БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 248
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 385
  • София

Дам, има опасност да се получи някоя пародия, която да не свърши добре...  Tired
Защото знаем как се прави у нас, с други неща, ама то и тук ще е така - става малко "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.".. В смисъл, гледат се някакви примери, еди къде си работещи пефектно.. После у нас същите се поизкривяват, мъъъънинко побългаряват (бедността и тя помага) и накрая става мазало.

Обаче то това... честно, кога ще дочакаме да не е така по принцип, не знам. Това го има постоянно, на всичко у нас пречи...

Но факт, много неща не опират до пари.. а до други неща. И пак трудно се променят.
Peace
Това е цялостен проблем в обществото, не може само в АГ отделенията като по чудо да станат мили, добре възпитани и деликатни. "Коя от вас беше със спонтанния? Да влезе."  Sick Първите седем години, ако се сещате.

Но това е И двупосочен процес. Ние като пациенти сме длъжни да го изискваме, но и да даваме ответното. Не да носим кутии с бонбони уискита.

И, честно казано, съм скептична, че скоро нещата ще се подобрят осезаемо. По тази част. Иначе може и да се променят практиките и по всички болнични коридори да се виждат по-често разхождащи се родилки с контракции, дай Боже. Но другото, другото...ех...Че аз напоследък "добър ден", "извинете"и "ако обичате" не чувам.

# 2 386
  • На земята, която е всъщност звезда.
Чета темата и си мисля, че наистина не сме готови в България за подобно нещо.
И тук не става въпрос само за финанси. Психически не сме готови.
Лекари и акушерки се плашат от тази идея, самите жени също.
Ще  е добре първо в болниците ни да започнат да се отварят за някои новости,
да уважават повече родилките, та след мнооого години, ако това постигнем, може и до дом.
раждане да стигнем. Peace

Май това се оказва... време трябва, не става от вратата за караката. Много има в системата... и хората да се променя все още. Може да стане, трябва да стане, ама... всичко с времето си.

Има още вода да изтече, е казал народът  Wink

Общо взето, повечето от трезво мислещите, са на това мнение.Задължително трябва промяна, а и тя няма да е само в болниците, разбира се.Но няма как, това да стане за седмица, две или месец.Най-малкото, защото подобно изнасилване на нещата, няма да доведе до нищо качествено, а още повече ще усложни и без това проблемната ни система, да не говорим за резултатите, които ще са плачевни...

А кои са организациите, които протестират и искат промяна в болничната среда и практики?

# 2 387
Вселена, доколкото съм запозната-Националната пациентска организация.Поне те са най-активни, затова на прима виста се сещам за тях.

# 2 388
Според лекарите тяхната работа е да лекуват, не да дават обяснения какво му има или да се държат учтиво или да се съобразяват с каквото и да е. какво да се прави. И те са си прави за себе си.  Peace

В Канада лекарите също не дават никакви обяснения, освен ако много се поинтересуваш. И дума не може да става обаче ти да казваш на доктора какво ще се прави - това просто не се случва. Иначе са ултралюбезни, но никога няма да те оставят ти да им се бъркаш в нещата.

# 2 389
  • София
"Естествено" също мисля, че имат доста инициативи в посока промяна на статуквото.

# 2 390
  • На земята, която е всъщност звезда.
Разгледах страницата на НПО, но,  за съжаление, не виждам да работят по този проблем:

http://www.npo.bg/News/cat/4

Честно казано, не виждам как ще се промени нещо в болниците, след като всъщност само активистките за дом. раждане ръчкат проблемите.

"Естествено" също мисля, че имат доста инициативи в посока промяна на статуквото.

Тяхната позиция към дом. раждане каква е, не е ли положителна?

# 2 391
  • София
http://www.estestveno.com/initiatives

Не знам да е отрицателна.
Аз лично не чета вече в сайта им, след като не подкрепих една тяхна петиция именно за промяна на болничните практики и подкрепа на активното раждане, защото се искаше и задължителна редукция на процента секцио в болниците. Не ми харесаха доводите им и честно, агресивните отговори и поведение тип Стелт 77. Фръц, аз знам, ма няма да ти кажа.  ooooh!

