Боледуване на децата ни в яслена и градинска възраст- как да се справим? Тема 1

• 40 327
  • 727
  •   1
Отговори
# 465
Скарлатината е гадна, но не е така лесно заразяването, за щастие.[/i]

Защо, бе Сърчи да не е лесно?
Знам, че скарлатината е бактериална инфекция и се трепе с антибиотик, но заразяването не е ли като при вирусите - въздушно-капков?

# 466
Повече от месец сме с влажна кашлица - хлапето по няколко пъти на ден кашлюква, аз обаче кашлям целодневно, непрекъснато и супер мъчително..
Бяхме на 2 педиатъра, професор УНГ, аз минах рентген - всички ни казват, че нищо ни няма и ще ни мине, аз обаче се съмнявам, че от нищо кашляме...

Пихме Кларитин, АЦЦ, всевъзможни откашлящи сиропи - нищо.
2 от лекарите препоръчаха потискащи сиропи - да обаче влажна кашлица не се потиска знам аз и респективно не ги давам/пия.

Някой да има представа що за чудо е това и как да се справим с него?!

П.П. Не съм имала възможност да чета темата, където назад по страниците вероятно е отговорът, извинявам се за което Embarassed

Като ти чета поста,все е дно аз съм го писала.Ние бяхме по същия начин август месец,какво ли не пи малката,около 10-на вида сиропи ,допълнително още хомеопатични лекарства ,направо в чудя се видяхме.През ден на лекари и те едно и също,нищо и няма  ще и мине,бях се побъркала.Викам си никога няма да и мине ooooh!,вечер не можеше да спи от кашлица,ние с татко и също,кашляхме като луди ooooh!И един ден си казах,стига съм си тъпкала детето с лекарства и всичко спрях от раз,и за няколко дни спря да кашли,на какво се дължеше всичко това никои не можа да ни обясни newsm78.

# 467
Самсара, защото не е толкова лесно. При тесен контакт с болен от варицела, вероятността за заразяване е равен на 90%, докато при скарлатината е едва 30%.

Ето наистина полезна информация, относно заразяване и носителство:

Източник на зараза е:
   - болният човек – най-опасен е 24 часа след клиничната изява на заболяването. През инкубационният период той не е източник на зараза.
   - здравият заразоносител – 10 % от децата и младежите са носители.
Заразяването се осъществява по въздушно-капков път и много рядко по алиментарен (чрез контаминирано мляко) или контактно-битов път (чрез замърсени играчки, предмети).

# 468
Sourcherry, за пореден път научавам много полезни неща от твоите постове.   bouquet
Мерси! Малко се успокоих, поне ще мога да оправя в нас и да сготвя, без да я мисля малката. Пък то ще си покаже с времето.

# 469
Дъгичка, дано се разминете със скарлатината и АБ.

# 470
  • София
Тестове за алергии се правят и на бебета.
Скарлатината е гадна, но не е така лесно заразяването, за щастие.

Ще оспора леко...поне имам пресен опит...доста деца в групата се оказаха болни...Днес звънях и в РИОКОЗ, защото носителите в нашата група отказват да се лекуват - накратно няма писани правила, децата не могат да бъдат изолирани и спрени от ДГ като носители - при това са 5 деца...докато не се прояви кличина картина на бактериалната инфекция. Та там докторката ми каза, че освен по въздушно капков път, зарязаванего става и с предмети..ако дете бъркало си в устата пипне предмет и после другото го пипне и т.н.  Носителите могат да заразяват...Цитирания по-долу от теб процент, при 8 часово седене в ДГ при Т над 24 градуса и неизвеждане на децата навън ме съмнява да е  толкова Wink
Синът ми не се разболя от скарлатината на кака си - но той има носителство на стафилокок и най-вероятно стрептокока не се е наместил...независимо, че бяха непрекъснато заедно.

# 471
Емир, аз не споря и не оспорвам. Процентите са статистически значими при проведени редица медицински наблюдения.

Ето една чудесна статия пак за скарлатиноподобно заболяване - за разболели се и за носители:
Съвременни препоръки за поведение при стрептококов фарингит

Проследяване на ефекта от лечението:

Изследването на гърлен секрет след приключване на антибиотичното лечение не се препоръчва при неусложнен стрептококов фарингит. Изолирането на GABHS при асимптомен пациент след правилно проведена антибактериална терапия е с несигурна клинична значимост. То може да е индикатор за неуспех от лечението или е възможно пациентът да е със стрептококов носител, при който фарингитът е бил причинен от друга интеркурентна инфекция.

RADT, изследване на гърлен секрет, или и двете, са показани при рецидив на симптомите на фарингита след приключване на антибиотичната терапия.

При изолиране на GABHS, е показано повторно лечение. Ако не е сигурно, че пациентът ще спазва предписаната му терапия, се предпочита интрамускулното приложение на benzathine penicillin.

Без лечение, стрептококовия фарингит се асоциира с персистиране до шест седмици на позитивен за стрептококи гърлен секрет при 50% от пациентите, докато приложението на антибиотици води до ерадикация на GABHS от гърления секрет в рамките на 24 часа при 80% от пациентите. (ОИ)

# 472
  • София
Повече от месец сме с влажна кашлица - хлапето по няколко пъти на ден кашлюква, аз обаче кашлям целодневно, непрекъснато и супер мъчително..
Бяхме на 2 педиатъра, професор УНГ, аз минах рентген - всички ни казват, че нищо ни няма и ще ни мине, аз обаче се съмнявам, че от нищо кашляме...

Пихме Кларитин, АЦЦ, всевъзможни откашлящи сиропи - нищо.
2 от лекарите препоръчаха потискащи сиропи - да обаче влажна кашлица не се потиска знам аз и респективно не ги давам/пия.

Някой да има представа що за чудо е това и как да се справим с него?!

П.П. Не съм имала възможност да чета темата, където назад по страниците вероятно е отговорът, извинявам се за което Embarassed

Все едно за мен говориш и по-скоро за моето дете. Същото и при нас, с тази разлика, че аз не кашлям. Тя кашля веднъж през нощта и 1-2 пъти през деня. И при нас така със сиропите.. изследвахме носен секрет, защото тя имаше малко секрети - нищо. Всеки я слуша, преглежда - "нищо й няма" -  казва. И аз вече съм се предала. Давам само чай с мед, редувам лайка с липа и мед и лайка с дюля и мед. Но е едно и също положението. Виждам, че засега не й пречи това подкашляне, че видимо е здрава, няма секрети и стискам палци да е наистина добре.

Аз исках да попитам тук мамите, като казвате, че дечицата "израстват" болестите, какво имате предвид : Че болестите намаляват, заради това, че детето расте с годините, или имате предвид, че тъй като боледува често през годините си създава имунитет. Дано сте ме разбрали, че такава каша написах. Имам предвид, ако едно дете израсне, но не боледува често, това значи ли, че е превъзмогнало болестите, само чрез израстването физически?

# 473
Имам предвид, ако едно дете израсне, но не боледува често, това значи ли, че е превъзмогнало болестите, само чрез израстването физически?

Добива имунитет с годините, при сблъсък с вируси и бактерии постоянно.
Отделно, че имунният отговор става все по-адекватен с порастването.

# 474
Имам предвид, ако едно дете израсне, но не боледува често, това значи ли, че е превъзмогнало болестите, само чрез израстването физически?

Добива имунитет с годините, при сблъсък с вируси и бактерии постоянно.
Отделно, че имунният отговор става все по-адекватен с порастването.

И като добавиш, че този ефект се разпространява и сред другите деца, с които нашите контактуват, било то в по-горените групи на детската градина или в училище, като цяло посащаемостта в групите/класовете се увеличава. При нас се забеляза още в първа група, защото от 32 деца повече от 20 бяха ходили на ясла. Единствено по време на големите студове ходеха по-малко деца. Като цяло винаги имаше около 25 деца от групата.

# 475
  • София
Чери го е написала хубаво.
А аз да кажа лаишки за израстването при моята - щерката не можеше да изкара цяла седмица в яслата 1-вата година, бавно минаваха болестите, правила ми е бронхити, възпалени сливици.
Сега - нослето подхърква, пусне 1-2 сопола, изкашля се 1-2 пъти и всичко това отминава за 3-4 дена.
Не че пак не може да ме метне на черешата от притеснения - но го прави доста рядко.

Малкият сега изкара и последния кътник и малко и при него се поуспокоиха нещата. Спря да привлича наличните вируси. Да не се хваля много, но направи 10 дена без прекъсване  Whistling

# 476
Да, ясленчетата се виждат още в първа група - много по-устойчиви са.
Моето се разби буквално, особено в първа група, защото не е ходил на ясла.
Бях с единия крак в психиатрията, направо ми идеше да вия като луда.
Но минава и се забравя Laughing.

Сега треперя обаче. Сутринта пуснаха без проблем дете от групата ни с ужасно възпалено гърло.
Може и някоя скарлатинка да е.
Точно до неделя бяхме под карантина от Хепатит А, слава богу няма болни.

# 477
Моето се разби буквално, особено в първа група, защото не е ходил на ясла.
Бях с единия крак в психиатрията, направо ми идеше да вия като луда.
Но минава и се забравя Laughing.

Аз бях така като тръгна на ясла, следродилната ми депресия пасти да яде пред яслената ми депресия. По едно време вече ми се привиждаше, че й блести отдолу нослето и я проверявах по три пъти на ден дали не е тръгнала хрема Mr. Green

# 478
Явно не съм единствената луда Laughing.
Щом кихнеше и вече си представях апокалипсис. Баси, все бях права - 2-3 кихавици и тръгваше хремата.
Ужасно беше, мина обаче Praynig.

П.П. Вярно, че имаше и такова нещо като следродилна депресия. Месеци ме държа, но градината ме довърши #Silly

# 479
Значи следната последоватеност - следродилна, яслено-градинска, първолашка депресия. До 7 година все в депресия се виждам  Confused

Общи условия

Активация на акаунт