Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 624 505
  • 6 123
  •   2
Отговори
# 4 035
  • SF
Искам да ви кажа, че трамвай 5 може да се окаже твърде далече от къщата ви с двора. Да, до Съдебната палата е за 30 минути, но до спирката му може да се наложи да вървите даже и повече - зависи от обувките и способността ви да се движите в пресечена местност. На връщане вечер не мога да ви мисля даже.
Децата растат и порастват и вече не им се стои само в двора. Ако детето ще учи в езикова гимназия с часове до 7:15 вечерта, не го чакайте за вечеря. Ако решат да ходят на кино, на спорт, на среща в моловете, както сега е модерно, някой ще трябва да пали колата и да го чака на спирката. Особено пък през зимата, когато в 5 вече е тъмно и студено.
Най-близкият автобус до моя дом е на 15 минути пеша. Най-близката спирка на трамвай е на 3 спирки с автобуса, до който се ходи 15 минути пеша.
Да кажем, че на работа не ми се ходи с маратонки и крачката ми с токчетата няма да е от най-стегнатите. И ето как аз и всичките ми съседи сме с коли.
За доста хора работната седмица не е време за разходки.
В петък имах работа в Интер Експо Център. Едва ли има транспорт, който може да ме отведе до там. Повече от 2 връзки.
Странно е, че едни от най-гъсто населените квартали като Манастирски ливади Изток и Запад, Стрелбище, Гоце Делчев и Мотописта - така наречените луксозни квартали на София, - остават завинаги без метро. То и трамваи не минават през тях.

# 4 036
  • София
Кое от горните точно е Луксозен квартал?
Единствено Стрелбище е малко по-добре откъм местоположение и да кажем за това може и да мине за по-луксозен.

# 4 037
Кое от горните точно е Луксозен квартал?
Единствено Стрелбище е малко по-добре откъм местоположение и да кажем за това може и да мине за по-луксозен.

Но е толкова наблъскан, че ако се наложи да го пресечеш, се кръстиш и с двете ръце. А уикендите, заради ЮП, не се диша. По бул. България е толкова шумно денонощно, че не се живее.

# 4 038
Не са луксозни, но са застроени и с крещяща нужда от транспорт.

# 4 039
Странно е, че едни от най-гъсто населените квартали като Манастирски ливади Изток и Запад, Стрелбище, Гоце Делчев и Мотописта - така наречените луксозни квартали на София, - остават завинаги без метро. То и трамваи не минават през тях.
Замислено е 3-тата линия на метрото да има отклонение по Дойран, което да отива към Ман Ли и Бъкстон. Кога ще стане е друг въпрос. Има такова отклонение и за Гео Милев.
http://www.metropolitan.bg/data/uploads/fck/General%20Scheme%202016.jpg

# 4 040
  • SF
Ами ако решиш да купиш или наемеш жилище тук, ще видиш кое му е луксозното. Откъм транспорт положението е зле.
Луксозното е, че се намират между Витоша, която предлага някакви гледки, и Южния парк, който пък е любимо място за забавление на семейства с колела, колички и деца от цяла София и всичките й гости. В слънчев ден минаването покрай Южния парк, не през, а покрай него, става бавно, трудно и ако мога, го избягвам. Ако имам крещяща нужда да се разходя в парк, уикендите не са подходящо време за това.
Скрит текст:
Да не повдигам и една отделна тема,  много неприятна, но парковете ни са пълни с ексхибиционисти. Това е съвсем сериозно. В оживените дни, евентуално не, но ако сте жена, не си причинявайте разходка в тих дъждовен ден през парка. Или леко по здрач. Дори и в топ район като х-л Хилтън е рисково.

Иначе тези квартали са много близо до централните части на София. При желание  дори са на пешаходно разстояние. В същото време са крайни квартали, "залепени" до планината. Но паркирането в тях е хазарт. Като тръгна да се прибирам и се почва едно молене "дано да има места, дано да има места..." Което ги прави доста неудобни. Превърнаха се и в харесван бизнес район и всичко това става още по-трудно.
Манастирски ливади не са чак на пешаходно разстояние от центъра, но при желание става. Естествено, не и когато се цепи минутата за работа, училище, тренировки... Но пък са на пешаходно разстояние от планината, което си е лукс отвсякъде! (Питайте всички чужденци да ви кажат мнението си за тази екстра!)

# 4 041
  • SF

Замислено е 3-тата линия на метрото да има отклонение по Дойран, което да отива към Ман Ли и Бъкстон. Кога ще стане е друг въпрос. Има такова отклонение и за Гео Милев.
http://www.metropolitan.bg/data/uploads/fck/General%20Scheme%202016.jpg

Това Ман Ли ми подейства като сутрешна тренировка на мозъка ми. Simple Smile
Горкият район около Южен парк пак остава "в нищото". Освен, ако от Дойран не го завият към Парадайз през Т. Каблешков. Но пак по-южната част на Манастирски ливади ще се разхожда по 2-3 км между блоковете, за да се повозят на влакчетата. Говорим, разбира се, за нещо към 2040 и някоя си година.
Те са богаташи там - купиха си джипове и офроуд шофиране и паркиране из квартала не им пречи. Не знам само от луксозния джип с луксозните обувки в нелуксозната кал как се скача, щото все пак колите се паркират пред блока, не пред хола.

# 4 042
Измислили са гумени ботуши за целта. В Жипа сваля токчетата, и обува Арманито  Joy Joy
https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&s … =1516609125258608.

# 4 043
Живея в "Ман Ли" близо до Хепи. Автобусна спирка на 204 на 2 мин., тролеи на 5 мин.и трамвай 7 на 5 мин. И не ползвам ботуши /не биха били и нужни/, просто си слизам до подземния гараж.
Та във всеки квартал си има по-удобни или не толкова места.

# 4 044
  • SF
Да, в тази част на Манастирски ливади има удобен транспорт - тролеи по Дойран, трамвай 7 - нова и лъскава линия.
Пак в Манастирски ливади, но зад България мол или около Пулс, ще им трябват ботуши, за да походят до Хепи. Там кипи все още и яко строителство. Освен ботуши, трябват и слушалки на ушите. И да не бързат много, много. Това е в рамките на шегата, разбира се. Има подземни гаражи, но броят на местата в тях не отговарят на броя на желаещите да ги ползват. И то с много се разминават!
Освен това те не се ползват само по право от собствениците. Ако отида на гости на улица Ралевица, ще трябва да си намеря място навън и то такова, че да не преча на циментовозите. И ако съм с токчета - кофти! Има много офиси в района. Там сложиха ли асфалт?
Познавам добре района. Преди работех в бизнес сградите зад мол България. Офроуд положение и единственият транспорт нагоре е трамвай 7 и някакъв автобус от сорта на 64??? Или се бъркам за автобуса? Май има нещо, което качва туристи на Витоша, но от къде минава...

# 4 045
Живея в "Ман Ли" близо до Хепи. Автобусна спирка на 204 на 2 мин., тролеи на 5 мин.и трамвай 7 на 5 мин. И не ползвам ботуши /не биха били и нужни/, просто си слизам до подземния гараж.
Та във всеки квартал си има по-удобни или не толкова места.
Наистина е важно и в коя част на квартала живееш, и да, подкрепям около Хепи-то е о к с транспорт и въобще наоколо. Но сега брокерите направо наричат тази част не "Ман ли", а Бъкстон....то  и Лозенец вече се разпростря до Околовръстното и Симеоновско шосе. Няма Кръстова вада, няма кв- Витоша, само Лозенец. Както части от Ст.град вече са Дианабад, както части от Дианабад вече са Изгрев. И въобще ако става въпрос за кофти градоустройство и наблъскано строителство, търсете новите части на т.нар. престижни квартали и ще видите що е то.

# 4 046
  • София
Аз съм работила към месец горе на България и година в Ман ли пак горната част. Е няма такава мъка, особено зимата сутрин и вечер да ме брули вятъра. За един сандвич или сладолед трябва да хванеш тролей за 2 спирки или пешачката до едната или другата Била. Не, мерси.

# 4 047
  • SF
Да, това имах предвид. Там без личен автомобил не може.
Ти си работила там и си имала нужда от сладолед и сандвич, но ако живееше там, ще трябва и друго да купуваш. Когато има време за разходка, преодоляване на разстояния е едно, когато се бърза, вече не става "да походя до спирката 20 минути".
В работата се ходи и в някакъв вид, различен от туристическия. (аз поне)
И да не забравяме, че в България лятото и сушата са по 2 месеца. Останалото не е толкова walk friendly.

# 4 048
Да, в тази част на Манастирски ливади има удобен транспорт - тролеи по Дойран, трамвай 7 - нова и лъскава линия.
Пак в Манастирски ливади, но зад България мол или около Пулс, ще им трябват ботуши, за да походят до Хепи. Там кипи все още и яко строителство. Освен ботуши, трябват и слушалки на ушите. И да не бързат много, много. Това е в рамките на шегата, разбира се. Има подземни гаражи, но броят на местата в тях не отговарят на броя на желаещите да ги ползват. И то с много се разминават!
Освен това те не се ползват само по право от собствениците. Ако отида на гости на улица Ралевица, ще трябва да си намеря място навън и то такова, че да не преча на циментовозите. И ако съм с токчета - кофти! Има много офиси в района. Там сложиха ли асфалт?
Познавам добре района. Преди работех в бизнес сградите зад мол България. Офроуд положение и единственият транспорт нагоре е трамвай 7 и някакъв автобус от сорта на 64??? Или се бъркам за автобуса? Май има нещо, което качва туристи на Витоша, но от къде минава...
Има някакъв автобус, който спира на България за Витоша, ама кой номер е.....
От миналата година има спирки на 304 под колелото, после минава по България. Но като цяло в Манастирски ливади изток от към транспорт и инфраструктура не е ок.

# 4 049
Аз сега работя в тая част на М. ливади. Има и ОЩЕ един автобус, ахаха, 304. Аз съм във Вертиго, наоколо наистина навсякъде е строителна площадка и като излезем на обед, все имам чувството, че от някъде ще ми падне я някое стъкло, което поставят, я нещо от кран Grinning

Общи условия

Активация на акаунт