изобщо не мога да се справя с това ревящо мъничко същество. Мъжът ми каза, че не мога да го успокоявам, защото съм напрегната, ама той го успокоява, включвайки сешоара за неопределен период от време. На мен просто ми се иска някак си поне аз да го успокоявам без тоя сешоар, защото на края може би няма да имаме пари за ток...И така. Днес сме на консултация, ще питам по колко мл кърма да давам от шише и мисля да се насочвам към този тип хранене, че няма да ми издържат нервите иначе. Миличкият бебчо - толкова е сладичък и като се сгушиии Heart Eyes Heart Eyes
Истински малък мармот. Премлясква с тия малки устенца и слага отпред ръчичките, усмихва се и това е най-прелестната гледка на света за мен.

# 209
Честита бебка на мама sve0312  bouquet  bouquet  bouquet

svetla81 това с посиняването е напълно нормално...........и каката ни е беличка и дребната също.........плаче и посинява.Не се притеснявай.Аз по-скоро се притеснявам,че имаме много колики.......до кога ще продължава това.Чак снощи така ми писна,че викам на мъжът ми,че ще взема да й дам аналгин или спазмалгон,за да млъкне накрая #Cussing out.........бях яхнала метлата 5 часа да се дере и да я носим и сешуар да бръмчи,то да крещи зверски............  ooooh! ooooh! ooooh!
Та няма файда от биогайа,инфакол,копър и т.н...........
Не мога да повярвам,че няма ефикасно лекарство за колики........  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт