Отговори
# 540
  • София
Симона, много добре ще направиш  Peace Аз съм "за" ранното отучване от залъгалка, но сега ако не е тя или палецът, веднага започва да тегли към устата си всичко, което докопа - кутийката от залъгалката, лигавника, ръкавите, одеялото...  Mr. Green

mvsh, страшни приключения Mr. Green

На Зарко вече му се надига пишлето и струята става доста по-дълга, не знаеш къде ще удари  Mr. Green

Дион, това с нослето съм го изпуснала  newsm78 Какъв е проблемът там?

За 40 дни: и на мен ми се вижда прекалено. Може би някога е имало резон в това нещо, но сега просто е абсурдно, да не говорим за летните бебета, които могат да се извеждат много по-рано от нашите есенни  Peace

Момичета, който вече е ходил/записал час за молитвата на 40-ия ден: какво ви казаха да носите? Ние ще викаме свещеник вкъщи, та да знам какво да приготвя  Peace

# 541
Здравей, *Cveteto*! Благодаря за отговора. Храним се от шише, защото според мен аз не можах да се науча да го слагам правилно на гърда,колкото и да гледах снимки и описания.Даже на имейла съм ти пратила снимка, за да ми дадеш мнението си. Отделно пробвах следното: претеглих се с Калоян преди да го сложа на гърда и след като 30 мин. е сукал и разлика нямаше, след това му дадох кърма със шише и грамчетата се лъснаха.Когато го сложа на гърда виждам, че му мърда брадичката, но не и ушенцето, затова си мисля, че ми ползва гърдата за биберон, изпитвам лека болка(може би зърното е на твърдото небце).Отделно след известно време Калоян започва да си дърпа главата и да я върти в различни посоки или пък я натиска с лечице и ми причинява болка.Колкото и да се опитвам да направя дълбокото засукване , май не успявам.Давам зърното между носа и горната устна или на долната, уж отваря широко уста, но като погледна, устничките му не са обърнати навън, а дали езичето е отдолу - не мога да видя.Явно ми трябва помощ, но не знам дали в Добрич някой ще се отзове, защото бях помолила Amorevole да ми даде някоя мама с опит и тя веднага се отзова и ми даде телефон, но за съжаление момичето нямаше възможност да дойде и така.Ако искаш ще ти пиша на ЛС, кое е момичето и да ме свържеш с някоя др. мама с опит в кърменето.Благодаря предварително!

# 542
Гледам, че сте коментирали секретите в нослето. Ние засега нямаме такъв проблем, но при сина ми често се появяваха - всъщност той с хъркащо носле го изписаха от болницата, явно си беше лепнал някакви коки още там. Та - с обикновен капкомер капвах по 1-2 капки физиологичен разтвор във всяка ноздра и след една-две минутки с аспиратора издърпвах разтворения секрет. Това е за почистване, а за лечение - по-старата школа педиатри обикновено изписват капки Коларгол, които съдържат колоидно сребро и се приготвят в аптеката. Може също от аптеката да ви дадат шишенце, водичка и едно пакетче, като вкъщи смесвате водата и съдържанието на пакетчето в шишенцето. Тези капки добре изсушават носната лигавица. Неудобството им е, че цапат доста и бързо изветряват - най-много 7 дни могат да се ползват. Друг вариант за отпушване на нослето са капките Виброцил - по-рядко ги изписват, но знам, че стават за малки бебета.
Ако секретите обаче не са хрема, а причината е бактерия някаква, най-добре да се види каква е чрез посявка и после да се лекува. Вариант е намазване с Бактробан или капене на Тобрекс (той е за очи, но и в нослето може да се слага), обаче пак си зависи с какво се борим.

# 543
Здравейте мами:)
Аз не съм от активно пишещите мами, но съм от активно четящите Simple Smile Трябва повече да се включвам , но не  винаги ми остава време.
Днес бяхме на консултация и след първия месец вече сме 4850гр и 56 см(малкия се роди 4020гр/52см), което е добре. Изцяло на кърма сме(много съм горда от себе си  newsm44 newsm44 newsm44)
За разходките -  ние излизаме на разходки от 10-12 ден. Възползваме се максимално от хубавото време. На Лазар много му харесва навън и колкото повече се тръска количката , толкова по-добре спи. Simple Smile Не мисля, че изолацията за 40 дни е най-доброто решение, защото все пак трябва лека полека детето да гради имунитет , а и идва зимния период и няма да е много за разходки, ако има сняг. Аз извеждам детето когато няма силен вятър,мъгла и валеж. До -5  градуса може да се извежда без проблем, стига да е облечено детето.

Хубав ден и усмихнат ден   bouquet

# 544
Здравейте, мамита!  newsm51
След отговора до *Cveteto*, да се включа по темите:
Относно разходките: нашата беше на 20-тия ден. Не съм го изкарвала предварително на терасата, като не броим няколкото приближавания към отворен прозорец.Наистина добре им се отразяват на бебоците разходките, но аз в последно време( от 2 дни) не съм го извеждала, че не е много хубаво времето, а и нямам дъждобран все още за количката.
Относно акитата: и нашите са воднисти и аз се бях притеснила, че имаме диария, но явно е нормално като ви чета.
За залъгалката: и ние я плюем, аз също я давам само когато реши да си вкара палеца в устата и не съм им привърженик, защото и при нас се получи отбелязка, явно много силно е сукал.
За сополките: ох и ние ги имаме.Не съм казала още на доки, но ще го направя, като гледам, че ви изписват разни капки.Аз капвам физиологичен разтвор и после с аспиратора на "Маример" ги махам.Някой да е чувал да се отлага ваксина, заради сополките?И изобщо каква е разликата между секрет и сопол, щото това, което изкарвам си е еднакво откакто съм почнала тази процедура.Извинете  за глупавия въпрос!
Хайде, напускам ви, че дойде време за хапване!

# 545
  • София
roxy_, Ordinary_World, -=Деси=-, Poli BK, mvsh, момичета при нас с Ади е абсолютно същото по отношение на хранене, спане, мрънкане, ръмжене, свиване и акане. Само дето тя винаги се изаква доста звучно и от раз, направо го изстрелва hahaha hahaha Това явно е нещо и просто период, през който трябва да минем Peace

За разходиките - ние излизахме 2 дни за по 10-15 мин на двора и после направо два часа бяхме навън. Mr. Green Не я обличам много дебело, даже както някой беше писал - понякога аз съм по-облечена от нея Joy

Момичета, да ви питам нещо - излезнаха ни ситни пъпчици около устичката и даже двечки почти до оченцето от долната страна. Вие мажете ли с нещо тези пъпчици, аз се чудя дали да ги мажа или сами си минават newsm78

# 546
Srebrina, ама нашата съдба с теб е тотално еднаква Grinning
Същото с кърменето, същото с акото, същото със Маример-а, разбира се, и аз не знам сополи ли изкарвам, секрети ли, ама за мое успокоение мисля, че са секрети. Едни такива белички или прозрачни са и се точат.

Пъпчиците, ако са старта на бебешкото акне, Щастлива жена, на мен дерматологът ми каза с нищо да не ги мажа, и че си отминава само. Може да си му мажеш лицето с крем за лице или пък  преварен студено пресован зехтин, само да не е някакъв тотален мазньоч, че на мен съседите отгоре ми дадоха един такъв крем с ланолин и вазелин, който добре, че не намазах на детето, че щях да му запуша порите само.
Аз питах зехтинът не е ли мазен също, но дерматологът отговори, че принципно що се отнася до кожни проблеми при бебетата, сухата кожа е по-проблемна от мазната. Въпросът е само да не е нещо, което да запушва порите.

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 18:46 от blasphemy

# 547
Преди малко се върнахме от консултация. Катрин вече тежи 4100гр, а се роди 2850, но не е порастнала - пак е 53см. Сложиха и` ваксина и си поплака порядъчно.
За разходките - разхождаме се навън от 12-тия и` ден, без предварителна подготовка.
за чистата молитва - предполагам, че за да се чете, трябва майката да е кръстена, нали? Аз не съм и ще пропуснем, но съм решила да приготвя някаква почерпка за 40 ден на детето и да дам на една- две познати, че нямам възможност да каня гости в къщи, пък и доста вируси върлуват сега.
за капките за нос Поли е права за Коларгол-а - много помагат(ползвах ги с каката) - майка ми е фармацевт и ми разтегляше нужното количество в тъмно шише, купувах си и дестилирана вода в ампулки и като ми трябва - смесвам и ползвам (имат годност така 7 дни). Много цапат, но и работа вършат.
за акитата нашите приличат на горчица, примесена с частици като извара. Преди няколко дена сякаш бяха по-редки, сега са по-гъсти, не знам на какво се дължи - все е на кърма. Понякога имат и зеленикав оттенък, понякога са по-жълти.
за повръщането питах докторката и каза, че е нормално ( даже и в кабинета повърна, докато я въртяхме да я преглежда).
за залъгалката аз давам, за да не си смуче ръцете, че ако има възможност и двете ще ги пъхне в устата. Понякога не я иска и аз не настоявам, но понякога пък си я търси и така се успокоява и заспива.
момичета, направете си повече копия на акта за раждане на детето, защото го задържат в социалната служба, а с третия болничен искат да се представи и копие от него. В служба ГРАО носете у-нията за раждане на всичките ви деца, личната си карта и пари - услугата не е безплатна, на мен ми взеха 3,50лв. , за да ми издадат у-ние за децата, които съм родила, после с това у-ние, копие от у-нията за раждане на всичките ви деца, оригинал на у-нието на детето, за което е помощта и лична карта се ходи в социалната служба /color] Извинявам се, ако съм ви досадила с тези обяснения, но може да са от полза на някой, да не се разхожда по два пъти до службите.

# 548
 Hugblasphemy Hug Hug Какво да се прави!Това е положението, трябва да се справяме някакси!

# 549
за чакането до 40 ден за разходка - аз предния път чак след молитвата на 40 ден изведох баткото,ама то си беше зима,  като то тогава даже трябва да се заведе на гости на три места...забравих каква точно беше идеята. Иначе преди да изведа започнах с изнасяне на терасата първо за по 5 минутки и така до 30 минути в най-слънчевите часове.Сега...честно казано се чудя дали ще чакам, но опреледено не бързам.
  въпрос към консултантите: докато бяхме раделени с беба, поддържах лактация и ден преди да си я приберем успявах да изцеждам спокойно по 100-на милилитра от двете гърди, като виждях, че има и още. Като се прибрахме тя засука веднага/ за мое щастие/. Сука 10 минутки, след което спа малко повече от 3 часа. Следващото хранене пак така. През нощта яде 2-3 пъти по 20-30 минути. Вторият ден обаче започна са стои много по -дълго на гърдата, унася се и тъкмо  като я оставя да спинка в кошарката тя дремне малко и се буди пак гладна. Казвам гладна, защото постоянно търси гърда. Ака 6-7 пъти по съвсем малко и рядко, но го отдавам на приема на антибиотик в болницата, а и на смяната на АМ, което е яла там с моята кърма сега. Вчера памперсите не бяха много мокри. Днес обаче пак ака така по малко и на често, памперсите са доста мокри, но продължава същият режим на всеки час и половина -два суче по 30 минути, унася се за малко и пак иска да яде. Чуденката ми е дали това е защото се нагаждаме или кърма не ми стига

# 550
Аз май имам въпрос към консултантите, ако разбира се е уместно да питам, след като храня с шише:

Кирил започна супер много да будува. В резултат на това храненията му меко казано се разбиха.
Има дни, в които има само 6 хранения, защото е буден адски много време, не иска да яде, а накрая се изморява, заспива и съответно пропуска хранене. През нощта прави 4-часова пауза. Сутрин е по-гладен, но после по обяд едвам изяжда по 50-60 мл. Иначе сутрин имаме сполучливи хранения по 90-100 мл. Като количество за денонощие се въртим около 600 мл, и то преко сили. Това прекалено малко ли е? Не знам какво да направя. Аз и да го събудя, той като не иска да яде, не иска и толкоз. Четох, че 3тата седмица бебетата имат скок в растежа и съответно ядат повече. Ами...Ако е така, значи на моето бебче нещо не му е добре Sad
Ето и в момента - яде в 6 часа 100 мл., после не искаше да заспи, в 8 без 10 изяде още 30 мл. и в 8.30 заспа. Е сега като е 9.15 да го будя ли? Тия 30 мл. изобщо броя ли ги за някакво хранене?
Мисля, че памперсите ни са ок, но пък акото ни е доста рядко. Това означава ли, че е недостатъчно кърмата? (така прочетох някъде)
Докато е буден, е доста неспокоен. Маха с ръце и крака, пъне се. Започвам да се чудя да не би пък инфаколът да го кара непрекъснато да опитва да освобождава газовете и вместо да му помагам, да става по-гадно в друг аспект.
Плезенето с език, когато не означава глад, означава ли нещо друго? 

Blasphemy, разбирам, че основното ти притеснение е дали Кирил приема достатъчно кърма. Доколкото си спомням, ти сподели, че макар да го храниш с шише, той съвсем ясно си дава сигнали, когато се е заситил и не иска повече Grinning – вероятно това количество и този темп са неговият ритъм на хранене. Около 600мл на кърма не е прекалено малко, типичните граници на количеството прието мляко за денонощие през втората-третата седмица след раждането са около 600-800мл (вероятно си погледнала и статията От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми, в която има повече информация). Съвсем нормално е той да не изпива всеки път еднакво количество. Ако през нощта е направил по-голяма пуза, е разбираемо сутринта да е по-гладен и да си навакса с по-голямо количество. Не всички бебета преминават през „скокове на растежа”; при някои преминават по-осезаемо, а при други – майките дори не ги забелязват. Също така, ако се случи, не е задължително това да е точно на третата седмица. Peace

Колко са нааканите и напишканите памперси на денонощие? Притесняваш се, че акото е по-рядко – с какво го сравняваш – имаш пред вид по-рядко от преди, или нещо друго? Обичайно, консистенцията на акото на изключително кърмено бебе е кашеста, кремообразна, като горчица с извара, примерно.

Ако имаш подозрения, че Инфаколът му оказва негативно влияние, би могла да опиташ да го спреш временно и да видиш дали ще има промяна (някои препарати против колики имат запичащ ефект). Може да пробваш дали повече гушкане, носене в поза „тигър на клон”, нежно масажче на коремчето (около пъпчето, в посока на часовниковата стрелка) и нещо топличко (затоплена пеленка, възглавничка с черешови костилки и др) пак на коремчето няма да го поуспокоят.

Би могла да опиташ да му предлагаш кърма още при първи признаци на глад (махане с ръчички, отваряне на устенцата и примляскване, въртене на главичката, сумтене и др.), обичайно бебетата тогава са склонни да се хранят по-спокойно – ако вече са се разплакали, това вече е късен знак и е възможно да са твърде разстроени и дори да откажат хранене. Често пъти плезенето е сигнал за глад, но може да е породено и от много други неща – например, бебето е «открило» езичето си и се упражнява в това интересно занимание – да го плези, Wink на по-късен етап може да е свързано със зъбоникненето и т.н.. Ти най-добре познаваш Кирил, може да започнеш постепенно да усещаш дали го плези от глад (като наблюдаваш и за останалите признаци за глад) или не.

Ти сега изцяло ли храниш с шише? Как мислиш, дали щом се «сърди» на шишето, ако го поставиш на гърдата, дали няма да засуче? Thinking Или пък по друг начин да му предложиш кърмата (с чашка, дозаторче, лъжичка)? Ако се притесняваш, че се храни малко, може да опиташ да му предлагаш поне още 1-2 пъти, като си създадете някаква рутина – последователни действия, обстановка, които той да свързва с хранене? Например – да го гушнеш, да му говориш, да му обясняваш и т.н. Можеш да опиташ да откриеш естественият му ритъм на хранене, будуване и сън и да намериш баланса, в който да се съобразяваш с него, а в същото време и ти нежно да насочваш. Опитай се да се успокоиш и да бъдеш о-уверена в себе си.

Предполагам, че след седмица сте на консултация – там ще проследите наддаването и растежа му, а ако има неща, които те притесняват, може да ги обсъдите и с педиатъра му. Hug

Nadya81, радвам се, че са се оправили нещата, Wink благодаря ти, че писа!
Jjjenq, как сте?

# 551
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=685069.msg23474808#msg23474808
  въпрос към консултантите: докато бяхме раделени с беба, поддържах лактация и ден преди да си я приберем успявах да изцеждам спокойно по 100-на милилитра от двете гърди, като виждях, че има и още. Като се прибрахме тя засука веднага/ за мое щастие/. Сука 10 минутки, след което спа малко повече от 3 часа. Следващото хранене пак така. През нощта яде 2-3 пъти по 20-30 минути. Вторият ден обаче започна са стои много по -дълго на гърдата, унася се и тъкмо  като я оставя да спинка в кошарката тя дремне малко и се буди пак гладна. Казвам гладна, защото постоянно търси гърда. Ака 6-7 пъти по съвсем малко и рядко, но го отдавам на приема на антибиотик в болницата, а и на смяната на АМ, което е яла там с моята кърма сега. Вчера памперсите не бяха много мокри. Днес обаче пак ака така по малко и на често, памперсите са доста мокри, но продължава същият режим на всеки час и половина -два суче по 30 минути, унася се за малко и пак иска да яде. Чуденката ми е дали това е защото се нагаждаме или кърма не ми стига[/tt]

Timide, радвам се, че Ния вече си е у дома и веднага е засукала! Heart Eyes Браво и на двете ви, чудесно се справяте, въпреки трудностите в началото, браво на борбеното ти момиченце!

Разбирам притесненията ти, защото ситуацията е нова за теб и се стремиш да направиш най-доброто за своето бебче.
Съвсем нормално е тя да суче по-дълго време от гърдата, отколко когато е била хранена с шише. От една страна, от шишето млякото изтича наготово и бебето само го преглъща, докато за да „изкара” кърмата от гърдата, е необходимо да полага повече „труд”; възможно е да си посуква, да си почива, пак да си посуква. От друга страна, на гърдата то намира спокойствие, уют, топлина, комфорт, сигурност – съвсем нормално е при толкова приятни емоции да иска да постои повечко в нежната прегръдка на мама. Flutter Ако ти се струва, че по-често заспива на гърдата, може да я следиш дали суче и преглъща активно, да прилагаш компресия (която би и помогнала по поеме повече мляко от цялата гама, която предлага гърдата; често споменаваме за компресията – ако не си чела постове назад, ще ти я опиша отново), или да опиташ някои от техниките за събуждане на сънливо бебе.

Нормално е и изключително кърмено бебе на тази възраст да търси да суче по-често – обичайно, минимум 8, а често пъти – 10-12 и повече пъти за денонощие. Стомахчето му е още съвсем мъничко и има нужда да поема по-малки порции мляко, по-често. Също така, кърмата е най-естествената храна, пригодена специално за него – съставът и е такъв, че се преработва почти изцяло и много бързо от нежното му стомахче – за по-малко от 90 мин (за разлика от белтъка на АМ, който е по-тежък за преработване). Затова е нормално да търси да суче скоро, още час (или по-малко) след началото на предишното кърмене. Вероятно има значение и това, че досега тя не е била кърмена – тепърва се учи, усъвършенства това си умение и се наслаждава на близостта с теб, а също така, както самата ти си усетила – се нагаждате една спрямо друга. Peace

Нормално е акото и сега да е по-рядко – консистенцията на акото на кърмено бебе е по-рядка (може да се оприличи на каша, крем, горчица  с извара), а на хранено с АМ – по-гъста. Някои изключително кърмени бебета на тази възраст се изхождат 2-3 пъти, други – 6-7, трети – след (или по време на Mr. Green) всяко кърмене – различен метаболизъм, различен ритъм. За «пълен» памперс се брои този, в който акото да е с размер поне колкото монета от 1лв. Ако имаш колебания как наддава, може да я теглите веднъж седмично, като това да става на един и същи кантар, при приблизително еднакви условия и време (дрешки, преди/след кърмене/смяна на памперс и т.н.).

Често се случва уж заспало бебе, като бъде оставено в легълцето му, да се събужда. Възможно е да е от глад, а е възможно да е и по много други причини (например – просто да му е приятно да бъде гушкано на топличко и да се събужда от това, че е оставено самó). Wink Ето няколко хитринки, които са действали при други майки:
-   кърмят бебето легнали, и когато то заспи, го отгелят от гърдата и го оставят да спи на голямото легло (разбира се, обезопасено);
-   кърмят го в някаква пеленка или одеалце и когато заспи, го пренасят заедно с тази пеленка/одеалце в креватчето му. Обичайно, прегръдката на мама е по-топла, и когато бебето се докосне до по-хладното чаршафче на легълцето, то може да се разсъни. А така, когато се пренесе с пеленката, в която е кърмено, температурата и повърхността, дори ароматът, остават същите и е по-вероятно бебето да не усети промяната и да не се разбуди;
-   когато се поставя заспалото бебе в леглото, може да се опита главичката му последна да докосне постелката (след крачетата и дупето).

Пожелавам ви спокойно кърмене и само хубави емоции да ви предстоят, не се колебай да пишеш, ако имаш въпроси. Hug

# 552
  • София
И изобщо каква е разликата между секрет и сопол, щото това, което изкарвам си е еднакво откакто съм почнала тази процедура.Извинете  за глупавия въпрос!
Хайде, напускам ви, че дойде време за хапване!

Секрет е това, което се образува и в нашите носове (и което вадим с пръсти  Embarassed), т.е., може да го има или да го няма. При бебетата се изсмуква профилактично, първият признак, че има нещо, е по-честото кихане. Сополите са си сополи - течни или по-гъсти, за тях си трябват капки, защото нослетата се запушват  Peace

Fortuna, и ние сме така - ако може да пъхне и двете ръце - ще е най-щастлив  Mr. Green. За молитвата мисля, че е хубаво да се направи, чете се на детето за здраве, едва ли има някакво значение дали ти си кръстена  Peace

В общината цялата процедура по издаване на всички уверения и декларации и подаване на молби на мен ми излезе 10 лева (спешна поръчка - веднага), за 1 седмица е 7 лева, за 10 дни - около 5 лева, но не си струва да си губите времето  Peace Иначе за копията на акта Фортуна е абсолютно права - искат го къде ли не и е хубаво да имате повечко копия  Peace Hug

# 553
Дион, това с нослето съм го изпуснала  newsm78 Какъв е проблемът там?

Нослето ни се чува да хрипти понякога, често и докато го кърмя. Но не му пречи да диша, не е запушено, не тече. Мислех си, че може и това да сме си донесли от болницата. Педиатърката каза да слагаме морска вода и ако не мине, ще пуснем секрет за изследване. Затова те питах и за помпичката.

За чистата молитва смятам да отида да питам тези дни и после ще пиша, ако все още те интересува. Предният път не помня да съм носила нещо, но сега ще ходя в друга църква и за всеки случай ще питам, да не би пък там да искат да се носи нещо.

Сава също не иска залъгалка. Не може много да я смуче, не знае как ли, не умее ли, не знам, все я изплюва. Сега му мажа биберона с Дактарин за млечницата и така му го давам, като придържам с ръка да не излиза. Засмуква го по някое време, след това го изтърва. Но и ръцете си не лапа, с изключение на случаите, когато е гладен и търси да яде.

И моят син се събужда, когато го оставя в креватчето му, след като съм го приспала (най-често на ръце, ако не е заспал, докато суче). И аз, както Ordinary_World смятам, че е заради студените чаршафчета най-вече, затова винаги го вземам в мен (да го кърмя или приспивам) завит в някоя пеленка или тънко одеалце и после го слагам с него направо в креватчето. След това го завивам със завивката му. И така си продължава да си спинка.

Аз имам следното притеснение (ако може и консултантите по кърмене да изкажат мнение, ще се радвам). От вчера малкият ака по два пъти на ден. Нормално като консистенция и цвят. Но ми се струва, че сякаш е малко 2 пъти само. В началото беше почти всеки памперс с ако, после станаха 4-5 пъти, сега са вече 2. Суче си през 2-2.5-3 часа, нощем след хапването в 21ч се буди да яде около 3, след това към 6ч. Имам ли основание за притеснение и изобщо мога ли да направя нещо по въпроса относно честотата на акането?

# 554
Момичета, нека  които не е вписан на първа страница и желание да бъде вписан, да ми изпрати лично съобщение със данните си за  раждането, като име, размер, кг и т.н.
Ако не сте видели има още едно предложение в анкетата за следващата ни тема.

Общи условия

Активация на акаунт