90 дневна диета-килцата стопи и фиданка стани-тема 202

  • 37 088
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 0
принципно аз съм против белия хляб,захар и брашно...но това е лично мое мнение което не искам да натрапвам или да ме разбирате погрешно.АЗ ЯМ само вита
Аз рядко ям хляб,но когато ми се дояде,гледам да е Вита-това е най-вкусния ми и здравословен хляб!

Сага, за пренебрегнатите обедни филийки или
защо, не трябва да пропускаме, обедната филийка зърнист хляб !
Grinning

Стратегия №1 на „90-дневната диета ” е балансираното хранене – хранене, при коета тялото ни получава редовно, всеки ден, точно необходимите бълтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и баластни вещества – всеки ден и точно необходимите - нито повече , нито по-малко !
Дори в Белтъчен ден , тялото ни има нужда от малък процент въглехидрати и не бива да се лишава от тях. Ако не ги получи, то ще си отбележи липсата им и на другият ден, в бобово/зърненият, когато получи изобилие от въглехидрати, вместо да изхвърли излишъка, ще си го запази под формата на сланинка, лепната някъде по нашето тяло . Тази липса, от малко количество въглехидрати, покрива обедната филийка!
В белтъчната храна, отсъстват напълно баластните вещества, необходими на тялото  да изхвърли отпадъчните продукти от обмяната и това особено важи по-време на диетата, когато тялото изхвърля огромни количества разградени мазнини и с тях и токсините складирани в мазнините. Тази липса от баластни вещества, покрива обедната филийка!
В Белтъчен ден, в храната, отсъстват също така, някои от жизнено необходимите групи от минерали и витамини . Тази липса от минерали и витамини покрива пак - обедната филийка!
Всичките тези липси в белтъчният ден – на въглехидрати, на баласт и на витамини и минерали се покриват само с една филийка зърнист хляб – точно с една-единствена филийка !
Затова, филийката зърнист хляб трябва задължително да присъства в белтъчният ден и то точно на обяд , за да може тялото ни своевременно да се зареди с необходимите липсващи вещества - в активната част на деня !
А помните, нали и правилото, че вечерята в „90-дневната” трябва да е по-малка от обяда – поне на половината, че и повече по-малка от обяда ? Е, филийката на обед, автоматично, прави обяда по-голям от вечерята !
И ви помага да отслабвате, а не както мислехте досега – да ви прави по-дебели !
В Бобово/зърненият ден, зърнистата филийка е също така необходима и много полезна въпреки, че в храната ни има достачъно въглехидрати, но те не винаги са пълноценни въглехидрати(картофите и белият ориз) и не са бавни въглехидрати, каквито трабва да бъдат въглехидратите в този ден.
Най-честият избор в Бобово/зърненият ден са картофите и белият ориз – храни без баластни вещества и бедни на жизнено важни витамини и минерали. Комбинирайте ги задължително с полезните бобови и прибавете филийката зърнист хляб – бобовите и филийката ще превърнат картофеното ви ястие или ястието ви от бял ориз (бързи въглехидрати) в бавен въглехидрат . Бобената и леща-чорба, зеленият фасул и граховата яхния - филийката зърнист хляб, ги обогатява и допълва – ястието ви става още по-бавен въглехидрат .
Дори да изберете полезните ечемик, булгур, овес, пълнозърнест ориз, елда, спелта, просо , лимец и т.н. пак не забравяйте филийката зърнест хляб на обяд – тя ще ги обогати и ще ви зареди с допълнителни баластни вещества, витамини и минерали ! И по този начин - ще ви помогне да отслабнете !
Филийката на обед, автоматично, прави обяда и в Бобово/зърнения ден, по-голям от вечерята !
Във Въглехидратния ден храната е от бяло брашно и захари. Въглехидратите са в изобилие, но баластните вещества са равни на нула !
Липсват жизнено важни витамини и минерали, които са необходими за целите на балансираното хранене на тялото ни !
Опитайте се да заместите, поне на половина бялото брашно, с брашно от наполовина ръж , наполовина бяло или с брашно от спелта или многозърнесто брашно - направете си от него пърленки и намажете с вегетариански пастети, приготвени от вас самите – много е вкусно, прибавете към обяда зеленчукова супа или крем супа с крутони от зърнистата филийка, понякога заменете обяда от спагети и пица с 2-3 зърнени филийки и еленчукова супа или зеленчукова яхнийка или намажете зърнестите филийки с някакъв вегетариански пастет по ваш избор – домашна лютеница, сусамов тахан с чесън, магданоз и лимон, кьопоолу, баба Гануш – син домат със сусамов тахан, италианско песто с пиния, босилек, зехтин и чесън – нека въображението ви работи !

Внимание !!!
Обедната филийка хляб е специална - не е от всеки попаднал ни вид хляб !
И винаги е САМО ЕДНА на брой !

Указания за нейният състав са дадени в книгата от авторките на „90-дневната” диетата !
Ако нямате на разположение хляб, с такъв състав, по-добре прескочете обедната филийката до следващият ден – и си набавите или още по добре - направете си сами истинския хляб !
А ето и указанията на създателите на диетата :
Филийката трябва да е направена от пълнозърнесто брашно и да съдържа цели зърна или по-добре булгур от жито, ръж, спелта, овес, ечемик и т.н. и да съдържа добавки на трици и на различни семена – слънчогледови, ленени, сусамени, макови, семена от ким, анасон и др. такива.
Ако не намерите такъв хляб по магазините, можете да си го приготвите и сами. Този хляб е траен и може да се съхранява в хладилника за дълго време.


Филийките, които аз ползвам са по 72 грама .
Хляба е 500 грама – 7 филийки Х 72 грама са в опаковката .
Стига ми за 3- ри „Четворки” или за 2-е „Четворки” , ако обядът ми във въглехидратният ден е бил с 3 филийки от него.
ЗАБЕЛЕЖКА !!!
Ние, българите, обичаме да си хапваме яденето с хлебец !
Липсваше ви, досега, нали !  
Е, сега може да си го хапвате, спокойно!   Grinning  Grinning  Grinning


Какъв трябва да е хляба на 90-дневната диета , а и за след нея  ?
Пълнозърнест хляб от ръж, овес, лимец, спелта и т.н. със букет от подправки и  семена  Grinning !

 Grinning
Само една филийка ( 72 грама) и само към обяда в Белтъчен и Бобово-Зърнен ден. Ако ядете само бобово (напр. само леща-чорба) в Бобов ден - може още половин филийка и на вечеря. Във Въглехидратен ден, ако ядете на обед само от този хляб, без други тестени -  3-4 до 5 филии по 70 грама, а ако го комбинирате с други тестени, намалявайте съответно количеството, и на хляба, и на другите тестените, така, че общо за Въглехидратен ден, за соления обяд, тестените храни да са от 400 грама сурово тесто или 300-350 грама опечено ! Grinning

Ето, така трябва да изглежда хляба на 90-дневната:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Essene_Bread_ … d_30pct_Spelt.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Essene_Bread_ … d_30pct_Spelt.JPG


РЕЦЕПТА С ВИДЕО за ОВЕСЕН ХЛЯБ  (хляб от овес, ръж и лимец ) :

http://www.youtube.com/watch?v=A9Mx7CIlqI8

1 кубче мая - 42 грама
100 мл. вода на стайна температура
Разбъркайте маята във водата  и оставете на страна

В голяма купа поставете и разбъркайте добре - 200 гр. овесено брашно, 300 гр. ръжено брашно, 500гр брашно от лимец (или от спелта), 60 грама сусам, 1 с.л. изсушени и смлени портокалови карички, 1с.л. подправка за хляб ( това е  по равни части семена от анасон, семена от ким и семена от кориандър - разбъркани и едро смляни или счукани  Grinning ).

