ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 14

• 33 228
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Известно е, че в първи клас оценки няма, но независимо от това има някакъв вид оценяване, защото децата приравняват писмения коментар под работата си до някакъв вид оценка.

Имате ли представа типичните коментари до каква оценка се приравняват, напр. каква е разликата между "Браво" и "Отлично". Каква оценка е "Можеш по-добре"?

Наскоро разглеждах тетрадка на дете, което скоро е било първи клас и там в началото "Отлично", "отлично", накрая детето е завършило годината с "мн.добър".

На този етап не ме вълнува особено точно как ще бъде оценено детето, но ми се иска да зная горе-долу къде е в "оценъчната скала", къде е спрямо изискванията за усвояване на материала.

Освен това, за предмети по които няма дори и "коментарно оценяване" как се ориентирате за нивото на детето , спрямо изискванията?

# 691
  • София, център
"Мариу бие бъръбан"!
Тя просто това е чула и това е написала  Simple Smile

Ми да. Учителката трябва да се засрами и да поработи в/у произношението си  Laughing
Моя Емо си ш-ъшне от малък и сега не признава много буквата "с" - штуден шладолед вшеки обича  Wink Преувеличавам разбира се, но на моменти се забелязва, че начина на говорене се отразява в правописа. В крайна сметка фонетиката е съществен принцип от правописа  Wink
Учителката говори тихо и бързо. Подозирам, че така и диктува.
Когато й диктувам аз, без да натъртвам, пише правилно.
Дъщеря ми може и пише. Това е чула.

Светкавица, в свидетелството за завършен 1-ви клас пише словесно с какъв успех преминава детето, или , че просто преминава успешно?
Аз не знам! Нито пък знам на словесната оценка какъв й е цифровия изразител по шестобалната?!

# 692
Не бих казала, че м/у браво и отлично има разлика. А и "внимавай повече" изглежда не играе особена роля, освен за родителя  Laughing В крайна сметка всички първолаци са окичени на 24-ти май с ленти "Отличник"  Mr. Green

Nansen, това имах предвид и аз - повредата не е във вашия телевизор  Peace Жалко е само, че детето остава огорчено, че е разочаровало г-жата.

# 693
  • Sofia
Здравейте,

Моля, за коментар по повод на списъка от книги, които нашите първокласници
ще получат за лятната ваканция !

Ще се радвам, ако има родители с опит, които вече са минали по този път да споделят
смятат ли за реалистично да се дават на първокласник списък от 10 книги, някои от които направо са дебели.

Какво всъщност имат предвид учителите когато дават този списък от книги. Дали не очертават книгите измежду които детето може да направи избор или така се препоръчва да се прочетат
повече книги.

Моето дете след прочитането на 3-4 страници се изморява и преустановява четенето и откровенно казано не си представям как сама ще прочете през лятната ваканция:
Пипи дългото чорапче
Приказки по телефона
Алиса в страната на чудесата и т.н. и т.н.

# 694
Днес съм на всяка тнджера похлупак, за което моля да ми простите, но не мога да се въздържа - Алиса в страната на чудесата !!! Попада ли в списъка за книги на първолаци? Та тая книга и за моите 32 години не мога да я схвана. Просто е безумна  ooooh!

# 695
  • София
това, което изброяваш не е ли списъка за втори за трети клас?
иначе предполагам може да прочете едно дете  след първи клас лятото 1 книжка-две с приказки, по една кратка приказка на ден, не би трябвало да е много.

# 696
Днес съм на всяка тнджера похлупак, за което моля да ми простите, но не мога да се въздържа - Алиса в страната на чудесата !!! Попада ли в списъка за книги на първолаци? Та тая книга и за моите 32 години не мога да я схвана. Просто е безумна  ooooh!

защото времето не й е за 32 години Wink Много сме обременени вече, искаме логика.
Една от любимите ми е, недей така крайно Peace

# 697
  • Sofia
Аз съм напълно съгласна, че Алиса в страната на чудесата не е книга за първокласник  Peace

По отношение на списъка мисля, че не греша, защото го бях взела това лято от една майка на първокласник и тогава не се замислих, но колкото повече време минава, толкова повече се чудя
каква е целта на този списък

# 698
  • София
то има и друго...така като гледам списъците, едно -те са препоръчителни, второ-това са произведения, които ще се изучават във втори клас (Алиса не е сред тях почти на 100% съм , че е за трети или четвърти), може да се четът и после през годината, трето - обикновенно учителите дават  няколко от тях, не всички за лятото, четвърто  поне при нас  поне половината вече сме ги чели.
Ако не му се четът тези, а други, за да упражнява четене проблем аз не виждам. Тези винаги може да ги чете мама за лека нощ, например, колкото да се запознае детето с произведението.

# 699
  • Sofia
дали идеята на този списък е децата да са запознати с тези книги или идеята е децата сами да четат тези книги.... може би това е въпроса  Wink

# 700
  • София
Идеята е, че това са книгите, които ще изучават във втори клас и трябва да се запознаят с тях.
Идеята е и че децата не трябва да изоставят четенето за цяло лято, а този списък  един вид може да реши на някои проблема - какво да чета Simple Smile
Но ако някое дете ги познава или не му е приятно да ги чете, не виждам проблем да чете друго, ако все пак  се запознае и с тяхното съдържание.
Така или иначе да четеш нещо по задължение не винаги е приятно и може да убие желанието в детето, така че аз не бих насилвала, да чете конкретно задължително тези произведения или бих спестила, че са задължителни.

# 701
Синът ми също правят кратки диктовки в училище. Като гледам добре се справя, защото има максимум по 1-2 грешки, което за мен е чудно Simple Smile А тексът е примерно 4-5 реда.

Вкъщи правим доста диктовки и преписваме... Като цяло се учудвам колко бързо е започнал да пише - а съвсем до скоро, преди 2-3 седмици, 1 дума я пишеше по 2 минути  ooooh! Всичко е практика и упражнения.. Но ако имат 2 страници домашна, задължително пишем поне още 2 - подобни.
Събота и неделя - поне по 2 стихотворения/разказчета преписва.
Иначе просто няма как да се научат.

Госпожата е доволна от него и много често има Браво (Отлично не е писала никога, не мисля, че го използва). Пише също "Можеш по-добре", "Старай се повече", "Работил си много", "Справил си се много добре"...

Не искам да й разбирам системата - тя си я знае. Но всеки ден се виждаме и казва, че е доволна. 2-3 пъти ми е казвала специално на какво да наблегнем.. и го натискам там Simple Smile

За четенето по същия начин - чете вечер по 1-2 кратки приказки на сестра си ( Mr. Green).. а госпожата им дава листчета с текстове, на които после ги "изпитва" - да четат.

По математика каза, че иска да ходи на състезание (коледното) - та сега и там забавни задачки ще си решаваме  Crazy

За списъка с книгите:
Намерих това -> Има и самите книги онлайн Simple Smile -> http://www.glogster.com/myrvakova/-/g-6lk9f9bjjjmre8qfeo4fta0

# 702
Аз съм напълно съгласна, че Алиса в страната на чудесата не е книга за първокласник  Peace

така е, по спомен от споделено от приятелка, мисля, че я дават за трети клас. 

# 703
Права си, мартеа, много крайно и бурно се изказах  Blush Но явно съм изтървала времето на тази книга. Също и на Малкия принц  Rolling Eyes

# 704
  • София
http://children.libruse.bg/books/listbooks.php?class_lst=2 и тук я дават Алиса за трети.
И като гледам по други сайтчета и линкове има учителки, които дават само 4-5 книжки за четене  лятото, а списъка на изучаваните е доста по-дълъг...и на списъка винаги пише "препоръчителен" Wink

Междо другото само, сега дочитаме Книга за джунглата, после точно Алиса съм приготвила, ако му е интересно, ще му я чета, а той в момента срича на Лакомото мече Simple Smile
Преди  това пък четохме за Том Сойер и Хъкълбери и при все, че също не са никак за 6 годишно, се влюби в тях...та такива ограничения аз не бих поставяла, човек в различната си възръст, открива различен чар в книгите.

Иначе на мен Алиса ми е безкрайно неприятна книга, Малкият принц пък я оцених чак след 18 години, пък майка ми ми я чете още докато бях малка , беше ми тогава мн скучна... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт