175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 410
  • 730
  •   1
Отговори
# 465
Аз винаги бих си избрала по-големия град. Има някаква вероятност да се преместим в град селски тип след време и само мисълта за това ме ужасява. Така че зависи от човека...
А и не е изключено да си променя мнението  Wink

# 466
Еее, все пак се намирали дами от областта. Аз съм в Ерфурт, ако някой има път насам, да свирка! Simple Smile

И аз съм в Ерфурт,но само чета темата и се образовам от опита  Blush

# 467
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
живеехме в много малко градче и наистина на мен ми беше скучно

ами то зависи от интересите ти.
и на мен ми харесват музеите във Фра, ама това не е причина да живея там.
на концерт, на нещо друго винаги мога да отида - 20 мин. са ми с кола.

колкото до малкото населено място: в момента живеем в малък град, на 5 км. от друг малък град (по-голям от нашия). имам филмотечно кино с много добре подбрани филми, плувен басейн, много добри възможности за спорт (тенис, скуош, бойни изкуства, пр.), на 2-3 места йога, библиотека, курсове, които да посещавам с малкия (виждам, че детето ти е на възраст близка до на моето  Wink), пред вратата имам детска площадка, която поне 1 път в седмицата се почиства и проверява дали всичко е наред....
като се роди бебето и го записах на ясли, в съседния град места няма, чака се дълго или ги дават на tagesmutter...
та не е важно колко голямо е населеното място, а инфраструктурата.

Шанта , и аз съм градско чедо и трудно се навих да се преместим на сегашното място, но имаме много повече място за живеене на поносима цена и съседи, от които не мога да се оплача.
разбира се, че си има и негативи, ама то и в големия град си има... общо взето компромиси винаги се правят.

# 468
Здравейте,
чета ви отдавна, много домашни уж са написани, но ми остава нещо неясно.
Питането е по-скоро към "новите".

Хипотетично, намирам работа по обява (от БГ), одобряват ме. Какво следва?:
Подписваме договор, те подават за разрешително...
Трябва ли преди разрешителното да имам адресна регистрация?
И ако да... как се справихте? Защото едва ли ще се намери квартира хем толкова бързо, че да не забави процеса, хем без реален договор (може и да не получа разрешително).

И друго - имам висше образование (Информатика), но реалната ми квалификация се различава от него (Графичен дизайн, илюстрация). Дали ще ми помогне за разрешителното, предвид че българи с висше образование, което "съответства на работата", нямат нужда от разрешително? Също някъде не толкова официално четох, че за работа, изискваща повече от 2 г. проф. образование, не се изисква пазарен тест т.е. разрешителното е по-скоро формалност.

Изобщо... има ли някакъв шанс някой да се занимава с разрешително или е твърде голям проблем и твърде наситен пазар?

Благодаря предварително!
И за отговорите и за темата, която (би могла да ми) е много полезна Simple Smile

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 00:18 от aaa73

# 469
  • The QC to be!!!
Трябва ли преди разрешителното да имам адресна регистрация? - Не

Дали ще ми помогне за разрешителното, предвид че българи с висше образование, което "съответства на работата", нямат нужда от разрешително? - това дали е така не зн. От къде тази информация?  newsm78

Също някъде не толкова официално четох, че за работа, изискваща повече от 2 г. проф. образование, не се изисква пазарен тест т.е. разрешителното е по-скоро формалност. - предполагам, че някой ще каже, че не е от техен опит; но аз казвам от личен опит - формалност е.

# 470
Благодаря, Baby

Ето тук:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=508&langId=en

Germany has eased restrictions and does not require a work permit for:
  - skilled workers with a university degree whose employment corresponds to their professional qualification;

Work permits may be issued without a labour market test for professions that in Germany require completion of professional training.

- предполагам, че някой ще каже, че не е от техен опит; но аз казвам от личен опит - формалност е.
Но при теб май образованието съответства на работата... и е университетско т.е. изобщо без разрешително Simple Smile

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 01:23 от aaa73

# 471
  • The QC to be!!!
Работодателя кандидатства за разрешителното, но получава писмо в което пише точно това което посочи с линка... чак сега преведох какво пише.  Blush

След като работодателя е скл. договора, те поемат процедурата по пускането на док. за разрешително. Ще ти искат копие от паспорта, от дипломите, квалификациите и регистрациите и вс. такива... Получава се това писмо. Като дойдеш в Герм. с договора си за работа и за наем, отиваш 1. местната община (Ратхаус), реигистрирваш се, дават ти 1 лист хартия, пазиш го, направи си копие от него. 2. с този лист хартия, веднага отиваш в данъчният отдел, паспорт, договор за работа, договор за наем, там си попълваш 1 листче пак, правят копие от док., дават ти подпечатан & подписан лист за данъчният ти клас. 3. Този лист си правиш копие от него и даваш копието на работодателя ти макс до 10-15 число на месеца.

4. Трябва да си избереш застрахователна компания за здравните. Работодателя ще ви пита за коя е застрахователната и я искат пак до 10-15 число на месеца. В зависимост от нивото на дохода ти, или имаш право на частна такава, или не.  Има нещо такова, че ако избереш частна здр. застраховка, после, за да я смениш се изисква нещо от рода на смняна на работа или семеен статус за да имаш право да я смениш. Ако обаче имате здр. проблеми, които са т.н. приекзистинг къндишънс (не зн. как е на Бг/Нем. този термин), в зависимост от здр. проблем, частните застраховки отказват да покриват лечение свързано с него...  като има едно малко изкл. което е т.н. базова застраховка и частните са задължени да покриват по нея и не мога да откажат застраховка, даже и да има такива приекзистинг къндишънс...  

Има изкл. кога не е задължително да се вкл. в местните здр. застраховки...
5. отвори си веднага банкова сметка с идването, не чакайте нито ден даже.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 00:29 от Baby*

# 472
Благодаря!
Дано да стигна дотам, че ми е малко песимистично...
От няколко места ми писаха / обаждаха се... и дотам.
Ще се похваля, ако стане, разбира се.

# 473
За много години, момичета! Здраве и благоденствие за всички ни през новата година!

И аз да подесетя за близостта на работата до местоживеенето – дългото пътуване до/от работа си е чисто и просто пропиляно време. Ние сме на някакви си 15км от центъра на града, но мъжът ми ги е взимал за час и половина в час-пик. ooooh! Влизането и излизането в/от нашия град с кола е кошмарно напоследък, но градският транспорт не винаги е алтернатива.

# 474
Дами имам проблем при избора на навигационна система. Харесах си един ТОМ ТОМ - ВИЯ 135 , малко скъпичка джаджа ми се струва , но пък задължителна за мен. Дали бихте споделили Вие какви имате. Ако не са вградени от завода де Simple Smile . Бих искала да е : с немско и английско меню, да може да и се приказва (малий как звучи като безплатен психоаналитик)на англ. и немски. , да има карти на повечко страни , да има бърза връзка с сателита, да може да се даунлоудват новите карти, и да има добър космически сигнал   Whistling, еми май това е .... не знам дали има нещо по добро откъм функции. Имаме подръка една МЕДИОН  ама нещо не съм очарована. Благодаря на отзовалите се .

# 475
  • Germany
route 66, говори всички езици, вкл. и бг, и избираш жена ли да ти ги говори или мъж , всички карти и всилко квото се сетиш, тествана е на доста места, други континенти и острови - работи и говори безотказно Wink

# 476
За много години момицета.Да сме живи и здрави и мого професионални и лични успехи на всички желая.
По въпроса за живеене в по-голям град или по-малък-аз предпочитам по-малък,спокоен град с няколко лекарски и зъболекарски кабинета,Поне 2 детски градиниучилище,някакви забавления за вас и детето-зоо,басеин,кино и т.н.или близко по-голямо градче с такива.Наличие на болница е голямо предимство или в близките 10-20км.Зависи и от интересите на семейството.За гимназия на нас ни е рано,но аз прегледах в наша близост има 4-5 до 15км.Много е хубаво и работата да е близо,но зависи кой как е свикнал.Имаше период в който моят мъж не беше шофирал 10 години,поднови си книжката преди да се преместим в Де.Не беше карал на дълги растоянияно след 6месеца му се наложи да пътува по 250км дневно до/от работа.Не е живот това.Сега живеем там където той работи и ни е много рахат така.Има хора,които не ги свърта в малко градче.Зависи и от местните-как ще ви приемат.Много важен е и въпроса с цените и предлагането на квартири,провинцията и т.н.

ааа73 Нашите разрешителни бяха издадени докато бяхме още в Бг от работодателя.Иска се само копие от л.карта,дипломи-преведени-нашите бяха на англ.,свидетелство за съдимост за започване на работата-преведено и копие от предишните ни регистрации в Де ,при наличието на такава.Чела съм в PDF формат документ на страницата на arbeitsamt.dе,че за определени професии(там са изброени),не се изисква разрешителни.Инфото там е подробно-опитай да намериш на сайта им.Дано някой може да качи инфото тук,че на мен тази магия не ми е известна как става още.

Приятен следобед на всички

# 477
dboideva, благодаря.
Дипломите само преведени или легализирани?
Преди време тук обсъждаха, имаше различни случаи, а аз точно сега обмислям какво да направя с моята, тъй като няма да разчитам на нея, но може да помогне за разрешителното.

Потърсих този списък, но не ми стигнаха нерви и време Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 15:57 от aaa73

# 478
Аз бих казала И легализирани..

# 479
Момичета за много години !!!
Имам един въпрос , колко е средната пенсия при вас ?
Колко оринтировачно ?
Също и най ниската пенсия ?

Общи условия

Активация на акаунт