В купата на миксера първо сложете - 680мл. вода, прибавете сместта с маята и 3 с.л. зехтин. Постепенно прибавете сухата смес с брашната, сусама  и подправките за 5 мин и след това месете с миксера (или на ръка) още САМО 10 минути , не повече  Twisted Evil  Grinning !
Тестото, ще е рядко и лепкаво ! Завийте с найлон купата и оставете да втасва за 1 час.

През това време намажете обилно с краве масло тавата и поръсете с овесени ядки - както е показано на видеото . ВНИМАНИЕ ! Хляба става голям, към 2 кг. и ще ви трябва по голяма форма - това което се вижда на видеото не е кексова форма, а форма за хляб  Grinning !

След като тестото е втасвало 1 час , измесето го за кратко още малко , колкото да излезе въздуха .

Сега преместете в тавичката. Понеже тестото е много лепкаво, мокрете ръцете си и лопатката с която го вадите с вода ! Загладето го добре с мокри ръце и обилно напръскайте отгоре с овесени ядки .Сега разрежете дълбоко по средата и завийте с найлон да втасва.
Нагласете часовника на 30 мин . Като минат тези 30 мин включете фурната на печката на 250 градуса,на вентилатор, ако нямате вентилатор - на най-силната възможна температура и поставете на дъното на печката купа с вода, а решетката на печката по средата. Изчакайте 15 мин да се загрее фурната добре и сложете хляба (който, сега общо е втасвал 45 мин ) да се пече на средната решетка.
След 15 мин , намалете температурата на печката с 50 градуса по-малко .Печете още 40 минути и извадете хляба от фурната. Извадете го от формата и го напръскайте леко с вода - получава се особено хубава коричка  Grinning ! Изчакакайте го да поизстине преди да го режете  Twisted Evil  този толкова вкусен хляб  Grinning !

Добър апетит  Grinning !

Последна редакция: чт, 08 ное 2012, 22:02 от GigiBo

# 256
  • Мнения: 0
Здравейте , отслабващи ! Регистрирах се в сайта , само за да участвам в този форум . Виждате ми се доста активни Simple Smile)

За трети път правя 90дд , но за съжаление никога не съм я завършвала , но винаги съм имала страхотни резултати ! baby_neutral .. За пореден път я започнах на 1 октомври ( днес 39 ден ) .. Засега съм с резултат -11кг , имам прегрешения , та кой няма ... Whistling

Следвам режима по малко по-различен начин от вас,просто така го прочетох ... Не консумирам нищо сладко , освен през въглехидратния ( забелязах ,че слагате мед в чая си ) ... Плодовия го правя само с пресни плодове , без ядки ...

Смесвам белтъчините , не ми е проблем, но знам ,че не е редно .. .Не пия бульон , защото няма смисъл, както някой беше казал да си разтворя кубче , което е супер солено, ако имах възможност да си правя всеки белтъчен домашен бульон щях да следвам това правило.През въглехидратния смесвам сладко и солено , не мога да се наям със сладко винаги трябва да привърша с нещо соленичко , иначе остава неприятно чувство в мен... Confused

 Това е общо взето от мен , следя ви , чета ви от няколко дена ... ще ми е приятно да разменяме опит и да се мотивираме една друга   bouquet  bouquet  bouquet

# 257
  • Мнения: 0
Привет и от мен!
Имам един въпрос относно гъбите и маслините-останах с убеждението,че са неутрални храни,разрешени в първите 3 дни,но май не е така.Моля да ми помогнете!
Приятна вечер!

P.S.  GigiBo,кажи ми примерно какви бульони мога да си приготвям през различните дни(вегетарианка съм,така че без месни),ако не те затруднявам!Благодаря предварително!

Иванжелина , наистина можеш , всеки ден да си ги ползваш  и гъбките и маслинките ! Grinning

Маслинките със зелените салатки или на маслиново пастетче за филииката !

Тапенеде /маслинена паста/


Тапенеде /ястие от каперси, черни маслини и намачкана аншоа, подправени със зехтин/.
Една от многото рецепти, но без традиционната добавка на аншоа и подходяща за пости.


