Коледен пост 2012

• 37 564
  • 517
  •   1
Отговори
# 345
Аз мисля, че ще ти се получат страхотни бонбонки.С влажни ръце направи топчета и оваляй в още кокос или смлени орехи и остави да се засушат на студено.Ако намеря кестени ще взема да ти изпробвам грешката  Simple Smile

# 346
  • София
Честит първи сняг на всички!

# 347
  • The point of no return
Привет и от мен!

Тези дни направих постните мекици, не станаха лоши, но да предупредя, че на мен ми поеха доста повече от 4 ч.ч брашно при 2 ч.ч вода.

Към закуската с овесени ядки, банан и орехи(бадеми), реших да добавя и мандарина, и стана доста интересно на вкус  Simple Smile

Тези бонбони с тиквата, дали ще станат с моркови  newsm78

# 348
Като споменахте постни мекици, нека ви споделя какво си приготвих тези дни от готово тесто за мекици:

Мекица с пълнеж от спанак и праз

Готовото тесто размразих и разделих на няколко средни топчета. Разточих ги във формата на кръг. Намазах отгоре кръговете със смес от задушени спанак и праз - любимата ми постна плънка, овкусена с червен пипер, сол и джоджен. Загънах всяко от кръгчетата във формата на калцоне и го запечатах с пръсти. След това го запекох от двете страни в тиган с назалепващо дъно и малко мазнина, като го похлупих с капак, за да се позадуши повече.. Стана мноооооого меко, вкусно и невероятно уханно - нещо средно между мекица и баница със спанак.

Получава се идеална закуска (обяд или вечеря) за човек, който е в движение и ходи на работа. Peace

Сигурна съм, че въображението ви ще създаде още много вкусни комбинации за плънка на класическата мекица. Успех! Laughing

# 349
  • София
...
Тези бонбони с тиквата, дали ще станат с моркови  newsm78

Да стават - жена ми е правила такива, просто не мога да намеря снимката в момента да ви покажа. Ако не се лъжа в рецептата има и с кокосови стърготини.

# 350
Ето линка на бонбоните с моркови, който ако не се лъжа точно ти Дядо Хаджия го беше давал в някоя от предходните теми. Стават разкошни бонбони
http://www.kulinarno-joana.com/2009/01/carrot-candyes/

# 351
  • София
Здравейте,
аз напоследк много залягам на крем супичките- картоф; морков; тиква; картоф и гъби и т.н. И си правя всевъзможни салатки, в които слагам каквито семеки и семенца имам сурови. Много ми харесва към дресинга за салатата да сложа и малко мед. Става страшно вкусно. Опитайте!

# 352
  • София
Ето линка на бонбоните с моркови, който ако не се лъжа точно ти Дядо Хаджия го беше давал в някоя от предходните теми. Стават разкошни бонбони
http://www.kulinarno-joana.com/2009/01/carrot-candyes/

Точно така - същите са !

# 353
здравейте и от мен
днес е Варварин  ден и най който и сайт да отворя като обредно ястие се описва питка с яйца, която после се маже с мед . Как се постъпва с такъв случай ?

# 354
  • The point of no return
здравейте и от мен
днес е Варварин  ден и най който и сайт да отворя като обредно ястие се описва питка с яйца, която после се маже с мед . Как се постъпва с такъв случай ?

Предполагам това е за непостещи.  Simple Smile

дядо хаджия, katelinka    bouquet  ще ги пробвам бонбоните с морков със сигурност

# 355
  • София
здравейте и от мен

Питката трябва да е намазана с мед, но не е задължително да е с яйце.

# 356
  • София, града голяма
Здравейте,

Днес се замислих - какво правите за набавяне на калции в организма през пости?  Confused

# 357
Днес се замислих - какво правите за набавяне на калции в организма през пости?  Confused

Лично аз се старая да приемам повече сусамов тахан и броколи, които са сред най-богатите на калций храни от растителен произход.

Калций се съдържа, макар в по-малки количества, и в други растителни храни - виж тук
Предвид публикуваното в статията, излиза, че постът съвсем не е период, в който задължително  губим ценни вещества, в това число и калций.
Постът по-скоро ни дава, отколкото отнема нещо, пък било то и калций Laughing.

# 358
  • София, града голяма
Благодаря ти за отговора и за полезната статия!

В никакъв случай не съм имала предвид, че постът ни отнема неща. Просто не съм достатъчно запозната и реших да ви попитам.  Simple Smile

Много се радвам за сусамовия тахан, явно интуитивно съм усетила, защото наскоро си правих мутаббал Simple Smile Simple Smile

# 359
magster, вече се обсъжда, че много богат на калций е сусамът, съотв. сусамовия тахан. Примерно на хомус.
На мен хомусът ми е вече редовен, бързо (стига да си се сетил да накиснеш нахута Simple Smile ), лесно, вкусно. На сандвич с резенче домат и листо салата е  Flutter
Ако много ми се яде нещо сладко - филийка с тахан и мед  Simple Smile

Калций има в мазната риба (а тя както се видя си е разрешена доста често), тъмнозелени зеленчуци, бадеми, соя, леща, боб. Ето таблица
Сега ги намерих в интернет, просто защото никога не съм си помисляла, че по време на пости ще ми липсва някой елемент. Ето в колко много храни го има. Проблем според мен е по-скоро консумация на храни, които го изсмукват от тялото - захар, безалкохолни напики, кафе и т.н.

Аз опитах фалафели по една по- различна рецепта, с булгур и бакпулвер, но направих грешката с много водната смес и нищо не стана, но със сигурност ще пробвам пак и ще споделя.
За сметка на това кекса на Гисчо ми стана супер   bouquet

ПП Видях, че simpatikonia отговори, но вече го бях написала  Peace. Кое е мутаббал?

Общи условия

Активация на акаунт