Невъзможните хора в живота ни

• 480 858
  • 8 317
  •   1
Отговори
# 1 905
  • София
Много често те гледат добре, но след това избухват за нещо друго, за да накажат, че не са били център на внимание, докато ти си бил болен. Това е коронен номер, защото не можеш да кажеш "ето, ти не ме гледаш, не се грижиш за мен, когато съм болен/болна". А реално пак си наказан за слабостта. (Болест=слабост=неперфектност в главата на нарцис)

# 1 906
По въпроса с болестите, диагнозите и разликите между тях:

От 2022 влиза в сила новата ICD-11 класификация на болестите от СЗО, според която се премахват основните типове ЛР като диагноза. Според ICD-10 в момента едно гранично ЛР се определя на база минимум 5 от 9 зададени критерия.

В бъдеще първо ще бъде определено дали съществува ЛР (>2 години наличие на симптоматика), след това в каква степен (лека, средна, тежка) и с какви симптоми (импулсивност, проблеми с обвързването, негативен афект..). Така  ще се ограничи едновременното съществуване на две или повече диагнози (comorbidity) като например нарцистично и гранично ЛР.

Един от примерите, които дават, е мъж на висока позиция във фирма, който страда от перфекционизъм към себе си и другите, грандомания, тормози подчинените си, с нестабилни връзки, бившата му жена го нарича нацист. По ICD-10 е с диагноза Нарцистично ЛР и компулсивно обсесивен. По ICD-11 би била средно тежко ЛР с преобладаващи черти на диасоция и перфекционизъм.

На който му се чете повече по темата: https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1908-3
За съжаление не открих информация на български.

# 1 907

От 2022 влиза в сила новата ICD-11 класификация на болестите от СЗО, според която се премахват основните типове ЛР като диагноза. Според ICD-10 в момента едно гранично ЛР се определя на база минимум 5 от 9 зададени критерия.

В бъдеще първо ще бъде определено дали съществува ЛР (>2 години наличие на симптоматика), след това в каква степен (лека, средна, тежка) и с какви симптоми (импулсивност, проблеми с обвързването, негативен афект..). Така  ще се ограничи едновременното съществуване на две или повече диагнози (comorbidity) като например нарцистично и гранично ЛР.

Един от примерите, които дават, е мъж на висока позиция във фирма, който страда от перфекционизъм към себе си и другите, грандомания, тормози подчинените си, с нестабилни връзки, бившата му жена го нарича нацист. По ICD-10 е с диагноза Нарцистично ЛР и компулсивно обсесивен. По ICD-11 би била средно тежко ЛР с преобладаващи черти на диасоция и перфекционизъм.

На който му се чете повече по темата: https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1908-3
Сега това какво означава? Политокоректна ли е новата класификация? Не можем да използваме повече думите нарцисист, психопат, социопат, бордърлайн и т.н.?

# 1 908
Скрит текст:

Сега това какво означава? Политокоректна ли е новата класификация? Не можем да използваме повече думите нарцисист, психопат, социопат, бордърлайн и т.н.?

Използвайте си ги. Само да вметна, че от прекалено използване взеха доста да се изтъркват.

# 1 909
  • Тра-ла-ла
Скоро и педофилията ще извадят от класификацията за болести....

# 1 910
Според мен класификацията най-много ще даде отражение в медикаментозните терапии.

Често  се дискутира разликата между нарцис и бордърлайн, психопат и социопат и тн., която е много тънка. Според мен това е една от причините за новата диагностика. На мен ми е писнало да чета за нарцисти, при положение, че най-вероятно става дума за човек, страдащ от друго личностно разстойство или психиатричен проблем. За нарцисите най-много се говори...

Някой следи ли как се коментира делото на Джони Деп и бившата му жена Амбър в нашите медии? За мен Джонито е чиста проба бордърлайн, a Амбър най-вероятно нарцис/бордърлайн или друго ЛР. Смешно ми е как нашите репортери все още не могат да повярват, че нещата, които се говорят, не са измислени и го защитат него. Най ме дразни жени да защитават мъж алкохолик и наркоман, който бие жена си, макар и тя да не е само жертва. Това, че той я е биел , а тя му е отвръщала е абсолютно възможно.

# 1 911
Съвсем естествено е да се променят тези неща, измислени са от хората и се променят от хората, не е като да са абсолютни. Иначе в ежедневното общуване всеки си ползва, каквото иска. Аз например не бих казала за някого, че е нарцис, психопат или социопат, защото често намирам, че нещата са по-тривиални. Много от постовете, които съм чела като описание на нарцистично поведение ми изглеждат напълно естествени за човек без ЛР, който има ниска емоционална интелигентност и е егоцентричен, което важи за доста хора, не е като да цъфтят от добродетели.

# 1 912
здравейте! много интересна тема , връщам се да я чета назад
имам такъв въпрос:
на каква възраст на детето е добре вече да се прави разликата между детски манипулации и нарцистични наклонности? Примерно момиченце, което не изпитва емпатия, а гледа единствено собствените си интереси, винаги кара хората да се въртят около нея, "да работят" за нея?  Защото родителят винаги се успокоява " те децата сега са такива, хитри, манипулативни"... но нали идва една възраст , в която не говорим вече за дете , а за оформена психика на такъв човек... та коя е тази възраст , в която трябва да се притесним , че детето клони към онзи тип хора, които така обичаме...

# 1 913
  • София
здравейте! много интересна тема , връщам се да я чета назад
имам такъв въпрос:
на каква възраст на детето е добре вече да се прави разликата между детски манипулации и нарцистични наклонности? Примерно момиченце, което не изпитва емпатия, а гледа единствено собствените си интереси, винаги кара хората да се въртят около нея, "да работят" за нея?  Защото родителят винаги се успокоява " те децата сега са такива, хитри, манипулативни"... но нали идва една възраст , в която не говорим вече за дете , а за оформена психика на такъв човек... та коя е тази възраст , в която трябва да се притесним , че детето клони към онзи тип хора, които така обичаме...
Децата наистина са си такива. За мен повечето ЛР са проблем в развитието, нищо повече. А кога да се притесним зависи от това какво ни е това дете. Ако е нашето дете винаги се притесняваме и коригираме възможното. Спокойствието идва от това, че истинските манипулации не се разбират. Ако някой ни манипулира успешно ние не можем да го разберем. Та щом от момичето лъха на кокетство и егоцентризъм то не е много добър манипулатор и може би е просто поразглезено и в пубертета. Ако минава някъде ще го прави, ако не минава няма. Способността на човек да се адаптира ми се струва ключова, но както е известно, не съм психолог, нито може някой да гадае по интерент, затова само изказвам лично мнение.

# 1 914
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Без да знам точния отговор на въпроса ти, при четене се сетих, че при разговор в яслата за развитието на детето, ми казаха, че е емпатичен 2.5-3г да е бил.
От друга страна имаше в същата ясла две момчета, които имаха проблемно поведение и казваха, че е рано за диагнози. Някъде на 5г ги диагностицираха, но не с ЛР. Едното е аутист, на другото диагнозата беше нещо свързана с обработката на информацията.

# 1 915
  • София
Така е, децата могат да са манипулативни, но не значи, че не проявяват емпатия. Нормалните деца.

# 1 916
Не знам какво ви се пада детето и на каква възраст е.

Отклонения в умственото развитие не се слагат под 2г възраст, отклонения в психичното развитие също, въпреки че точно аутизъм се вижда и много по-рано. Някои отклонения може чак в училище да се забележат - дислексия, дискалкулуя, дисграфия. Лекарите предпочитат да диагностицират такива след поне 5г възраст именно за да се избегне типично детското поведение.

Разстройства на личността се диагностицират в зряла възраст - поне след 18, по учебник, но реално такива хора не търсят помощ, а просто тормозят.

Ако сте сигурни, че липсва емпатия дори и да учите детето на споделяне, помощ и т.н. то търсете и други поведения.

# 1 917
  • София
Официално не, но хората не са слепи - много често добре усещат кога нещо не е съвсем както трябва. Колкото до дислексията и т.н., преди това има други нарушения, която се виждат и които могат да дадат подсказка за нарушения в ученето.

При всички случаи, ако човек има притеснения, е добре да направи консултация с детски психиатър и детски невролог. Те са лекари, за това са учили и имат правото да поставят или да не поставят диагнози. Останалото е правене на допускания и хвърляне на боб.

# 1 918
  • София
Аз например не бих казала за някого, че е нарцис, психопат или социопат, защото често намирам, че нещата са по-тривиални. Много от постовете, които съм чела като описание на нарцистично поведение ми изглеждат напълно естествени за човек без ЛР, който има ниска емоционална интелигентност и е егоцентричен, което важи за доста хора, не е като да цъфтят от добродетели.
Тези хора може да си имат други добродетели. И зависи кой го казва.
Ако някоя психически лабилна личност, която реве от нищо, ме нарече бездушна или нарцис - моля, приемам го почти като комплимент.
Въпреки, че съм жена, имам по-рационално и дори радикално мислене. Макар да съм колеблива при започване на нещо ново, което не се връзва.

# 1 919
Здравейте, идвам малко да си сверя часовника. Ходя при един терапевт вече няколко години. Отначало си мислех, че това е терапевтът, че той е най-добрия в България. С времето обаче започнаха да ми се отварят очите за някои неща и сега направо се чудя дали този терапевт не вреди умишлено на клиентите си и къде съм гледала.

Накратко, неговата приятелка е също терапевт. Казвашш си уау, добре са се намерили. Обаче до преди 3 години тази негова приятелка-терапевт му е била клиентка и ученичка. И се оказва, че и предишните му прителки са му били клиентки и ученички.

Без много да се афишира това този терапевт кани тези от клиентите си, които си реши, че са готови, на церемонии с аяхуаска. Той и приятелката му ги организират тези специални терапии. После веднага се вижда в групата кои са били поканени на тази прекрасна техника за духовно израстване - той ги хвали за прогрес много и за най-малкото.

Също така терапевтът участва в пирамидалнаа схема с дай 60 лева, аз ще ти дам обучение, после покани трима души, обаче те трябва да са ценни и стойностни, и ти ще получиш процент от парите като се запишат, и така следващият модул ще ти излезе на печалба и така като минеш всички модули ще станеш милионерка. Четирима са лекторите в това нещо, подозирам, че и собственици.

На няколко пъти съм го виждала как се разкрещява на хора от групата. Много държи другите да си поемат отговорността, но него и един път не съм го чула да се извини, че се е разкрещял на някой, че иска да работи с определен свой проблем.

И последно, това, което мен лично ме изуми. Приятелката му ми писа, че той искал да се свърже с мен за това, че няма да ходя на групата му в спа центъра извън София и да се наслаждавам на етиката му. Отне му два дни да ми драсне един ред в месинджър и това, което написа беше, че той ми дължи разговор. Ми не, той иска да си говори с мен, не аз с него, обаче така манипулативно ги извърта нещата, че направо оставам без думи. След това, казах му - пиши за какво става дума. Отговорът беше - щом искаш може и тази седмица да се видим. Ми не. Той инициира че иска да си говори с мен - на 4 очи - и накрая ме манипулира - щом ти искаш. Какво по дяволите.

Общи условия

Активация на акаунт