• 15-20 черни маслини /най добре Kalamata /
• 1 супена лъжица каперси
• 7-8 зелени маслини
• 1 стрък пресен лук
• 1 ч.л. лимонов сок
• 2 супени лъжици ароматен зехтин
• черен пипер на вкус
• 1 скилидка чесън/ или сух/
• босилек,кориандър /розмарин

Всички продукти се смилат в пасатор !

Ето ти и една тофу майонеза , нали си вегатерианка !

Соева тофу-майонеза

(от един вегански форум), горчицата да не е люта или без евентуално, става много добре , носи още аромати,
примерно чесънче,
магданоз
подправки по избор, босилек, чубрица, риган, стрита люта чушка , и т.н.

120 г. меко тофу
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. горчица
1ч.л. мед
2 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
по желание , лъжица соев сос

смачкай в пасатора

Ползвай, като обикновена майонеза ! Grinning

Ето ти и за бульоните :

Зеленчуков става за всеки ден , дори и за плодов, ако не му сложиш сол , аз го ползвах в началото и в плодов, че ми ставаше много сладко само на плодовете !

ОДА ЗА ОТХВЪРЛЕНИТЕ БУЛЬОНЧЕТА ИЛИ ЗАЩО НЕ ТРЯБВА  ДА СЕ ПРЕСКАЧАТ, КАТО СЛУЧАЙНА И НЕНУЖНА ПРИЩЯВКА НА АВТОРКИТЕ НА ДИЕТАТА !

Аз си приготвям бульона сама и голяма тенджера за цялата четворка, като свърши тенжерата правя друг, общо взето хвърлям всички зеленчуци , каквито имам, в момента прибавям и коприва и листа от цвекло и листа и цвят от глухарче и обелките от зеленчуци, а обелките се  научих  от тук :

http://www.sharemykitchen.com/bg/как-да-приготвим-домашен-зеленчуков-б/
 
(моля, копирайте целият линк в браузера, че нещо не излиза, като линк)

Обезателно прочетете линка - много интересна идея !  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Bulb  Bulb  Bulb

Невероятно вкусно става , не съм вярвала ,че може зеленчуков бульон да е толкова вкусен ! :o  :o  :o и то напълно без сол !
Не прибавям никаква сол и преди да го си го пийна си слагам една китайска лъжица ,от керемичните, соев сос -"Кикоман", скъп е но е качествен и си заслужава и не е толкова солен и му пресовам малко чесън и става една вкуснотия - мани, мани  Grinning

Слагам всичко каквото се сетя - без бобови, без домати и без картофи !
 
Кочаните и външните листа на зелето, кочаните и външните листа на салатките, броколи, карфиол, мустачките на зеления лук даже слагам, Grinning хубаво измити, глави целина, моркови лук, чесън, коприва, корени пъщърнак, магдоноз ,на ряпата листата и самата ряпа, червено цвекло - бульона става червен, пънчетата на гъбите, праз, тиквички, тиква  а бе каквото се сетите и каквото преди сте го хвърляли на боклука ! Grinning
А такъв зеленчуков "боклук" се събира доста - както ще установите !  Grinning Събирам си го след като го измия в пликче в камерата и после направо го хвърлям във бульона ! Grinning   Колкото повече зеленчуци сложите - по-вкусен става бульона ! Покрийте с 10 см вода, после може и да доливате ! Варете, неппременно на много бавен огън 1-2 часа ! Подправки всички зелени подправки са желателнине слагам никакви - може дафинов лист и  Да Ви е сладко !

Днес за първи път си приготвих бульон от кубче, че не нямах (е сега се вари, вече  Grinning) , а трябваше да излизам . Беше био без моносодиум глутамат и ми се видя безвкусно и ужасно солено !А колко солено ядях - направо отровно, сигурно щях да го досоля тоз бульон преди ! Mr. Green  Така, че кубчетата по изключение иползвайте !

Те са разрешени, тъй като бульона е много, много важен в диетата и ползата му надвишава в пъти ,вредата от солта и моносодиум/ мононатриум глутамата в готовите кубчета, та са ги разрешили  Mr. Green за да не сепропуска бульона, но въпреки това  99% от диетуващите го игнорират ! Sad  Sad  Sad  Sad

Като започнете да си го пиете след обедното хранене ( точно  300мл , не повече) , ще забележите веднага, че Ви е много по-добре с него !

1 . Ще забележите, че сте идеално заситени, Grinning  а то има само няколко нищожни калориЙки !

2  И, че Ви е много доволно, топло и приятно с него! Grinning

3  Че, жаждата ви за вода, след храненето, е напълно утолена  Grinning  Няма да Ви се пие вода през следващите 2 часа - гледала съм по часовник !  Grinning Помните нали, че е забранено да се пие вода 15 минути преди и  2 часа след хранене !Е, бульончето автоматично измита нуждата от пиене и то точно за 2 часа !
Водата е збранена, защото разрежда стомашнити сокове и прави смилането на храната непълноценно и бавно - бавен метаболизъм, а ние искаме да ни е бърз метаболизма и да отслабваме  ! Grinning

Това за което ще зебележите и ще ви хареса , а сега за това, което не знаете за ползата от бульона!

Бульона от зеленчуци е силно АЛКАЛЕН  и моментално алкализира стомаха ни и той започва много бързо да отделя ензимите за разграждането на алкалната храна - каквато е нашата храна през 2 -ри бобов  и 3- ти въглехидратен ден.
По този начин тя много  бързо се смила в стомаха, не се задържа дълго  в него,
а отива бързо по-нататък за по нататъшна преработка и усвояване - или ние имаме бърз метаболизъм !

Grinning

Бульоните от птици, месо и риба, са силно КИСЕЛИННИ и дават бърз сигнал на стомаха да отдели ензими за разграждането на киселини .По този начин тя много  бързо се смила в стомаха, не се задържа дълго  в него, а отива бързо по-нататък за по нататъшна преработка и усвояване - или ние имаме бърз метаболизъм !
 
За различните белтъци , ензимите за разграждането им в стомаха са различни и затова не е хубаво да се  пият бульони от различен вид белтък, от приеманият на основното ястие смесват белтъците , което противоречи на принципите тна разделното хранене, като например не е позволено след телешко печено да се пие пилешки бульон !


За белтъчния ден
За пиле - пилешки бульон -КИСЕЛИНЕН
За телешко - телешки бульон-КИСЕЛИНЕН
За пуешко - пуешки бульон-КИСЕЛИНЕН
За риба - рибен бульон -КИСЕЛИНЕН
За млечни - айран , таратор КИСЕЛИНЕН

За Бобово- Зърнения ден и Въглехидратния ден бульона се вари на зеленчукова онова  - АЛКАЛЕН Е !
 

Бульона за завършване на обеда-зеленчуков, рибен, пилешки, или от месото за деня, но винаги вкусен, насищащ и утоляващт жаждата Ви за следващите 2 часа, през които да се пие вода е забранено !

Отличен завършек на нашия обяд ! Grinning  Grinning  Grinning

Вкусно и насищащо бульонче  или хладно и освежаващо айранче !  Grinning


Последна редакция: чт, 08 ное 2012, 22:28 от GigiBo

# 258
  • Мнения: 0
Ами Вие си стоите само върху кантара уважаема християнко или там както Ви наричат по Вашето местоживеене. Съжалявам Ви за това ,че толкова неща знаете за диетата ,а не знаете ,за християнските празници и ценности.Днес е Св. Архангел Михаил и много хора празнуват имен ден и палят по свещица за здраве.Другото което е не толкова празнично и весело е ,че се разделяме с българският патриарх Максим и утре е неговото погребение и ден на траур . Съжалявам за натрупаните негативи в темата от мое име се извинявам на всички засегнати пряко или косвено. В режимна почивка съм и съм свалила 16кг до тук без Вашите проповеди... Как ли се е получил този резултат ???

Е ,Мими аз не съм, особено религиозна, в смисъл на религията представена ни от църквата де, пък и не ми пука много за патриарх Максим и раздялата с него , че го не познавам лично и не съм по тази причина в траур ., но изпуснах именният ден на зет ми Рангел, та за това ми е траура де   Grinning!

А за килограмите  свалени, браво ! По който и да е начин да си ги свалила , си е все браво ! Grinning
За колко време ги свали , Мими?

# 259
  • Мнения: 2 187
Чела съм тази, която е дадена на първа страница, но там не пише нещата, които цитира Gigibo. Смятах, че има предвид друга книга

# 260
  • Мнения: 0
Боже, божеееее, а аз се чудех кога успяхте да изпишете 3 страници.

GigiBo, господин ли си, госпожа ли си, или каквото си там, ти май ОТНОВО си гладен/а? Няма лошо да пишеш, ама не е ли малко отегчително да пишеш такива огромни постове? Да си жива и здрава, де. На някой може да му е полезно.

Мацки, няма такива вкусни сърми на света!!!  newsm62 Пак ще си наготвя. Сега съм в чуденка какво ще хапвам утре - въглехидрати. Приемам съвети всякакви, ама да е нещо лесно, че май не ми се готви днес.

Така кажи Ge4i1970 че рецепти искаш ,тук съм в стихиятя си ,  Grinning  обаче тъй като не си падаш много по четенето , се страхувам ,че няма да успееш , да ги изчетеш до края !  Thinking Grinning

За обяда
ПЪЛНЕНИ ГЪБИ


Количеството е за цялото семейство  Grinning

Необходими продукти   
1 кг пресни печурки;
2 филии бял хляб;
80 г масло;
1 връзка магданоз;
4 скилидки чесън;
1 глава зрял лук;
черен пипер;
сол


Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте гъбите. Отрежете пънчетата им, нарежете ги на ситно и ги задушете със ситно нарязания лук в маслото. Прибавете натрошения на ситно хляб и счукания чесън. Подправете със сол и черен пипер на вкус. С така получената смес напълнете гъбите. Подредете ги в намазана с масло тавичка, залейте ги с 1/2 чаена чаша вода  и ги изпечете в силна фурна.

По това време на годината орехите са вече събрани и изсушени и могат да бъдат използвани за приготвянето на различни видове дребни сладки и сладкиши. Става дума за черупковия плод орех, а не за кокосовия орех, който расте в топлите страни. тези сладки се приготвят много бързо и лесно и не изискват много време от страна на домакинята. Рецептата, която ви предлагаме, се изпълнява най-вече в град Шумен и селата около него.

За вечерята

ОРЕХОВКИ


Необходими продукти 250 счупени орехови ядки
белтъците на две яйца
200 грама пудра захар

Приготовление:

Най-напред трябва добре да разбиете белтъците, докато се получи гъста "снежна" маса.
Към тях трябва да прибавите последователно захарта и ореховите ядки, като непрекъснато разбивате с миксер или на ръка.
След като продуктите бъдат добре разбити, оформете с лъжичка купчинки, които ще подредите върху намазана с масло хартия. Можете да използвате също така домакинско фолио, поставено върху дъното на плитка тава.
Сладките се пекат в слаба фурна докато почервенеят.
Трябва да знаете, че за да се запази целостта им те се отделят от хартията или фолиото, докато са топли.
.
За обяда

Мафалде с печурки и мерщерка -


 От тази доза само половината е за теб  Grinning

Продукти:
половин пакет мафалде ( или каквато паста вие искате )
300 грама пресни печурки
2 стръка зелен лук
2 скилидки чесън ( смлян )
1 зеленчуков бульон
1 с л лъжица краве масло
1 с л сладка сметана
50 мл бяло вино
сол
прясно смлян черен пипер
кедрови ядки ( по желание )
мащерка
пармезан
Сварете пастата , според указанието на пакета
През това време запържете гъбките в маслото , а след като станат златисти , сложете чесъна , бялата част на лука и виното . Прибавете и зеленчуковия бульон . Оставете на котлона най - много 10 минути .
Накрая прибавете зелената част на лука, предварително запечените ядки и черния пипер .  
Ако има нужда ,  добавете сол .
Накъсайте мащерката и я сложете при гъбките .
Изцедете сварената паста , прибавете към нея сметаната и разбъркайте внимателно ( за да не нараните пастата ).  
После прибавете към нея и гъбите и отново разбъркайте .

За вечерята

ДОМАШНА БОЗА  Grinning


Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.

Рецептата е за 5 литра.
  
Необходими продукти
   
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска

Начин на приготвяне:

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
  
  
  
 Закваска за бозата

Необходими продукти   1-2 лъжици препечено брашно
1 чаша хладка вода
1 лъжица захар

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто (с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.
За да станете добър бозаджия, очевидно трябва да експериментирате.

Поръсете с настърган пармазан , това е само за съпруга не за теб Grinning









# 261
  • Мнения: 931
А има форуми, в които (явно неслучайно) има въведено ограничение на броя на мненията, публикувани от един потребител в рамките на един ден.  ooooh!

Аз да се отчета с режимен (по моему) ден - менюто претърпя съвсем лека корекция и вечерята ми е по-голяма от обяда:
- ябълка, чай с мед, лъжичка мед отделно
- 2.5 малки домата със 125 гр. моцарела и малко олио
- 2 варени яйца с около 1 с.л. настърган хрян, 2 малки домата със 100 гр. моцарела и малко олио
През деня изпих много чай (3 чаши и сега ще си правя още една) от пресен джинджифил и резенчета лимон. Не ям плуващите работи, пия само течността, но и да е нарушение, не ми пука - толкова добре ми се отразява на гърлото, че възнамерявам да го правя до края на седмицата. А и иначе изоставам с водата, че като ме боли гърлото, хич не мога да я пия. Иначе съм жаба и пия непрекъснато (включително и вечер, о, ужас - при това без да имам диабет, проблеми с бъбреците и без да се будя през нощта).

Утре смятам да съм на картофена салата за обяд и вечеря, че много, ама много ми се ядат картофи.

# 262
  • Мнения: 0
А има форуми, в които (явно неслучайно) има въведено ограничение на броя на мненията, публикувани от един потребител в рамките на един ден.  ooooh!

Аз да се отчета с режимен (по моему) ден - менюто претърпя съвсем лека корекция и вечерята ми е по-голяма от обяда:
- ябълка, чай с мед, лъжичка мед отделно
- 2.5 малки домата със 125 гр. моцарела и малко олио
- 2 варени яйца с около 1 с.л. настърган хрян, 2 малки домата със 100 гр. моцарела и малко олио
През деня изпих много чай (3 чаши и сега ще си правя още една) от пресен джинджифил и резенчета лимон. Не ям плуващите работи, пия само течността, но и да е нарушение, не ми пука - толкова добре ми се отразява на гърлото, че възнамерявам да го правя до края на седмицата. А и иначе изоставам с водата, че като ме боли гърлото, хич не мога да я пия. Иначе съм жаба и пия непрекъснато (включително и вечер, о, ужас - при това без да имам диабет, проблеми с бъбреците и без да се будя през нощта).

Утре смятам да съм на картофена салата за обяд и вечеря, че много, ама много ми се ядат картофи.



Направи си гаргара със много силно солена вода !
За един ден ще ти мине ! Grinning
Рецептата е ная Петър Дънов !

# 263
  • Пловдив
  • Мнения: 1 416
Добър вечер!
Аз след като се пооправих малко от грипа, приключих с една четворка и почти си върнах кг от преди да се разболея. И отново ще зацикля на тези, от първото завъртане на диетата (това ми е второ). Ама като искам да махна само още 5-6 кг явно ще е много бавно.
Днес беше белтъчен ден.
- закуска - банан
- обяд - пилешко бутче със салата от домати
- вечеря - домати и сирене

П.С. GigiBo, само ако може да не пишеш рецепти в тази тема. Има си отделна само за рецепти.

# 264
  • Мнения: 10
GigiBo, е тука вече прекали и този път НЯМА да замълча! Ти пък от къде знаеш дали и колко чета? И да, точно твоите рецепти няма да прочета, не са ми интересни, нито пък ти! Можеш да си гледаш работата и да не се занимаваш повече с мен! Прекалено си нагъл/а и си се свий в ъгълчето ОТНОВО, че дразниш вече! Аааа, ама преди тва си хапни, че да не се заяждаш с мишките в ъгъла!

Момичета, имаме си ясновидец/ка тук! Ако някоя от вас има нужда от такъв/ава обърнете се към GigiBo. Ама да ви кажа, не познава!

Лека нощ от мен и дано утре нямаме дразнители!

# 265
  • Мнения: 0
Чела съм тази, която е дадена на първа страница, но там не пише нещата, които цитира Gigibo. Смятах, че има предвид друга книга

Ами , прочети я пак , но този път по внимателно и гледай за нещата, които цитира ДжиДжиБо !
Немската цитирах , но и в българската ги има , и в руската - всичките неща , които цитирах и за многото закуски и за хляба на обяд, и за бульоните след обед и затова ,че обяда и вечерята трябва да са еднакви и вечерята само на половина на обяда , и че белтъци не се смесват на едно ядене , даже и яйца и сирене не се смесват ( освен на въглехидратната вечеря - разбира се  Grinning! ) !

Например, още на първа страница в първата примерна закуска, Тъмносиньокоса Фейо,  е дадено, за многото закуски през 2 часа !

Другите ги потърси и ще ги намериш и тях ! Grinning

# 266
  • Мнения: 0
Добро утро Hug
Понеже много често се пита за ЕЛДАТА, публикувам ви няколко цитата от книгата:
Цитат
Диетата винаги започва с ‘протеинов ден’, следва 'скорбелен ден’( на необработените храни, които съдържат скорбяла), после 'въглехидратен ден ' (обработени зърнени храни и ЕЛДА) и т.н. .......

Дневно имате най-малко четири хранения.......

Нашата цел: да не се гладува, да се храните 4-5 пъти на ден.

СКОРБЕЛЕН ДЕН
ОБЯД: можете да консумирате въглехидрати, които съдържат в себе си повече скорбяла: фасул,грах,соя,леща,ориз,леблебия или картофи,бамя,зърна елда,ечемик,просо и други зърнени храни.......

ВЪГЛЕХИДРАТЕН ДЕН
ОБЯД: В менюто си за този ден можете да сложите качамак( полента) от царевично или елдено брашно, кускус, овесени ядки и трици, съответно брашно и грис от различни смлени зърнени култури.........

Виждам, че постоянно отговаряте за елдата, че е във въглехидратен ден, но тогава е само, ако е на брашно.  Peace

# 267
  • Мнения: 86
Добро утро на всички!  bouquet

Днес е ден въглехидрати:
З-кафе,2ябълки
О-салата(зеле,морков,сусамено и ленено семе),хляб Вита(с 6 зърна),зеленчуков бульон
В-мюсли с мед(1ч.л.),1лентичка натурален шоколад

Хубав и ползотворен ден на всички!

P.S.Тук всички сме да се учим един от друг и да обменяме полезна информация,която касае всеки от нас!Бъдете дипломатични,толерантни и разумни!Много по-добре е да има приятна атмосфера във форума!

# 268
  • Мнения: 10
Добро утро!

Днес - въглехидрати:
З - ябълка
О- ФИЛИИ С ЛЮТЕНИЦА(защото не мога да чета и не знам как да на правя рецептите на едно досадно нещо)
В- мисля да е солена, да видя какво ще се случи

Поздрави от мен и дано денят ви мине без досадници!

# 269
  • София
  • Мнения: 12 579
Добро утро!

След плодовия ден минус 800 грама отчете кантара, което е добре. Днес ще продължа на белтъчини, като на обяд ще е само месо без салата, за вечеря още се чудя.

Общи условия

Активация на акаунт