Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 47

• 56 383
  • 733
  •   1
Отговори
# 675
А вярно ли е, че турските султани са потомци на византийските императори?
Има една известна легенда, според която след завоюването на Константинопол султан Мехмед ІІ се оженил за вдовицата на Константин ІХ, а тя била бременна в шестия месец. Султанът заминал на война, а императрицата родила син, кръстила го и го нарекла Панагис. Въпреки че майката возпитавала сина си в гръцката вяра и му е дала гръцко образование, той намразил гърците и започнал да тачи Корана повече от Евангелието. По-късно, когато пораснал, започнал да посещава само джамията и цялата си злоба насочил срещу християните. Според легендата по кръв турските султани са потомците на византийските владетели.

# 676

Gawina, ще разкажеш ли повече за императрица Ирина, гръцка или българска императрица е била? Всъщност става дума за гръцка императрица ако разбирам правилно. Ще се радвамм ако ми разкажеш повече за тази императрица.
А защо османците да са потомци на византийците, няма логика да е така, какво общо биха могли да имат?

Заповядай
Скрит текст:
Мнението за Ирина, също като за Хюррем, варира от "Осанна" до "разпни я". Едното течение и до ден днешен я описва като безскруполна, безмилостна, толкова жадна за власт, че ослепява сина си. Другото течение, на чело с църквата я канонизира за светица. Българската "История на Византия" застъпва първото мнение. Аз, обаче си търсих информация от други източници.  Ето какво съм открила за нея - дълновиден политик, добър финансист и силен човек. Малко са майките, които биха принесли сина си в жертва на църквата (визирам ослепяването на сина й по нейна заповед. Тя го оставя жив, но с недъг не може никога повече да е василевс).

Ирина е съпруга на Лъв ІV. По времето когато той умира в империята тече „иконоборческа криза”. Синът й, Константин VІ, е малък и тя става негов регент. Империята е в окаяно финансово състояние, хазната е празна, императора е невръстен. Такава е ситуацията в началото на нейното регенство. До настъпването на пълнолетието на императора, тя успява да напълни хазната с данъчна реформа, за която народа я благославя, а богатата част на обществото я мрази.  Свиква Вселенски събор за да върнат иконите в църквата (мъжът й и свекарът й са били противници на иконите). Вселенският събор не успява да върне иконите в църквата, има големи разногласия и представителите на различните църкви се изпокарват. Събора се разваля. Ирина сменя византийския патриарх, слага свой съподвижник на негово място и веснага се свиква нов събор. Избраното за събора място е Никея, а времето за пътуване – малко. По-този начин не успяват да пристигнат представители от далечните крайща на империята, които са отновните опоненти на иконите. Събора свършва с връщане на иконите в църквата. Години след смъртта й тя е провъзгласена за светица за това нейно дело и навсякъде по църквите, където са изографисани 7-те вселенски събора  можете да разпознаете седмия (последен) събор по изписаната на централно място женска фигура.

Императорът навършва пълнолетие. В началото тя съ-управлява с него, после под давление на кликата около него отива в манастир. Той е описван като слабохарактерен, влияещ се от всички и обичащ да си попийва. След известно време той, подтикван от хората около него посяга на иконите. Това активизира Ирина. С широка подкрепа, тя  огранизира преврат срещу сина си и се връща в Константинопол. Царува 5 години.

Западна Европа не я признава и не я подкрепя. Явно това е заради иконите. Тя умело лавира между различните интереси и води преговори и с Карл Велики и с Крум Страшни. Дори се говори за евентоален брак (първо с единия, после с другия, но с Крум остава само на ниво преговори). Същевременно прави обиколка на граничните райони в Европа и възстановява много крепостни стени. Стара Загора носи известно време нейното име – Иринополис.

Ето външен линк
 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0% … D0%B0%D1%82%D0%B0

Ето и икона
http://draganbachev.wordpress.com/2011/07/22/%D0%B8%D0%BA%D0%BE% … 1%81%D0%B5%D0%BB/

Gawina, , благодаря за сбития и много добре написан разказ за Ирина, припомних си доста позабавени  неща thumbsup

MANOWAR, османците не са потомци на византийците, а по-скоро един вид приемници. Самият факт, че изграждат столицата си върху руините на тази на византийците, както и най-голямата си джамия върху най-голямата визнатийска базилика свидетлства за това според мен. Легендата, която разказва Nadia пак един вид показва желанието на османците да се изтъкнат и посочат за приемници на византийците.

# 677
  • Атлантис, Галактика Пегас
Е то в тяхна кръв чия ли кръв няма. Преобладава славянска и византийска съдейки по произхода на майки.  Mr. Green
Ако Панагис е станал Султан след Мехмет завоевателя би могло да се каже, само че не е той станал Владетел на ОИ?  Wink

# 678
Те са две дето се борят за правоприемници - Русия и Османската империя.

Османската империя е на територията на Византийската, столицата остава същата при османците, настаняват се в същите дворци (в запазените ) докато се построи Топ къпъ, наследяват тяхната бюрокрация, пищност и богатства. Наследяват и голяма част от византийския церемониал.

Децата на последния византийски император са изпратени в Рим преди падането на Констнтинопол. След падането на Константинопол, папата трябва да се грижи за последната принцеса. А то си е било наистина грижи - първо финансови, а папата си е бил доста стиснат, после трябва да я омъжат, ама това значи зестра, покупки, сватба. И се започнало една дълга процедура. Отказали всички владетели, запитани от папата. Принцесата почнала да "застарява" и надебелява, а нямала нито пари, нито власт. По това време починала съпругата на московския владетел. Тръгнали послания, портрети, (папата казал, че от много места я искали, ама тя неискала защото не били православни), станала работата, принцесата почнала да учи руски. В Русия не се интересували от застра, а от връзки и престиж. Това, че принцесата се е позакръглила било само в нейна полза - значи е здрава и може да ражда деца. Почнала война и се отложил брака. Накрая след около двегодишно протакане принцесата тръгнала на север. Принцесата завела италиански архитекти и в Кремъл се появили първите каменни сгради. Съркофага й се намира в Кремъл, заедно с останалите владетели от онова време.
Това е една от причините Русия да казва, че е "трети Рим и втори Константинопол".

Объркала съм се. Всичко останало си е така, само тя е била племенница на последния император, а другия й чичо е висш духовник в Рим.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 12:05 от Gawina

# 679
Здравейте!

До сега само ви чета и черпя информация за новите преведени серии,
но понеже видях, че коментирате исторически обекти във връзка със
сериала, реших и аз да се включа. Скоро от моя приятелка разбрах,
че джамията в Разград е построена по желание на Ибрахим Паша.
За да не пиша тук, сами прочетете историята на джамията. Интересна е  Simple Smile

http://www.bulgariainside.com/bg/articles/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0% … B4/823/index.html

jullianna,      202uu  и само като допълненеие към него още един линк с по-сериозно проучване за ''авторството'' на джамията с приведени много доказателства, че тя  е дело на нашия Паргалъ Ибрахим Паша  Wink :

http://studentskigrad.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=786:2011-05-13-07-29-53&catid=66:istorialekcii&Itemid=98

# 680
  • София
МОМИЧЕТА,благодаря за материалите,които внасят допълнителни факти от историята на ОИ...

но ми се иска да споделя нетърпението ми да видя подобна сцена,с тази разлика Фируузе да е на мястото на Махи...

# 681
МОМИЧЕТА,благодаря за материалите,които внасят допълнителни факти от историята на ОИ...

но ми се иска да споделя нетърпението ми да видя подобна сцена,с тази разлика Фируузе да е на мястото на Махи...

Красинце, не е ли време СС да докаже любовта си???
Че ми писна да гледам как все тя е тази дето  на някой трябва да доказва любовта си. На СС, Махидевран, Хатидже, Фирузе...
По повод предстояща серия, дори Ибрахим да излъге Хюррем, и Фирузе да се върне в двореца. Хюррем ще отвърне на удара на Хатидже, навирайки в дома и дъщерята на Ибрахим.

# 682
Бебето на Мустафа се е родило т.е съвсем наближава време Ибрахим да ни напусне!
 newsm78Но аз се чудя какво ли е това нещо,което той е направил, за да си иде така безславно!
 Едва ли са харемски интриги, а както виждаме останалите "провинения" ,султанът май му прости вече!

# 683
 newsm78Но аз се чудя какво ли е това нещо,което той е направил, за да си иде така безславно!
 Едва ли са харемски интриги, а както виждаме останалите "провинения" ,султанът май му прости вече!
Основни мотиви са близки отношения с французи...  Тепърва почват да развиват тази тема.
Самия Окан май беше казал че напуска 15 серии след начало на сезона, значи събитията сега ще почнат да ги дъвчат, в крайна сметка при тях е 36 година в момента, значи следващи 5 серии ще бъдат ден за ден.

# 684
  • София

Красинце, не е ли време СС да докаже любовта си???
Че ми писна да гледам как все тя е тази дето  на някой трябва да доказва любовта си. На СС, Махидевран, Хатидже, Фирузе...
По повод предстояща серия, дори Ибрахим да излъге Хюррем, и Фирузе да се върне в двореца. Хюррем ще отвърне на удара на Хатидже, навирайки в дома и дъщерята на Ибрахим.

Имах предвид последната сцена.... Heart Eyes Hug  loveuuu

# 685
Привет ! Относно джамията в Разград -нека си припомним коя година е убит Ибрахим паша и коя година е построена джамията ? Така ,че смятам статията се отнася за друг Ибрахим паша Peace
Краси и аз чакам тази сцена...

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 14:00 от trendafilka

# 686
Привет ! Относно джамията в Разград -нека си припомним коя година е убит Ибрахим паша и коя година е построена джамията ? Така ,че смятам статията се отнася за друг Ибрахим паша Peace

Hug Peace
Той от гроба си така е пожелал, как то Хюррем от гроба си дала заповед за убийство на Баязид.  hahaha  (шегувка  Wink)

# 687

Основни мотиви са близки отношения с французи...  Тепърва почват да развиват тази тема.
Самия Окан май беше казал че напуска 15 серии след начало на сезона, значи събитията сега ще почнат да ги дъвчат, в крайна сметка при тях е 36 година в момента, значи следващи 5 серии ще бъдат ден за ден.
Явно ще е голямо дъвкане, защото и Фирузето ще стои още 3 серии. Мисля, че Окан беше казал, за напукане на филма през януари. Нещо не излизат сметките, освен ако пропуснат около Коледа newsm78 някоя серия. Бактън от Феруузето. Знае тя как да приласкае султана, научила е харемските игри, ама аз не я изтрайвам.

# 688
Миналата година май пропуснаха серията на Нова година.  Peace

# 689
Основни мотиви са близки отношения с французи...  Тепърва почват да развиват тази тема.

Ако краят на Ибрахим зависеше от бебето на Мустафа...хихих..  Laughing Laughing

Корделия е права, офицалният мотив е близките отношения с французите, които явно са направили впечатление в сарая... Rolling Eyes Но казвам официалният, защото никъде не видях СС нещо да е  му простил (де да беше..Wink ) Rolling Eyes.., напротив за жалост - тотален игнор Confused Cry ... Смятам  че определено смъртта му е и в следствие на харемските интриги..Вече виждаме една Хюрем, която директно заяви, че ще го прати там, където иска (цитат). В 2 трейлър на 73 еп. видяхме как тя вече навива СС за това, че Ибрахим подкрепя Мустафа и заслужава наказание за това...С други думи наляла е масло в огъня ''нашата Хюрем" , цели се вече директно във властта.. Rolling Eyes
 Колкото до близките отношения с френските посланици, смятам, че те са част от голямата дипломатическата игра, която явно остава неразбрана като се има предвид, че СС и Пашата не си говорят. Французите вече са доста по-решителни в търсенето на спасение така да се каже, притиснати от една страна от Карл V и от Хенри VIII, от друга и нямат намерение този път да се дават лесно, обаче и Ибрахим също.. Wink Laughing  Прелюбопитна съм как сценарният екип ще ни предложи развитието на тази игра, макар да знаем изхода й , а той съвсем не е безславен, vvi  Naughty Peace Подписан е един от най-изгодните за ОИ договори.
Знае се от историята, че Ибрахим си е водил и дневник. Дали ще ни го покажат този факт също, който доказва вернстта му до последно към СС и държавата.. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт