За и Против съхраняването на стволови клетки?

• 16 162
  • 73
  •   1
Отговори
# 60
На мен също ми е  много интересно и се включвам.
Мненията са много биполярни.
Аз лично бях за,но чакам близнаци и дори с отстъпките ще ни дойде солено.Разбрах,че може да се извлекат стволови и от млечни зъби.Но се явява въпросът- ами ако не дай си Боже дотогава ни потрябват?
Та се чудех ако запазя само от единия близнак, нали са съвместими с най-близките роднини? newsm78 Малко е тъпо това мислене,знам,но цената ни идва пресолена,макар и на кредит,защото вече имаме друг кредит,но пък това са децата и те са най-важни и ей такива морални дилеми ми се въртят.
Във всички случаи по-добре го направи и за двете деца. Аз съм чувала, че няма пълна съвместимост, дори и при едноплодни. Дето се казва, поне кръв им запази! Смятам, че всички други кредити бледнеят пред този....

# 61
  • Варна
Здравейте,
Попаднах във вашия форум и се надявам на бързи и искрени отговори, защото съм вече в 37 г.с. и съзнавам, че доста сме се забавили в избора си. Та бих искала да ви попитам, момичета, колебая се между Cryo Save и Future Health и трябва спешно да вземем решение. Разбира се, намерих противоречиви мнения и за двете, затова ви моля да ми кажете вие към кои банки сте се насочили и защо? Благодаря!

Здравей, избрах и за първото, и за второто дете, Future Health, и не защото правят отстъпки в голям размер за вече свои клиенти, а защото наистина вярвам, че са най-добрите. Но всеки си знае.

Аз за първото си дете не успях да запазя такива клетки. Но за второто, което се роди миналата година, съхраних. В същата банка, за която ти говориш, sunny_smile, може би е съвпадение. Доволна съм иначе от представителите- бързо стана всичко, те си оправяха нещата. По-скоро мои приятелки чувам, че се съмняват дали има смисъл да даваш толкова пари...като че ли предизвикваш съдбата. И другото- сега за първото дете все едно не съм направила достатъчно. Дано не се налага използването им, че...да не дава Господ!

Така това до тук беше цитат на "BAVory", затова вече  ЗДРАВЕЙТЕ и от мен! Темата ми е интересна и много ме вълнува на този етап защото и аз съм в голяма чуденка дали да съхраняваме и ние стволови клетки. Поради тази причина прочетох всичко с интерес...но защо нещо ми намирисва на реклама от една от съфорумките. "BAVory" - нищо лично, но на първа страница пишеш че за първото дете не си успяла да съхраниш, а на четвърта страница пишеш коментар че и за двете деца си избрала Future Health????
Аз нямам нищо против фирмата и не оспорвам качеството и нейната надежност, но ти самата си противоречиш, а и доста ги рекламираш във всичките си постове. Фирмата може и да е добра, аз също се бях замислила точно за тях, но не съм взела окончателно решение. Затова продължавам да ви следя с интерес и да прочета и други мнения на мами възползвали се от една или друга фирма.

# 62
Здравейте,
аз самата дълго време се чудех, дали да съхраня стволови клетки на бебчето ми. Изчетох договорите на всички големи компании, които предлагат тази услуга към настоящият момент и в крайна сметка избрах да не го правя по няколко причини:
1 - никоя компания не предлага надеждна възможност за контрол от моя страна как се съхраняват пробите, банките са далеч и няма как  да проверя например след две години дали пробата е съхранена правилно, а трябва да разчитам на честната им дума по договор;
2 - след края на договора имам само следните опции - да платя за още един договорен период, да прехвърля пробата в нова банка /като за целта трябва да представя договорът сключен с новата банка за съхранение/ или пробата става тяхна собственост. Нямам опция за унищожаване на пробите.
3 - в случай, че пробите ми потрябват, ще трябва да се доставят до съответното медицинско заведение, НО в договорите е указано изрично, че банките отговарят за пробата само НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА, В КОЯТО СЕ СЪХРАНЯВА ПРОБАТА, т.е. ако банката е например във Великобритания, а болницата е напр. в Германия - банката ще носи отговорност за пробата само до границата на Великобритания. Ако в Германия се окаже, че пробата е негодна, по договор нямам никакво право да искам обезщетение от банката за неправилно съхранение или транспортиране.

Весели празници на всички!

# 63
Ние не съхранихме стволови клетки при раждането на детето, но напоследък сериозно обмисляме да го направим като използваме времето за смяна на млечните зъбчета.
Друго което съм чела е, че стволови клетки могат да се извлекат и от мъдреците  на възрастни индивиди, тъй като дефакто тези зъби не се сменят.

# 64
може би за второто бих  съхранила  Peace

# 65
Попринцип също съм "за", но при наличие на тези средства. Ние ги нямахме и аз като други прецених, че не е толкова сигурна цялата работа за да се теглят кредити и тнт.
Едно от нещата, които ме разколебаха беше именно една лекция в Лабиринт на едната от банките. Там една майка попита има ли случай в България на използвани клетки досега и те отговориха- "НЕ".

