Зоната и ние - тема 11

• 57 586
  • 732
  •   1
Отговори
# 225
Момичета 1/2 филийка хляб е 1ВБ, но на места срещам в примерни менюта, че от хляб "Тонус " и "Вита" една филийка е 1ВБ. Правилно ли е и има ли други такива хлябове от които 1 филийка да е цял блок?

# 226
Здравейте и от мен, имам едно въпросче, искам да си сготвя пармеджиана от патладжан по италиански, та оригиналната рецепта е така

2 скалидки чесън
босилек няколко листа
моцарелка 300 гр
половин глава лук
1 1/2 кг патладжан
зехтин
150 гр пармезан
дом сос в бутилка 1400 мл ( 2 бутилки по 700 мл)
сол

та аз си я изчислих така 1, 5 патладжан са 13 ВБ
1/2 глава лук си е 1/2 ВБ
дом сос 9 ВБ
моцарелка 10 ПБ
зехтин 9 с л
 пармезан 5 ПБ
извара 7 ПБ
 общо всичко за 23 блока как смятате справила ли съм се?
Благодаря предварително Simple SmileУсмихнат ден желая

# 227
  • Бургас
Момичета 1/2 филийка хляб е 1ВБ, но на места срещам в примерни менюта, че от хляб "Тонус " и "Вита" една филийка е 1ВБ. Правилно ли е и има ли други такива хлябове от които 1 филийка да е цял блок?
правилно е,друг такъв хляб е Бонус има и други,но само за тези се сещам аз

# 228
poliville , горе-долу добре си се справила, защото не от всичко прави по 23 Б  Simple Smile. Няма как да ти се отговори дали си се справила добре, защото не си посочила никакви грамажи и не се знае по колко грама би сложила за даден продукт  Rolling Eyes. Иначе рецептата звучи доста вкусно  Wink . А и  тези 23 Б не са ли малко множко. Колко дена би ги хапвала ( е, друго е , ако всички в къщи хапвате по Зоната)? Според мен (поне на първо четене) би се получило общо количество ядене, от което ако отделиш 3Б за една порция, то тя би била твърде малка. Но аз само така си мисля и не твърдя, че съм права. А ти , ако го наготвиш ще чакаме да споделиш впечатления.

# 229
  • Chicago/Varna
Момичета, моля за уточнение и най-вече към Emigrantka . Пилешкото бяло месо  без кожа - варено, печено или на пара е  42гр - 1ПБ.
Нали така!
Значи- първо, всички продукти в таблицата да с суров вид. Когато има даден в готвено състояние, е доуточнено до самия продукт в скобички.

Пилешко месо сурово е 28 гр,
Пилешко месо, печено, варено задушено, преварено, удушено, изгорено,попарено,спарено и т.н. означава, че е минало топлинна обработка и един блок от такова месо е 42 гр

# 230
Благодаря  Emigrantka, много благодаря за уточнението, изплаших се че съм извън зоната и съм в Дюкан.
В общи линии аз е карам на бяло пилешко на пара и телешки кюфтенца като ги смятам 42 гр. за 1ПБ пилешко и 42гр телешки печени на скара кюфтенца за 1ПБ и май тук съм в грешка, но ще се поправя ще меря 42гр тел.кюфтенца сурови и най-вероярно в готов вид ще бъдат около 30гр, а може и по-малко.

# 231
Emigrantka, моля те кажи за рибата 42 гр сурова риба  -  колко грама готова риба  е?

# 232
  • София
dori74 , понеже аз постоянно готвя риба, мога да ти кажа от личен опит, че като изключим сьомгата, рибата почти не си губи грамажа при печене. Ако 1П е 42гр в сурово състояние, то сготвена е около 39-40. Това не важи за сьомгата, защото тя пуска много мазнина при готвене и си губи повече от грамажа. Също така не важи и за замразените риби, защото те са фрашкани с вода и доста олекват като се сготвят.

# 233
  • Варна
Момичета немога да разбера каква е идеята, как така като го теглим сурово пилешкото месо за един блок е 28 гр, а след топлинна обработка кото губи вода си теглим 42 гр. за един блок???
Звучи ми нелогично, ако може да ми обясните?

# 234
  • София
Момичета немога да разбера каква е идеята, как така като го теглим сурово пилешкото месо за един блок е 28 гр, а след топлинна обработка кото губи вода си теглим 42 гр. за един блок???
Звучи ми нелогично, ако може да ми обясните?

Според мен става въпрос за пилешко месо, което купуваме готово за консумация - шунки, филета, ролета и т.н. Те са по 42гр за 1П, защото освен чисто месо имат и други добавки, които правят грамажа по-голям.

# 235
И аз смятам като Moharet , че 42 гр се отнасят само за преработеното пилешко месо като филета, ролета, шунки и други такива. Защото според сайта на bb-team протеина се покачва при готвене на месото, което означава, че грамажа му спада за 1Б (според мен именно поради свиването на месото при готвене). Ето например за сурово бяло пилешко месо се получават 30 гр за 1ПБ с 23,2 гр белтъчини за 100 гр. При задушено пилешко филе белтъчините скачат на 28,8 и се получава 24 гр месо за 1ПБ. А при пърженото бяло месо положението става още по-зле и се получават 21 гр за 1ПБ.  А ето за пилешкото роле се получават точно 42 гр за 1Пб според сайта  и 46 гр за шунката..

ПП: И тай като никой няма отговор на въпроса от 28 гр сурово пилешко филе колко грама преработено се получават реших да се жертвам в името на науката и да закуся с пържоли   Laughing . Няма да ви обяснявам реакцията на моя мъж като ме видя да включвам скарата в 6,30 сутринта , а на другия котлон да слагам тенджера с вода Joy.
Та, доклада е, че от 28 гр сурово пилешко бон филе се получава 20 гр опечено на скара и 23 гр сварено във вода .
А сега отивам да си направя салатата и да закуся, както трябва  Party (обещавам да пропусна виното  Joy , че с такава закуска...)

Последна редакция: вт, 20 ное 2012, 06:51 от dani1712

# 236
дани1712 ти си уникална ахахах бон апети Simple Smile coolcool newsm64

# 237
  • София
Дани, много ме развесели  Laughing Приятна закуска и да знаеш, че ни е много полезна тази информация  Hug

# 238
Дани 1712, браво и благодаря от сърце.
Притеснява ме това малко количество 20-23 г. за бяло пилешко сготвено месо, и по-точно ме притеснява това че няма да мога да издържа 4-5 часа.
Аз досега карах на 42гр - 1ПБ  за  всякакво сготвено месо и риба без никакъв глад 4-5 часа,  чувствах се много добре и свалях килограми. Сега си давам сметка че съм била в Дюкан а това въобще не ми харесва.

# 239
dori74 , и мен в началото ме плашеше малкото количество и страха да не остана гладна. Но чувството за ситост идва от правилната комбинация между отделните групи и баланса между инсулина и глюкагона, а не от количествата. Ако ти идва малко храната си увеличи с 1 или 2 блока храненията за деня - гарантирано от това няма да наддадеш.
А и ми е чудно, защо се мъчите да стоите по 4-5 часа без храна  newsm78  Аз хапвам на 3 и ми е идеално .

Общи условия

Активация на акаунт