Невъзможните хора в живота ни

• 480 291
  • 8 317
  •   2
Отговори
# 7 650
  • София
2) правене на жертва и насаждане на вина, симулация, че когато си конфронтирал невъзможния с истината, то ти си го засегнал непростимо и все в този дух, докато стигнеш до там, че ти утешаваш невъзможния и му се молиш, въпреки че той е направил нещо гадно,  ти само си го конфронтирал с поведението му

Да, обидени са, че си си помислил такова нещо за тях и можеш да го допуснеш. От нападател - жертва. А когато ти се разстроиш най- сетне след много усукване и натискане, те "спасяват".

Това съм запомнила от един познат, който е запознат с този тип девиации. Видиш ли човек да минава неусетно от нападател в жертва и обратно, бягай и не се обръщай.

# 7 651
2) правене на жертва и насаждане на вина, симулация, че когато си конфронтирал невъзможния с истината, то ти си го засегнал непростимо и все в този дух, докато стигнеш до там, че ти утешаваш невъзможния и му се молиш, въпреки че той е направил нещо гадно,  ти само си го конфронтирал с поведението му

Да, обидени са, че си си помислил такова нещо за тях и можеш да го допуснеш. От нападател - жертва. А когато ти се разстроиш най- сетне след много усукване и натискане, те "спасяват".

Това съм запомнила от един познат, който е запознат с този тип девиации. Видиш ли човек да минава неусетно от нападател в жертва и обратно, бягай и не се обръщай.
Триъгълника на Картман а именно агресор, жертва, спасител в отношения от този тип с някой, всеки си сменя ролята, единя крещи, после другия, появява се някой балансьор, спасител, после се сриваш и почваш да ревеш и въобще до безкрайност, нюанс от емоции, спасението е да не си в никоя роля и част от триъгълника.  Вкеки човек изпитва пълната палитра от емоции.

# 7 652
Аааахаа то заради това не ни потръгнаха отношенията с БНД - аз не бях нито жертва, нито агресор, нито спасител. Обикновено си мълчах /това си го представете в тиради с часове монолози ква съм гадна и ужасна кучка/ и накрая казвах "да, добре, такава съм /квото там ме обиждаше/" и после си следвах моя път. И това много го ядосваше... че няма реакция от мен. Пък накрая като получи най-после реакция /ай бай/ и изкрейзи тотално... Що тей Thinking аз нали съм супер ужасна и гадна и лоша, що не се зарадва, че го оставям най-после... Чудя се и се мая.... Smiling Imp

# 7 653
maiathebee всичко опира до уважението. Няма ли го, по добре човек да не се мъчи а да бяга, както си и направила. Аз не бих бил с човек който не ме уважава, камо ли да ме обижда. Ден няма да бъде с мен, не години

Не мога да си представя да ме обиди някой и вечерта да вирна краката в кревата. И да се преструвам пред колеги и приятели че всичко е наред и аз съм спокоен

За една дума намразвам някой и ми става противен, а не да слушам монолози с часове. По добре да си сам/а

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 19:26 от dsfds

# 7 654
  • София
При мен напоследък се появи един шеф, с явни показатели за невъзможен. 10 минути тирада защо не съм му вдигнала телефона в неделя. Те много обичат да правят драми уикенда!
И това, което го подлудява, е че му отговарям с по една дума и то положително:
Да. Добре.
Май съм си научила урока. 😁

# 7 655
Dsfds, да, така е, ама това си ти. А други си имаме дефицити и травми, които са ни пречили и са ни карали да си мислим, че си го заслужаваме. Ама нищо, де. Важното е, че сме се осъзнали.
Нещо много ми хареса по темата /в превод по смисъл/
"Ти си дошъл в живота му, за да го научиш какво е всеотдайна любов, а той е дошъл в живота ти,за да те научи на любов към себе си."
Та, имали сме нужда от този урок.
Аз лично съм благодарна, че го научих. Сега поне съм свободна от другите и най-вече - сприятелих се с демоните си. А това е ключово, поне за мен.

# 7 656
  • София
На мен много ми харесва следната промяна в мен: Преди някак мразех това, че аз съм амбициозна и искам да се доказвам /нещо, което невъзможните обожават в нас/. Сега и аз обичам това си качество и го насочих в моя полза.

# 7 657
  • София /Абсурдистан
Изобщо не се впрягам на такива. Пазя си нервите. Една м@йна и преустановявам всякакъв контакт. Или се назъбвам съответстващо и те спират. Отровните хора не понасят подобно поведение отсреща, те търсят доброта и покорност.

# 7 658
А при вас как е примерно сложни отношения с токсични родители, проявява ли се същата зависимост в обкръжението да попаднете на същите хора, шеф, партньор........., при мен наблюдавам, добри отношения, вярно е, че съм умерена, балансирана, което също има значение, не си падам по задушевни контакти,  умерени отношения с дистанция, единствено намирам някакъв нюанс в отношения основно с приятелки, осебващи отношения, аз искам по-лежерни и неангажиращи приятелства, а се вкопчват в мен и искат твърде много.комуникация.

# 7 659
  • София
Все по-рядко и по-рядко се появяват невъзможни. Като общо, жените, с които общувам, са чудесни. Тук-там се мярка някой сбъркан мъж, но ги режа отдалеч.
Този шеф, дето разправям, не го виждам на живо.

# 7 660
  • София
За прошката съм казвала, че човек трябва да си строши моралния компас, за да прости непростимото. Историята с гнева вече е друг филм и си трябват време и зрялост, за да отмине.
За уроците изобщо не ми се ще да отварям дума. Единственият урок е, че човек е оцелял и понесъл непоносимото, та може да избира дали е жертва или оцеляващ вид.
И продължаваме напред.

# 7 661
  • София
Как си наложихте да се справяте с триангулации и да не ви дреме? Знам, че повечето говорите за съпрузи и там си има все пак някакво женско его, но в друг тип отношения? Все още ми става криво, когато се случи под някаква форма и дори да се сдържа от реакция на момента (което си е просто налагане от мен за мен, а не автентичен отговор) после избухвам на по- късен етап.

# 7 662
  • София
Ами честно казано, на огъня с огън. "Аз пък работех много по-добре с Х и У, научих много неща от тях, много се разбирахме, работата вървеше чудесно и т.н."

# 7 663
Току що разбрах що е то "нарцистична триангулация", или казано по нашему - използване на жокер "помощ от приятел" Simple Smile
В общи линии, тактиката е само една - ако някой счита друг човек за по-ценен от теб/или го използва като аргумент/ - да се уповава на него и да не губи неговото и твоето време в излишни спорове. Това отсява много бързо приятелите от "доброжелателите".

# 7 664
  • София
Да, аз знам какво е как "трябва" да се реагира или по- скоро да не се, но fake it till you make it не ми се получава. Все още вътрешно много се засягам, когато биват намесвани други хора в ситуацията, дали като по- ценени или като поддръжници, които да са на страната на някого.

Общи условия

Активация на акаунт