Бях решила категорично да ги даря при раждането, но търсих ли търсих информация за даряването, включително и тук. Звънях в Александровска, Майчин дом и никъде не ми обясниха как става даряването в България, което е жалко. С 2 ръце съм за даряването, държавни банки и тнт. Много се надявам майките, които са дарили да споделят повече подробности (може би е най-добре да се направи отделна тема за даряването на стволови клетки) за да може повече хора да се възползват от този вариант:)

# 66
Момичета, внимавайте с тези банки! Аз запазих уж в най-голямата, най-стабилната, и сега съвсем случайно се оказа, че са ми ги местили пробите- от една лаборатория  в друга, от един град в друг, от една държава в друга.И то без аз да знам, без дори да ме информират. Отговорът:" Ами то за ваше добро- да са в криотяло с по-голям капазитет!" Аз да не се тревожа сиреч как това е станало, кога, при какви условия и т.н. И това ако е на-добрата банка в Европа- белгийската, здраве му кажи. Възмутена съм, направо едва се въздържам да не ги съдя.
Всички мамите, съхранили 2008-ма и 2009-та година, да си проверят за пробите! На всички ни са транспортирани, за съжаление без да ни предупредят!Направо ужас! Embarassed

# 67
  • Калифорния
Всички мамите, съхранили 2008-ма и 2009-та година, да си проверят за пробите! На всички ни са транспортирани, за съжаление без да ни предупредят!Направо ужас! Embarassed

Е, добре де, какво от това?  newsm78 Проблемът е че не са ви казали? Че не са ви искали разрешение? Или че изобщо са ги местили?
Предполагам, че при местенето са спазили изискванията за транспортация, пък ако не са, си носят последствията и ви дължат една стабилна застраховка. Така че, все пак: какво от това?

# 68

Е, добре де, какво от това?  newsm78 Проблемът е че не са ви казали? Че не са ви искали разрешение? Или че изобщо са ги местили?
Предполагам, че при местенето са спазили изискванията за транспортация, пък ако не са, си носят последствията и ви дължат една стабилна застраховка. Така че, все пак: какво от това?

1.Скрито е от мен, че са местени пробите. По договор трябва да ме уведомят за всякакви въпроси, касаещи съхранението на стволови клетки. Служителката се опита да прикрие и омаловажи нещата- каза, че всички проби вече са в Niel, Белгия(в договора ми съществува друг град/ страна). 2.Убеждението ми, че клетките са на две места в две различни държави, напълно рухна. Нали уж това беше някаква по-голяма сигурност и затова избрах банката!
3.Мога само да се надявам, че транспортът е бил под стриктен контрол. Реално за да ми изплатят някаква застраховка, аз трябва да изискам проба, да не ми я доставят или ако я доставят, да не е годна. Доста сложен процес, особено в България.
4. Досега нямам коректен отговор защо са решили, че клетките на детето ми, са тяхна собственост и могат дефакто да правят с тях това, което те преценят (аз не съм сключила договор при тези условия), дори уж това да е за доброто на клиента.
5.Аз не преекспонирам проблема, може би ако ми бяха звъннали или просто писали на мейл, щях да се съглася накрая, но начинът, по който научих за това- чрез мои познати, които са отишли на място и не са намерили пробите си и то хора, на които аз лично бях препоръчала банката. Много ясно, че сега с второто ще изберат друга банка. И те са възмутени.
Може би Вие не сте от засегнатите, но нека споделят мнението си тези, които са!

# 69
  • Западен парк
Когато бях бременна (2011) на лекция в "Лабиринт" беше представител на "Булген". Та тя ни обясни, че има обществена банка за даряване на стволови клетки. На въпроса защо не се популяризира, тя отговори, че е нова, от 2008-ма, и нямат достатъчен капацитет за много проби. Освен това тази обществена банка вземаше кръв и тъкан само при планово секцио, пак заради недостатъчен брой специалисти, които да покрият всички раждания - планови и спонтанни. И да - една служителка от Александровска се занимаваше с това, имах й телефона, но понеже не планирах секцио съм го загубила. Но моя "колежка" по раждане, с планово секцио, дари клетките от сина си точно на тази банка.
И още нещо - при дарение, ако възникне нужда, дарителят НЕ ползва предимство за материал т.е. не запазва никакви права върху взетите кръв и тъкан.

Да припомня - инфото ми е от късна есен 2011 г. След това не съм се интересувала.

# 70
Момичета, внимавайте с тези банки! Аз запазих уж в най-голямата, най-стабилната, и сега съвсем случайно се оказа, че са ми ги местили пробите- от една лаборатория  в друга, от един град в друг, от една държава в друга.И то без аз да знам, без дори да ме информират. Отговорът:" Ами то за ваше добро- да са в криотяло с по-голям капазитет!" Аз да не се тревожа сиреч как това е станало, кога, при какви условия и т.н. И това ако е на-добрата банка в Европа- белгийската, здраве му кажи. Възмутена съм, направо едва се въздържам да не ги съдя.

Здравейте. Сега виждам писаното и настръхнах. Аз съхраних през 2010г. и сега звъня за някаква информация в централния им офис и никой не вдига.
Ще следя за вашите коментари, защото от там явно разяснение няма да получа.

# 71
Знаех си, че не трябва да се доверявам на Криосейв. Добре, че за второто си дете избрах друга банка. Както и сега ще избера за първото- като му пада зъбче. Тц,тц,тц!

# 72
  • в пералнята
Знаех си, че не трябва да се доверявам на Криосейв. Добре, че за второто си дете избрах друга банка. Както и сега ще избера за първото- като му пада зъбче. Тц,тц,тц!
Е айде уточни се най-накрая дали и двете ти деца са в една банка или не. Защото от 20-те ти поста така и не се разбра. В 1 твърдиш, че са в различни, а в други - че са в еднакви.
А може би имаш раздвоение на личността?!  newsm78

# 73
  • Варна
Е айде уточни се най-накрая дали и двете ти деца са в една банка или не. Защото от 20-те ти поста така и не се разбра. В 1 твърдиш, че са в различни, а в други - че са в еднакви.
А може би имаш раздвоение на личността?!  newsm78

Тя има разтроение на личността, защото няколко страници по напред твърдеше че за първото не успяла въобще да съхрани. Simple Smile)) После версията стана друга....Сега вече е трета Simple Smile)) поне ако ще е реклама да помни какаво пише, че Feature Health няма да платят Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт