Коледен пост 2012

  • 37 534
  • 517
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 11
 Баклава , но със собствени кори .

# 316
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Вихронав, в Кауфланд и Карфур със сигурност има кокосово мляко и кокосова сметана.

# 317
  • Мнения: 280
Вихронав Благодаря, ще потърся.

Като ви чета какви "сложни" ястия правите, чак ми става неудобно. Ние / аз и мъжа ми/ ядем основно картофи, ориз и варива под различна форма, пресни салатки , туршийки.  За десерт предимно плодове, компоти, едни бисквитки постни готови доста похапваме, локум, халва.......само веднъж правих тиквеник  Rolling Eyes

Записах някоя рецепта може да я приложа през уикенда   chef

# 318
  • На острова
  • Мнения: 1 297
дядо хаджия,изглеждат страшно апетитно.моля те,сподели рецептата и за 2-та вида.  bouquet
дядо хаджия, и аз моля за рецептите. Нещо не мога да се ориентирам в кафенето ти  Laughing

# 319
  • Мнения: 1 110
Goldie, в Кауфланд не съм търсила, вероятно ще има. Благодаря!
Сега си купих от едно магазинче за био храни. Идва по-скъпичко от там, но поне знам, че е чисто. Simple Smile

# 320
  • Мнения: 63
Да се запиша със страхотна салатка. http://www.gastronom.ru/recipe/14800/salat-vinegret Много ми допадна.
Морковите, червеното цвекло и картофите се варят. Киселите краставички, киселото зеле и сварените зеленчуци се режат на ситни кубчета. По желание може да се овкуси с олио или зехтин.

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 16:49 от didka_80

# 321
  • Мнения: 786
Включвам се и аз макар и да се поизписали вече доста.Но ще понаваксам с четенето Simple Smile
Може и да сте го коментирали,но като не съм изчела всичко още ще си питам :
Според това :
http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_bpc.htm
рибата е разрешена в сряда и петък,а в началото на темата пише точно обратно.
Вие как го спозвате това ? #Crazy
Отивам да пържа едни постни палачинки и до нови срещи  Laughing

# 322
  • Мнения: 63
ВяраВики за православните християни всяка сряда и петък от седмицата са постни, дори не се разрешава олио, но според тази информация може риба, която пък се изключва като вариант през постите. Цитирам "в сряда и петък, когато не са в постния период се разрешава риба". По време на поста се разрешава риба, само в дните определени от главата на църквата, ако се почувства слабост или имаш здравословен проблем. Това е като цяло. Постите се правят, за да се изчисти душата и тялото, затова е хубаво поне в неделя да се ходи на църква(където ще разберете много неща за смисъла на поста) и накрая да се причастите. Така поста определено ще е имал смисъл. Peace

# 323
  • София
  • Мнения: 8 487
дядо хаджия,изглеждат страшно апетитно.моля те,сподели рецептата и за 2-та вида.  bouquet
дядо хаджия, и аз моля за рецептите. Нещо не мога да се ориентирам в кафенето ти  Laughing

В кое точно кафене си се мъчила да се ориентираш ? В групата му във фейсбук, ако някога е писана някаква рецепта смятай, че и аз вече не я знам къде е. В официалната му страница в моя сайт - там пък още не съм се засилил да публикувам.

Сега ... няма рецепта. Съжалявам ама аз по рецепти никога не съм готвил и затова много трудно може да ми се повторят ястията, освен ако жена ми не ме е дебнала и не е записвала какво правя. И двете ви ти показах просто защото питахте дали може да станат и на фурна и понеже тези са правени така, затова ги дадох като резултат.

Сега гледам под снимката в албума ми във  фейсбука, че съм писал следното: „И двете ястия са направени с една обща основа от сварени и пасирани нахут и соя, сварени картофи, лук и подправки. От тази основа направих картофените кюфтета. После съм нея добавих овесени ядки киснати в зеленчуков бульон и така пък направих овесените шницели. Нахута и соята първо съм ги киснал във вода (минимум 12 часа) после ги сварих и пасирах. Неповторим плътен и богат вкус.

Иначе аз съм правил и друг път овесени кюфтета, като в тях няма нахут и соя, а само един по голям сварен картох и от там нататък лук и подправки. Но при мен овесените ядки за тези случаи винаги ги накисвам в някакъв бульон. Освен това тук ползвам магданоз или пресен копър или ... мащерка с малко босилек. А иначе като подправка задължително присъства кимиона.

Та ... импровизирайте смело де, така е и по интересно, а понякога се получават страхотни ястия. Ето ви например още две импровизации (кликнете върху снимките за да ги видите в по голям формат):

   

На първата снимка ви показвам - картофено-нахутени шницели с доматен сос с босилек., а на втората - царевични крекери с черен сусам, резене и други подправки.

При следващото ми включване мисля да ви занимавам с така нареченото комбинирано готвене.

# 324
  • Мнения: 508
Здравейте!
Аз вчера правих рибни шишчета. У дома много обичаме шишчета от толстолоб. Рибата я кисна в повечко лимон, сол и черен пипер. След това нижа парче рибка, парче гъбка, чушка, лук и пак така. Стават невероятно вкусни и остава да се добави само гарнитура по желание.

# 325
  • Мнения: 114
Аз тази година съм решила да направя възможно повече постни сладки неща и една от сполучливите попадения е постен кекс с тиква и сушени плодове, като тиквата може да се замени с моркови или ябълки. Всички варианти са еднакво гарантирано вкусни Simple Smile

# 326
  • Мнения: 168

рибата е разрешена в сряда и петък,а в началото на темата пише точно обратно.
Вие как го спозвате това ? #Crazy


http://dveri.bg/38q8h

Виж ако искаш и това.

# 327
  • Мнения: 784

Царицата-майка, последно и повече няма да се включвам в темата по този въпрос. Къде видя да поставям кантар и на кое? Соята е растение, независимо какви гени има вмъкнати в нея. Ерго - позволена е по време на поста. Ако имаш съмнения говори с изповедника си.
Аз, а и който и да е вървящ християнин, няма как да отделяме този вид модифицирана храна от менюто си. Там където знам, че има дори бегла възможност да я има - не купувам и не консумирам. Но това не значи, че не го правя. Света и живота ни е такъв. Вярвам, че Бог вижда старанието и желанието, там където ги има. За това и говорех по-горе.

Вихронрав, нямах предвид точно теб, просто цялостно коментарите ми прозвучаха в смисъл, че през постите по-важно е да сме добри като християни, а пък какво толкова, че ще си хапваме постно мляко, постен кашкавал, постно месо ...
Не е въпроса дали тези заместители ги правят от соя, ядки или каквото и да е там, това са имитации на храната, от която ти доброволно си приел да се откажеш, спазвайки поста. Нещата са донякъде и субективни – ако много обичаш соево/ядково мляко и цяла година си го пийваш, няма проблем да продължиш да го правиш и през поста. Но ако през поста ти липсва чашата прясно мляко, която си свикнал да пиеш сутрин и започнеш да пиеш соево мляко, само за да задоволиш нуждата на сетивата си от мляко – това не е нищо друго, освен чревоугодие.
Само да не кажете сега, че осъждам някого, аз също преди години си хапвах Витабел и разни други соеви заместители, но в един момент нещо започна да ме гложди и като прочетох книгата за стареца Паисий, вече бях наясно за себе си какво трябва да направя. 
Естествено, че всеки е на различен етап в духовното си развитие и всеки има различни сили, важното е да не се оправдаваме и да не омаловажаваме нещата, които не можем да направим, а да си ги поставяме като малки цели по пътя си.


А по въпроса за ГМО – само споделих нещо, което мислех, че ще ви е любопитно /малко за раздвижване на темата  Wink/. Аз по този въпрос мнение нямам и призиви не отправям. Но за себе си нямам и притеснения, защото соя ям само в колбасите, през постно време не се сещам да ям нещо, което да е от соя.

# 328
  • Мнения: 1 110
Пълен провал с пюрето от кестени. Млякото от кокос беше твърде концентрирано (по-скоро сметана). Вкуса подчертано се измени. Може би трябва да се ползва разредено с вода.

да си ги поставяме като малки цели по пътя си.

Няма как да не се съглася изцяло с това   bouquet

# 329
  • София
  • Мнения: 8 487
Пълен провал с пюрето от кестени. Млякото от кокос беше твърде концентрирано (по-скоро сметана). Вкуса подчертано се измени. Може би трябва да се ползва разредено с вода.
...

В тази тема дадох една моя снимка за „хумус“ от кестени, което ми се получи много сполучливо. Аз всъщност тогава го правих само за проба с ... четири кестена  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт