Невъзможните хора в живота ни

• 480 333
  • 8 317
  •   1
Отговори
# 7 620
да се 'прощава' на невъзможен аз го разбирам така:  да не си злопаметен, да не търсиш реванш или промяна, да приемеш човека такъв какъвто е, и да продължиш напред с ясно поставени граници, желание за промяна в реакциите си, отговорност за собственото си щастие и психическо здраве, ако се налага и постоянна дистанция.. да не таиш негативни чувства, обида, гняв, желание за изясняване и т.н.; да не приемаш всичко това лично, а като част от проблемите на човека, който не си длъжен да търпиш около себе си, в никакъв случай..
не е лесно да се прости, особено, ако са ти причинили много щети, не е и задължително според мен това да става веднага след като прекратиш отношенията.. всичко това отнема време и обиновено става неусетно, докато работи човек над себе си и развитието си ..

# 7 621
За мен това с прошката е някаква модерна Ню ейдж гуру глупост, с която разни лайф коучове успяват да вземат пари от балъците.

# 7 622
  • Тра-ла-ла
За мен това с прошката е някаква модерна Ню ейдж гуру глупост, с която разни лайф коучове успяват да вземат пари от балъците.
Тогава какво предлагаш?!

# 7 623
Казвала съм какво предлагам и преди - тотална липса на контакт.
Но да прощаваш на някого всички ужасни неща, които ти е причинил, защото си много възвишен - ми не съм толкова възвишена, за мен това е изнасилване над себе си, в името на този невъзможен човек - айде нема нужда.

# 7 624
Моята представа за прошката е - наистина да простиш, да загърбиш и да не преживяваш повече минали трудности в отношенията.

Не означава да имаш после контакти. Не значи очакване тип: "Аз колко съм благородна и простих, пък той / тя по съшия начин се държи! Пак така си продължава!" Детинщини са това. Човекът няма да се промени.

А ако се налагат контакти, до 1 минута по телефон и после затваряш. За роднини визирам.

Ако има "непростими" неща (аз нямам личен опит с много тежки истински подобни ситуации, напр. бой, насилие), пак му теглиш една майна. Това го правиш не за другия, а за себе си. На теб да не ти тежи. Ти да си почнеш отначало.  И след непростими неща - съвсем никога не бих допуснала никакви контакти.

На мен прошката много ми е помогнала. Опитала съм се да видя ситуацията и през очите на другата страна, приела съм, че хората сме много различни. И даже съм забравила някои факти. Но аз по-леко гледам не тези неща и не ги оставям те да ми ръководят живота по някакъв начин.

# 7 625
Нищо общо нямат лайф коучовете тук. На основа прошка започва всяка положителна промяна, лечение и самолечение. Да простиш не означава да търпиш. Потърсете подходяща литература. Родовото помирение е важно и възможно, като това не значи, че търпиш и живееш с човека причинил ти зло, а да се освободиш на максимум от пораженията върху психиката и душата ти, за да не станеш ти самия токсичен към себе си. Тук няколко такива поста лъхащи на токсичност прочетох.

# 7 626
Разни хора, разни идеали.
На който ще му донесе облекчение Нек прощава.
Мен подобни неща ме натоварват и нямам намерение да ги правя, дори самата идея ми е неприятна и неприемлива.
Но ако на някой наистина ще му донесе облекчение - нека го практикува, стига да не ме намесва мен.

# 7 627
Не е нужно да прощаваш на другия. Има непростими неща.
Важното е да простиш на себе си. Да си простиш на миналата си слаба версия, която е допускала подобно отношение към нея.
Няма как да знаеш, преди да разбереш. Затова е важно да простим на себе си. Да си позволим да сме сгрешили, да си позволим да сме били неосъзнати, защото е човешко. Важното е от тук насетне, като ти прати Вселената същия урок, как ще реагираш сега? С новото знание. Ще завъртиш ли пак кръга или си го счупил успешно... А проверка ще има. Неизбежно е. Затова е важно да си приел всяка своя версия, да си й простил и заобичал. Защото ако не е била тя, нямало е бъдеш сегашната си версия. Даже съм благодарна, аз лично. Иначе нямаше да съм, където съм сега.

За мен няма слаба версия, като си дета и когато се  градят тези отношения, ти си 100 % зависим от родителя, децата до определена възраст нямат логическа мисъл, родителя е лош, агресивен, но малкото дете пак и се усмихва и се радва, защото детето няма опитност, но с времето разбира, че тези отношения го нараняват и започват проблемите, то не се усмихва, не се радва, а реагира и се бунтува.
Съгласна съм, че лошия опит ни научава на много неща, но болката, както казва един психолог и на смъртното си легло хората страдат от тези отношения.

# 7 628
  • Пловдив
Я дефинирайте какво е прошка.

# 7 629
За мен прошка е да не товариш себе си заради чуждо поведение. Да си си свободен / на, чужди изцепки да не ти тежат на теб.  Този, който те е наранил, да си върви по пътя, ти по твоя си път. А не да преживяваш сутрин, обед и вечер някакви тегоби от миналото.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 17:24 от B2022

# 7 630
Прошката е мисловният духовен и емоционален акт на освобождаване от чувства като гняв, раздразнение и негодувание, насочени към друг човек, заради сторени от него нежелани действия или нанесени обиди.

# 7 631
За мен това, което описвате като прошка е просто прекъсване на контакт.
За мен прошка е да намериш оправдание за действията на другият и може би дори да решиш, че си заслужава да го задържиш в живота си под някаква форма.

# 7 632
Какво? Прошка не означава да продължиш да даваш шанс да те тъпчат. А допускайки насилник пак край себе си, точно това правиш.

Прошката е оттегляне от даден човек, като си дадеш сметка, че той лично на теб ти вреди, а иначе може да не е най-големия изрод на света.  Може даже да е перфектен за други хора. Но на теб не ти е нужен в живота ти.

# 7 633
  • София
да се 'прощава' на невъзможен аз го разбирам така:  да не си злопаметен, да не търсиш реванш или промяна, да приемеш човека такъв какъвто е, и да продължиш напред с ясно поставени граници, желание за промяна в реакциите си, отговорност за собственото си щастие и психическо здраве, ако се налага и постоянна дистанция.. да не таиш негативни чувства, обида, гняв, желание за изясняване и т.н.; да не приемаш всичко това лично, а като част от проблемите на човека, който не си длъжен да търпиш около себе си, в никакъв случай..
не е лесно да се прости, особено, ако са ти причинили много щети, не е и задължително според мен това да става веднага след като прекратиш отношенията.. всичко това отнема време и обиновено става неусетно, докато работи човек над себе си и развитието си ..

Точно така. Идеята на "прошката" е да освободиш човека от отговорност, не защото не е направил нищо лошо, а защото така освобождаваш себе си от него. Иначе влизаш в кръга на търсене на сметка, на очаквания, на огорчение към човек, който не просто няма да се промени, а по всяка възможност не е способен на друго. И така просто удължаваш зависимостта си от този човек и дълбаеш все по-дълбоко дупката, в която си.

# 7 634
Прошката не е оправдание за нечии действия, които са ти навредили, това тежи и те съсипва, товар описван често, като торба с картофи, които носиш и те гният и миришат.

Общи условия

Активация на акаунт