Майчинството счетоводно-52

• 35 457
  • 777
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте!
Прочетах как се изчислява болничният за майчинство, много полезно   Simple Smile Обаче все пак искам да попитам нещо малко тъпичко. Не съм излизала болничен до сега. Бременна съм в 8-ми месец и ще излизам в 45-дневен болничен от 5-ти януари. Ако сега си пусна болничан до тогава дали ще ми падне в крайна сметка сумата, която ще получавам по време на майчинство? При положение, че базата за изчисление е 18 месеца аз си мисля, ча болничен от седмица-две няма да повлияе  Thinking Правилно ли смятам? Благодаря ви!

# 466
  • Русе
Мами  днес нищо не разбрах от нашата счетоводителка. Ако си взимам болнични 6,7,8 и 9 месец ще ми се промени ли базата за майчинските и с колко. Водя се самоосигуряващо се лице през последните две години и се осигурявам на 400 и нещо, като някъде посредата имам 5 месеца на 1000лв.  newsm78
Не, няма да има съществена разлика.

Здравейте!
Прочетах как се изчислява болничният за майчинство, много полезно   Simple Smile Обаче все пак искам да попитам нещо малко тъпичко. Не съм излизала болничен до сега. Бременна съм в 8-ми месец и ще излизам в 45-дневен болничен от 5-ти януари. Ако сега си пусна болничан до тогава дали ще ми падне в крайна сметка сумата, която ще получавам по време на майчинство? При положение, че базата за изчисление е 18 месеца аз си мисля, ча болничен от седмица-две няма да повлияе  Thinking Правилно ли смятам? Благодаря ви!
Правилно смятате.

# 467
Искам и аз да попитам, а майчинството първата година на базата на 24 месеца назад ли се изчислява или на 18 месеца? И тези 18 месеца които постоянно споменавате болничния ли се изчислява на 18 месеца?

# 468
Здравейте !
Искам да попитам знаещите мами следните неща :
На 23.12.2012 г. близнаците ми ще навършат 1 г. - въпроса ми е кога трябва да се подадат документите в НОИ за втората година ? Има ли някакъв срок за подаването им ? И обезщетението за втората година за отглеждане на дете обвързано ли е с осигуровките ?
Питам това тъй като счетоводителката ни е казала на мъжа ми че ще ми подаде документите в края на м. януари 2013 г. и че ще имам забавяне в плащанията докато не бъдат преведени осигуровките ?
тоест да чакам прословутите 240 лв. през м. март !!!
Моля ви за разяснение или линк където да прочета .

# 469
  • София
Здравейте, детето ми ще навърши 1 година на 05.01.2013 ( термина ми обаче беше 12.01, ако това има значение). В съвсем начална бременност съм в момента и бих искала да попитам следните неща:
- 05.01 се пада събота, аз от 07.01 планирам да се водя че съм се върнала на работа и да поискам отпуск от 7 работни дни, след което да бъда в болничен до края. Необходимо ли е да имам реално отработени дни за да изляза в болничен след като до сега съм била майчинство?
- При това положение ще мога ли да взимам и половината от майчинството което ми се полага за първото дете, т.е 120 лв?
- Какви документи трябва да представя на работодателя си, че се връщам на работа?
- Доколкото разбирам от изчетеното до тук, това което планирам не би намалило майчинството ми с второто дете, то би било подобно на това с първото, така ли е?
-Има ли право работодателя да ми откаже отпуска веднага след връщането ми на работа?

Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 23:13 от Krisita

# 470
  • Русе
Искам и аз да попитам, а майчинството първата година на базата на 24 месеца назад ли се изчислява или на 18 месеца? И тези 18 месеца които постоянно споменавате болничния ли се изчислява на 18 месеца?
Болничните бременност и раждане се изчисляват 24 месеца назад, а болничните за общо заболяване се изчисляват 18 месеца назад.

Здравейте !
Искам да попитам знаещите мами следните неща :
На 23.12.2012 г. близнаците ми ще навършат 1 г. - въпроса ми е кога трябва да се подадат документите в НОИ за втората година ?- Ако 410 дни на децата изтичат в декември, работодателят представя документите в НОИ до 2 р.дни след внасянето на осигуровките за декември. От 1 януари ще има нова промяна в КСО- работодателят е длъжен да представи документите в НОИ до 15 януари, независимо дали са внесени осигуровките за декември. Има ли някакъв срок за подаването им ? И обезщетението за втората година за отглеждане на дете обвързано ли е с осигуровките ?- До сега изплащането беше обвързано с внасянето на осигуровките, но след новите промени, които влизат в сила от 1 януари 2013, още няма яснота как ще става изплащането на обезщетенията и дали ще продължава да е обвързано с внасянето на осигуровките.
Питам това тъй като счетоводителката ни е казала на мъжа ми че ще ми подаде документите в края на м. януари 2013 г. и че ще имам забавяне в плащанията докато не бъдат преведени осигуровките ?
тоест да чакам прословутите 240 лв. през м. март !!!
Моля ви за разяснение или линк където да прочета .- В страницата на НОИ има и Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

# 471
Благодаря много за отговора !
А какво би станало ако документите бъдат занесени в НОИ след 15.01.2013г.,означава ли това че НОИ би могъл да откаже изплащането на обезщетение за отглеждане на малко дете ,поради неспазен срок .Има ли възможност аз да си занеса документите в НОИ ,да ми е по спокойно на мен или няма такъв вариант?

# 472
  • София-Младост
Благодаря много за отговора !
А какво би станало ако документите бъдат занесени в НОИ след 15.01.2013г.,означава ли това че НОИ би могъл да откаже изплащането на обезщетение за отглеждане на малко дете ,поради неспазен срок .Има ли възможност аз да си занеса документите в НОИ ,да ми е по спокойно на мен или няма такъв вариант?
Не, няма вариант за неизплащане по редовен болничен, просто ще има сянкция за работодателя за неспазен срок. Ти сама не можеш да си носиш документите от името на фирмата.

# 473
Благодаря за отговора .Само едно уточнение - Не става въпрос за болничен ,а за декларацията която се подава към НОИ за втората година за отглеждане на малко дете .Имам ли право да настоявам пред счетоводителката да ми занесе документите по- рано ,а не да чака края на м. януари .По този начин от НОИ ще имам превод чак м.март .Аз ли съм в заблуда и правилно ли тълкувам новия закон който влиза от 01.01.2013г. - че изплащането на болничния няма да е обвързано с осигуровките т.е. изплащането му да става след внасяне на осигуровките от работодателя- това ще отпадне .Въпроса ми е след като при болничния е така ,значи ли че и при обезщетенията за отглеждане на дете ще е така -т.е. няма да е обвързано с осигуровките ?

# 474
Здравейте   bouquet
Имам следният въпрос: В края на втората година от майчинството, трябва ли да има някакви  отработени дни, за да се подаде молба за ползване на натрупан платен отпуск. Ако е задължително, може ли да бъде представен болничен лист и работникът/служителят да не присъства физически на работното си място и реално от датата на приключване на втората година майчинсто да излезе в болничен и после платен отпуск. Работодателят има ли право да преназначава служителя на друга длъжност през този период? Изобщо как могат да се предотвратят злоупотреби от страна на работодател към служителка , в трудово правен аспект, в тази ситуация.   
След изтичане на първата година от майчинството нещата аналогични ли са?

Благодаря предварително за съветите !

# 475
Здравейте!Имам едно питане,моля ако можете да ми помогнете.На 20.01.13 започва 45-дневния ми болничен.Реших да изляза от 02.01.13 в болничен,за да могат да сложат друг човек на моето място.Въпросът ми е,мога ли да изляза в болничен за 18 дни,така,че да се върже с този 45-дневния,или болничните са само 3,5,7,10,14 и 30 дневни?Досега никога не съм ползвала болничен и въобще не съм наясно.Дано съм успяла да обясня добре Wink

# 476
Здравейте пак. Искам да попитам и за детските, аз съм самотна майка и май ще ни се полагат и на нас детски, независимо от дохода /разведена съм/, къде трябва да отида и кога, за да започна да ги получавам от 1-ви януари?

Карима, благодаря за отговора и за търпението да ме изчетеш!
Ако няма друго, което не си написала, това че си разведена не  епричина да получаваш детски без оглед на дохода. В Агенция Соц. подпомагане се подават документите.
Всъщност сега се поинтересувах, слуховете са, че всички вече ще взимат детски, не е ли вярно?

# 477
  • София-Младост
Здравейте пак. Искам да попитам и за детските, аз съм самотна майка и май ще ни се полагат и на нас детски, независимо от дохода /разведена съм/, къде трябва да отида и кога, за да започна да ги получавам от 1-ви януари?

Карима, благодаря за отговора и за търпението да ме изчетеш!
Ако няма друго, което не си написала, това че си разведена не  епричина да получаваш детски без оглед на дохода. В Агенция Соц. подпомагане се подават документите.
Всъщност сега се поинтересувах, слуховете са, че всички вече ще взимат детски, не е ли вярно?
За момента не виждам такава промяна.

# 478
  • Западен парк
Добър ден!
На 27.12.2012 дъщеря ми навършва една година. На 04.01.2013 (когато е датата за превеждане на майчинството) сумата, която ще получа, като досегашните ли ще е или ще е 240 лв.? Счетоводителката ни е абсолютно изрядна и забавяне на документи не допуска, ако това е от значение.

# 479
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Имам едно питане,моля ако можете да ми помогнете.На 20.01.13 започва 45-дневния ми болничен.Реших да изляза от 02.01.13 в болничен,за да могат да сложат друг човек на моето място.Въпросът ми е,мога ли да изляза в болничен за 18 дни,така,че да се върже с този 45-дневния,или болничните са само 3,5,7,10,14 и 30 дневни?Досега никога не съм ползвала болничен и въобще не съм наясно.Дано съм успяла да обясня добре Wink

За можене, може, но ЛЛ или специалист може да издаде до 14 дни, а за повече дни трябва ЛКК.

Добър ден!
На 27.12.2012 дъщеря ми навършва една година. На 04.01.2013 (когато е датата за превеждане на майчинството) сумата, която ще получа, като досегашните ли ще е или ще е 240 лв.? Счетоводителката ни е абсолютно изрядна и забавяне на документи не допуска, ако това е от значение.

Ще получиш сума, която е пропорционална на работните дни за 12.2012. Няма значение кога детето навършва 1 годинка, акога изтичат 410-те дни.

Здравейте   bouquet
Имам следният въпрос: В края на втората година от майчинството, трябва ли да има някакви  отработени дни, за да се подаде молба за ползване на натрупан платен отпуск. - НеАко е задължително, може ли да бъде представен болничен лист и работникът/служителят да не присъства физически на работното си място и реално от датата на приключване на втората година майчинсто да излезе в болничен и после платен отпуск. Работодателят има ли право да преназначава служителя на друга длъжност през този период? - Промени в трудовия договор се правят само по взаимно съгласие между страните по него в писмен видИзобщо как могат да се предотвратят злоупотреби от страна на работодател към служителка , в трудово правен аспект, в тази ситуация.  - Въпросът е много общ, за да се отговори нещо конкретно и ясно.
След изтичане на първата година от майчинството нещата аналогични ли са?

Благодаря предварително за съветите !

Последна редакция: ср, 19 дек 2012, 04:09 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт