175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 389
  • 730
  •   1
Отговори
# 495
Mari73, така наречената Grundsicherung е 382 евро и тя се дава на такива, които не са плащали и цент в пенсионните каси wie selbstständig oder Freiberüfler. А необлагаемия минимум е 400 евро.
Не искам да изкарвам нещата розови. Просто за бедните пенсионери в Германия положението е по-розово от бедните пенсионери *нашите родители в България.
нямам представа за какви сравнения става дума от писаното от Маркрит, но аз си правя мои си сравнения, щото майка ми е пенсионерка вече.

# 496
Вечерница , но е важно винаги да се гледа  с 600 те евро в германия и 200 те лева  в бг какво човек може да си позволи да си  купи и изобщо да се издържа.Тоест с 600 евро в германия също си е тотална мизерия , особено ако не си успял да си осигуриш собствен дом а плащаш наем.Нямам идея в немско какъв % от пенсионерите живеят в собствени жилища ?

# 497
Съгласна съм с Мари73, че нещата с пенсиите не са хич розови, даже напротив. Не съм изобщо убедена че ще има пенсии след 20 год, или поне не такива каквито сега. Като гледам хората как ровят по кофите и как се редят за помощи в църквите, направо ми става зле. И това в една от най-богатите провинции.
Разликата с Бг е че там поне градинка има и се ражда, тука и да имаш, едните ябълки и картофи най-много да изкараш. Така че, тези които разчитат на соц. пенсия да мислят от сега, какво ще правят, другите, все ще му намерят начина. Peace

Не мисля че с 1000 евро може да се направи каквото и да е, особено в Бавария.

# 498
...Ние пазаруваме от Лидл, Едека и Кауфланд, но досега не съм успяла да намеря нито топено сирене, нито нещо като цедено мляко за млечна салатка.

За Снежанка може да ползваш Quark.. ето ти кауфландски:

# 499
  • Germany
първо дайте да се пенсионираме, че така както се вдигат годините за пенсиониране , докато дойде и нашия ред........  Peace

# 500
ще дойде,ще дойде
за това ви казвах да се поготвите от малко по-рано Wink
собственото жилище е много важно
тези там 382 евро ми се виждат малко Thinking
това пенсия "старост" за не работили/малко работили ли е
тук (фр) е около 680  Thinkingза 1,а за 2-ма около 1200 ,но има изискване да се живее във Франция
мда,колко сърби и македонци се минаха

# 501
Не зададох въпроса защото супер много ме интерисува или касае .Имах лек спор с близка , която толкова много възхвалява Германия , че реших да се допитам до вас.
По нейните думи пенсионерите в германия ходят само на ексурзии. ooooh!

# 502
Не зададох въпроса защото супер много ме интерисува или касае .Имах лек спор с близка , която толкова много възхвалява Германия , че реших да се допитам до вас.

Еми доста голяма част това правят.
Имат си една приказка тук "Живота почва на 65"
Според мен работили на нормална работа пенсионери си получават доста добри парички. А и ако нямат пари защо заведенията са пълно предимно с хора над 70?
380 за нищо не стигат дори и за пенсионери.
Според мен държавата трябва да подпомага хората, които са работили по цял живот и са си плащали в касата, обаче сега пенсията им е много ниска. Защото има адски много, които по цял живот са безработни и на помощи и после ревят, че нямат пенсия. Еми не ми казвайте, че са в правото си. А и тези, които са селбстстендих и си мислят, че са ударили големия келепир като не плащат в държавната каса (което е така), но не правят нищо допълнително като частно осигуряване и в един момент установяват, че няма да получават пенсия от никъде и не могат повече да работят и се чудят какво да правят.
Просто според мен всеки трябва да помисле за някакво допълнително инвестиране в бъдещето. Риста ли (която изобщо не харесвам), покупка на недвижим имот, някакви спестовни влогове общо казано.

# 503
  • The QC to be!!!
Риста ли (която изобщо не харесвам).
Pетка, ко е туй?  newsm78

# 504
И що се опитвате да сравнявате чушки с домати?
Сравнявате един човек, блъскал цял живот в БГ, за да взима 200лв сега с един никога неработил германец, взимащ 385€, отделно му плащат наема и сметките Rolling Eyes Що не сравните никога неработил в БГ с такъв в ДЕ? Или пък хора с по 30-40 години стаж в двете страни, за да видим кой мизерува и кой не Peace Peace
Факт е, че един неработил човек в Германия е по-добре от един работил човек в БГ, това едва ли може да го отрече някой.

Ами да, това правят, поне тези, които аз познавам... и по кафета ходят и на внуците си правят стабилни подаръци. НО са работили цял живот, а тези които не са работили не ходят и на екскурзии, то е ясно...

# 505

Ами да, това правят, поне тези, които аз познавам... и по кафета ходят и на внуците си правят стабилни подаръци. НО са работили цял живот, а тези които не са работили не ходят и на екскурзии, то е ясно...
E i az това и казах .
Естествено , че има такива които ходят защото са си постлали , но и такива които не могат да си го поволят поради много причини /предполагам повечето по финансови/.
Но да ми обобщават , че немските пенсионери тънат в охолство ... не съм съгласна.
Плюс това ми леко смешно като почнат да ми изтъкват пътуването като някакъв общ критерий за охолство .

# 506
  • The QC to be!!!
А на мен ми е чудно как с 1000 Е/месец в ДЕ, може да се живее добре? Предполагам това не вкл. наем/плащане на заем/лекарства/кола... може би имате в предвид ядене, ток, вода, тел, кино, домашни потреби, дрехи?  newsm78 Или това е пенсия на 1 пенсионер, не на семейство пенсионери?

Някой знае ли как се определя пенсията тук? Какъв процент, и т.н. от отдъжаните от заплатата?

И 1 ?с в тази насока - няко прехвърлял ли е пенсионни фондове от др. държава в ДЕ? Ако да, имахте ли проблеми, ако не, какви са ви съображенията за да не ги прехвърлите?  newsm78

# 507
Предполагам за 1 пенсионер .
А как стои въпроса със собствените жилища ?
Повечето живеят в собствени или не ?

# 508
Бибс, дай пет! И аз това се опитвах да кажа, ама не бях правилно разбрана.
Петка също е права.

Бейби, Рийстер е една система за допълнително застраховане, която ти дава възможност *Стига да са те посъветвали правилно, да си инвестираш парите в допълнителна пенсия. Тя така се и води - Riesterrente.

Аз май забравих да ви честитя новата година, а? Сори, пуши ми главата от работа!
Бъдете живи и здрави и се радвайте, че сме в тази страна!

# 509
Бибс, това добре, обаче както тук, така и в Бг трудът има категории.Един човек с 2000 евро заплата, взима най-много 700 евро. А тук 700 евро отговарят на 300 лв в Бг, т.е. 700Е са нищо. С една малка подробност, че масово в Бг пенсионерите имат апартаменти и/или къщи в провинцията. Нещо,което тук го няма. Дори и да ти плащат жилището, пак го пресмятат така че да не ти остават кой знае колко средства. Всичко е изчислено.
Така че, не смятам че има каквато и да е база за сравнение. Освен това,сегашните пенсионери са били с много по-различни договори от тези в момента и тези които работят са наясно, че пенсиите им няма изобщо да се доближават до пенсиите на сегашните пенсионери, просто защото условията на труд са различни, договорите, също. А защо не се говори за жените на по 70-75 години които все още работят по магазините за да си подпомогнат бюджета, нещата никога не са едностранни.
Единственото предимство донякъде  са здравните услуги,тук.

Общи условия

Активация на акаунт