175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 384
  • 730
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря, дами! Бяхте ми много полезни!

# 526
  • The QC to be!!!
Като гледам явно колкото крайща на Герм. толкова и мнение какъв е живота тук... Дежа вю  Whistling То е същото за Бг...

Прехвърлянето на стаж само от ЕС държава в такава ли става, или и от други държави може?  newsm78 И ако нямаш т.н. тр. книжка, какво ще искат тогава?  newsm78

Нашият комшия е на 79 год., вчера се похвалил на половинката, а като го погледна не бих му дала повече от 65. Блазе му. Бил е шлосер цял живот, в една и съща компания. Чудя се дали му е ген, или му е бил начина на живот...

До колкото до това, че са боклучиви храните, че то къде ли не е вече така... изредили какво ли не на етикетите, зелечуците & плодовете мога да ги държат месеци по хладилниците... Ако не си го пройзвел сам и да си го сложиш на масата, няма как да знаеш какво найстина има в хранатата ти, че и тогава даже не се знае пък какво е имало в почвата...  Tired

Да ви разкажа какво ми се случи от прясното мляко в Белгия - почнаха да ми се появяват пъпки, спрях го и минах на органично на прах, изчезнаха, минах на органично течно, пак се появиха... Радвам се, че до сега тук млякото не оказва такова влияние върху кожата ми. А и преди никъде не ми се беше случвало...

# 527
Веч, недей да пишеш така, без да си наясно...естествено че и в БГ има вдовишки пенсии. Няма какво да го обсъждаме този факт, че е срамота.

Бис на което точно викаш вдовишка пенсия в БГ? Защото такова нещо в Бг няма. На вдовиците им се увеличава пенсията с 20%. Но тези проценти нямат нищо общо с пенсията, която е получавал съпругът. За съжаление ми е много прясно информацията  Sad
В Бг храните също са адски зле, но не говоря за плодове и зеленчуци, а разни салами, масла, млека, сирена и подобни. Плодовете и зеленчуците са ок само ако си намериш директно от производител, пазара иначе също е залят със супер гнусни плодове, което е срамота за България. Но все още там като яде човек плодове и зеленчуци се разбира, че са такива, а не като тук пълна гума.

# 528
Бис, ще се срамувам в ъгъла, но ми докажи обратното.
Ето, Петето пише за тия 20 % дето са уж вдовишка пенсия.
Ами моята комшийка е вдовица от 3 г. Няма да ти казвам каква вдовишка пенсия взема - мъжа и е бил миньор.
Казвам пак - сравняваме ябълки с портокали.
Все още социалната политика на Германия е една от най-добрите в Европа.

# 529
  • И аз не знам къде
Здравейте на всички. Hug и аз да се запиша във вашата група.  friendship И от самото начало да ви задам един въпрос. Бременна съм в 7 месец,от няколко месеца съм в Германия и имам намерение да оставам тук с моя приятел и да родя тук.Проблема ми е със здравната застраховка. Тъй като нямаме брак с таткото неможем да си направим семейна застраховка,а аз имам тази европейска карта,с която ходя на прегледи от опита на мои познати знам,че по-нататък немога да я ползвам и за бебето.Многобройни пъти са връщани  и се налагало на да си плащат прегледите по 100 евро. Та отидох аз в АОК и поисках да си направя при тях,но теми казаха че докато не ми изтече европейската карта немога да си правя при тях,мога само да подам документи и че можело да ходя на прегледи с бебето, докторите казват че не може и не искат да преглеждат децата. Някой знае ли дали наистина мога да минавам с тази карта прегледите и имунизациите на бъдещия член на семейството newsm78 Благодаря предварително

# 530
Пете,не съм казала че всички в Бг получават такива пенсии, но има и такива които имат подобни пенсии и те са свързани с определени професии. Също зависи жената къде и дали е работила и т.н. Съгласна съм че има разлика, това което ме подразни е, че се обобщава без да се показват положителните неща,колкото и малко да са те. Двете държави са на светлинни години. Но не може все да омаловажават фактите.

Нищо не съм опонирала за социалната политика на ДЕ, казах само че тези пенсии които са сега, те няма да съществуват след 20 години, и смятам че всички много добре ме разбрахте.

Веч,не е нужно да се срамуваш, няма смисъл от подобни неща. Относно съседката ти, поправи ме ако бъркам, но ти откъде знаеш точно каква пенсия взима? Тя ти показва извлеченията от банковата си сметка ли, ако е така, жената е вероятно много на възраст, което потвърждава по-горе написаното, че договорите от едно време, се различават от сегашните. Освен това миньорската професия е много добре платена във всчики държави по света, вкл. и в Бг.

# 531
Пете,не съм казала че всички в Бг получават такива пенсии, но има и такива които имат подобни пенсии и те са свързани с определени професии. Също зависи жената къде и дали е работила и т.н. Съгласна съм че има разлика, това което ме подразни е, че се обобщава без да се показват положителните неща,колкото и малко да са те. Двете държави са на светлинни години. Но не може все да омаловажават фактите.

Да нямаш предвид вдовици на войници или полицай или греша нещо? Според мен там става дума за съвсем друго.Аз говор за нормалните хора работили на трудов договор и плащали цял живот в държавната каса. А какво е значението дали и къде е работила жената? Стана ми интересно, не се заяждам нещо. Защото аз честно си мислех, че от парите коит баща ми цял живот е плащал в пенсионната каса и за съжаление не успя да получи, че майка ми ще получи някакв част, но уви не е така. Не, че ще и стане по-леко като ги получи  Confused

1mimi ми освсен да сключите брак. Мисля, че като се роди детето и бащата го припознае може то да е застраховано към неговата застраховка. Дано не се лъжа, но това не ти оправя проблема с твоята застраховка и кой ще ти плати раждането?

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 00:42 от Петка

# 532
Не знам точно колко професии дават такава възможност, с това не съм запозната. Освен на военните,имаше и още няколко.
Относно жените, има такива които са работили мъжки професии, в заводи, в определени институции и т.н, където заплатите им са били по-добри от средностатистическите , и съответно пенсиите им също, и тогава 20% увеличение има значение.

Но ако се вземе предвид малко тр. стаж и ниска заплата, е ясно че и пенсията е ниска. Но, според мен това се отнася същото и за Де.

# 533
  • DE
Да се намеся и аз непитана Embarassed
Подкрепям мнението на Biskara
и знам от "първа ръка"....

Баща ми работеше към "Мистрой" и се пенсионира на 45 год. възраст.
Последната сума на пенсията, която му изплащаха беше над 700лв.
Почина преди 4,5 год. и майка ми получи правото на 50% от неговата пенсия, при условие, че отхвърли собствената си пенсия.
Направи го, тъй като беше и по- ниска в случая.
Пенсиите на всякъде по света се раздават в зависимотс от професия и години стаж.
Пък и тук всеки не може да вземе "вдовишка пенсия". Има си регламент, според колко години сте семейни(партньори) живеещи заедно. Мисля над 5год.

Сбъдваща мечти
, преди години и аз прехвърлях всички документи(учене, работа) от Бг-то.
От Пенсионното тук не искаха преведени, а само оригинали.
Аз съм в Бранденбург и пенсионното за чужденци е в Хале и от там идваха разни запитвания и потвърждения
Аз имах нищожен трудов стаж и затрита трудова книжка, но се издава документ за годините от кога до кога. Спомням си че и в съвета трябваше нещо да се заверява.
 Малко трудно беше, но по български тертип, с кафе и бонбони или някаква бутилка се решава всеки проблем Mr. Green

И някък си съм щастлива и спокойна, че затворих този капител "Служби и документи" от Бг.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 04:58 от matze

# 534
Петка, не знам какъв е случаят с майка ти, но дано мога да ти бъда полезна с моята информация. Баща ми е пенсионер, а мама почина на 51 г. преди 5 години. Скоро татко разбра и подаде документи за някакво увеличение към неговата пенсия като вдовец, нищо че мама още работеше и беше далече от пенсия. Не знам каква сума получава, но ако е нужно мога да го попитам.

# 535
  • И аз не знам къде
Искахме брака да го сключим в България,тъй като пак ни трябват документи от Бг,а няма как да ги изкараме така лесно.А от АОК ни уверяват,че всичко става както с тяхната застраховка и се поема,а моите познати ги връщат постоянно.
Също така да ви попитам виждам обсъждате  темата за прехвърляне на стаж. Да ви питам дали сте запознати понеже чух че и за майчинство май можело от БГ стажа дали има такава възможност или може само за пенсия?

# 536
Тъй като нямаме брак с таткото неможем да си направим семейна застраховка,а аз имам тази европейска карта,с която ходя на прегледи от опита на мои познати знам,че по-нататък немога да я ползвам и за бебето.Многобройни пъти са връщани  и се налагало на да си плащат прегледите по 100 евро.
Здравей! Минала съм по този път, с тази разлика, че навремето БГ още не беше в евросъюза и нямаше такива карти. На твое място бих се замислила сериозно за сватба  Wink Не само, че ще отпаднах проблемите ти със здравните застраховки, ами и данъците, които се плащат накрая на годината намаляват чувствително, ако сте семейство.

# 537
Искахме брака да го сключим в България,тъй като пак ни трябват документи от Бг,а няма как да ги изкараме така лесно.
Защо да не ги изкарате така лесно? Упълномощаваш някой от родителите ти да задвижи нещата в България и готово. На нас ни отне не повече от месец. Избрахме брак в Германия, защото такъв в БГ ни се стори още по-голяма бюрокрация и хамалогия, при условие, че чакате бебето скоро да дойде. Да не говорим, че в 7-мия месец никоя самолетна компания не би те качила на борда на самолета си Simple Smile

# 538
  • Германия
...а и в България май все още има и изискването за медицинско, респ. още разходи и нерви  Confused

# 539
...а и в България май все още има и изискването за медицинско, респ. още разходи и нерви  Confused

на мен медицинско през 2003 никой не ми е искал...

Общи условия

Активация на акаунт