БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 319
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 720
Хващам се на бас, че ще се намерят акушерки, които ще се окажат в ситуации над компетентността и правомощията си, но все пак ще са уверени, че могат да разрешат ситуациите с акушерски методи, а не с докторски.

Така де, все пак са в някакъв апартамент, лекарите са далеч някъде, трудно е да се поиска консултация, а те се чувстват компетентни и автономни. Неочаквано за всички акушерският метод се оказва доста слаба ракия и става та става...

# 721
Статията е написана по такъв начин, че просто не мога да разбера какво казват! Това не е журналистика, не знам и аз какво е!
Как така "опит" за домашно раждане, след като цялото раждане е протекло в дома? Уж бебето се е родило мъртво, а родителите са се обадили на 112 няколко часа след раждането. Всъщност, в това донякъде може би има логика.
Дано да се изясни какво точно е станало, а най-много ми се иска случаят да е измислица с цел сензация, както беше историята с нахапания от кучета старец.

Не, раждането е започнало в 2 часа, продължило е 4 часа- докъм 6, а обаждането на 112 е от 5:59. Тоест не са се обадили в началото, което значи, че са искали да се случи у дома.
Не, навсякъде пише, че раждането е продължило 2 часа, в 4 бебето е било родено, а обаждането е било в 5:59.
Все още не се знае дали е се е родило мъртво или е било живо и е починало по време/влед раждането.
Спомням си, че предишният случай с починало бебе при домашно раждане беше много сходен - поради някаква причина не е проплакало и те не са били подготвени да реагират.

# 722
И аз не мога да разбера, може да е било грешка на четене или да е копирано грешно в някой от сайтовете.

В такъв случай привържениците на естественото се опитват да го изкарат "божа работа, мъртвородено", без да си дават сметка, че има много голяма разлика между различните случаи на "мъртвородено". Ако някое дете е с малформации и просто не се развие и умре, то ще е мъртвородено. Но ако всичко му е наред, но примерно плацентата започва да старее, тоновете не са следени или са следени и са лоши, по време на раждането не са следени тонове- то това е по-скоро бебе, загинало от липса на кислород. Там е работата, че липса на кислород се установява бързичко в болниците с помощта на монитор за тонове на бебето.

При предишния случай, с ветеринарката Цвети, бебето вече е било с влошени тонове и родилните контракции е трябвало само малко още да му ограничат притока на кислород, та да се роди в толкова лошо състояние, че да не продиша. И тук може да има преносване, незнаен термин, не се знае какви са били тоновете, по време на раждането никой не е следил бебето и ето ти родено синьо, вече мъртво или толкова малко живо, че да не изплаче.

# 723
Когато нещата са добре разписани като процедури и се спазват, навсякъде нещата вървят по-леко и се знае кой кой е и какво прави.

Предполагам, че са разписани и една немалка част от процедурите и решенията са за акушерките. Иначе нямаше да има разлика между тях и санитарките.

# 724
И тогава стигаме до момента, в който примерно майката казва- не мога повече, спирай каквото правиш, искам да отида в болница веднага, а акушерката какво прави? Веднага спира каквото прави или например ако е много уверена, че ще се справи, изгърчва майката докрай с акушерските си методи, за които има правомощие и триумфираща си взима хонорара?

СЪс сигурност някоя акушерка ще опита да си надвиши правата.

# 725
Като няма регламент, все пак от Спешна помощ няма да откажат да дойдат, стига да са повикани навреме:

http://dnes.bg/obshtestvo/2012/11/11/rajdane-v-domashni-usloviia … talen-krai.172774

# 726
  • София
Когато нещата са добре разписани като процедури и се спазват, навсякъде нещата вървят по-леко и се знае кой кой е и какво прави.

Предполагам, че са разписани и една немалка част от процедурите и решенията са за акушерките. Иначе нямаше да има разлика между тях и санитарките.

Разбира се!  Peace

# 727
  • На земята, която е всъщност звезда.
И тогава стигаме до момента, в който примерно майката казва- не мога повече, спирай каквото правиш, искам да отида в болница веднага, а акушерката какво прави? Веднага спира каквото прави или например ако е много уверена, че ще се справи, изгърчва майката докрай с акушерските си методи, за които има правомощие и триумфираща си взима хонорара?

СЪс сигурност някоя акушерка ще опита да си надвиши правата.

За съжаление, мед. лица са хора и винаги ще има надвишили правата си. Независимо къде и как се става раждането. Ето, това е още една посока, в която трябва и чакаме промени.

# 728
Акушерките, явно не си запозната, доста често са малко по-особена порода хора. Основният им дефект е, че си мислят, че разбират повече, отколкото реално разбират. Така че акушерката по-вероятно от лекар ще действа самоуверено.

Щото аз лично видях лекар с 3000 раждания (и това не е много!) да вика по регламент втори лекар за мнение, а и не само по регламент, а защото съвсем правдиво нямаше право да действа самоуверено.

Обаче акушерка, близка до Мег, Роси и компания, със самочувствие и хонорар...чак ми настръхва косата какви може да ги натвори.

# 729
Не, не е забранено. Проблемът не е в раждането, а в липсата на закон, който да позволява акушерки и/или лекари да асистират такова раждане в къщи. Искането е да се промени регламента и да се даде това право на акушерките, друг е въпросът как точно ще стане: с какви пари ще се реализира, трябва ли да се поема от касата този тип раждане, има ли възможност да се реагира с бързо пристигане на линейка при евентуални усложнения. Има ли изобщо реална възможност това да се случи в България от днес за утре, ако да кажем, че съдът в Страсбург постанови това.

В България трудно ще се уреди каквото и да е било. Аз съм "за" правото на избор. Аз например искам да имам избор дали ще си ваксинирам децата или не, но държавата ми отнема това право.

# 730
  • София
А според действащото законодателство някой все пак ще бъде ли подведен под отговорност, след като аутопсията установи причината за смъртта? Или поне глобен? Например, родителите на мъртвото бебе? Не съм запозната с правната рамка, но как процедират в такива случаи на родителска безотговорност?

# 731
ужас
жалко за погубения на сила живот на детенцето
до кога родилниците ще продължават да загробват бебета и прокуратурата ще си трае???
кой стои зад  тях и защо при всяка медийна проява имат мастит адвокат със себе си???

А според действащото законодателство някой все пак ще бъде ли подведен под отговорност, след като аутопсията установи причината за смъртта? Или поне глобен? Например, родителите на мъртвото бебе? Не съм запозната с правната рамка, но как процедират в такива случаи на родителска безотговорност?
това не съм спряла да го питам още след предишния случай миналата година
и продължавам да недоумявам защо прокуратурата не се самосезира, още повече че тогава изтекоха и копия от форума им (на самозабравилите се родилници), които станаха обществено достояние

пр принцип внимавам какво казвам, но именно тук ще престъпя принципа си и ще пожелая на всички убийци лично да разберат до какво са довели вече 2 майки

# 732
  • София
А къде са бащите в цялата картинка? Защото дори да се приеме, че жените по време на раждане и не помня колко време преди и след него не са адекватни, това не може да се каже за мъжете. Те също трябва да носят отговорност.

# 733
  • София
каква отговорност носят? Мъжете носят в най-добрия случай морална отговорност да се опитат да направят така, че бебето и майката да са добре, но не може да накара жена си да роди в болницата.

# 734
  • София
Как каква? Ако и той подкрепя такова малоумие, или подтиква към него, е точно толкова отговорен, колкото и онези от Родилница и подобните им.

Общи условия

Активация на акаунт