175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 314
  • 730
  •   1
Отговори
# 630
Вики още от градината учи ноти  Grinning Имат музикално фрюерциунг и учат доста неща.
При нас също има и допълнителни задачи за тези по-напредналите, допълнителни тетрадки, и домашни по желание...ние обаче не сме напред с матето така или иначе.

А какви са тези таблици над 10? Аз като се замисля, не съм учила такова....
И половината неща дето ми пишете тук по математика, са ми някъде в тъмното на тунела....като кажа, че съм кандидатствала с мате, ще стана за смях. Обаче нищо не помня .....много зор ще видим ние с математиката

# 631
Хубава дискусия се получи Simple Smile. Извода - навсякъде децата учат и имат възможност да се запознаят с различни дисциплини, да добият представа и да се усети от родители и учители посоката за напред. Против природата е да са всички еднакви. Затова има различни профили, който където го влече. По-важное да се ориентира правилно според заложбите си, вместо да е в "търсене" когато стане голям човек. На някой му е интересно да учи суха история с дати и факти, на друг музика. Мисля, че е по- важно да се запали интерес, да е увлекателно и ако го има пламъка да се задълбае по-насериозно. Какво толкова, че преподавателя по исртория не е историк например? Важно е това което е говорил в час да е останало в главите на децата. Нима на човек му е трудно да извика спомените си от годините в училище? Образованието не е единствено в училище, а и в семейството.
Вчера споделих една статия, която пак ще цитирам защото е в съотвествие с моето мнение /за момента/ :
"Родителите не са архитекти на детските мозъци", предупреждава германската изследователка Елизабет Щерн. "Детето не е дошло на този свят, за да отговаря на очакванията на родителите си", припомня Ремо Ларго, педиатър и писател. Германските експерти са категорични: у детето трябва да бъде събудено любопитство, а не страх. “

# 632
 Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 00:10 от Biskara

# 633
Biskara, най - различни са причините родителите да искат да пратят децата си в Gemeinschaftsschule или в най - добрия случай в реал:
 - както писах по - горе така е по - лесно за самите родители и не се притесняват да го признаят - детето е всеки ден до 16,00 ч на училище, не носи и не пише домашни вкъщи и се храни в училище
- ако родителите на детето са с по - ниско образование, дори то да има заложби, не се изпраща в гимназия
- много често родителите пускат децата си по - рано на училище / на 5 г и 10 м/ и съответно им е по - трудно да учат и няма как да стигнат до гимназия

Съвсем различно е, ако родителите са завършили гимназия или университет, тогава насърчават децата си да учат и да се развиват.

Тези наблюдения са за BW, за малко населено място, със сравнително малко чужденци - от 3 паралелки трети клас има общо 3 деца с друга националност, в т.ч. и моето и 4-5 от смесени бракове. Не знам каква е ситуацията по големите градове, където има много емигранти.

# 634
  • Germany
Момичета, а може ли някой да ми разясни по-подробно как става профилирането след 4 клас? Да разбирам ли, че ако се преместим и големият ми син не успее да навакса с езика за 2 години, няма да има шанс да учи в гимназия?

Ами на този въпрос никой не може да ит отговори. Зависи детето колко бързо учи езици. Ако е бърз, и с подготовката от Бг от 2 ри клас, може и да не му се наложи да повтаря клас,  но ако е по-бавен много вероятно да повтори и след 4 клас, може и да успее за гимназия, ако го одобрят. В някои провинции учителите решават, в други пак учителите решават, но ако родителите имат желание детето да учи в гимназия им разрешават да го запишат, за да стане ясно дали се справя и да няма недоволни.

Ние сме в Полша и той тук учи на английски. Аз го занимавам и по БГ учебниците, но с тях вървим по бавно.  Питането ми е по скоро, ако не се справи с езика какво се случва? Повтаря класа и след това има ли право да отиде в гимназия след като навакса или този шанс е безвъзвратно загубен?

# 635
 Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 23:47 от Biskara

# 636
В баварската математика за 3 и 4 кл - няма  периметър, обиколка, разл.триъгълници,ъгли (и вс. задачи,които произлизат от тях), задачи с 1 неизвестно, делене с остатък, неравенства с умножение. Това което има са простите сметки по алгебра дори и с многоцифрени числа, запознаване с геометрията, някоя и друга логическа задача, и това е.
Сбъдваща, ако кажеш, че изброените неща ги има във вашия учебник, означава че някой при вас е помислил за правилното развитие на децата.
От всичките тези удебелените неща, само задачи с неизвестно не са правили до момента. По-скоро не в този вид 45+2х=77, а като "измислих едно число, което като го удвоя и събера с 20, получавам 66. Кое число съм измислил?"- Което реално си е задача с неизвестно. Следобед ще му разгледам учебника по-подробно, за да видя какво следва.

Относно непускането в Гимназия.... Имаме 2 познати семейства, които миналата година не пуснаха децата си в Гимназия, въпреки препоръките. Едното семейство - готвач и продавачка, детето е третото в семейството, големите са на 16 и 17 и са се ориентирали към полицията и фризьорството. Детето е много, много будно , но в близкото веркреалшуле им е най-лесно да го пратят - училище до 17, стол, плуване 2 пъти седмчично, излиза с професия, няма домашни. Второто семейство - таткото е някакъв малък шеф в индустрията, абсолютен перко, майката е сервитьорка. Имали са големи очаквания към единствения си син, които той не оправдал в началото и таткото е бил много разочарован. Авторитарен тип, подозирам че много тормози детето. Детето има препоръки за Гимназия, но те го записаха в сравнително добро реалшуле, защото според тях е прекалено бавен и няма да се справи в Гимназията.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 11:51 от Анонимен

# 637
 Sunglasses

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 23:45 от Biskara

# 638
Деленето на трицифрени числа ще учат по-натам тази година, да. Още не го могат. Но не съм сигурна дали ще делят и с остатък, ще видя следобед.

Сега ще погледна тестовете.

# 639
 Wink

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 23:44 от Biskara

# 640
  • Germany
Да, може да повтори класа и по-добре така, за да има шанс за 4 клас да е на нивото на другите и да му се даде шанс за гимназия.

Благодаря   bouquet
Да се надяваме, че ако се преместим, нещата ще се наредят по най-удачния за него начин.

# 641
Обиколки на геометрични фигури ще смятат, да. Формули за периметър мисля, че нямат, ще го карат събрайки страните, но Ще погледна пак следобед, щото може и да бъркам. Лице  на фигура- не, но пак ще погледна.  Главните геометрични фигури са ги взели - различните триъгълници, правоъгълник, квадрат, ромб, кръг. Знаят по какво се различават и характеристиките им. Траспортир още не, координатна още не. Но чертаят сериозно на разграфен лист и чистотата на уменията за чертаене на фигури се оценява също. Утре имат тест по мате, знам че една от задачите ще е чертожна.

А , сетих се, намирам за положително в БГ, че имат списъци за четене през лятото и ваканциите. Тук сами се грижим за това Simple Smile

# 642
  • Germany
дали родителите не дават на детето или самото дете не може да се справи с гимназия и родителя си дава ясна сметка за това са две различно неща. тук до сега  само желаещи за гимназия има, наплива е огромен, а имам една позната, която  знае че детето няма да отиде в гимназия и от втори клас ми е заизнасяла лекции как реал шулето било в пъти по реномирано,и колко детето й било супер ин копф но тя решавала  в реал шуле и т.н. на такива изкуствени анализи и изказвания на родители през годините съм се наслушала  Peace

# 643
Здравейте, едно бързо въпросче имам - имам дъщеричка на година и два месеца, която ходи в ясла и гледам, че са пуснали по магазините гримове и костюми за Фашинг. Толкова малки деца маскират ли се? Да взема да поръчам едно костюмче, да не се окажем неподготвени? Grinning

# 644
Всички се маскират. Питай най-добре в яслата предвиждат ли Фашинг-ден/седмица. Един бебешки костюм тип пелерина с качулка (зайче, мече, мишка, калинка, пчеличка, жабка.... има избор) може да се носи поне 2-3 години. Дъщеря ми например много си обича първия костюм на зайче, който носи на година и малко, още и става и редовно се облича.

Аз с въпрос....
Спешно ми трябва колело за мен- нормално, градско, дамско, със скорости. Никакви изхвърляния, но качествено и сигурно, защото колело карам всеки ден с и без деца/ремаркета/столчета и прочие.
Някой купувал ли е колело онлайн? Препоръки за модели, магазини,цени и прочие. Всякакво инфо ми е добре дошло.

Общи условия

Активация на акаунт