Отговори
# 405
Хмм, странно, нещо е станало. Редактирах го сега, ето го пак: https://www.facebook.com/boobamara.fb?fref=ts
(Буба Мара във фейсбук)

# 406
Здравейте, момичета:) Благодаря за пожеланията, сега за първи път ми остана малко време:)

Честито на всички нови мами!:)

Чудя се да включвам ли разказ, хайде ще напиша за някои любопитни ноемврийки да не ги е страх нито от естественото, нито от секциото, защото преживях и двете..

Скрит текст:
На 26.10 влязох в болницата за преносване, имах контракции чат пат на 15мин, но нещо не ми беше до раждане и бях много недоволна, че ме накараха да ме приемат. На 27.10 контракциите бяха на 10мин. аз си траех (пак не ми се раждаше) а и моя доктор беше зает, беше пълно с родилки, крясъци се чуваха от всякъде..направо като на война:) към 18ч. контракциите станаха на 5мин, звъннах на доктора да го питам да идва ли да не идва ли, каза да изчакам до 20ч да му звънна да кажа на колко минути са. И така в 20ч. бяха на 4мин, звъннах му и почнах да го чакам. Когато дойде ме прегледа - разкритието 6-7см..кеф..айде на клизмата, не се получи тая клизма, ама нищо, така спечелих още половин час и минах да си събера багажа от стаята и от нямане накъде влязох в предродилна. Сложиха ми система, спукаха мехура (не боли изобщо) и така за половин час пълно разкритие, аз даже не гъгнах, само дишах, контракциите бяха на 2мин по 40секунди абсолютно поносимо..и тук почна малко ужас..бебчо не искаше да слезе, увеличиха ми системата 2пъти..вече знаех, че нещо не е наред..досега да бях родила...почнаха големи мъки, дотук беше дишането..вече си крещях и си чаках секциото, иначе бях сигурна, че ще умрем и двамата..и така почнаха да влизат тичайки от вътрешно отделение, кардиограми, кръвно..всичко в движение между контракциите, така се озовах на операционната маса..болките бяха нечовешки...следващото, което помня е, как се събудих от упойка, такова облекчение изпитах не е истина..2мин малко гърч докато ми сложат нова упойка и ме тресеше и хоп всичко свърши..раздвижването беше гадно, но доктора препоръча аулин - изсипваш в устата и го разтваряш там, не остава по чашата така и казвам ви прави чудеса! И така ден след ден се чувствах по-добре, щом ме преместиха в нова стая почнаха да ми носят бебчо и се закърмихме много успешно (пу пу), боли не боли ставах заради него..всичко се търпи:)

# 407
Здравейте,
Милинка, Наде, трябва да получите награда за търпението, момичета.
Аз за кърмене си купих три блузки тип жилетка - с копчета отпред. Откопчавам горните две копчета и съм готова. Имам си и сутиен за кърмене. Не смятам, че е нужна някаква специална кърмаческа дреха. С пижамите по същия начин - ползвам една с копчета отпред.
За килцата. Аз качих 8-9 кг, оставих ги в родилното. Мисля, че и още съм свалила, защото като се гледам, толкова слаба не съм била през последните няколко години. Коремът ми съвсем се прибра, макар че още е доста отпуснат и болезнен - слагаха ми едни инжекции против тромбоза и от тях ще да е тази болка и лек сърбеж.
Дали е до организъм - да, мисля, че има голяма доза генетична обусловеност. Но и начинът на хранене е важен. Поне при мен е така.
Бебка се разплака, трябва да се храним. До скоро.

# 408
  • София
Ordinary_World, радвам се, че имате подобрение  Hug

За кърмене ползвам разтегливи блузки с голямо деколте и отгоре обикновено някое горнище с цип, а за спане нощници или пижами с копчета. Лошото е, че не понасям вкъщи да седя със сутиен, камо ли пък да спя с него и вече всички домашни дрехи са ми на едни приятни петна от кърма и ланолин  Mr. Green, като последното нали си е мазнотия и няма изпиране, ама нали са домашни дрипи, прежалила съм ги отдавна. Иначе за навън определено ще си купя разни по-специализирани, но имам и разтегливи пуловерчета, които също ще вършат работа на първо време.

За килограмите - при раждането и престоя в болницата свалих само 5кг., от изписването до сега съм свалила още 5-6, остават ми едни около 4кг, отгоре, но май продължавам да отслабвам. То с този режим, недоспиване и недояждане свалям по около половин килограм на ден, не че го искам, дори много се притеснявам да не ми спре кърмата, но засега това е положението, купих си поне витамини да пия, пак Pregnacare.

# 409
Здравейте момичета. Прочетох ви набързо. Да честитя новите родени бебчета и да им пожелая много здраве  и бързо възстановяване на мама.
На мен ми се спи страшно много едвам гледам но не се очертава скоро да лягам. Ние почивните дни пак направихме голямо пътешествие. Бяхме на сватба с бебека извън Варна и мога да я похваля, че издържа геройски цялата лудница. В ресторанта си спеше спокойно даже аз я събудих насила да яде, не знам как спа на този шум. Но не бяхме единственото бебе или единствените луди  Wink
Утре когато имам   повече време ще се включа в темите. .Сега се сетих че бях виждала блузи за кърмачки в H&M  във Варна. Но това беше преди доста време, но предполагам че и сега имат.

# 410
Момичета,
имам въпрос за съхранението на кърмата и за кърменето:

1. Когато се цедите, винаги ли съхранявате отделните "порции" в отделни контейнери? Тъй като аз на едно цедене мога да изцедя не повече от 20-30 мл кърма, моля за информация, допустимо ли е например в 16ч. да съм изцедила 20 мл и след това изцеденото в 19ч. да сложа в същия контейнер?

2. Кърмя Иван, като редувам двете гърди (т.е. на едно хранене давам едната, а на следващото другата). Държа Иван по 30 мин. на гърда, но той не поема повече от 60 мл максимум (днес е вече 8ми ден и следва да поема по 80 мл. на хранене). Опитах "номера" с компресията от клипа на ЛЛЛ, но нещо не ми се получава. Дали има друга техника, която мога да приложа?

ficho_linka, честит ти голям юнак! Здрав и спокоен да расте! Не разбрах дали въпросът е адресиран към нас Blush, но оцветяването и кърмаческата тема ме привлякоха да пиша. Mr. Green Надявам се, нямаш против. Hug

За съхраняването и третирането на изцедената кърма могат да ти бъдат полезни статиите Указания за съхранение на кърма и Начини за съхранение на кърма. За по-лесно размразяване и порциониране, би могла да съхраняваш на малки порции (по около 50мл, например).
Ако правилно съм те разбрала, питането ти е дали може кърмата, която се изцежда на няколко пъти, в рамките на един ден, да се съхранява общо (а не на всяко цедене в отделно съдче), така ли е? Да, може кърмата от няколко изцеждания да се съхранява общо. Тази, която си изцедила по-рано, можеш да държиш на стайна температура (при условията, които са посочени в горните статии) или да сложиш в хладиника. Ако количеството на прясноизцедената кърма е по-голямо от вече охладената, може първо да я охладиш известно време в хладилника и после да я долееш към изцедената по-рано и да я замразиш. Ако доливаш кърма към вече замразена - количеството на доливаната да не е по-голямо от вече замразената и първо да е охладено, за да не се разтопи замразената кърма.

Съвсем нормално е бебето да не изсуква еднакво количество кърма всеки път (и възрастните всеки път, когато хапват или пийват нещо, то не е точно едно и също количество, дори напротив).
Няма точно определено количество кърма, което едно бебе трябва да изяжда на кърмене. Стомахчето на новороденото е съвсем мъничко – на един ден, неговият максимален капацитет е едва 5-7мл (половин супена лъжичка!), на третия ден – около 22-27мл, а на една седмица – 45-60мл. Ако се посочват някакви цифри за това колко кърма поема бебето, то по-скоро е важно да се има предвид не еднократният прием, а какво количество поема общо на денонощие. Различните бебета приемат различно количество кърма; типичните граници на количеството прието мляко за денонощие през втората-третата седмица след раждането са около 600-800мл, а между 1 и 6 месеца – около 570-900 мл.  В статията От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми има повече информация по тези въпроси.

Споделяш, че не успяваш да се справиш с компресията. Дали тази статия няма да ти е полезна? Ще опитам и накратичко да ти обясня - когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти. Доста майки споделят, че я правят инстинктовно, без да знаят, че се нарича «компресия». Ако имаш колебания дали Иван поема достатъчно кърма, може, след като добре е изсукал първата, да му предложиш и втората – ако е още гладен, може да посуче и от нея, а ако е заситен, вероятно ще ти откаже. Докато е на гърдата, би могла да обръщаш внимание дали суче активно – да му се движат мускулчетата по челюстите и слепоочията, да преглъща, да издава специфични звуци за преглъщане (накои ги оприличават на «кех-кех» или «къх-къх»).
Ако ти се струва, че Иван е по-сънлив и повечко поспива на гърдата, отколкото да суче активно, може да опиташ някои идеи от тази статия - Събуждане на сънливо бебе.

Ориентир дали бебчето ти поема достатъчно кърма могат да са и – поне 5-6 напишкани и поне 2-3 наакани за денонощие (като акото да е с размер поне колкото монета от 1лв.); а също така и общото му състояние – лигавиците на очите и на устичката му да са влажни, кожата му да е с добър тургор (т.е. като се натисне с пръст кожата му, почти веднага след това да си възстановява цвета), да е жизнен и активен, когато е буден.

Надявам се да си намерила нещо полезно за вас. Пожелавам ви спокойно и приятно кърмене, ако имаш въпроси към нас – насреща сме. Wink

# 411
  • София
siana999, стискам палци скоро да се приберете с бебка  Praynig Надявам се нещата вече да са много по-добре и да се включиш с прекрасни новини  Hug

За съжаление, стомашно-чревните проблеми са много чести на тази възраст, ние още не можем да закрепим коремчето, утре сме на второ мнение в частна клиника, че детето се измъчи с това разстройство  Sad

За втори ден излизаме на дълги разходки, но след това Зарко се разсънва и няма заспиване доста дълго време, явно не сме любители на чистия въздух  Mr. Green Същата работа е и с къпането, но аз съм същата, так че не се учудвам изобщо  ooooh!

Добре дошли на Уинкс и Ема Hug
Честито на Kikcis, ficho_linka и jina81  bouquet Hug Да са ви живи и здрави малките буболечки  Hug

Наде, Милинка, успешно и безболезнено раждане!  Praynig Hug

За печките: пускаме от първия ден от прибирането. Навън е топло, обаче ние сме в студената стая и температурата вътре стои на 17-18 градуса, та затопляме до 22 градуса.
За памперсите: купих двойка, защото единичката му стягаше на крачетата, но пък двойката пропуска, та и от нея не съм много доволна  Crossing Arms

Ordinary_World, ужасно неприятно  Sad Дано нещата се оправят бързо  Praynig

blasphemy, аз пък смених "Инфакол" с "Еспумизан", но и двете скачаме от трън та на глог, защото и двете лекарства всъщност са "Симетикон", просто на различни фирми и под различно име  Mr. Green Аз мисля от утре да включа и "Колийф", защото вече не се търпи, започна да не заспива по 2 часа  Sad Само се чудя дали е съвместим с "Еспумизана"  newsm78 Сега ще почета за този "метод на д-р Карп", засега започнахме с масажчета, дано има поне малък ефект  Peace

Fortuna, дано проблемът с пъпчето се оправи бързо, много неприятно  Sad
Късметче, отвратително отношение  #Cussing out Но важното е, че всичко вече е зад гърба ви. Между другото, на родилките със секцио шевът не се проверява до третия ден, чак тогава го промиват и сменяват превръзката  Peace Но за естественото раждане липсата на хигиена е недопустима  #Cussing out
timide, губиш ми се някъде  newsm78 Дано вече да сте вкъщи и затова да не се включваш  Hug

Моята кърма спря окончателно, сутринта успях да изцедя буквално 10 капки от двете гърди   Sad Хиляди благодарности на нашите отзивчиви консултанти за съветите  Hug, но явно нямам никакъв шанс да тръгне отново, затова ще я спирам окончателно  Cry

# 412

begbie, честит ви син! Името му е прекрасно  Heart Eyes  аз съм и пристрастна към това име, де  Laughing  Да ви е жив и здрав, много да ви радва, а вие да го слушате Simple Smile

Мерси много Дион, напълно съгласна съм за името  Flutter. По повод него разбрах, че имаме и обща позната Валя, ще се радвам да се засечем някой път. Simple Smile
Бих искала да те питам и за слинга- кой модел си избра и всъщност каква е раликата, освен цената?

Връщам се да чета, ако не се събуди бебока де..

# 413
-=Деси=- не се отчайвай за кърмата. Аз съм на мнение, че природата си знае работата.
Всеки ми казва, че детето и да е кърмено само няколко дни пак е от полза.
Всъщност ти от колко време кърмиш?

И нас ни почнаха коликите и тъй, като чаят от копър на Хип не помогна, минахме на "Колийф", та до дни ще споделя и аз впечатления.
Просто, като се сетя колко мъчат тия колики дечицата ни и сърцето ми се къса... Когато бебка се разплаче се чувствам толкова безсилна Sad

# 414
  • USA
Методът на Д-р Карп тук е много популярен - поне беше преди 5 години, защото още тогава ме учеха в болницата. Тук още от болницата ги повиват, Ема е почти непрекъснато на пашкул. Със синът ми много помагаше повиването, особено с едни одеялца с лепки, с нея не мога да преценя. В книгата The happiest baby on the block, става въпрос за 5S - swaddle, side, swing, shhh, suck. Ето тук има накратко: http://www.happiestbaby.com/5-ss-system-may-help-colic-symptoms/ При нас всички помагат с променлив успех. Също помага като пусна сешоара да бръмчи,

Ето още една много интересна теория за езика на бебетата: http://www.youtube.com/watch?v=PgkZf6jVdVg. При нас според мен всичко влиза в категорията газове и още не мога много да и разграничавам плача.

Моят слинг е с халки. Много е красив, но според мен много трудно се свиква със слагане/махане. Със синът ми не съм го ползвала, сега смятам да съм по-настоятелна. Кенгурото при нас вършеше много работа.

# 415
  • София
-=Деси=- не се отчайвай за кърмата. Аз съм на мнение, че природата си знае работата.
Всеки ми казва, че детето и да е кърмено само няколко дни пак е от полза.
Всъщност ти от колко време кърмиш?

На мен заради осложнения след секциото не ми даваха детето изобщо, така че реално започнах да го кърмя на 11 ден, когато ни изписаха. В болницата се цедях, но кърмата намаля драстично още там. Като се прибрахме го слагах на гърда, но кърмата просто не тръгна, а само измъчих детето, защото беше безумно гладно  Sad Пих и ядох какво ли не, мъчихме се до вчера сутринта, а днес просто видях, че няма смисъл  Tired

Почетох (по-точно - погледах клипчета) за метода на д-р Карп. Честно казано, тези неща ги знаех и си ги прилагаме вкъщи, но не знаех, че имат име. Между другото, това са много стари методи, използвани от различни народи, просто той е написал книга и ги е систематизирал, а не ги е измислил  Peace

# 416
За коликите това лекарство наистина ще помогне  Mr. Green
http://www.youtube.com/watch?v=AF_nfazQaek

# 417
  • USA
Да Деси, тук не се нарича "метод на Д-р Карп", но видях, че в Бг така му казват.

# 418
Да споделя и аз за коликите - понеже и нас ни мъчат, капки от скъпи по-скъпи и ефекта май е мираж някаъв от време на време Simple Smile Една мама в парка ми каза за едно мехлемче за коремче БЕБИНОС се казва, немско с анасоново масло. Струва 1-2 лева и май като му масажирам коремчето на бебо се успокоява понякога. Ако искате може да пробвате.

# 419
Деси, не се измъчвайте повече. Просто си храни детенцето да расте нормално и това е. Братовчедите ми и един ден не са кърмени - пък порснаха по два метра, мъже като канари. При това навремето не е имало толкова усъвършенствани бебешки млека. Дано и разстройството се оправи.
Нашата беборана днес спи цял ден. Чака ни среднощен купон. Започнах да й давам по малко Инфакол и това явно я успокои. Ама нощите са ни дъъъъълги.
В болницата тук бебетата ги повиват с пелени. Ръце, крака, всичко е здраво пристегнато. Дори и на главата имат пелена като забрадка - приличат на малки кадънчета. Мислех си, че това пристягане е мъчително за бебето, защото като я разповиеха цялото й телце беше в следи от пристегнатите пелени. На изписването я сгирджихме със свободните дрешки, прибрахме се и я сложихме да спи. А тя реве ли реве. Не можехме да разберем причината, докато не се сетих, че може би не се чувства добре в широките дрехи. Поразсъблякох я и криво-ляво я пових, както в болницата. Тя мигновено се укроти и заспа. После си обясних, че може би повиването й създава усещане за утробата. След ден-два преодоляхме постепенно това желание за стегнатост. Но определено като е на по-закътано, се чувства по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт