(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 808
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
Амико,Амикоооо! Joy Joy
И как ще наместим в картинката първия англоезичен Адам с "Уиинтър-а" и с меко "Р",висящо? Thinking
Чета ви редовно.Крива работа е късия зимен ден.И зимата ми се обърка.От две седмици е неочаквано топло,вали,вали,подгизнахме,луковичките щръкнаха.
От чесън до ириси. Rolling Eyes
Довечера идва първата снежна буря и си мисля дали няма да загинат.Температурите ще паднат с 20 градуса.Имам диви теменужки разцъфнали.И самонасял се магданоз и в тревата и под боровете,което ме кара да се замисля,че влиза в менютото на катеринките.
С децата разглеждахме дървета в резервата и видяхме дебели позасъхнали от лятната суша с безброй дупчици като от кълвач.Питах и рейнджърите обясниха-било начин да "събудиш" живот в дървото.С дрелка го правели.
Вярно ли е,че на Игнажден времето се мени за един ден като за цяла година?
Едни гръмотевици чувам сега.Страшни.
Днес кой влезе в дома ви пръв?
В темата-Амика. Hug
На зряло грозде,море и усмивки ще ни върви през цялата година!
ПС.Мананди да почерпи за новата Президенша!
И да си покаже терасата. Heart Eyes
Леле,не се похвалих,че в село имаме нов градински център с хидропонни култури.
Любопитно ми.
Пишете,бре! Laughing

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 14:23 от Веселчето

# 241
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не можем да пишем Весе, щото сме на люта ракийка с туршийка Wink

готвим се за празниците и ни е топло отвътре и снежно отвън Simple Smile Simple Smile Simple Smile

хидропониката все с торове и отрови съм я свързвала  Confused ако има нещо хубаво кажи го  Hug

# 242
Направих първите сарми с киселото зеле,  много е крехко, май е и вкусно, но от толкова сол не може да се разбере. Нали ни е за пръв път, та нещо объркахме, солено е много, ама много.
Мих зелевите листа със студена вода, киснах, изливах, пак киснах...и така няколко пъти, и пак са солени сармичките.
Какво да правя?
Да сипя още вода в бидона, но нали е готово, дали няма да се размие, трябва ли да се претака пак?

# 243
  • на пъпа на Златията
Нова нема да киснеш листята а ще ги кипнеш  предварително. А от толкова сол , зелето стана ли ти кисело?Или просто си го консервирала със сол? Laughing
Амика , едни руски учени казват,  че  когато сероводорода се качи на повръхността на морето , водораслите стават червени а и може да се запали  буквално морето от някоя искра. Случвало се е в Черно море. Да не би тия дни да е било нещо такова?  

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 16:47 от rorik

# 244
Рорик, верно не е кисело, съвсем малко.  newsm78
Дали да му досипя вода в бидона? И да поизточа малко от солената?
Какво се поливаше със зелев сок?

Орехите тази година бяха малко, взех и от роднини, та стигнаха за никулденския шаран и тиквеника, ще има  и за баклава.
През ден катеричката все на ореха беше есента, мъкне ли мъкне.
Но като си помисля, единият орех си е неин, никой друг не е садил на точно това място дърво, та всъщност май аз я крада, а не тя мен. Joy

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 18:44 от нова

# 245
  • на пъпа на Златията
Ами , значи Излей 1/3 от сока. Долей с вода. Остави на топло да вкисне. Остави солената вода да поливаш напролет чесъна. Това е така наречената доза 40 гр морска сол  на литър сок ли?

# 246
А трябва ли да се претака пак?

# 247
Честит Ви Игнажден! Надявам се все хубави хора са били първите посетители в домовете Ви днес

# 248
  • на пъпа на Златията
Трябва да излееш целия сок , за да видиш колко е и да отмериш и махнеш една трета. омеси го с този,  които ще връщаш. И пак претакай докато вкисне. Ако ти е в мазето слагай под бидона мангала и слагай жар от печката. Може и така да го готвиш , но трябва да слагаш поне един буркан домати за да стане вкусно. Хайде да не го кипваш . но може да го обезсоляваш като го заливаш с топла вода. Така най-бързо се обезсолява.  

# 249
Добре де,ако Нова ще вади всичкото зеле от бидона,ще излива и мери чорбата защо не вземе да сложи ново направо? Thinking
Зимата дълга ще дойде.
Забелязвате ли ,че сезоните лекинко се изместват.
Чудя се,ако пролетта започне през май кои сортове домати и пиперки ще бъдат по-адаптивни-ранните или късните?
Според големината на деня се оглеждам.
И с фазите на насекомите искам да се нагОдя тази година.
Забелязах,че крилките пробиваха дупчици в долните листа на ранните сортове домати.
И още ме е яд,е оскувах половината увивен боб в жегата.Той спря да цъфти и връзва,аз го помислих за умрял.Останалият се събуди през септември.И берекет,берекет...
Равносметката ми е,че ще се опитам да изтегля плододаването в края на лятото и есента.
Разписала съм се като... за последно! Joy
ПС.Амико,Делиорманци обявете се,че ви мисля!
Довечера гледайте Шоуто на Слави-посветено е на Северозапада.
Е,те така-с духова музика шъ свръшаме. Hug

# 250
Два дни тичам нагоре-надолу из преспите,но вече имам подаден проект.Стиснете по едно палче да го одобрят  Praynig  Hug
Нагласихте ли саксийките за ранния разсад?
Да изпразнуваме празниците,да се нарадваме на глъчката в къщи и мисля да залагам първите семенца.
Вес,не се изместват сезоните,спокойно  Hug

# 251
  • на пъпа на Златията
Вес,
Тая година беше шашава , високосна.Тези които правиха парниците март месец им изгниха разсадите до май. Пролетта-лятото  наистина започна от май. Дано следващата да се пооправи малко . Зимата започна по-рано сега.Просто пролетта и есента изчезнаха.На Нова , ако е собствено зелето , какво да го прави? През август  ще има зеле , ама консервирано със сол , а не кисело. Не е вкусно.Догодина ще знае - каменна сол 20 гр. на литър.
Вили,
Напомням,  че все по-късно си правя разсадите.Според мен им е по-добре. Прескачат някои гадове и пролетни бури . По им топло и не им гният корените.По-лесно се гледа пипера.       

# 252
О,rorik, Grinning-пипера и хубавия,"селски"домат сея късно.
През януари слагам малко "Рила"-успявам да го докарам до узряване около 3 седмици преди "нормалния".Напълно достатъчно като се има в предвид,че на всички ни се яде домат още през май  Mr. Green
Но пък грижите около този ранен разсад са много и времето от посяването на семката до узряването е пет месеца  #Crazy.При градинския това време е малко повече от три.

# 253
  • Стара Загора
Честит Нов свят на всички! Нали старият свърши снощи ...   Flutter

Остави солената вода да поливаш напролет чесъна.
Защо се полива чесъна със зелева чорба?  newsm78

Последна редакция: сб, 22 дек 2012, 13:45 от Валя

# 254
  • на пъпа на Златията
Валя ,
Против мухите дето ядат чесъна.Водят до  големи загуби. Дойде ми на ум, че чесновата муха рано, рано напада чесъна. Та дали може през зимата да се полее преди снеговалеж , за да нхе замръзне а и нали има сол в зелевата чорба няма да замръзне. А и като падне бялото кожухче на земята ще запази от  измръзването .Миналата година от 60-80 сантиметровия сняг не ми беше измръзнало есенното оране. Буците си стояха цели. Ммм даа и това е решение да се отървем от тези гадинки.

Последна редакция: сб, 22 дек 2012, 14:28 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт