Орхидея - тема 9

• 95 162
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
Топенето  в случая не е удачно, защото най-горният слой кори ще изсъхва много бързо, а тези навътре в саксията ще останат влажни. Така реално ще поддържаш влажност там, където не ти е необходима (защото няма корени), а това, което трябва да е влажно, за да стимулира корените да растат и да се насочат към субстрата,  ще е почти перманентно сухо.
Точно така наблюдавах снощи и аз,и я сложих саксията на подовото ,че хубаво да изсъхне от долу, и сега само пръскам по 2-3 пъти на ден. Излиза ми ново листенце от три дни, и това ми е второ след почти мъртвия и вид, когато я купихме с мъжа ми.Не разбиоирах нищо от тях и я взех на промоция някаква от Практикер за 15 лв.

# 601
Моето новото се оказа ,че е онцидиум, ето снимките му, и вижте после какво го напрравих. Кажете моля какво мислите, извадих го, накиснах корените ,че бяха много втвърдени.Махнах корите, мъх,дунапрен , отстраних увредените корени ,чрез изтегляне и оставих жилките. Между другото много малко имаше болни,всичко е твърдо и бяло.
След това върху един вестник го оставих да изсъхне хубаво, и после го наредих в корите, сухи кори.
едно бебенце, го отделих и сложих в сухи кори отново в една чаша порцеланова,че някоя от фенките тук , беше споменала,че има една в чаша. И да видим , ххиихих. Всички булби са пълни,месести, много здрав вид има разстението. Но кажете сега дали всичко ок съм направила според вас.

# 602
ЗДРАВЕЙТЕ, нова сам  /ама съвсем НОВА/ мислех че съм малко стара за бг мама но темата за ОРХИДЕЙТЕ много ми хареса .На 14 февр. ми подариха орхидея  фаленопсис видя ми се поувяхнал цвета и една от папките збръчкана -увяхнала . Едно от листата покафеня в основата и го скасах .Днес 21.02.2013г. окапаха цветовете .Изкарах го от корите имаше доста изсъхнали корени и начупени
отрязох ги ,цветоноса също отрязох на 3-та пъпка от долу на горе .ВЪПРОСА МИ Е АЗ ЛИ Я СЪСИПАХ ИЛИ ТАКА СА МИ Я КУПИЛИ И МОГА ЛИ ДА Я СПАСЯ. А КОЛКО МНОГО Я ЖЕЛАЕХХХ ooooh!

3-

# 603
Извади от кашпата и гледай. И загниване, и пресушаване са възможни, а в пагубното влияние точно на такава кашпа се убедих лично. Никога не съм ги слагала в кашпи, но лятото промоцията на дендробиуми в Баумакс беше с подарък. Сложих един фаленопсис в кашпата от дендробиума и когато взе да цъфти преди месец, хвърли всички пъпки с изключение на две. След местене от едно място на друго и окапване една по една на споменатите пъпки, нещо ми "светна" и я извадих от кашпата. Съвзе се (мисля, че не се е проветрявала добре, защото беше доста зеленясала саксията) и вече цветоносът взе да нараства отново.

Танче!
сори обаче не е от кашпата а от начина на гледане. моите ВСИЧКИ са в кашпи. Да си ме чувала да се оплаквам?  Joy Цъфтят та се късат. Даже  фалчето дето беше с зачупен цветонос цъфна вече с два цвята и има още поне 6-7 пъпки. Зачупеното съм залепила с тиксо.

дори днес заблязах че имам пролетно залагне на цветоноси. На две от фалчетата дето не заложиха цветонос есента видяй връхче на цветоносчета. А всички фалчета са ми в кашпи и то различни като материал- стъклени, керамични бамбукови...

# 604
Ре ге разбираш ли им на катлеите? Ей тези две хубосници дали ще ги познаеш колко имат до цъфтеж?

# 605
  • София
re-ge, може кашпата да е била прекалено плътно залепена за саксията (едва я извадих), но е факт, че откакто я махнах, зеленото изчезна, а орхидеята се съвзе. Иначе кашпата беше специална за орхидеи, от тези с ръбче отдолу.

# 606
Ре ге разбираш ли им на катлеите? Ей тези две хубосници дали ще ги познаеш колко имат до цъфтеж?

За съжаление не успявам да отглеждам голяма част от видовете.
при мен виреят основно фалаенопсиси, лудезии, епидендруми. Дендр -фал и пафчета имам но като марулки- не цъфтят.

Всичко други видове умарях при опити да опитомя. след като поуморих редица орхидеи- разбрах че повече не трябва да поемам това предизвикателство. Последната ми орхидея купена с преоценка от Баумакс- беше според мен онцидиум също си замина  преди месец - това преля чашата и реших че ще е последната.

re-ge, може кашпата да е била прекалено плътно залепена за саксията (едва я извадих), но е факт, че откакто я махнах, зеленото изчезна, а орхидеята се съвзе. Иначе кашпата беше специална за орхидеи, от тези с ръбче отдолу.

Танче
когато вадя за да поливам, задължително оглеждам кашпите, често мия и дезинфекцирам. Освен това нещо немаловажно - кашпата запазва саксията от прекалено бързо просъхване и съответно поливането е по на рядко. когато съм правила опити- една до друга саксии с фалчета с кашпа и без - тази скашпа можеше да изкара поне още 2-3 седмици без поливане, в другата ( саксията без кашпа ) направо корите се спаружваха.

За сведние- и моите кашпи често са по мярка без да има халтавене между кашпата и пластмасовата саксия. Имам и кашпи без ръбче - бамбукови- там също не съм срещала проблеми.

Стискам палци варненското нобиле да се украси с цвят!
И моята лудезия цъфна- верно само да стръка- но е страхотна.

енциклията му октопуси ( епидендрум коклеатум ) ми прави проблеми с разсада. Втората саксия прави някакви проблеми с новите булби - къдри листата без да ги разделя , не ми излиза от ума защо. Изглежда ми като генетично отклонение. Това е доколото разбирам от видове де - нали съм лаик
.

Последна редакция: чт, 21 фев 2013, 23:15 от _re_ge

# 607
Аз още правя измъчени опити да цъфна нещо друго освен фалчета и дендробиуми ...за сега неуспешни. Но поне не съм уморила нито една, така че ще се борим още  Mr. Green

# 608
Здравейте, аз съм съвсем нова в темата. Открих я случайно и мноооого се зарадвах.  newsm51 Подвизавам се във форума, но в други теми и днес като търсех нещо за цветя попаднах на тази тема.
Е, и аз съм пристрастена към орхидеите. Първата си орхидея получих преди година и от тогава имам 4 фаленопсиса и сега се сдобих с една милтония. Чакам я вече 3 седмици да цъфне всеки момент и още не е отворила нито едно от цветчетата. Излезе и трето клонче, но .... пъпките увяхнаха.
Сега се връщам да гледам какви божествени създания отглеждате и да чета. 100% имам какво да науча.  Hug

# 609
  • Русе
От седмица се опитвам да направя що годе прилична снимка на новата си орхидея- жълт арлекин и все нещо не е както трябва,но ще взема да си я покажа  Crazy

# 610
Да ви покажа малко красавици! Тези ме радват за втори-трети път с цветове.

Преди да се зачета в темата си мислех че орхидеите са само фалаенопсиси... Но днес влетях в ИКЕА и ето я последната истеря:

Въпрос:

Тази орхидея - цветята и не се отварят целите и изсъхват. Трето пада вече.

Гледах корените, зеленки са, може би малко по влажни от необходимото.

Съвети?

Ох такива като на Све имаше по 4 Евро тука...

Ще направя едно кръгче уикенда.

Стана ми съвестно днес да купя повече от две.

Ку4о, лека бремменост!

# 611
  • Gone with the wind
Ку4о, лека бремменост!

Благодаря  Heart Eyes

Много са хубави цъфналите красавици! След 1-2 седмици ще покажа и аз някои, че за момента е доста постно - само 2 фалчета ми цъфтят.

# 612
Малко тъп въпрос ама кое е фалче? Embarassed

Четох, гледах и се обърках с терминологията...

# 613
МНого са ти красивички, и хубаво си ги наредила, цяла колекцийка са си. Искам да Ви кажа ,че само дето не спя пред саксиите, ужассссссс, постоянно ги гледам ,наблюдавам,изследвам, хихихих.

# 614
  • Бургас
Малко тъп въпрос ама кое е фалче? Embarassed

Четох, гледах и се обърках с терминологията...
Фалче,съкратено от фаленопсис,демек като твоите които си показала Wink

Общи условия

Активация на акаунт