Машина за хляб - 48-ма тема

  • 52 086
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: X
Вероятно зависи от машината също.

Пекох хляба в Панасоник (Тони, с каква машина си?). Материалът на ваничката и бъркалката са от диамантово флуоридно покритие (нищо не залепва и хлябът излиза свободно, без да остава тесто по бъркалката). Тя има програма за ръжен хляб (и бъркалка за ръжен хляб като гребен, която бях обвинила, че не меси добре; меси си и още как). Дали пека на основна програма или само на печене, се изпича еднакво. Не съм ползвала само програмата за безглутенов хляб. Някои ги поизоставих, но знам, че много хвалех хляба, изпечен на програма Италиански хляб.
Има си разлика в самите програми (като идея) при различните машини. Имам и Мулинекс, ама не може да стъпи и на малкия пръст на Панасоник Simple Smile  Wink. Нищо общо в структурата на хляба изпечен в едната и в другата машина. Но по стечение на обстоятелствата ползвам и двете.

# 61
  • Мнения: 660
Машината ни е тази: http://shop.beem.de/item/10002/1003/5/2797/multiback-topclass-3- … tbackautomat.html и покритието е това:

Имам я от 2 седмици и не съм ползвала всички програми. Не знам и дали бих ги ползвала за напред, защото от известно време ядем хляб с квас и за мен правенето на хляб е по описаните вече варианти... та някога дано ги пробвам и другите програми. Mr. Green Вероятно има разлика от програма до програма, но например мъж ми прави кекс с бъркалката точно като нож Mr. Green на програмата за кекс и пак не се изпече, въпреки, че си изкара цялата програма както си му е реда... та не знам. Уж доста е хвалена тази марка, но за нас беше важно "вътрешностите" да не са тефлонови и при надраскване да не преминават канцерогени в печивата. Peace

Благодаря ти за споделеното все пак - някога, ако решим да ядем "гадна" Mr. Green мая ще опитам Италианския хляб - и при нас мисля, че има такава програма. Wink

# 62
  • Мнения: X
Тони, да ви е честита машинката! Ще даваш отзиви, не ми е известна марката. За кекс съм се спряла на една рецепта, която в машината става добре - без млека разни, т.е. почти като пандишпан, с ядки или без тях. Нямам програма за кекс, но съм пекла в нея за проба (а дали разбърквах... ще те излъжа, отдавна не съм правила). Съветът на производителя е да слагам хартия за печене на дъното на ваничката.

# 63
  • Мнения: 660
alys, благодаря за пожеланията. Hug

Рецептата, по която правихме кекс е също без мляко и също на основата на пандишпана и с ядки и стафиди. При нас проблем със залепването по кошничката нямаше. Peace Не знам дали на покритието се дължи, но нито хляб се е залепвал, нито кекса, въпреки че беше леко недопечен. ThinkingЕто, ако ти е интересно да видиш кекса, които правихме там: http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/599853_40034350887 … 5_219443422_n.jpg

Иначе днес, или утре ще меся щолен в машината, но мисля да заложа на пекането във фурна, защото и рецептата по която ще го правя е с 3 пъти втасване, а с квас ще ми отнеме доста по-дълго време от обичайното. Wink

# 64
  • Мнения: X
В пост 276 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.270 е рецептата със снимка на един от кексовете. В повечето случаи го правя изцяло с какао (другото е малко връткаво). Тони, да кажеш после за щолена как се е получил.  Simple Smile

# 65
  • Мнения: 13
Здравейте момичета  bouquet
Запис в темата, отдавно обмислям придобивка на машина за хляб но нещо не мога да се реша, но мисля, че скоро ще е, за това желая да ви следя.   Grinning 

# 66
  • Мнения: 7 779
Здравейте момичета  bouquet.....
Запис в темата, отдавно обмислям придобивка на машина за хляб но нещо не мога да се реша, но мисля, че скоро ще е, за това желая да ви следя.   Grinning 

# 67
  • Мнения: 660
В пост 276 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.270 е рецептата със снимка на един от кексовете. В повечето случаи го правя изцяло с какао (другото е малко връткаво). Тони, да кажеш после за щолена как се е получил.  Simple Smile

alys, за тази рецепта ли иде реч? Тя е почти като тази, която правихме ние, но нашата е в по-големи количества. Peace

Щоленът го оставих за утре, че днес дъщеря ми ме изнуди да правим меденки Simple Smile

# 68
  • Варна
  • Мнения: 4 290
Днес имам 90% ръжен хляб. Имах желание да е чисто ръжен, но ми свърши ръженото брашно и накрая добавих тип Добруджа (на пакета пише бяло, но пепелното съдържание е около 0,65%). Захванах си ръжена натурална закваска, която захраних вчера вечерта за последно и на сутринта я сложих в тестото, но добавих и мая. Има значение присъствието на закваската. Исках да проверя вкуса на хляба и дали закваската ще допринесе за по-доброто втасване на тестото. Хлябът се надигна наравно с горния ръб на казанчето. Пуснах първо да се измеси, защото този път действах на око (нещо ме мързеше да меря и смятам). Оставих доста мажещо тестото и хлябът леко е хлътнал, но пък е изпечен от всички страни. След като се измеси, пуснах на програма Ръжен хляб и съм доволна от резултата. По-нататък ще опитам само на закваска. Вкусът на хляба е перфектен Simple Smile.



НЯМА пакетирано брашно което е просто смлени зърна.Може би ако се вземе в чувал директно от мелница.Аз си правя изводи от това как се държи в процеса на хлебопроизводството и от вкуса купешко брашно и брашно от купено от пазара  и мляно вкъщи зърно.Вчера на един пакет брашно прочетох 4 Е та + още 1 нещо с дълго име.
На повечето производители обаче пише само пшеница , ръж или каквото там е брашното което е абсолютно невъзможно , щото като пробвам от черните им брашна става хляб като този на Лагард , уж черен селски , а дебел една педя.
Няма как!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Като смеля брашно само от ръж или пълнозърнесто хляба става като тухла.Просто хляба е един от многото фалшименти в хранителния бизнес.Хората не се замислят , как може сок от портокали примерно на който пише 100 % да е 1-2 лв. при цена на кило портокали над 2 лева.В къщи  1 литър сок изцеждам от 8 кг. портокали ???????????????????, а ''кренвишите от месо''  са 3 лева , при цена на месото 10.Как да вярвам като  ръженото брашно е 1,5 лв , ръжта е 3 лева , а житото 0,7.На външен вид смляното от мен в къщи ръжено брашно също е доста различно от купешкото.

# 69
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 732
Преди две години си купих хлебопекарна и от тогава следя темата редовно. До сега ползвах брашно от мелницата на Братя Пилеви в с.Конуш Хасковско. Носиш си житото - вземаш си брашното. Няма никакви Е-та. Брашното е превъзходно.
Относно цената на ръжта, справка в гугъл показва цена на едро от 0,20 до 0,42 лв. на кг. цък
Аз купувам ръжено брашно на 1,52 лв. за кг. и твърдя че е истинско!

# 70
  • Мнения: X

Да, това е рецептата. Тони, а ако опиташ с по-малко количество продукти? Може би ще се изпече добре? Машината съм ползвала чисто експериментално, иначе не ми пречи да си пека кекс във фурната, само да знам дали става като резервен вариант.

За ръженото брашно - нямам мнение дали е чисто това в магазините. В някои мелници като дадеш зърно, не ти давали брашното от него, а от друго зърно (само съм чувала, не е от личен опит).

# 71
  • Мнения: 660
Тони, а ако опиташ с по-малко количество продукти? Може би ще се изпече добре? Машината съм ползвала чисто експериментално, иначе не ми пречи да си пека кекс във фурната, само да знам дали става като резервен вариант.

Има резон в предложението ти! Ще я пробвам и ще споделя. Wink

За брашната в България не мога да кажа нищо... но тук всичко марки брашна са с подобрители и емулгатори. Успях да намеря само 3 вида брашна, на които на етикета да не пише, че съдържат Е-та и други "подобрители" - ползвам само тях и си правя вкъщи брашно от елда, ленено семе и каквито семена намеря в био-щанда на магазините...

# 72
  • Варна
  • Мнения: 4 290
Преди две години си купих хлебопекарна и от тогава следя темата редовно. До сега ползвах брашно от мелницата на Братя Пилеви в с.Конуш Хасковско. Носиш си житото - вземаш си брашното. Няма никакви Е-та. Брашното е превъзходно.
Относно цената на ръжта, справка в гугъл показва цена на едро от 0,20 до 0,42 лв. на кг. цък
Аз купувам ръжено брашно на 1,52 лв. за кг. и твърдя че е истинско!


E може  Joyама в къщи не мога да меля тонове , а на пазара е 3 лв.В ръжта няма глутен и хляб само от ръж не бухва.Не случайно всички хлебопроизводители правят ръжено пшеничен.

# 73
  • Мнения: 106
На женския пазар съм си харесала едно магазинче, има всякакви фуражи  Mr. Green и мелница, където ги мелят, днес си смелих офес и просо.

# 74
  • Варна
  • Мнения: 4 290
На женския пазар съм си харесала едно магазинче, има всякакви фуражи  Mr. Green и мелница, където ги мелят, днес си смелих офес и просо.

Прекрасно,ето това е истинско,ще пробвам!!!Можеш ли , да цитираш цените на отделните зърна:ръж,овес и т.н.Плаща ли се меленето.Ако можеш да опишеш къде точно на пазара???

Общи условия

Активация на акаунт