175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 320
  • 730
  •   1
Отговори
# 615
Веч, ти говориш за Quadratzahlen, не за корен квадратен. Има разлика, едното се базира на сметки в главата, другото има и някоя и друга формула да се понаучи, и е в по-горен клас. Може би тук се учи в 8кл.
Да, аз знам че трицифрените ги учат в 5 кл., написах го по-горе.Разликата е че в Бг го учат в 3 кл.

И разлика в провинциите има, но не съществени. Всички учат горе-долу по еднакви учебници.  Laughing

# 616
  • The QC to be!!!
Преди 2 седмици бистрихме темата за образованието тук в ДЕ с местен учител по нано физика. В различните провинции програмите са различни и съответно се учат различни нива. Не помня за коя провинция даже каза, че ако отидат децата там да учат и после се преместят в друга, те ще са с година напред с материала пред връстниците си. И обратното, ако децата от другите провинции се преместят в тази провинция след време, те ще са назад с цяла година материал... за същият клас!  ooooh! Според него между провинциите разликата е огромна.

# 617
Здравейте, момичета  Hug
Записвам се да следя темите. Интересни неща обсъждате, а има и много полезна информация на първа страница.
Ние обмисляме от доста време да заминем за Германия, но досега офертите за работа към мъжа ми нещо все са несериозни  Crossing Arms
Така или иначе не сме се отказали и ще продължаваме да търсим. Искаме да заминем всички едновременно. Имаме някой закътан лев, така че мисля, че ще се справим на първо време до първа заплата и докато се ориентираме в обстановката.
Детенцето ни е малко, на 1.6год. Така че аз за начало ще си го гледам и няма да мога да работя.
Квартирите наистина са безбожно скъпи, бях накарала една приятелка да се порови по сайтовете да разгледа...ужас  Tired
Всеки, който говори с мъжа ми за работа казва - да, няма проблем, има много работа, само квартирата е проблем.
Мъжа ми се занимава със сухо строителство-гипсокартон, шпакловка, довършителни ремонти. Ако някой има инфо за оферти за работа, ще съм благодарна да сподели.
Това е от мен за сега, ще следя темата и се надявам скоро да ви пиша от Германия  Wink

# 618
Синьо, майка ми е учител (вече пенсиониран), има специалности математика, физика, химия и музика. Преподаваше основно математика, но се е случвало да поема и физика за да си запълни норматива часове. 10 години е водила и училищен хор. Доколкото знам, повечето учители в Бг излизат от университета с минимум 2 специалности.
Ха, не знаех. Съвсем сериозно си мислех, че учителите в България (без тези с начална училищна педагогика) учат само една определена специалност. Това по наблюдения над моите учители в гимназията – тези по математика, български, английски и физическо със сигурност бяха само с една специалност. Може би има значение и в кое уни са учили и дали са учили педагогика или впоследствие са придобили педагогическа правоспособност. newsm78

Не знам какво и как се учи в немските училища, но повечето ми колеги в университета бяха начетени млади хора с разностранни интереси/хобита и поне 1-2 чужди езика на прилично ниво. Става въпрос за хора идващи предимно от гимназии, де. Обаче и на мен ми беше направило впечатление, че повечето бяха учили висша математика в училище, но пък по геометрия примерно хич ги нямаше.

# 619
Абе то и мен по геометрия хич ме нямаше, аме не се бях сещала да обвиня училищната система, все си мислех, че се дължи на умствения ми багаж Laughing Laughing Wink

Хайде, дами, да ходим да спим, че стана късно Wink Лека нощ Simple Smile

# 620
Бибе, ето ти примерен тест/изходно ниво за 3кл. да сравниш. Няма ги тези неща в математиката за 3 кл. тук. Дори и в тази за 4ти някой от тях липсват.

-периметър на триъгълник
-обиколка на правоъгълник
-равнобедрен, разностранен,тъпоъгълен
-неравенства с умножение
-ред на действие -това е в 4кл. в немските учебници
-задачи с едно неизвестно

http://milman.edu.glogster.com/-3-1-/

Да,лека нощ! Че с тези у-ща на читанки съвсем ще станем  Grinning

# 621
Бис, явно наистина учебните програми по провинции са много различни. По списъка дето си дала, Борис (3 клас) вече може едно 60% от нещата (щото са го учили в училище, не щото е умен като майка си), предстои усложняване на умножение и деление - с повече от едноцифрени числа. И елементарна геометрия учат, и чертаят, и текстови задачи имат постоянно. Изобщо не мисля, че материала им по математика е лек или че тъпчат на едно място. И много сериозен преговор си направиха в началото на годината, не само по мате.
Опс, и да похваля още един път учителите му тая година - за по-будните и любопитни, дават списък с допълнителни материали за занимавка в къщи. Фрайвилиг, ама все пак дават. Другата година учителите са същите, защо да очаквам неприятни изненади?

