ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 14

• 33 235
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Много бих искала да се присъединя към вас. Имам син-първолак и не съм предполагала, че ще бъде толково трудно. Не за сина ми, за мен  Rolling Eyes
Записах Емо в училище, което се намира далеч от дома ни, но за сметка на това е престижно, с разширено изучаване на чужд език, славещо се с участия в международни проекти и не на последно място - дядо му е директор  Confused
Надявах се по този начин да си осигурим контрола и дисциплината. Проблемът обаче се оказа, че почти всеки ден сме със забележка за лошо поведение. Така е с повечето деца от класа, но мен това ме притеснява. Баща ми казва, че е нормално, тъй като излези от детската градина още не могат да осъзнаят по-голямата отговорност и т.н. Но вярвайте ми, страшно съм притеснена.
Справя се отлично с математиката, чете от 6-годишен, пише хубави буквички, но ... когато той си пожелае!
Има ли друг с подобни проблеми?

# 676
  • София, център
Справя се отлично с математиката, чете от 6-годишен, пише хубави буквички, но ... когато той си пожелае!
Има ли друг с подобни проблеми?

Добре дошла!

Със сигурност не си единствената с подобни притеснения.
И моето е така. Справя се отлично с всичко, като, освен училище, има курсове по английски и уроци по пиано. Пълна с домашни. Всичкото го може и се справя много добре, обаче запъне ли се да не иска, става като магаре на мост. Слава Богу, в училище инат не проявява, но в къщи понякога нервите ти може да скъса, като откаже. Отказва на допълнителните упражнения, които й даваме, не на домашните от учителките.

# 677
  • Разпиляна във въображението
Здравейте. Вики от днес е с телефон. Една съседка пое ангажимент да я кара на училище, защото и синът й учи в същата сграда и така да ме улесни. Аз обаче съм притеснена и реших да й взема телефон, с който да се свързвам с нея. Дано да не се получи издънка.

Понеже по-горе се пише отново за дисциплината и при нас е така. Направо не знам какво ще заваря като вляза в класната стая да я взема. Якета по земята, тичащи, викащи деца полусъблечени по потници, моливи разпилени. Наистина като че ли още не осъзнават, че не са в училище. Лошото е, че по това време, когато трябва да я взема, по принцип излизат навън и тичат по двора, но сега вече е студено и стоят в ужасно топлата стая и са като затворени животни Crossing Arms

# 678
Слава Богу, в училище инат не проявява, но в къщи понякога нервите ти може да скъса

Там ми е тревогата - в училище е кошмарът. Миналата сряда учителката почти се разплака. Не можела да го накара да препише текста от дъската, защото на човека му се е рисувало в този момент   Rolling Eyes
В къщи отбягвам да го натоварвам. И без това си е целодневно на училище. В събота си върши задачките, но под строгия ми заплашителен поглед.
Много, много искам да е приятел с учителката. Да внимава в час, да не пречи на урока....

# 679
  • София, център
mamakaty, явно трябва повече търпение, спокойни обяснения, баща ти е прав.

Моята, като забележка от учителката, е окачествявана като поразсеяна и надаваща ухо на всичко, което се случва. Така е, и аз съм го забелязала.
Иначе пък много обича да се харесва, да е хвалена, и сама си полага усилията, за да го постига.
Знам, че като я похваля, дори за нещо, от което не съм дотам доволна, следващия път ще се постарае повече.
За това споменах и в предишния си пост, че на дъщеря ми й тежи това, че за една грешка в контролното получава само подпис, т.е. нищо. Но в крайна сметка това си е решение на учителката.

# 680
Да, детската психика е необятна система. Впечатляват се и също така се разочароват от толкова незначителни на пръв поглед неща. Какво ли говори един "прост" подпис за старанието на едно дете. Дали това ще го мотивира или разочарова. Нож с две остриета. За това разчитам на педагогическия опит на учителите и да се въоръжа с търпение. Но се успокоявам когато виждам, че и с останалите първолаци има подобни проблеми, и ще излезе, че това всъщност не е проблем, а поредната стъпка в живота  Wink
А и докато ме пита "Мамо, днес трябва ли да слушам в училище?" все още имам надежда да изкласим успешно  Laughing

# 681
  • София
Нашите май не правят много диктовки в клас. Аз правя у дома  Twisted Evil Дъщяря ми каза, че и е омръзнало от тези: лимони, малини и ролери  Joy Та "немирните" добре ми идват като вариант Wink
И тя има проблеми с пунктоацията. Блее и понякога решава след запетая да пише главна буква. Друг път забравя, че Рила не се пише с малка. Освен това понякога "изяжда" букви от разсеяност. Отделянето на ЛИ във въпросително изречение може да го забрави, но пък разделя ИМА МЕ. Изобщо си преподавам спрежение на глаголи   hahaha
Запетаите и точките ги завира почти до буквата, а ме заболя устата да повтарям, че между две думи се оставя малко по-голямо разстояние (а не 3 мм. колкото оставя тя).
 Оплаках се  Mr. Green

mamakaty, възможно ли е учителката да е по-строга, заради баща ти? Понякога с децата с роднина в училището са по-строги (вероятно сама си го изпитала).
Но е и вярно, че си правят каквото им скимне. Момичетата май-са малко по-дисциплинирани, синът ми е почти на 5 и не мога да си представя как ще го накарам да учи, ако не желае  ooooh! Може и до възраст да е.

За похвалите и забележките и моята е така - положителното отношение, я мотивира в пъти повече. Лошото е, че моите нерви не издържат понякога на всекидневните изненади  Grinning

# 682
M_I_A , възможно е. Аз не съм учила при баща си и въпреки всичко учителите реагираха различно, като знаеха чие дете съм - или бяха крайно строги, или крайно незаинтересовани от мен.
С тая пунктоация и аз вече срещам трудности  Laughing Много внимателно следя буквара и попивам всичко наново  Mr. Green

# 683
  • Петрич
Успокоих се, защото и Ваньо е много своенравен и ако е решил, че няма да пише ...
Не казва, че няма да го направи, но си блее и не пише или си преписва през изречение.Само и само да му се разкара от главата.
Иначе най-редовно изпуска букви от бързина, прави М като Л, препинателните знаци изобщо не ги отразява.
Мисля, че в първи клас на повечето деца им върви повече математика, по-рядко четене и още по-рядко писане. И определено смятам, че момичетата са по-прилежни и изпълнителни и от там се справят по-добре с материала, по-бързо свикват с дисциплината и т.н.

# 684
  • нейде там, където ....
..... И определено смятам, че момичетата са по-прилежни и изпълнителни и от там се справят по-добре с материала, по-бързо свикват с дисциплината и т.н.

До дете си е, момче или момиче - няма толкова голямо значение. Нашият батко в началото на първи клас пишеше много красиво и дори му разнасяха тетрадките по другите класове. Каквото и да му дам - бърза да го приключи, за да мине на неговите си занимания. Прави го достатъчно прилежно, за да не го накарам да го прави наново. Проблем с дисциплината - не сме имали.
Малкия е по-голям инат, но някак все още успяваме да се разберем. Само дето отказва всякакво говорене/четене пред класа, но и това обсъждаме как да преодолеем. В нас - чете, но се научи да хитрува с "тази буква още не сме я учили".  Crazy

# 685
Изчетох Ви внимателно и се поуспокоих, защото мислех, че само ние имаме проблеми с диктовките и препинателните знаци.  при нас в момента наблягат повече на преписване на текстове отколкото на диктовки.

# 686
M_I_A , Много внимателно следя буквара и попивам всичко наново  Mr. Green

И аз така, накрая могат да ми дадат и на мен наново свидетелство за 1-ви клас.  Crazy

# 687
  • София, център
Абе на нашите си им диктува директно учителката.

Моята днес написала на диктовката: "Мариу бие бъръбан"!
Учителката била крайно разочарована от нея, а дъщеря ми я е срам да ми каже  ooooh!. Абсурди някакви. Тя просто това е чула и това е написала  Simple Smile

# 688
  • София
От къде да знае детето, че името е МариО, а не МариУ. Моята никога не беше чувала името Нено и беше убедена, че става дума за Немо   hahaha
Какво да се направи: "В търсене на Немо" е гледала, а от "Мамино детенце" е много далеч.
Нашите още не са стигнали до Б-то.

# 689
"Мариу бие бъръбан"!
Тя просто това е чула и това е написала  Simple Smile

Ми да. Учителката трябва да се засрами и да поработи в/у произношението си  Laughing
Моя Емо си ш-ъшне от малък и сега не признава много буквата "с" - штуден шладолед вшеки обича  Wink Преувеличавам разбира се, но на моменти се забелязва, че начина на говорене се отразява в правописа. В крайна сметка фонетиката е съществен принцип от правописа  Wink

Общи условия

Активация на акаунт