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 15:51 от бъръльо-бъръльо

# 2 392

Аз лично не чута вече в сайта им, след като не подкрепих една тяхна петиция именно за промяна на болничните практики и подкрепа на активното раждане, защото се искаше и задължителна редукция на процента секцио в болниците. Не ми харесаха доводите им и честно, агресивните отговори и поведение тип Стелт 77. Фръц, аз знам, ма няма да ти кажа.  ooooh!

не само това, ами и открито защитаваха Родилниците, с чиято помощ си отиде бебето на Цвети миналата година

и са лицемерни: уж са ЗА асистираното и ПРОТИВ неасистираното дом. раждане, но едната от председателките им е родила именно неасистирано след секцио и се хвали с това по ТВ

# 2 393

Аз лично не чута вече в сайта им, след като не подкрепих една тяхна петиция именно за промяна на болничните практики и подкрепа на активното раждане, защото се искаше и задължителна редукция на процента секцио в болниците. Не ми харесаха доводите им и честно, агресивните отговори и поведение тип Стелт 77. Фръц, аз знам, ма няма да ти кажа.  ooooh!

Аз доколкото знам, броят на секциите е показател за високи медицински стандарти. Едва ли са искали да се отказва секцио, по-скоро да се промени статуквото и като резултат - по-малко секции. Смятам, че има разлика.

# 2 394
  • София
Налагането на твърд ограничителен процент, мисля, че беше 15, ме втрещи. Без оглед на разликите между болниците, примерно. Как да сравним Майчин дом, където идват много проблемни бременности с малка болница с осем легла в родилното отделение в еди кой си град. То не, че ни ги разкиткват тези болници, де.  ooooh!

# 2 395
  • София
Ето извадка от петицията на Естесвено:

Всяко родилно отделение следва да достига поне следните показатели за качество на предоставяната родилна помощ:

Раждането да се предизвиква медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи [11], [30].
    Раждането да се ускорява медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи.
    Епизиотомия да сe извършва при не повече от 5% от всички родоразрешения [3], [11], [18].
    Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
    Вагинално раждане след секцио да се провежда при поне 30% от всички раждания след първо секцио [7], [9], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [21], [23].

http://www.estestveno.com/node/137

# 2 396
Аз си мисля, че това са показатели, а не забрани. Т.е., като се тегли чертата на края на годината, резултатите да се вместват в тези граници.
Поне аз разбирам текста така. И друг път съм ги чувала тези проценти при анализ за качеството на една система за здравеопазване, затова мисля, че става дума за показатели, а не за ограничения.

# 2 397
Мен пък ми е странна идеята "да не се прави рутинно, а когато е медицински необходимо", което ме кара да се запитам каква точно дефиниция за медицина имат Естествено.

Малък пример: рутинно прилагане на медикамент в последната фаза на раждането, за предотвратяване на кървене. В повечето случаи не се налага, но струва ли се да се разбере в кои случаи е "медицински необходимо" в смисъл, че без него си заминал...

# 2 398
Ето извадка от петицията на Естесвено:

Всяко родилно отделение следва да достига поне следните показатели за качество на предоставяната родилна помощ:

Раждането да се предизвиква медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи [11], [30].
    Раждането да се ускорява медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи.
    Епизиотомия да сe извършва при не повече от 5% от всички родоразрешения [3], [11], [18].
    Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
    Вагинално раждане след секцио да се провежда при поне 30% от всички раждания след първо секцио [7], [9], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [21], [23].

http://www.estestveno.com/node/137

С една забележка: като заедно с тези показатели има еднакви или по-добри нива на проблеми (веднага или в последствие), задоволство от процеса и изобщо щастливи майки и бебета. Нали? Да...

# 2 399
  • София
Аз си мисля, че това са показатели, а не забрани. Т.е., като се тегли чертата на края на годината, резултатите да се вместват в тези граници.
Поне аз разбирам текста така. И друг път съм ги чувала тези проценти при анализ за качеството на една система за здравеопазване, затова мисля, че става дума за показатели, а не за ограничения.
"Следва да достигнат" ми звучи доста...императивно.

Общи условия

Активация на акаунт