А  какво учат децата в Бг по музика? Щото тази година Борис имаха  вече тест за Сметана, пишат и знаят нотите, миналата седмица за домашна имаха да научат да свирят една песничка (на ксилофон или фльоте), тази седмица учат друга мелодия, която ще свирят като оркестър.

# 622
Добро утро момичета.
Бискара, аз не споря и не държа изцяло че нещата са еднакви. Провинциите явно си оказват значение. До колкото знам Биба е в същата провинция като мен. Това което е написала и при нас го имаше.  В момента събират и изваждат до 1 000 000. После почва умножение и деление на доста големи цифри. Също и таблицата за умножение над 10.  Пак казвам не споря. Има неща като лъч и периметър които не са учили, но въпреки всичко доста материал минава. В момента детето на ДжейДжей изучава материал които изучава моето до преди една седмица. Живеем на 10 километра разстояние една от друга. Материала трябваше да го учат миналата година на края, но не им достигна времето.
Дори и понякога да се дразним като пишем, виждам как вървят нещата в другите провинции. 
Сбъдваща, музиката е към MENK, но ноти не са учили при нас.
Биба, беше писала наскоро препарат за почистване на фурни и т.н. Моля те ако имаш възможност пусни ми името му на лични. Благодаря предварително.
Лек ден.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 09:13 от Хексилина

# 623
Добро утро и от мен!

По музика точно днес ще правят тест - учат ноти, цели, половинки, четвъртинки и т.н. Това е за трети клас.

А и какъв е смисълът да се сравняваме постоянно с бг система? Децата ни учат тук в момента, а къде ще ги отвее вятъра след време, никой не знае.  Simple Smile

И друг път съм го писала - често имам чувство, че живеем в друга Германия. Не съм се сблъсквала досега с дискриминация към нас или към детето ни, в училище не мачкат децата, за да произведат работници и т.н. Самите родители не дават възможност на децата си да учат в гимназия, не са виновни учителите. По - удобно е да учи детето ти до 16,00 часа всеки ден, да не го мислиш за обяд и на всичко отгоре да няма домашни, нали? Това е масовото мислене на родителите, което забелязвам последните 1-2 години.

# 624
 Wink

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 23:46 от Biskara

# 625
А и какъв е смисълът да се сравняваме постоянно с бг система? Децата ни учат тук в момента, а къде ще ги отвее вятъра след време, никой не знае.  Simple Smile

Няма смисъл да се сравнява,така е -  но понеже майката от БГ питаше и каза че се надява в ДЕ у-щето да е много по-добро от това в Бг, оттам тръгна дискусията.

И защо родителите не дават да се учи в гимназия? Защото има много стрес ли? То това е единственото място където горе долу има систематизиран подход и в крайна сметка децата могат да научат нещо.

# 626
За корен квадратен става дума.
Може да сме на гъза на географията, но това не означава, че системата ни е лоша и че Бавария са водещите в образованието!
Ето в момента учат функция на координатни системи и смятат по начин, по който на мен нещата са ми пълна мъгла. Обаче тя ги схваща и си ги смята като пич. На последната контролна има 3 заради 1 нерешена задача (липсват и точките от нея, а не и е стигнало времето).
Самия учител казва, че изисква високо ниво.

# 627
  • Germany
Момичета, а може ли някой да ми разясни по-подробно как става профилирането след 4 клас? Да разбирам ли, че ако се преместим и големият ми син не успее да навакса с езика за 2 години, няма да има шанс да учи в гимназия?

# 628
Не знам Веч, това ми е странно, в нета пише че се учи в 7-8клас в Германия.
Стана ми интересно, можеш ли да ми покажеш? Може и на лични.

а корен квадратен се учи в 8 клас. Peace
http://www.saarland.de/dokumente/thema_bildung/MA_8_2011.pdf

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 00:10 от Biskara

# 629
извинявай,има и линейна функция
y=ax+b
а геометрията и според мен се много уважава в БГ

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 10:26 от tania6

Общи условия

Активация на акаунт