Брекети - колко ви излязоха и къде ги поставихте - част 3

• 174 201
  • 1 079
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря!
Картофите точно така мислих да ги приготвя, а крем супите ще са следващото ястие може би.

# 526
Здравейте.От днес и аз мога да се похваля с горни брекети.Първите часове нямаше болка нямаше нищо,но след това започна да се усеща напрежение в два зъба.Предполагам е нормално,но определено не е приятно...ще се търпи няма начин Simple Smile)

Сега имам нужда от малко помощ...ортодонтката не ми каза нищо особено относно грижата и хигиената.Вие каква четка и паста за зъби използвате?Взех само интердентални четчици и това е,но се съмнявам,че това е достатъчно.

# 527
болката ще мине,мен ме боля  най-много при ходене като чукна зъб в зъб ...умирах,сега вече 2ра седмица и съм ок...само леко изтръпване на предните 2ва зъба.

тук има подробна информация на въпроса ти за хигиената

http://orthoestet.com/za-pacienta/breketi-i-higiena/

# 528
Храненето при мен отначало беше много трудно, пасирала съм какво ли не, месото просто не се опитвайте, отвратително става.  Крем-супите, разбира се, бяха най-предпочитани, все още си хапвам. Слагам вътре каквото ми душа иска и по малко заквасена сметата, за да не са много постни. Много фрешове пиех, не само плодови. Варях си белен боб, който ставаше почти на каша. Рибата също беше лесна за ядене. По едно време бях отслабнала много, затова се принудих да променя навиците си така, че да не стоя гладна. Това, че живеех сама, когато ги сложих отначало помогна, защото нямаше с кого да се съобразявам.
Нормално е да наболява определен зъб, нормално е и след като се усети болка, до няколко дни да се получи раздразнение или малка раничка на меките тъкани Simple Smile Няма дим без огън, зъбчето се мести на ново място, новото място не е свикнало с "арматурата" и започва обичайната процедура с локален антибиотик и вода за уста.

# 529
Относно пастата за зъби  - използвай каквато паста ти искаш, според вкуса ти. За четката също, аз предпочитам по-меките (водят се soft), за да не ми дразни венците.
Ако искаш да не ти се разранява лигавицата от брекетите, слагай восък превантивно, при мен не можаха брекетите да ми разранят нищо, 2 дни слагах восък на кучешките зъбки и всичко просто си мина. Хубаво е да имаш и конец за зъби, аз имам два вида, но ги използвам само на долната челюст където още нямам брекети, на горната просто не мога да се престраша, че не си чувствам особено предните зъби и ме е страх да не изпопадат като промуша конец.  Joy Joy

Иначе, не се притеснявай, всичко минава, хапвай супички и пюрета и докато се усетиш болката ще е минала.  Hug

# 530
Аз ползвам бебешка четка за зъби и избелващата паста на Сенсодин, много съм доволна вече почти четири месеца съм с брекети, не са се оцветили нито брекетите, нито зъбите ми. В началото/първите месеци изпитвах неудобство, тогава и на мен "пръв помощник" ми беше пасатора, всичко, което виждах -пасирах. По едно време си мислех, че няма да мога да ям друга храна освен пасираната Simple Smile Успех на всички с лечението, при всички положения си струвам мъките...за една прекрасна усмивка:)) Simple Smile Wink newsm10

# 531
Здравейте.От днес и аз мога да се похваля с горни брекети.Първите часове нямаше болка нямаше нищо,но след това започна да се усеща напрежение в два зъба.Предполагам е нормално,но определено не е приятно...ще се търпи няма начин Simple Smile)

Сега имам нужда от малко помощ...ортодонтката не ми каза нищо особено относно грижата и хигиената.Вие каква четка и паста за зъби използвате?Взех само интердентални четчици и това е,но се съмнявам,че това е достатъчно.

Болката е различна при хората, аз например още от първите дни си ядях месо, картофи и т.н., на първата седмица вече не ги усещах ... иначе от време на време някой зъб се присеща да боли и това е съвсем нормално, ако съдя по доста от коментарите тук.

Четки можеш да ползваш следните:
Една нормална четка за вътрешната част на зъбите.
Интердентална за между брекетите
И една четка, която е като обикновена, но по средата има вдлъбнато за брекетите ( не ѝ знам името ), с тази четка минаваш през самите брекети.
Паста за зъби като цяло е без значение.

# 532
Здравейте,

Мисля и аз да споделя опита си с брекетите и така да помогна на тези от вас, които все още се колебаят какво да правят. Не съжалявам изобщо, че направих тази крачка. Давайте смело!

От февруари съм с горни брекети Deamon Clear, а от миналия месец ми сложиха и долни. Първите дни боля, но се търпи. Боли само ако си чукна зъбите или ги ударя с нещо. Тогава ядох плодови млека, пюрета, крем супи и всякакви неща, които не се дъвчат и това няколко дни. Първите седмици ме беше страх да ям, както преди, но след 2-3 месеца вече почнах да ям всичко, разбира се без да отхапвам. Изобщо не съм се ограничавала, но се изисква внимание. Горните ми зъбки вече са почти изправени. От седмица съм с долни брекети, боля ме за по-кратко време и болката беше по-лека. 1 ден на пюрета и млека и след това, каквото си поискам. Хубаво е да си нарязвате храната преди да я хапвате.

Радвам се, че избрах Deamon Clear, защото след като ми сложиха долните (изцяло метални) видях, че толкова метал в устата нямаше да изтърпя. Отначало се притеснявах дали ще ми решат проблема, защото ОД ми каза, че са една идея по-неефективни, но вече съм убедена в тях.

Вече се усмихвам без притеснение. Използвам обикновена четка за зъби - софт, и малката четчица, която минава между брекетите. Мия след всяко ядене. Паста за зъби - Лакалут актив.

Един съвет за тези, които са още в началото - Използвайте вода за уста!!! Истинско спасение от ранички и афти. Много помага. За мен на Листерин е идеална - по малко сутрин и вечер и раничките минават безполезнено.

Успехи на всички!

Ето и малко снимков материал за справка - горе вляво е от Април, а дясната е от началото на юли.
http://oi39.tinypic.com/snghup.jpg

П.С. Ще споделя и цената, защото знам, че е от голямо значение - 2600 лв. всичко - горни, долни, ритейнъри и прегледи всеки месец. Изплащам ги, както и когато ми е удобно. При моята ОД, Deamon Clear с белички брекети до четвъртите горни зъби (при мен е до третите) е само с 200 лв. по-скъпо - 2800 лв., а изцяло металните са 2200 лв. Тези цени ми представи в началото на годината - януари месец.

# 533
  • София
So_happy, каква уникална промяна в устата ти - направо е невероятно! Браво! Като виждаш резултата, как да не му се радваш Simple Smile

При мен е бавно и славно. Днес ми смениха първата дъга. Сега съм с метална (предната беше боядисана в бяло и почти не се забелязваше нищо). Е, вижда се, ама какво да се прави  Mr. Green решила съм, че няма да си крия зъбите. Моя приятелка, която носи брекети от края на миналата година, е развила доста кофти рефлекс да си слага горната устна над зъбите. Аз не искам да правя така ПЪК.

Относно храната - и аз хапвам почти всичко. Вкл. и ядки, внимателно, но става. Днес ме беше страх да ям след смяната, но после хапнах меки тиквички  Joy

Ще се наложи да си правя снимка на извадения мъдрец, заради този венец, който се подува, макар да не ме боли. Искат да видят какво се случва.

За чистенето - ползвам ОД четка (с вдлъбнатото), понякога една кръгла (за брекети) - за труднодостъпните места, интердентална и вода за уста, от време на време. ОД е доволна от положението в устата ми Simple Smile А аз тръпна в очакване за по-видим резултат.

# 534
So happy, би ли споделила при кой ОД провеждаш лечението си? Simple Smile

# 535
Malini, не се притеснявай да си показваш зъбките, няма смисъл, а пък и е по-хубаво, когато се усмихваш до уши  Laughing

So happy, би ли споделила при кой ОД провеждаш лечението си? Simple Smile

Моята ОД е Надежда Куюмджиева, работи в ж.к. Разсадника на ул. Райна Княгиня 5. Телефони има в интернет по форумите - само й напиши името в google. Но имай предвид, че скоро излиза в отпуска и не знам дали записва часове. Първият преглед беше 10 или 20 лева, не помня точно. Успех!

П.С. Споделяйте снимки преди/след, защото и аз съм любопитна как върви лечението при други Praynig Simple Smile

# 536
Аз ще изчакам за снимки,понеже съм още няма и месец никаква промяна.а тази цена 2200-2800 за София до колкото разбирам(so happy) и то горе прозрачни си е далавера.на мен ми взеха 3000 лв за цялостно железни,не съжалявам естествено.плащам на всеки три месеца първоначална вноска 700 лв. Сега ще си купувам иригатор( зъбен душ,който се препоръчва за още по-добро почистване на зъбите с брекети). Ортодонтката ми е от Пловдив и каза,че в тези 3000 лв влиза всичко ...цялостно лечение каза,за отливка не ми взе пари....всичко влиза в цената ...какво ще рече това не питах,но при следващото посещение ще попитам,защото до колкото разбирам от тук има доста неща и след свалянето на брекетите и смяната на дъгите

# 537
Здравейте,аз пак съм във фаза на желание за прави зъби.Та съм в процес на издирване на добър ОД и разбира се сносни цени.Побърква ме факта да съм  с такава желязна усмивка,но щом има вариант само няколко прозрачни да се сложат отпред,е супер.Имах намерение да слагам само горе-от финансова гледна точка,пък и сякаш няма да е толкова фрапиращо само с горна.Обаче май не било препоръчително,трябвало и на двете.Дайте препоръки за Пловдив и цени,който вече е сложил:)

# 538
  • Пловдив
mery1978, аз ходя при д-р Сехер Йозгюр и съм доста доволна. Металните при нея са 1200лв за една челюст, а  сапфирените - 1500лв.  Simple Smile
Може да се поразровиш и назад в темата, сигурна съм че има коментари и за други ОД-та в Пловдив. Успех  Hug

# 539
Аз също провеждам лечението си при ОД, който е от Пловдив- Д-р Симова/намира се в сградата на ОББ банка/ вече почти 4 месеца съм с брекети/ естетични Damon Clear 2800 лв. струват, като може и на разсрочено плащане, отделно на всяка смяна на дъгата се плаща някаква символична сума, ретейнърите не са включени в цената , мисля някъде 300 трябваше да се доплати за тях в края на лечението. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт