За уредените конкурси в..

• 11 271
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
Добре де, в един малък град, където всички се познават, много ясно че всеки е човек на някой. Това е напълно нормално.  Peace

И стига с тая архаична комплексарщина. Щом един човек има връзки, значи той е уважаван, доказал се е в сферата си и има авторитет някакъв, има име. Иначе никой няма да го препоръча.  Peace

# 31
Е аз говорех за София... в малък град сигурно е още по-зле- или се преназначават хора със смяната на всяка партия, или позицията се освобождава на 40 години веднъж

# 32
Е аз говорех за София... в малък град сигурно е още по-зле- или се преназначават хора със смяната на всяка партия, или позицията се освобождава на 40 години веднъж

точно така стоят нещата, за съжаление.

в провинцията положението е много по-зле отколкото в софия. мисля, че софиянци нямат дори и бегла идея как се заемат държавните работни места в по-малките градове.

Щом един човек има връзки, значи той е уважаван, доказал се е в сферата си и има авторитет някакъв, има име. Иначе никой няма да го препоръча.  Peace

а това не е така изобщо. основните причини някой да бъде назначен или да запазва продължително време позицията си си остават взаимните услуги, други разни видове зависимости и, разбира се, най-неприятното - страх.

ясно е, че това не се отнася до абсолютни всички държани служители, но не може да се отрече, че се отнася за по-голямата част от тях.

# 33
Имат, просто в София по-често става първия вариант, а и са повече институциите, та повечко хора се уреждат  Tired

# 34
Имат, просто в София по-често става първия вариант, а и са повече институциите, та повечко хора се уреждат  Tired

напротив, според мен, именно, защото в софия има повече работа в държавни институции, съотв. откриват се повече нови възможности, по-често се случва така, че някой да попадне там без връзки. в провинцията, обаче, всяко работно място е особено ценно, защото възможностите са значително по-малко и затова хората понякога приемат нещата "на живот и смърт". точно това положението създава възможности за манипулации.

# 35
  • В тъмната гора.

И стига с тая архаична комплексарщина. Щом един човек има връзки, значи той е уважаван, доказал се е в сферата си и има авторитет някакъв, има име. Иначе никой няма да го препоръча. Peace

Ето на това му се казва изкривено мислене. Първо на това не се казва препоръка, ако в държавната администрация по закон искаха само препоръчани хора, те щяха да се назначават само с препоръка, а нямаше нужда да се правят конкурси. Това се нарича щуробаджанащина и тя най-често е свързана с корупция /някой прави услуга на друг с цел последваща материална или друга облага/. И следователно човекът назначен по втория начин, в разрез със закона, после работи като шуробаджанак. Позволява си повече от другите служители, често престъпва много граници, защото той така си знае...нали така е назначен..търси прозорчета навсякъде.
Заради такива лекета държавната администрация червясва, а младите хора, които заслужават не могат да се реализират.
REAL_WOMAN няма нищо нормално в написаното от теб.

# 36
  • Варна
Любопитно ми е, колко от пишещите в темата са виждали "нещата" отвътре?  newsm78
Не мога да кажа в коя администрация работя. Мога само да кажа, че скоро мина конкурс в Добрич. Ще бъдат назначени "външни" хора.  Peace
Целта ми не беше да ви убеждавам, че няма нагласени конкурси, а че винаги има смисъл да се явиш на конкурс до провеждането на който си допуснат.
Ако трябва да говоря за себе си - за не малкия си трудов стаж никога не съм била назначавана с протекции. Единият път ме пратиха от бюрото по труда (новозавършила студентка), вторият път спечелих конкурс.   Може би просто при мен така са се стекли нещата.  Hug

# 37
В Държавната администрация се процедира по следния начин:

1. Води се човек на някой /най-често е приятел на някой от ръководните постове/
2. Открива се щат за него
3. Провежда се "конкурс" за свободното място
4. Въпросния човек печели конкурса и бива назначен

Това се знае от много време - щат се открива за определен човек, а не човек за щата  Peace

Аз си мисля, че винаги е било така през последните 10-15 години. Преди години се явявах на един такъв конкурс и видях какъв цирк е. Към 6 месеца се точи конкурсът. Аз и още няколко човека останахме до финалния етап, минахме го (уж успешно) и него, след което не се обадиха на никой от нас.  Laughing Има бройки, обявяват конкурс, мотат хората месеци наред, харчат се разни държавни ресурси и като резултат не назначават никого. Така излезе. Да, ама не. След време видях една позната, която беше назначена на позиция, заради която беше конкурса, а тя изобщо не се беше явявала на него. Е, по документи със сигурност е била там.  Mr. Green

Нямам нито един познат, който да има познат, който да е бил назначаван на работа от такъв конкурс без връзки. Може би в малък град е по-различно, не знам.

Целта ми не беше да ви убеждавам, че няма нагласени конкурси, а че винаги има смисъл да се явиш на конкурс до провеждането на който си допуснат.

Аз току що описах моя скромен опит с конкурсите. По-късно от вътрешни хора разбрах, че е нямало никакъв смисъл да се мъча. "Защо не се обади? Ееей какви работи правите?!"  Wink Имам и приятелка, която по настоящем "провежда" такива конкурси за голямо държавно учреждение. По нейни думи тя всъщност нищо не провежда, защото се знае кои ще бъдат назначени, но просто трябва да има конкурс. Та ме напушва на смях, като се сетя, че и аз като тебе си мислех, че винаги има смисъл.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 17:45 от Анонимен

# 38
Цитат
Това се нарича щуробаджанащина

Има го навсякъде и му казват networking.  Wink При нас разбира си е баш шуробаджанащина, макар не винаги да е свързано с корупция. Мисля си, че по-скоро искат да назначават доверени хора и послушници. За държавната администрация говоря, в частния бизнес е друго.

# 39
Добре де, в един малък град, където всички се познават, много ясно че всеки е човек на някой. Това е напълно нормално.  Peace

И стига с тая архаична комплексарщина. Щом един човек има връзки, значи той е уважаван, доказал се е в сферата си и има авторитет някакъв, има име. Иначе никой няма да го препоръча.  Peace

Точно така! Както се казва в един стар български филм: "Човек без връзки - дърво без корен".
Не, че има лошо във връзките, пардон - авторитета, стига да се оправдае доверието. Wink

# 40

И стига с тая архаична комплексарщина. Щом един човек има връзки, значи той е уважаван, доказал се е в сферата си и има авторитет някакъв, има име. Иначе никой няма да го препоръча. Peace

Ето на това му се казва изкривено мислене. Първо на това не се казва препоръка, ако в държавната администрация по закон искаха само препоръчани хора, те щяха да се назначават само с препоръка, а нямаше нужда да се правят конкурси. Това се нарича щуробаджанащина и тя най-често е свързана с корупция /някой прави услуга на друг с цел последваща материална или друга облага/. И следователно човекът назначен по втория начин, в разрез със закона, после работи като шуробаджанак. Позволява си повече от другите служители, често престъпва много граници, защото той така си знае...нали така е назначен..търси прозорчета навсякъде.
Заради такива лекета държавната администрация червясва, а младите хора, които заслужават не могат да се реализират.
REAL_WOMAN няма нищо нормално в написаното от теб.
А ти пък изкара, че световната конспирация е срещу държавата ни и в частност срещу тебе май.  Wink
Иначе сериозно, това, което написах е валидно на запад и то по-скоро за частния бизнес, където само името ти като се спомене, може да ти отвори много врати, защото си доказан професионалист в дадена област.

# 41
  • Sofia
В крайна сметка всичко зависи от конкретния ръководител.
Лично аз съм била два пъти председател на конкурсна комисия по назначаване на служители на изпълнителска административна длъжност /между другото успешно успях да реализирам една моя идея за възвръщането на саморъчно написаната автобиография, вследствие на която около 40 на сто от кандидатите отпадат/ и смея да твърдя, че и в двата случаи са избирани хора, които ще свършат работата, независимо от множеството обаждания и натиск откъде ли не.

# 42
  • София

зависи и от кой телефон ще му се обадят.
Мишел, във вашия град не назначават ли предимно турско говорящи  за държавни служители?
Поне много мои познати турци се върнаха там и сега са кой в НАП, кой в НОИ.
И защо толкова се натискаш за тази държавна службица? Нали догодина ще има избори и победителя ще ви уволни и ще назначи свои хора? Какъв е смисъла  - докато навлезеш в работата и се опознаеш с колегите и трудовия договор ще бъде прекратен.
Не са ми ясни тези работи. Но аз никога е съм работила на държавна работа, та не съм критерий.

# 43
  • В тъмната гора.
Aisha, а защо да не се натискам да работя на такава служба, след като имам необходимото образование и компетенции!? Защо трябва да се съобразявам с критерии измислени от малоумници? И на инат ще се постарая да направя всичко възможно да се случи. Нямам какво да губя при евентуален скандал, нито ще събирам гласове, нито ще градя реноме.
Ааааа между другото...и аз съм турскоговоряща, но ще го говоря където си искам езика и пред когото си искам...може и въобще да не го говоря.

# 44
  • Варна
Лично аз съм била два пъти председател на конкурсна комисия по назначаване на служители на изпълнителска административна длъжност /между другото успешно успях да реализирам една моя идея за възвръщането на саморъчно написаната автобиография, вследствие на която около 40 на сто от кандидатите отпадат/ и смея да твърдя, че и в двата случаи са избирани хора, които ще свършат работата, независимо от множеството обаждания и натиск откъде ли не.
Това и аз се опитвам да обясня. Благодаря ти, Bona fides, че ме подкрепяш!   bouquet

~Мишел~ , не се настройвай предварително войнствено. Вярвам, че ако притежаваш необходимите знания и квалификация няма да останеш неоценена.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт