Трябва ли да пием фолиева киселина преди да забременеем? *Б*

• 54 610
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Цитат на: trickymouse
..........След като започна третия месец - престанах, реших че ако ще забременявам, ще стане и без фолиевата, а после ще я почна......

Confused:  Sign Exclamation  Confused:  Sign Exclamation  Confused: ...........

Цитат на: влюбена
...Струва ми се, обаче, че има объркване при някои момичета - фолиевата киселина не се пие за забременяване, а за да е здрав бебо, когато забременеем!

202uu   202uu   202uu   и е особенно важно , точно първите 28 дни  Sign Exclamation    Grinning

..........Решението да станеш майка е колкото лесно, толкова и трудно. В половината от случаите обаче се оказва, че малчуганите у нас се раждат без предварително планиране. По тази причина медицинските експерти съветват грижите за бебето да стартират още преди жената да е взела решение да забременее. Непланирана бременност, обаче никой не очаква. Това се случва всеки ден. Де факто около половината бременности не са планирани. Това е причината поради която трябва да се приема достатъчно количество фолиева киселина всеки ден, докато има възможност за жената да забременее, защото когато разбере, че е бременна мозъка и гръбнака на бебе то й вече са формирани.....................Смята се за доказано, че прием на необходимото количество FOLACID например няколко месеца преди бременност би намалило сериозно риска от спонтанен аборт и бременност с плод с вродени дефекти. По тази причина във всички цивилизовани страни, на жените, които се подготвят за бременност и майчинство се препоръчва фолиева киселина преди забременяването.  -  това са откъси от една статия , а ето я и  цялата .

А някъде съм срещала и следния израз - Всяка жена във фертилна / репродуктивна възраст , която не е приключила със ражданията , трябва да взима фолиева киселина .  

Та така , аз пак се улях.... Close  .   Grinning

# 31
А как се приема "NEOPHOLIC" Фолиева киселина - 90 таблетки по 0,4mg по- кое време на деня и преди или след храна. Embarassed  Embarassed  Embarassed
Моля отговорете ми аз не ги разбирам тези неща и съм малко боса. Embarassed

# 32
то4но така  Морена Grinning   Wink

аз пия ве4е 3 месеца,особенно при мен е задьлжително и в комбинация от витамини(цялата Менделеева таблица  superuu ).ако скоро забременея и родя ще сьм на 34 лазарника,така 4е докторицата ми каза..."ще ги пиеш ако мислиш за бьдещото си дете"  costumed050

естествено гаранции няма за нищо,но ако зависи от мен да предотвратя бьдеща аномалия , да намаля риска ¬ ще го направя без да се замисля.  umnikuu

това не е гевезельк на лекарите,  doctor а необходимост за майките и бьдещото поколение.  ladyuu

# 33
Цитат на: Krisy
А как се приема "NEOPHOLIC" Фолиева киселина - 90 таблетки по 0,4mg по- кое време на деня и преди или след храна. Embarassed  Embarassed  Embarassed
пий по една такава таблетка на ден когато се сетиш ¬ става вьпрос за витамин В 9...... Grinning

# 34
Цитат на: Krisy

Аз знам, че трябва да се пие по време на хранене или след него.

# 35
Само да ви осведомя, че на братовчедка ми й предизвикаха раждане в 5 месец, защото имаше заболяване на бебето на гръбначания стълб, не беше спина бифида, а другото - аненцефалия мисля. Такова бебе, ако се роди, живее до няколко часа, така че помислете добре.

Освен това аз имам установена спина бифида окулта , за огромно щастие само на първия прешлен, при който няма засягане на гръбначния стълб. Така, че приемете нещата сериозно!

# 36
моята лекарка днес ми предписа антиоксидант плюс билкови таблетки полски хвощ на д-р Тошков плюс мултивитамини - да си подсиля имунната система и да не мисля за глупости. А в мултивитамините има достатъчно фолиева киселина.

# 37
Грешка! В повечето мултивитамини /особено в тези евтините/ няма фолиева киселина, няма я и в билковите таблетки, нито в антиоксидантите!
Учудвам се на такива лекарки!
Пожелавам ти мила тези ГЛУПОСТИ никога да не ти идват на главата, за да не се самообвиняваш после!

# 38
ее, нали пише на опаковката че има? И 12 лв за Центрум да не е евтино? И изобщо ми се струва, че ако непрекъснато си мисля има ли тук фолиева киселина или няма, това вече са глупости:)Simple SmileSimple Smile по-добре секс достатъчно да има:)

# 39
Това, че всяка бъдеща майка трябва да изключи риска за бебето и да пие фолиева киселина, според мен не подлежи на обсъждане - пийте я, има защо!
Мен ме тормози факта, че не е много ясно колко точно да пия:
Чета тук: http://www.az-jenata.com/cgi-bin/display.pl?p=e&id=732 следното "Най-малко 2-3 месеца преди зачеването, както и по време на бременността си - поне до 12-14 г.с., приемайте минимум 5 mg (0,005 g) фолиева киселина дневно."  и се питам дали 0,005 g не са равни на 0,005 g умножени по 1000 и пак по 1000 за да получим колко микрограма са, т.е. 0,005*1000*1000=5000 mg!!!! E това не е ли малко много! Нали трябваше да са 400 mg. Купила съм си таблетки фолиева киселина, на чиято опаковка пише: съдържание: фолиева киселина 0,005 g. Toва за 100 таблетки ли е или не! Никой май незнае точно! Затова ги и пиех както е написано на опаковката 3 х 2. Запитах доктора си за тях преди 1-2 месеца и той ми каза да пия само по една таблетка на ден понеже това била дозата. Преди време четох, че може би това количество от 0,005 g. е съдържанието на фолиева киселина в цялата опаковка от 100 таблетки!!!! Това е смущаващо. След сметки от сорта на:
0,005 g./100= 0,00005 g./за таблетка
0,00005 g. = 0,00005*1000*1000 mg = 50 mg/за таблетка
400 mg/50 mg= 8 таблетки на ден !!!!
Аз цял месец си пия по 50 mg. Сега пия по 6 таблетки (както е написано на опаковката) но това са 300 mg. Много материали има из нета за фолиевата киселина и какво ли не пише из тях. Има различни грамажи (обърках се с тези мерки и теглилки вече) Някой знае ли как се пресмятат? Може би най-добрия вариант е да си купя от друга фирма и да търся да пише по опаковката колко точно mg има в 1 таблетка.

# 40
сложни изчисления:) количеството, написано на опаковката винаги е за едно хапче. би трябвало да си пише: в 1 таблетка има толкоз и толкоз....на моите витамини със сигурност така пише. А билковите таблетки и антиоксиданта ми ги изписаха за подсилване на имунната система. Витамините с фолиева киселина са си отделно, май не се изразих ясно одеве.

Така че си пий по колкото ти е изписал лекарят, той това е учил:)

# 41
  • София
На мен лекарката ми изписа Neopholic Forte от 4мг. Каза ми да пия по 1 на ден, независимо кога.

# 42
  • Smolyan
Аз също пия от една седмица същите по 1 на ден. Лекарката ми каза, че ова е напълно достатъчно и е много мъдро от моя страна, че съм решила да ги пия  Wink. Тя ме взе много на сериозно и утре съм на изследвания за хламиди, цитонамазка и др. Дано ти Леа и всички ние другия месец да се похвалим. Дано!

# 43
Аз специално отидох на лекар да си направя профилактичен преглед и да я уведомя, че плануваме бебче и какво е необходимо да правя.Тя ми изписа фолиева киселина - Neopholic Forte от 4мг (струва 6, 84лв.) по едно хапче на ден, каза че не е фатално ако пропусна един ден и забравя да пия и че може да се пие по всяко време. Тове беше всичко.

# 44
  • Sofia
Цитат на: Gigi
... Neopholic Forte от 4мг (струва 6, 84лв.) по едно ...

WAW  Shocked !
Аз го купувам за 5.26 , а предишната кутийка беше 5. 80лв .

Общи условия

Активация на акаунт