Коледен пост 2012

  • 37 507
  • 517
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 304

Всеки пости според силите си, и не се имат пред вид само физическите си сили.
Аз се съгласявам с това.
Цитат
Моята баба, Бог да япрости, казваше една много простичка приказка - не е толкова важно какво влиза в устата ти, а какво излиза от нея.
Тази приказка я чух от едни студенти теолози  Heart Eyes и аз за нея се сетих.

Споделям с вас една статия, която ми попадна от фб  Wink
http://www.kukuriak.com/fastvegan/


Моля за идеи с жито, сещам се само за сладкото жито с орехи и бисквити.

# 286
  • Мнения: 2 551
За тази вечер приготвих крем супа от тиква, с картоф и стрък праз лук.
Някакви идеи каква подправка е подходяща за тези продукти?
Изкушавам се да ползвам някои от източните подправки - къри, малко канела може би - за по-екзотичен вкус. Посъветвайте ме.

# 287
  • Мнения: 0
Най-добрите постни десерти според мен са печените плодове. Пълнена печена тиква и пълнени печени ябълки са моите предложения за сочни постни сладкиши.

Гисчо, страхотен сайт сте направили!  smile3501 Набелязах си рецепти, които с леки изменения лесно ще превърнем в постни! Благодаря  Hug Ще експериментирам още от утре  Mr. Green

# 288
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978

Всеки пости според силите си, и не се имат пред вид само физическите си сили.
Аз се съгласявам с това.
Цитат
Моята баба, Бог да япрости, казваше една много простичка приказка - не е толкова важно какво влиза в устата ти, а какво излиза от нея.
Тази приказка я чух от едни студенти теолози  Heart Eyes и аз за нея се сетих.

Споделям с вас една статия, която ми попадна от фб  Wink
http://www.kukuriak.com/fastvegan/


Моля за идеи с жито, сещам се само за сладкото жито с орехи и бисквити.

и аз съм съгласна с вас, както казва свещеникът, в църквата в която ходим, като го питат "отче, по време на пости какво не трябва да ядем", той отговаря "не трябва да ядете хора"

за рецепта с жито - ашуре
http://mqlovekitchen.blogspot.com/2011/11/blog-post_14.html

аз сготвих вчера лучена яхния с ориз и маслини, по рецепта на дядо хаджия от миналогодишната тема за коледните пости
планирам за следващото готвене спаначена супа и кисело зеле на фурна

# 289
  • На острова
  • Мнения: 1 297
За тази вечер приготвих крем супа от тиква, с картоф и стрък праз лук.
Някакви идеи каква подправка е подходяща за тези продукти?
Изкушавам се да ползвам някои от източните подправки - къри, малко канела може би - за по-екзотичен вкус. Посъветвайте ме.

Крем супа от тиква подправям с къри, индийско орехче, малко джинджифил.

# 290
  • Мнения: 2 551
За тази вечер приготвих крем супа от тиква, с картоф и стрък праз лук.
Някакви идеи каква подправка е подходяща за тези продукти?
Изкушавам се да ползвам някои от източните подправки - къри, малко канела може би - за по-екзотичен вкус. Посъветвайте ме.

Крем супа от тиква подправям с къри, индийско орехче, малко джинджифил.

Благодаря, ~Миа~bouquet
Съвсем навреме получих отговор. Сега отивам да я пасирам и да я овкуся Laughing.

# 291
  • София
  • Мнения: 565
...
В тази връзка, тъй като по-горе се коментираше духовната литература, смятам че са много интересни книгите за великите духовници - наши съвременници, защото правят духовен коментар на много от съвременните проблеми и чисто житейски неща, които ни интересуват днес като православни християни. От гърците това са старците Паисий, Яков Цаликис, Порфирий – починали са през 80-90-те години на ХХ век и животът им е потвърждение за това, колко живо и съвременно е Православието. Някои от момичетата препоръчаха вече книгите за тях, аз също се присъединявам, има книги и за тримата. На мен лично любима ми е „Светогорски отци и светогорски живот”, чийто автор е самият старец Паисий – освен, че е изключително увлекателна и важна в това, за което свидетелства, може да се усети непосредствено благодатта в словото на Стареца.
Сега започвам да чета „2000000 километра в търсене на любовта” на Клаус Кенет, преминал в живота си през католицизма, източните религии и какво ли още не и открил истината в Православието. Тук има интервю с него /в края на предаването/ http://bnt.bg/bg/productions/44/edition/23943/vjara_i_obshtestvo_23_uni_2012
Тук също http://www.youtube.com/watch?v=j1VALljnbZg



Царицата-майка, благодаря за интересните предложения!


Днес правих баница с булгур, червена чушка и малко грах и стана много вкусно. Simple Smile Вчера- фокача с маслинова паста. И доста наблягам на суровата туршийка Simple Smile

# 292
  • София
  • Мнения: 8 487
Мисля, че дамата, която е публикувала тази рецепта пише и тук в готварските форуми, ама не и знам ника. А иначе много интересно предложение за коледните пости.

Бобена фантазия 2 в 1 от Веселина Казакова.

# 293
# 294
  • София
  • Мнения: 387
И аз да споделя една рецепта, която освен, че е много бърза е и много вкусна за пости. То е нещо като дип за царевичен чипс. Рецептата е следната:

2 консерви боб /или сварен такъв, бобът може да бъде бял, червен, черен, който какъвто обича, аз го правя с една кутия бял и една кутия червен боб, става по пикантно някак си/
1 връзка зелен лук
1-2 моркова нарязани на много ситно
сокът на един или два лимона, зависи кой колко кисело обича
100 гр. маслини микс /черни и зелени
4-5 супени лъжици зехтин /може и без него/
сол
черен пипер
кимион /обилно - поне една чаена лъжица или на вкус/

Бобът се пасира или се намачква с преса, но не чак да стане на пюре, хубаво е да има малки парченца, но в крайна сметка може всеки да прецени кой как го обича, след това се добавя нарязаните лук, маслини, моркови, добавя се и лимоновия сок, зехтина, солта, черния пипер и кимиона. Оставя се да се охлади час в хладилника и след това се консумира. Ние много го обичаме с царевичен чипс, но може и с обикновен картофен чипс.

Дано ви хареса, ако някой се осмели да го направи, моля да сподели!

# 295
  • София, града голяма
  • Мнения: 23
Здравейте,

Днес съм на мандарини и солети, фалафел без сос за обяд и за вечеря не е ясно още...

Искам да споделя нещо, от два дни се уморявам доста бързо, е, фактор е че съм и понастинала и нямам апетит така или иначе, но се чудя как да се заредя с повече енергия. Не ми се яде нищо конкретно, даже хапнах и риба тези дни, ама се чудех дали може да ми дадете някой съвет. В никакъв случай не искам да прекъсвам постите, разбира се.

# 296
  • София
  • Мнения: 921
Здравейте,

Днес съм на мандарини и солети, фалафел без сос за обяд и за вечеря не е ясно още...

Искам да споделя нещо, от два дни се уморявам доста бързо, е, фактор е че съм и понастинала и нямам апетит така или иначе, но се чудя как да се заредя с повече енергия. Не ми се яде нищо конкретно, даже хапнах и риба тези дни, ама се чудех дали може да ми дадете някой съвет. В никакъв случай не искам да прекъсвам постите, разбира се.

Ако имаш възможност дай си почивка. Остани си вкъщи, полежи си, почини си, гледай някое хубаво филмче или прочети някоя книжка. Или си поспи. Аз така правя като усетя че почвам да се разболявам. И освен това и ограничавам храната до минимум- оставям си предимно фрешове и салатки ако много ми се яде.
С мене нещо се случва напоследък, но още не съм открила какво е. Такъв глад ме гони от сутринта , а аз принципно не закусвам сутрин. Дори преди малко си изядох половината обяд. Днес си донесох в офиса постни сърмички, но направени от мама. Реших вече да си нося храна от вкъщи когато имаме, защото иначе не искам да хвърлям:)
Довечера ще имаме гости и за тях ще изпеча рибка и ще напрява 2 салатки едната с челвено цвекло, боб и кисели краставички, другата зелена с интересен дресинг. А за десерт съвм решила да измайсторя едни бонбони /страст са ми напоследък, защото си накупих формички/ и веган мефинчета от сайта на ванилка. Много ги обичам:)

# 297
  • Мнения: 363
magster, почивка на топло. Ако можеш да спиш следобед и с книжка под одеялото. Simple Smile

# 298
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
аз правих постни мекици, много ни харесаха на всички у дома, повече отколкото обикновените - непостни, тези станаха едни пухкави, не са жилави и като постоят пак са мекички, много доволна съм

ето рецептата
http://mechtai.com/daily-gourmet/2012/11/postni-mekici/

# 299
  • София, града голяма
  • Мнения: 23
Тези мекици трябва да се пробват...

А дали тези, които ги продават по баничарниците са постни, съмнявам се, че някой ще "хаби" яйца и мляко за тях  Laughing ама кой знае.

Мерси за съветите, ще се опитам да спя следобедите, но нещо става трудно, защото от университета са ме подпалили с някакви тестове, курсови, презентации и тн, и тн.

Общи условия

Активация на акаунт