Паническо разстройство - част 11

• 114 232
  • 702
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Психиятърката си ми постави диагнозата - паническо разстройство и ми даде да пия Есцитил, някой пил ли го е ?

Аз съм използвала подобен медикамент на Есцитил. Наименованието му беше Есциталон. В първия месец от приема имах доста странични ефекти, като гадене, виене на свят, сухота в устата. Постепенно организма свиква с лекарството и тези странични ефекти отшумяват.

Активната съставка е същата като на Ципралекса, Ленуксина и т.н. Т.е едно и също лекарство под различно търговско наименование.

Аз пия Ленуксин вече 8 месеца и в началото бях точно както описва Spring. Сега съм ОК, но не знам до кога Sad

# 526
  • София
защото самата им съставка действала на този хормон, който предизвиква неразположения..нещо такова, не съм много запозната по темата, но сега ще почета.
Този хормон се нарича - серотонин. Хормона на щастието. Ако е в ниски дози, както при  нас предизвиква ПА , депресии, лошо настроение и подобни. Може да се повиши с въглехидрати, но най-добре действат лекарствата.

# 527
Много добре действат и бананите и сурови зърна какао.

# 528
  • Пловдив
Здравейте, момичета!
Доста време не съм писала, защото вече няколко месеца бях добре. Дори драстично бях намалила успокоителното, което пия. Бях си поставила като цел скоро пак да се завърна на работа. И така ..хубаво..до преди около седмица. Хвана ме грипът. Този път с какви ли не екстри. Стигнах и до антибиотик. Междувременно не съм увеличавала успокоителното, което пия. Не съм изпитвала нужда. Но последните дни се усещам, че симптомите на тревожност, на моменти паники ми се връщат. Sad
Чудя се..Толкова малко ли ми трябва, че да ми се разклатят пак нервите. И пак ли да си увеличавам успокоителното? Хората карат грип, минава и заминава, и забравят без да им се отразява на нерви и цялостно разположение. Аз стоя вече втора седмица вкъщи (да, първата нямаше как да излизам, защото доста зле карах грипа), но сега втората ми се връщат и страховете от излизане. Sad И пак ли се вкарвам в омагьосания кръг на паниковите симптоми? Лошото е, че точно сега поради доста разклатените ни семейни финанси не мога да си позволя нито посещение на психотерапевт отново, нито излизания, които биха ми се отразили добре, но са свързани с допълнителни разходи. Не знам как да се справя. С мъжа ми вече и не смея да споделям дори, защото следват обвинения и скандали. Много ми е тежко. Sad 

# 529
  • София
Момичета, аз искам да попитам тези които са или са били бременни. Как се справяте по време на бременността?
Аз имам една неуспешна бременност и сега ме е страх още повече. А и понякога вдигам кръвно, не много висоо, което никак не е добре.
Да подчертая, нямам кардиологичен проблем, психологически е!

# 530
Здравейте момичета,
първо ви се извинявам , че влизам доста рядко и незнам дали ме помните изобщо..., писала съм няколко пъти. Последно ви бях писала, че почвам да ходя на психолог, за мен представата беше друга ходенето на психолог..... Та..., първият ден доста си говорихме и тя реши ако и имам доверие, първо ще сменим лекарствата, защото предното го бях пила вече месец, без ефект. Та тя ми предписа Коаксил 3х1 и ривотрил 0,5, като за ривотрила ми каза, че мога да го пия и 3х1....Аз опитах 1-вия ден да следвам нейната схема, но от ривотрила ми се спеше много. Така го оставих на 3 х 1/2. И така...... продължих със сеансите 2 пъти седмично..., но с всеки изминал път не виждах тя да дава нещо от себе си , което да ми помага. Даде ми да решавам тестове и ме остави сама докато мине часа, следващия ден ми даде една книга да чета.., погледнах , че е на Мадлен Алгафари, не помня заглавието и пак ме остави да си чета, а тя излезе...... Попитаме дали спя вечер и аз и казах, че много сънувам, не са точно кошмари , но сънища цяла нощ. Тогава тя ми каза, ще ти предпиша нещо да го пиеш вечер преди сън и ми предписа Тритико 150 мг, да пия по 1/3 вечер и каза след няколко дни да увелича Коаксила с още 1/2. Направо се стресирах......Аз исках психолог , за да спирам лекарствата......, а така ли се действа..., незнам. Прибрах се у дома и прочетох за Тритико много лоши неща и не го пия...Сега незнам дали да увелича Коаксила..., наистина не се чувствам все още съвсем стабилна, пия го от 12 дни...Мисля, че ще ми подейства напълно, защото доколкото прочетох и той съдържа серотонин, а преди година като бях зле ми помогна Ксетанора, който е на същата основа. Объркана съм..... Незнам дали да продълва да ходя и при тази психоложка- давам по 30лв на час , а в момента съм и безработна.....Вие какво мислите момичета, да увелича ли Коаксила с 1/2, както тя ми каза???? Или да си остана на малката доза, дали ще се натрупа с времето и ще ми помогне, защото тя каза, че може да се наложи и 3х2. Освен това ме тревожи и Ривотрила. Не бях го пила с години, така ми беша казала психиатърката. А сега психоложката ми казва, че няма проблем, после ще го спираме. Доколкото знам не трябва да се пие повече от месец, за да не се привикне.   Наистина незнам накъде....., ако ще ме лекува с книги, вече си купих една и чета.
Извинете ме за дългия пост. СИЛНО СЕ НАДЯВАМ НЯКОЯ ОТ ВАС ДА ИМА ТЪРПЕНИЕТО ДА МЕ ИЗЧЕТЕ И ДА МИ ДАДЕ СЪВЕТ. БЛАГОДАРЯ Hug

# 531
Привет и от мен...Аз съм на Золофт от 50 мг,който вземах до скоро по половин таблетка,а от 1 седмица лекарката ми каза да добавям вечер по 1/4 таблетка...страничните ефекти ги покривам с Ривотрил...Лекарката искаше в края на тази седмица да започна по едно цяло хапче от 50 мг на ден..но аз се чувствам страшно нервна напоследък,имам чувството,че ми се схваща вратът..или брадичката..или ме стягат слепоочията..Не съм с ПА,а със разклатени нерви и от там имам нещо като тревожно разстройство...Чудя се тази допълнителна нервност дали е продиктувана от Золофта,дали той е моят или не е моят АД newsm78

# 532
Момичета, аз искам да попитам тези които са или са били бременни. Как се справяте по време на бременността?
Аз имам една неуспешна бременност и сега ме е страх още повече. А и понякога вдигам кръвно, не много висоо, което никак не е добре.
Да подчертая, нямам кардиологичен проблем, психологически е!
Здравей , аз родих преди 2 месеца. Имах много лека бременност без никакви проблеми , само ПР , и аз вдигах кръвно на психологическа основа и все още понякога го вдигам. Нищо не съм пила , няма как , справях се сама с много почивка и положителни мисли до колкото е възможно. Споделих всичко на израждащия ме лекар , както и на лекаря водещ ЖК за моите проблеми и решихме да раждам секцио понеже съм голяма паника. Стискай зъби и гледай повече да си почиваш . При мен ПА бяха провокирани от бременността , имах сърцебиене и както казах - вдигах кръвно до към 150 горна граница , но като се успокоявах и ми падаше .

# 533
  • София
Благодаря ти Елизабет.  Hug
Лекарите не се ли притесняваха от това кръвно. Като го мериха на ЖК пак ли беше високо?

Аз имам допълнително притеснение, защото имам една неуспешна бременност преди няколко месеца и още повече се шашкам.
А и още съм в началото и се притеснявам дали всичко ще е наред...

# 534
Ами аз обяснявах на лекарите , че го вдигам от притеснение и го следях в къщи когато си го мерех сама и беше в рамките на нормалното . Накрая чак ми изписаха един бетаблокер понеже имах силно сърцебиене , а не трябваше да влизам в операция с такъв висок пулс. Важно е кръвното да не се поддържа постоянно високо , примерно ако е налице прееклампсия , но в моя случай беше просто от свръхемоционалност . Ти колко го вдигаш? Не се притеснявай , и аз все се тревожех дали всичко ще е наред и то си беше.

# 535
  • София
Ами по принцип не повече от 135/90.

# 536
Това е добре , не е толкова високо . Като се успокоиша  не ти ли пада? Аз пък сега го вдигам вечер някой път , през деня ми е супер ниско , 90/60 и после изведнъж 130, 140 на 80 , но това като се преуморя , както вчера , а и подозирам , че е защото и изпуших и 2 цигари , а не съм пушила от април миналата година и после ми стана едно гадно и може от тях да е.

# 537
Никой ли не може да вземе отношение по моя въпрос?........ Или просто никой не влиза да чете Thinking

# 538
  • Варна
roxxy_28 според мен следвай нейните схеми или ако се съмняваш трябва при друг да отидеш....относно тритикото на мен не ми влияе добре,но има и доволни....за ривотрила може няколко месеца...въпроса е да не е повече от 3 месеца някъде...за един не е проблем....

# 539
Здравейте, момичета!
Доста време не съм писала, защото вече няколко месеца бях добре. Дори драстично бях намалила успокоителното, което пия. Бях си поставила като цел скоро пак да се завърна на работа. И така ..хубаво..до преди около седмица. Хвана ме грипът. Този път с какви ли не екстри. Стигнах и до антибиотик. Междувременно не съм увеличавала успокоителното, което пия. Не съм изпитвала нужда. Но последните дни се усещам, че симптомите на тревожност, на моменти паники ми се връщат. Sad
Чудя се..Толкова малко ли ми трябва, че да ми се разклатят пак нервите. И пак ли да си увеличавам успокоителното? Хората карат грип, минава и заминава, и забравят без да им се отразява на нерви и цялостно разположение. Аз стоя вече втора седмица вкъщи (да, първата нямаше как да излизам, защото доста зле карах грипа), но сега втората ми се връщат и страховете от излизане. Sad И пак ли се вкарвам в омагьосания кръг на паниковите симптоми? Лошото е, че точно сега поради доста разклатените ни семейни финанси не мога да си позволя нито посещение на психотерапевт отново, нито излизания, които биха ми се отразили добре, но са свързани с допълнителни разходи. Не знам как да се справя. С мъжа ми вече и не смея да споделям дори, защото следват обвинения и скандали. Много ми е тежко. Sad 

Roxxy Според мен не трябва да ходиш повече при тая психоложка първо, че и нямаш доверие второ поне като те чета имам чувството, че те използва като опитно зайче и си пробва разни експерименти и въобще няма представа как да се справи с ПР. За хапчетата не си сменяй схемата на своя глава. Психолог в такава ситуация неможе да ти помогне не един път съм писала, че при нашите проблеми ти трябва психотерапевт. Много е лошо, че мъжа ти не те подкрепя и трябва да криеш от него състоянието си  Tired. За да се спрат лекарствата първо трябва да го прецени психотерапевта и второ ти трябва да си сигурна, че си добре и си готова да направиш тази стъпка. Успех мила и ако има нещо питай  Hug

Общи условия

Активация на акаунт