175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 393
  • 730
  •   1
Отговори
# 480
Markrit, за пенсиите - най-ниската  не знам точно колко е но има социален минимум, който трябва да бъде покрит и дори ако не си плащал осигуровки, държавата ти го поема - около 650 евро е (точната сума не съм сигурна).
Между 800 и 1500 се движат пенсиите тук, в зависимост какво си работил преди това и колко си внасял.

# 481
Markrit, за пенсиите - най-ниската  не знам точно колко е но има социален минимум, който трябва да бъде покрит и дори ако не си плащал осигуровки, държавата ти го поема - около 650 евро е (точната сума не съм сигурна).
Между 800 и 1500 се движат пенсиите тук, в зависимост какво си работил преди това и колко си внасял.
Много ти благодаря за изчерпателния отговор.  bouquet

# 482
И да досадя с още един под въпрос , с посочените пенсии живее ли се или е зор като в бг ?
Извинявам се за тъпите въпроси , но имам един лек спор та искам да си доуточня някой неща с инфо от извора .. Whistling Wink  bouquet
 И по време на пенсиониране ако сте работили в една и съща фирма  имали изплащане накуп на няколко заплати ?

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 23:18 от Markrit

# 483
Живее се, но ако си на социалния минимум, може да ти излиза леко през носа.
Недай си Боже и да имаш здравословни проблеми и да се наложи да те пратят в оздравителен или старчески дом, тогава излиза солено на децата на пенсионера, особено ако нямат застраховка за грижи *не знам как другояче да я преведа.

# 484
Тоест ако си на 650 евро примерно си мизрестваш отвсякъде.
С 1000 евро горе долу ще си покриваш разходите , но нищо повече ..?

# 485
Зависи какво разбираш под мизерстваш.
Във всеки случай няма да ровят по кофите за някоя коричка, както се налага на пенсионерите в България.
Тук има и топли кухни, магазини с изостанали хранителни продукти, където ги продават на безценица за такива бедни, църковни институции за даване на дрехи, мебели и др, под.
Защита и подкрепа има, не е като да няма, въпросът е да не се налага да стигаш до там.
Социалната им политика е силна (все още) и не оставят хората да мизерстват напълно.
С 1000 евро дори биха могли да си позволят и почивка някъде на топло - някои така презимуват с дълги почивки по Турция или Канарите.

# 486
За много години момичета! Здраве, радост, любов и късмет на всички желая!
Аз имам 2 бих казала по-ежедневни въпроса -
1. Има ли тук по магазините от това което в БГ се нарича пушено сирене /дето се слага с месо и гъби във фурната и става много вкусно/ и евентуално цедено кисело мляко /за млечна салата/?
и 2. Някой случайно да е виждал тук да се продава т.нар. бързовар /дето се слага в чаша с вода и се включва в контакта да я стопли/ и как би се казвал на немски такъв "уред"?
Предварително ви благодаря за отделеното време!

# 487
Има и топено и пушено сирене, макар и не в опаковките, познати в БГ. На щандовете за сирена разгледай внимателно, има всичко. В по-големите магазини със сигурност.

Туй нещо бързовара е опасен уред, така че едва ли го има в немско. Какво им е на каните за варене на вода?

# 488
Намира се, в интернет поне, Tauchsieder се казва.

# 489
Бибо, застреля ме! Как са допуснали братята немци това чудо на пазара си.... Не стига, че е опасно, ами и много неефективно по отношение разход на енергия/полезност Simple Smile

Хм...немския национален спорт* бил заразен, не очаквах че и аз ще достигна такива нива на мислене.
* бел.ред. шпарен-немски нац.спорт

# 490
Благодаря за бързите отговори!
Бързовара е за БГ - на майка ми й се е развалил и ме помоли да й купя от тук че според нея всичко немско е качествено  Embarassed.
А как е топено сирене на немски? Някоя марка да препоръчате? Ние пазаруваме от Лидл, Едека и Кауфланд, но досега не съм успяла да намеря нито топено сирене, нито нещо като цедено мляко за млечна салатка.

# 491
Благодаря за бързите отговори!
Бързовара е за БГ - на майка ми й се е развалил и ме помоли да й купя от тук че според нея всичко немско е качествено  Embarassed.
А как е топено сирене на немски? Някоя марка да препоръчате? Ние пазаруваме от Лидл, Едека и Кауфланд, но досега не съм успяла да намеря нито топено сирене, нито нещо като цедено мляко за млечна салатка.
Schmelzkäse e топеното, rauchkäse e пушено. Сигурно търсиш в хладилниците при другите сирена, затова не намираш. Специално топеното не се охлажда и обикновено стои в страни на обикновен рафт, близо до Н-млякото. Има в кутийки, на филийки, на триъгълници- все ще намериш нещо...

# 492
Много ти благодаря Биба! Наистина го търся по хладилниците, защото в БГ стои там, но ще се поправя.

# 493
За много години, мацки! Да е духовита и знаменита Новата 2013! Здраве и берекет на вас и семействата ви!

На голяма патерица благодаря за поздравите!
Бибс, и с теб какво, пак най-младите от наборите си оставаме и тази година  Laughing

Та повърнах се и аз от голямата Америка.
Сбъдващата, като говориш на националния немски спорт - пестенето, си мисля, че Америка няма шанс в тази надпревара. Разбира се, това е мое впечатление, освен че и на политическо ниво не ги е еня, какво мисли останалият свят по повод земни ресурси и так далее.
За жалост не изпълнихме програма максимум, но и това си беше доволно обикаляне.
Впечатлена съм от нюйоркския транспорт, не заради точност или чистота, не. Сякаш там усетих най-добре разнообразието на тази държава. Тъй като ми е първото посещение там, и аз мога да възкликна, друг свят е, различен от старата Европа.

# 494
Зависи какво разбираш под мизерстваш.
Във всеки случай няма да ровят по кофите за някоя коричка, както се налага на пенсионерите в България.
Тук има и топли кухни, магазини с изостанали хранителни продукти, където ги продават на безценица за такива бедни, църковни институции за даване на дрехи, мебели и др, под.
Защита и подкрепа има, не е като да няма, въпросът е да не се налага да стигаш до там.
Социалната им политика е силна (все още) и не оставят хората да мизерстват напълно.
С 1000 евро дори биха могли да си позволят и почивка някъде на топло - някои така презимуват с дълги почивки по Турция или Канарите.

Извинявам се, че се намесвам така, но случайно попаднах на това и ми се иска да поизясня. Социални пенсии от 650 Евро няма, минимума за преживяване е към 350 Евро, но ако пенсията ти е 200, останалите 150 ти ги дава социала и ти поема още наема или част от него до определена сума (зависи къде живееш и с кой). Топлите кухни не са целогодишни, а само през зимата. Магазините с изостанали хранителни продукти, са продукти с изтекъл срок и полуизгнили плодове и зеленчуци (заместват кофите за боклук). А що се отнася за мебелите и дрехите, си ги КУПУВАШ от магазините за втора употреба на червен кръст примерно. Нека не показваме нещата толкова розови, колкото не са. Бедните хора, са си бедни и в Германия и социалната им политика  за съжаление отдавна не е това, което беше преди години.

Предполагам, че много от вас работят за към 1000 Евро и не мисля, че могат с тях да си позволят чак да зимуват на Канарите или където и да било, защото в повечето случаи отиват за наем, храна и други разходи...

Общи условия

Активация на акаунт