Машина за хляб - 48-ма тема

  • 52 086
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 5 621
Много любопитно се получи вчера. Най-често ползваме брашното от Лидл, че той ни е магазинът за ежедневно пазаруване). През декември обаче имаше игра на СофияМел за хлебопекарна - купуваш 2 пакета брашно и участваш в томбола. Та купихме няколко пъти тяхно брашно. И ето вчера хлябът, който правихме, преля  Tired Рецептата е същата, спазваме пропорциите, единствената разлика беше брашното - на СофияМел...

# 631
  • Мнения: 1 884
Много любопитно се получи вчера. Най-често ползваме брашното от Лидл, че той ни е магазинът за ежедневно пазаруване). През декември обаче имаше игра на СофияМел за хлебопекарна - купуваш 2 пакета брашно и участваш в томбола. Та купихме няколко пъти тяхно брашно. И ето вчера хлябът, който правихме, преля  Tired Рецептата е същата, спазваме пропорциите, единствената разлика беше брашното - на СофияМел...
Колко ти е била маята? Аз на софиямел слагам на 100гр. брашно 1 гр. прясна мая. Ако правя със суха слагам 1/2 пакетче от 7 гр. на 500гр. брашно. Това за малък хляб.Преди слагах 1 пакет суха мая/това според рецептата, за хляб от 750гр./ и хляба ми биеше в капака.От както намалих маята ,нямам вече този проблем.

# 632
  • Мнения: 660
Зеленко, а дали в брашното има набухватели? Тук отскоро гледам, че продават и такова брашно. На рафтовете при другото е, а и опаковката не е много различна, и мъж ми веднъж беше взел от него в бързината, та правих мекици 2 пъти с него. Ако искаш погледни какво пише на пакета. newsm78

# 633
  • Мнения: 1 884
Зеленко, а дали в брашното има набухватели? Тук отскоро гледам, че продават и такова брашно. На рафтовете при другото е, а и опаковката не е много различна, и мъж ми веднъж беше взел от него в бързината, та правих мекици 2 пъти с него. Ако искаш погледни какво пише на пакета. newsm78
Не пише да има набухвател, и аз таков брашно ползвам. Но, не е ясно пак какво има вътре.

# 634
  • БГ
  • Мнения: 1 264
Много любопитно се получи вчера. Най-често ползваме брашното от Лидл, че той ни е магазинът за ежедневно пазаруване). През декември обаче имаше игра на СофияМел за хлебопекарна - купуваш 2 пакета брашно и участваш в томбола. Та купихме няколко пъти тяхно брашно. И ето вчера хлябът, който правихме, преля  Tired Рецептата е същата, спазваме пропорциите, единствената разлика беше брашното - на СофияМел...

зелено човече (.)(.), точно това споделих и аз на предната страница. Явно има нещо повече в това брашно?!   Thinking

# 635
  • Мнения: 1 884
Много любопитно се получи вчера. Най-често ползваме брашното от Лидл, че той ни е магазинът за ежедневно пазаруване). През декември обаче имаше игра на СофияМел за хлебопекарна - купуваш 2 пакета брашно и участваш в томбола. Та купихме няколко пъти тяхно брашно. И ето вчера хлябът, който правихме, преля  Tired Рецептата е същата, спазваме пропорциите, единствената разлика беше брашното - на СофияМел...

зелено човече (.)(.), точно това споделих и аз на предната страница. Явно има нещо повече в това брашно?!   Thinking

Някое подобрителче / набухвателче/, което не е отбелязано на етикета.

# 636
  • Мнения: 2
Относно СофияМел - одитирал съм ги (добра производствена практика и система за безопасност на храните), не слагат Е-та. Мелят предимно вносна пшеница и за всяка партида правят няколко проби - за бухване, разтегливост и т.н. Ако пробата не излезе добавят брашно с много високо съдържание на глутен. Та заради глутена е. Контрола на крайния продукт е доста висок. Също така белите им брашна са с много ниско пепелно съдържание. За това втасват така добре.

# 637
  • Мнения: 447
Относно СофияМел - одитирал съм ги (добра производствена практика и система за безопасност на храните), не слагат Е-та. Мелят предимно вносна пшеница и за всяка партида правят няколко проби - за бухване, разтегливост и т.н. Ако пробата не излезе добавят брашно с много високо съдържание на глутен. Та заради глутена е. Контрола на крайния продукт е доста висок. Също така белите им брашна са с много ниско пепелно съдържание. За това втасват така добре.

Това е много ценна информация. Аз ползвам само техните брашна и съм много доволна. За белите хлябове купувам Екстра. Взимала съм също и от готовата им смес (чудесен резултат, но добавям още малко сол), а за сладкишите ползвам брашното за кексове. Питките ми стават ракошни с брашното за козунаци.

От мой прияте, който работи в предприятие за вафли, знам, че е добре да са минали поне 40 дни от смилането на брашното, за да може то да узрее добре. В противен случай изделията просто не бухват добре. Не съм специалист и не знам на какво се дължи.

# 638
  • София
  • Мнения: 5 621
vela, маята е по рецептата, мисля 1 пак. беше (суха). Въпросът е, че предния път не е имало проблем, а сега "преля"...

Tony_st, на брашното София мел пише: "без консерванти. съдържание: пшенично брашно, агент за обработка на брашно (аскорб. киселина). пепелно съдържание: 0,60 +/- 0,05 с.в.". От другото нямам в момента  Embarassed

# 639
  • Мнения: 1 884
vela, маята е по рецептата, мисля 1 пак. беше (суха). Въпросът е, че предния път не е имало проблем, а сега "преля"...

Това на колко брашно?

# 640
  • София
  • Мнения: 1 231
някой с хлебопекарна Финлукс?

Кажи какъв и е проблема, ако можем ще помагаме.

# 641
  • Мнения: X
Днес разделих кубчето свежа мая Виво на 7 части. Везните не хващат малките грамажи, но все си мислех, че не е от голямо значение 1 г мая разлика в рецептата. Би трябвало всяка част да е 6 г, но везната показваше 5. Направих хляб от 600 г брашно на София Мел за козунаци. Пак се опита да излезе от казанчето, но поне не стана на гъба.  Simple Smile


Последна редакция: вт, 22 яну 2013, 21:44 от Анонимен

# 642
  • Мнения: 1 884
Днес разделих кубчето свежа мая Виво на 7 части. Везните не хващат малките грамажи, но все си мислех, че не е от голямо значение 1 г мая разлика в рецептата. Би трябвало всяка част да е 6 г, но везната показваше 5. Направих хляб от 600 г брашно и брашното на София Мел за козунаци. Пак се опита да излезе от казанчето, но поне не стана на гъба.  Simple Smile



Добре изглежда хляба. Аз деля кубчето на 8 и правя малки хлебчета с 500гр. брашно. Не ми се мисли ако сложа повече.

# 643
  • Варна
  • Мнения: 91
Здравейте, вчера си купих хлебопекарна Fagor Pan-850. Моля, ако има и други собственици на тази машина, да споделят дали рецептите описани в книжката стават сполучливи. Ще съм ви много благодарна, ако споделите и някоя изпитана рецепта. Благодаря!

# 644
  • Мнения: 660
Зеленко, виж bobson4e ти е дал отговорът на въпроса, според мен. Peace Вероятно тази партита брашно е с повече глутен за по-добри резултати...

bobson4e, стана ми интересно и щом си ги одитирал може и да можеш да ми отговориш - тези подборности задължително ли е да се напишат на етикета? Защото тук - живея в Белгия - на различните партиди брашно, ако има различия в добавките са описани. Срещала съм го на 2 пъти това, откакто се заглеждам в етикетите на брашната.

Общи условия

Активация на акаунт