За и Против съхраняването на стволови клетки?

• 16 156
  • 73
  •   1
Отговори
# 30
Извинете Sunny Smile  и BAVory, но вашите мнения ми звучат меко казано несериозно.
И двете сте писали основно в теми за стволови клетки и то главно с рекламна цел.
Поне си купете профил с повече мнения.  Peace

Simple Smile Не знаех, че във форумите има КГБ. Както и да е, аз съм пуснала темата за стволовите клетки и то за това дали има смисъл да изпразваме портмонето си в навечерието на раждане на бебчо. Нормално е при повдигане на въпроса кой, къде, как и колко, да спомена банката, която съм избрала. На никого не налагам мнение. Реклама във форумите, колкото си искаш. Но, когато говорим за здравето на децата си, меко казано го приемам обидно. В крайна сметка говорим за това.

# 31
  • София
Има ли някой, който да се е възползвал от тези съхранени клетки?
Или плащате всяка година за съхранението им и чукате на дърво да не ви потрябват?

Има, но ти нали не очакваш да го познаваш лично  Grinning
Аз не познавам нито едно семейство, което да е замразило стволови клетки. Затова зададох въпрос
Въпроса ти е малко подвеждащ, затова може би никой не е отговорил конкретно. Ако се интересуваш дали има някой, който вече да е замразил стволови клетки - аз съм го правила веднъж, при раждането платихме една много малка сума и 1 година след това си доплатихме цялата сума, като това включва съхранение за 20 години. След това за всяка следваща година се плаща.  До 18 година на детето могат да ги ползват детето, майката бащата и братче/сестриче. След навършване на 18 години на детето, то може да реши да ги дари на някого (баба, дядо, браточед или незпознат), но не и преди това. Както казах и преди, всеки ден се моля да не се наложи да ги ползваме.
Ако въпроса ти е дали някой вече е използвал тези стволови клетки за лечение, аз лично не познавам такива, но четох преди време няколко медицински статии че в Александровска миналата година е имало 4-5 деца лекувани с такива.

# 32
Момичета аз често ходя на презентациите за бременни, онзи ден бях в Лабиринт и там имаше презентация на английската тъканна банка. Един лекар от Майчин дом, говореше относно стволовите клетки, и ме заинтригува доста, друго е като го чуеш от специалист, който ежедневно се сблъсква с болнични проблеми. Много ме впечатли и се насочих към Future Health, пък и щом добър лекар ги препоръчва, съмненията ми отпадат.

# 33
Момичета аз често ходя на презентациите за бременни, онзи ден бях в Лабиринт и там имаше презентация на английската тъканна банка. Един лекар от Майчин дом, говореше относно стволовите клетки, и ме заинтригува доста, друго е като го чуеш от специалист, който ежедневно се сблъсква с болнични проблеми. Много ме впечатли и се насочих към Future Health, пък и щом добър лекар ги препоръчва, съмненията ми отпадат.
Hug И аз така бях, като теб!

# 34
  • София
Имаме няколко приятелски семейства, които са съхранили, и когато наближи раждането залегнахме здраво с мъжа ми над четенето /още повече, че той има заболяване, за което се твърди, че се повлиява с присаждане на стволови клетки/. Няма да обобщавам, на когото му предстои да прочете - информация има много в мрежата, но разбира се да се старае да избягва рекламните съобщения. Много малко са заболяванията, които се ЛЕКУВАТ засега и се отказахме, обмисляхме дарение на стволовите клетки, но така и не го доведохме докрай.

# 35
Принципно съм за запазването на такива. До колкото знам обаче освен при раждането имало начин да се вземат и в периода на смяна на млечните зъбки. Дали е така нямам представа, някъде го бях мернала като възможност.
За България имам много сериозни съмнения до колко адекватно се организира процедурата по съхранението, а парите за българската реалност не са никак малко. Признавам си, че не съм навътре в детайлите, но се съмнявам, не веднъж сме били свидетели на много мърлявщини.
Имаше идея, не съм следила дали се е реализирала, да се създаде такава банка към Александровска болница и хората да могат да даряват клетките, съответно да им се съхраняват безплатно, една част задължително да се запазят за дарителя, но да могат да се възползват от тях и други хора. Това на мен лично ми се вижда много по-практично, смислено и адекватно. Така може да се събере голям набор от клетки без хората да се чудят откъде да заделят пари. Ако по някакви причини взетите от конкретното бебе и майка не се окажат витални, правилно съхранени или възникне друг проблем, все пак тези хора могат да се възползват от други такива, стига да са подходящи разбира се. Срокът им на използваемост все пак е относително кратък и може да се ползват от друг човек изпаднал в нужда и по този начин много повече хора могат да получат шанс, вкл. и дарителите на една доста по-напреднала възраст когато дарените от тях биха били неизползваеми.
Ще се редактирам малко..сега от любопитство прехвърлих няколко материала и видях, че стволовите клетки могат да се съхраняват изключително дълго. Явно или аз не съм рабрала преди време правилно или не съм попаднала на правилните статии, или в България не предлагат съхранение за повече от 25-30 години. Няма значение де, дори и да могат да надживеят даителя си винаги има вероятност клетките по някаква причина да не бъдат използваеми. Така че ако принципно могат да се съхраняват такива на всеки пожелал под формата на дарение и споделяемост си мисля, че ще е по-практично за всички. Пък който може да си позволи да задели нужните средства вероятно прави една много добра инвестиция.

Последна редакция: вт, 20 ное 2012, 11:54 от Zvezdichkova

# 36
  • София
Е хайде да не обиждаме българските банки само защото са български. Не всичко, което е българско е лошо. За да получат лиценз от държавата явно си вършат нещата както трябва.
На моето дете дойдоха да вземат пробите в 3ч през нощта и след 1 седмица ни казаха че пробите са отлични и и 95% процента от материала е качествен и годен материал.
Освен това пробите могат дори и в Б-я да се съхраняват доживот, в нашата банка дори имаме протекция от държавата в случай на фалит.
А я ми кажете ако изберете примерно гръцка банка - кой ви я дава тази гаранция?
Не ме разбирайте погрешно, не съм против чуждите банки, но да палюете българските без да сте запознати - моля  Naughty

# 37
Предполагам към мен е въпросът, не твърдя, че българските бнаки за нищо не стават. Просто имам съмнения, че може нещата да не се окажат такива за каквито се представят, което не значи, че не може да са перфектни. Но съмненията са си съмнения и мисля, че имам пълното право на това. Всички в няккава степен сме се сблъсквали с много мърлявщини в милата ни родина. Начините, по които в Бг се уреждат много документи и лицензи изобщо няма да ги коментирам, така че за мен линцензът сам по себе си не е гаранция.
Иначи принципната ми позиция продължава да си е ЗА съхраняването на такива клетки, ако има вариант да се организира в безплатна дарителска банка според мен би било чудесно. Лично мнение, не държа всички да го споделят.  Peace Ако пък няма възможност за безплатна банка - пак ОК. Който е преценил и запазил стволови клетки вероятно е направил добра инвестиция както вече казах.

# 38
  • California
Аз също бих имала силни съмнения дали да замразявам въобще, ако това трябваше да стане в България.

# 39
  • София
Ние замразихме клетки, радвам се, че го направихме. НО се надявам никога да не ни потрябват Praynig Таксата е за 20 години, след това детето решава дали да продължи да ги пази, като се пада някаква такса на година (около 70лв на година, до колкото знам).
Повечето банки дават възможност за плащане с кредит. 
Аз до колкото знам само Свети Лазар е БГ банка и се съхраняват тук пробите. При всички други се съхраняват извън БГ. Да БГ лекари вземат пробите, но след това задължително те биват изследвани дали са годни и чак след това получаваш сертификат.

# 40
  • София
Това не е вярно, ние замразихме в Булген и банката също се намира в София

# 41
За! Особено при наличието на (пре)достатъчно средства.

# 42
Здравейте! Много се радвам за темата,  Simple Smile защото ние сме в период на вземане не решение дали да съхраним. Аз съм твърдо ЗА, но милото не е толкова убеден  Confused Има си някакви емоционални спирачки. Мен единствено ме тревожи мисълта колко ще е сигурно това съхранение. Да, има си сертификат, но пак не мога да съм абсолютно убедена не знам все някакви съмнения ме гризат  Confused Главно за това дали ще са качествени клетките, и ако нещо не са качествени дали ще ми съобщят, за да не ги съхранявам?
Не познавам много хора, съхранили стволови клетки. Може би заради цената - скъпо е. Ние ще изтеглим заем най-вероятно. Не рекламирам, но разбрах, че Сибанк имат изгодна програма точно за съхранение на стволови клетки с много дълъг срок.
Та тези, които са съхранили са го направили в Булген. На мен при тях ми харесва, че имат 50% отстъпка за второ дете. А сега разбирам за тази държавна гаранция, което ми звучи доста добре.
Реших да разпитам АГ-та какво мислят по въпроса, обаче ударих на камък  Confused Две питах, и двете казват добре е, запази, обаче изобщо не са информирани и на никакви въпроси не могат да отговорят. А аз търся безпристрастно мнение все пак, ако питам в някоя клиника определено няма да е безпристрастно.
Аз доколкото знам не е ясно колко време са годни стволовите клетки, защото не е минал достатъчно дълъг период, откакто са започнали да ги съхраняват.
Не съм и много убедена, че това разделяне е добро, защото тогава стават по-малко клетки на едно място и може да не са достатъчни за една терапия.
И последно да попитам някой знае ли каква е разликата между клетки от кръв и клетки от тъкан и има ли смисъл да се дават повече пари, за да се съхранят клетки от тъкан, или първите са достатъчни  Thinking
Мисля, че няма да е лошо да се пусне една анкета за съхранилите - в коя банка са го направили  Thinking
Надявам се темата да се развие и да се сложат връзки и информация, която да е от помощ при вземане на решения. Може би и аз мога да дам някой линк, който би бил полезен  Thinking защото мисля, че това е важна тема а хората не са запознати достатъчно

# 43
  • California
Клетки, съхранени от кръв може да се окажат недостатъчни при нужда от терапия - много фактори влияят на количеството, та колкото са екстрактнати при раждането - това е всичко! При тъканните клетки работата е друга - те могат да се репликират в необходимото количество.

Последна редакция: чт, 29 ное 2012, 18:14 от Vasilia

# 44
 newsm78 Нещо се обърках - има ли държавна банка за съхранение на стволови клетки в БГ или не? Аз мислех, че няма, но каква е тази стаия тук от 2011 г.
http://www.monitor.bg/article?id=294156

Общи условия

Активация на акаунт