В СофияМед тя се оказа единствената гинеколожка със свободни часове /Което е доста красноречиво./
Въпреки че прегледът беше платен , тя се държеше изключително грубо с мен, прокървих заради некомпетентността и и отношението и меко казано беше неприемливо за един пациент. На всичкото отгоре тя реши да ми прави ехограф, който не съм пожелала и в последствие накрая на прегледа, тя ми каза че трябва да плащам допълнително и за него.
След излизане на резултатите - Бактериална вагиноза , тя ми каза, че е доста сложно лечението и и сме "сгафили супер сериозно", което на всеки средно компетентен човек му говори, че е изключителна глупост.
За изпращането на изследванията в най-скъпата лаборатория в София, няма да коментирам, при положение, че клиниката има собствена.
Отделно няма да коментирам въпроса за говоренето по телефона по време на преглед, за липсата на ръкавици, маски, за облеклото и и по-конкретно - джапанките, с които беше обута!
НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ТАЗИ ЖЕНА!
и съответно отидох в спешното на майчин дом да ме "поправят". Благодарение на д-р Чернев, който тогава беше на смяна, всичко беше окей и ми казаха, че е нормално нали случва се. Добре, но когато отидох да си взема резултатите от биопсията, отношението на докторката беше скандално, смисъл тя ми се хилеше ,буквално, когато и казах, че съм ходила в спешното с кръвоизлив. Сега аз разбирам, че са доктори и работят под стрес, може би вече реакциите са им странни, но не намерих нищо забавно в цялата история. И за капак ми каза, че трябва раната на шийката да се гори, нали въпреки че на биопсията няма материал за горене. В крайна сметка отидох при д-р Илия Карагьозов, който е светило в областта на профилактиката на рака на шийката на матката и той ми каза, че не трябва в никакъв случай все още да се горя.
Преглежда ме с колпоскоп и възкликва: “Положението е лошо! Ще пуснем едно изследване в Геника, защото според мен имаш човешки папиломен вирус. Ако го имаш, има голяма вероятност да се разболееш от рак на маточната шийка. Но нека сега да пуснем изследването, после като се потвърди ще мислим какво да те правим! Това е засега, ще дойдеш с резултата.”
Стоя и не мога да помръдна от стола. Имам чувството, че искам да крещя, но нямам глас. Аз съм на 22 години, студентка с тежки изпитни сесии и категорично не съм готова за деца на този етап. В главата ми е пълно с хиляди разбъркани мисли и какво да правя сега. Занасям пробата в Геника и чакам 2 седмици. През цялото това време изчетох сигурно всичко възможни теми за това що е ендометриоза, за трудния път на стерилитета, за тъжните статистики относно репродуктивните проблеми на двойките в България. Чета и не мога да спя вечер от нерви, най-вече заради мисълта, че съм болна от еднометриоза, която не се лекувала. За капак има риск да имам и ЧПВ... Чакам трепетно резултатите след почти двуседмично безсъние и депресия. Отваряйки страницата на лабораторията, виждам една дума срещу всеки от видовете ЧПВ - “Отрицателен”. Разплаках се с глас, едновременно от щастие, че не е била права, но и от сдържана емоция. Големият ми страх не стана реалност. Отивам с резултатите, а тя ми казва с половин уста “Е, явно, че нямаш ЧПВ, това е чудесно! Значи нищо няма да правим, защото както ти казах, ендометриозата не се лекува!”. Пак се замислям за посещение при д-р Карагьозов и звъня в кабинета. Става чудо - някоя дама се е отказала от часа си, който е след две седмици. Записвам се и нямам търпение денят да дойде. Отивам, влизам плахо в кабинета, притеснена и с половин уста. Той любезно ме пита за оплаквания, отричам за такива. Преглежда ме, констатира наличието на раничката, която е малка и изглежда добре, само ще я следим. Накрая пита дали имам някакви въпроси, отговарям, че друг лекар твърди, че имам ендометриоза, която не се лекува. Той се изсмя и попита с какъв преглед точно го е установил този лекар, защото не става с ехограф. Показвам ехографското изследване, на което е отбелязана зоната, в която се вижда аномалията (беше нещо като малка киста). Той хвърля листа ядосано и ми отговаря, че в това няма и грам истина, защото съм напълно здрава! Толкова интелигентен и възпитан, видя коя е лекарката и поклати глава, но не посмя да каже нищо срещу нея, освен, че не е права и не знае какво точно е гледала на ехографа. От тогава го посещавам всяка година и съм изключително щастлива, че има хора като него. ЛЕКАР в пълния смисъл на думата, интелигентен, ерудиран, спокоен, подробно обяснява всичко и е готов винаги да те изслуша! Никога не назначава излишни изследвания само, за да ти вземе парите! Стана доста дълъг пост, но се надявам да предпазя повече жени от тази бездушна “лекарка”!