(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 513
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
  • на пъпа на Златията
Празникът ВОДИЦИ е разделен на три части:
Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”.
Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ , до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и го “сбъдват”! Наричат го ДА БЪДЕ!
6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!
7-ми януари е Женски водици! На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.
На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбения период!

# 331
Четох ,че морковите освен предзимно могат да се сеят и между 20февруари и 10март.Някой има ли опит с моркови?
Аз миналата година съм ги сяла края на март и на 26 май съм извадила първият морков.
Притеснява ме само това ,че като местих магданоза намерих тунелче в диаметър 5-6см,какво ли ще е това...дано не е сляпо куче.Кучетата бяха извадили една къртица може и това да е.

# 332
Момичета, имам проблем и ще бъда много благодарна ако ми помогнете. Имам лимон, купен, при нас е от 2 г, на ръст е доста висок, около 1.6 м. Тази зима завърза около 20 лимона. Проблема е, че от няколко дни започнаха да му падат листата, а лимоните са още по него, все още неузрели. Не съм променила нищо в гледането, не знам защо се получава така, но ме притеснява. Как да спра този листопад? Не искам да си уморя лимона.

Има възможни няколко причини за опадането на листата.Дръвчето е преживяло стрес. А той може да бъде..
Или прекомерно поливане или недостатъчно.
Липса на желязо..
Липса на азот.
Или акари.Но в този случай лимончетата щяха да са ситни и почерняли.

# 333
  • Пазете Гор
Четох ,че морковите освен предзимно могат да се сеят и между 20февруари и 10март.

Морковите удържат на слани и могат да се засяват веднага, след като почвата се отпусне напролет, а именно - в посочения от тебе срок. Може и доста по-късно да се засеят, но не по-късно от 10 май. Проблемът е, че по-нататък слънцето е твърде силно за кълнчетата. Семенцата им имат сравнително дълъг период за покълване, и затова при тях рътенето помага. Предпочитам засяването на слята повърхност на тясна повдигната леха.

При морковите е важно навременното проскубване, умереното поливане и късмет с вредителите. Сума гадинки ги обожават.

# 334
Ех,как ми се иска,Куркума,да си Иван и да ти честитя Имен ден! Laughing
Хубаво пишеш за най-важното при морковките-проскубването.
Колко питах,питах,питах миналото лято за растоянието от корен до корен.И накрая Вили отговори,че по-важно е допирането.След това вадиш този,който щръкне и другарчетата се понаместят.Поливаш и пак на другата седмица.Мама ми показа с две ръце да претрия почвата на повърхността преди да "посоля" с три пръсти семенцата на морковите.Лекинко да завия с почва и да притъпкам с длан преди да полея с лейката.
...А за лимоните разбрах,че имали зимен листопад,но единственно,когато дръжчиците на листата остават на клончето и са зелени.Човекът от градинския център ми каза да махна лимона от директната слънчева светлина и да премеря температурата на почвата в корените.Не бива да има голяма температурна разлика м/у тях и  листата.Иначе растението не може да изпрати влага на листата за охлаждане и те линеят.Или да махна лимона от светлината,или да подгрея корените...
Оптимално почвената температура била- 17-21 градуса.
Ако и това не помогне,Manzhelka, помисли за съветите на Лозева.
На португалците сме длъжници в Новия свят!Респект... Hug

# 335
Тук съм, Веселче, чета ви редовно Simple Smile

Ех, Рорик! Изпуснах таз година мълчаната вода! А толкова исках да си пожелая нещо. Миналата година със сина ми правихме магии над мълчана вода. Дали се сбъдна...не знам - не помня какво си пожелах Simple Smile За това, дето тая година щях да си пожелая - е, просто ще поработя за него Simple Smile

Тия дни ми похвалиха зеолита - водата от него била чудна за растенията у дома. Логично е и за градината. Трябва да се прочете повече.

Чушките в тенекии, които прибрах, почти моментално след прибирането се обсипаха с гадове. Бели, черни,  летят, дори не ща да ги изучавам от близо какви са. Правят листата лепкави...докато ги имаше де. Опадаха всички листа (3 малки котки, вилнеещи в тая стая също помагат). Пръсках с цитрусовата на Амика - убива ги, но явно само големите, яйцата остават и се излюпват отново. За това пръскам периодично. Като няма листа какво още правят там - не знам.
Упорито ще опитам да ги опазя до пролетта, макар да се замислям дали няма да направя беля ако ги изнеса на двора. Зимата има своят смисъл - убива точно такива и не позволява свръхпопулация. Аз като ги прибрах им създадох условия да се размножат по никое време. Ако ги изнеса - да не заразя с някакви суперсилни гадове новите разсади, знам ли.

Боба, който отгледах е една шепа точно. Но едър и много му се радвам. Днес сварих две зърна, да видя, да не е от  тоя, дето остава вечно леко твърд - омекна. Всъщност май само боба ми се получи на мен. За всичко друго е повече от очевидно, че не достига слънце.

Майката на приятелка каза, че ще ни отдели на пролет място при тяхното, в Герман. Почвата е фантастична там - Искъра се е разливал преди много години, после е имало растения, които са направили почва върху пясък. Резултата  е лека, пръхкава почва. Вода вадят с помпи. Мисля да се пробвам, макар да няма да мога да ходя всеки ден. Да видим как се гледа градина с един път седмично посещение.
А при мен ще гледам боб  Laughing

# 336
  • на пъпа на Златията
Имам спомен за лимон от детството си. Едни голи клони обсипани с лимони. Беше в каче и вярно Вес, баба овиваше качето с черги и го поставяше на високо и на  тухли. Сигурно ги е топлила . Пък сега има "стъклена" вата, разни изолациии.
Бушката , не изнасяй пипера, нали експеримента  трябва да се проведе,.измии пипера с сапун "фрош" или селски сапун от лепките. Някой питаше по-горе  и за лимона ,става.
Не зная но ми се струва че тая година на 1 март ще цъфнат дръвчетата. А и това топло време сега  , вместо да вилнеят ивановите студове , температурите са декемврийски. Имам едни наблюдения. Когато руснаците изстрелят някоя ракета ако е зимно време , овошките цъфват , ако е лятно  температурите падат . Имам спомен за един август, как треперих.
Анн , сигурно сее разсада си на "водици". След 10-15 дни ще се похвали че е никнал.
Ама на мен хич не ми се пекат чушки при 30 градуса , август месец .  

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 02:57 от rorik

# 337
  • Русе
Не съм започна още да сея, рано е, но се оглеждам за семена и правя равносметка и планове. Малко ми се объркаха плановете и дано не гледам градината си от града. Не пиша често, но ви чета редовно.

# 338
Веселче какво значи "по важно е допирането"?
Аз го разбирам ,че трябва да се проскубят така ,че да се допират един в друг.Обясни моля те по подробно.
Моите моркови миналата година бях сяла на много гъсто и доста хвърлих като ги проскубвах.А за мое голямо щастие никакви буби не бяха ги нападнали,незнам дали е защото бяха до чесъна/без да искам бях улучила/,а четох ,че взаимно се пазели.
Обаче бяха малко и затова сега се чудя колко пакетчета да сея..... Thinking

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 11:04 от skela

# 339
  • Варна
Mомичета, благодаря ви за съветите!

# 340
И моите моркови бяха между лука  и чесъна, и се отърваха. Тук прочетох за това.
Но се оказа, че зад една беседка съм ръснала семенца и съм забравила.
Доста са дребни и нефелни, не са поливани цяло лято, открих ги сега, земята е замръзнала и ги е изкарала на повърхността. Нефелни, нефелни, ама ги нарязах в една супа и една шепа даже замразих.

# 341
Ако приемате нови попълнения, бих се присъединила  Blush  Аз не се занимавам много много с нашата градина, свекъра ми досега се грижеше за нея, но се появи проблем с крака му и не може вече толкова сам да се справя с всичко и ще помагаме и ние. Е, колко ще успявам да се включвам с две малки деца не знам все още, но имам голямо желание да се науча.

На първо време ме интересува ме дали някой има опит с боровинките. Купихме съседното до нас място и ми се иска да си засеем този храст. Тепърва започвам да се интересувам и ще съм благодарна на мнения и съвети от хора с опит. Има много работа по почистването на мястото, а свободното ни време е твърде малко. Но малко по малко се надявам да го поизчистим и да започнем да го облагородяваме Simple Smile

# 342
Здравейте!
Да е здрава,мирна и честита новата година!
Да са ни пълни с човеци,любов и разбирателство къщите!
Да преливат от изобилие градините и сърцата ни!
Дано станем по-добри и човечни,да имаме вяра,да сме сърцати и опрощаващи!
И тогава и житието ни ще стане по-добро!
Отварям днес темата и ми стана толкова хубаво и топло,че разговора се е раздвижил  Hug Heart Eyes
Добре дошла на Дидитка-поклон за това,че и оттатък океана намираш смисъл в бабините семенца и пръстта на градината  Hug.Чудесна ти е градината,а детайлите са изпипани с окото и ръката на художник   bouquet
Добре дошла,dion.Ще погледаш,погледаш,па ще се запалиш и ти.И децата изобщо няма да са ти пречка  Laughing Hug
Теди да каже за боровинките,тя им е специалиста...
Да ви кажа аз с какво се пипкам  Laughing
Глася си кофички от мляко-дупча им дъната,търся подложки.Домъкнали сме на терасата в града чували с угнила тор и къртичини.Сега са замръзнали,но съм си нагласила специална тавичка,в която ще започвам да "препичам"пръстта,за да се обеззарази.
Подготвила съм кислородна вода и калиев перманганат за обеззаразяване на семената.
А самите те вече са извадени на един шкаф и им се прави строеви преглед Joy
Тефтера за 2013 бързо се изпълва с планове и таблици...
За ранни домати ще слагам както от години Рила.При мен дава отлични резултати-ранен като за без оранжерия,родовит,едър,без бяла дървесина,със сравнително мека ципа и вкусен....докато не започне да зрее бабешкия домат  Joy
Рано ще посея и краставиците Тести грийн на Саката-първо в кофички у дома,после в тунелче с чергица нощем на двора,после през април закачулени с туби от минерална вода.И ако Господ е с нас още в началото на май ще заядем краставички.Харесвам този сорт,защото прави тънки,дълги краставици,които не прерастват и не горчат.Много родовит и значително устойчив на мана.А-и кората му е тъничка  Laughing
Пипера ще се сее навън-в затоплен ястък около 15-20 март.
В началото на април ще сложа разсада на "бабешкия"домат-в студен ястък.
Имам планове да посея малко малини през март,но все още не съм си намерила разсад.
Теди,има ли при вас от сорта Люлин?
От семената ми липсват корнишони и патладжани.Не съм купувала и арпаджик и семена за праз и воден лук.Надявам се тази година да успеем да отидем на Агра-липсват ми тези панаири от десетина години и дано не се разочаровам...
Всичко друго ще си е от мои семена.
Спирам до тук,че ще изпиша реферат и ще ви досадя със сигурност  Hug

# 343
vili__66  Hug, как хубаво пишете, да се сещаме и ние, лаиците.

Какво е топъл ястък? Embarassed

Купих си нещо като тунелче - високо е 40 см, дълго е метър и нещо, широко 60 см, за салатки мислех да е, то и така е нарисувано на капака.
Горните плоскости се отварят и подпират под ъгъл, но се чудя, кога могат да се садят салатките под такова нещо, няма да съм там всеки ден, та нито ще мога да го отвивам и завивам, нито да отварям и затварям, ще седи цяла седмица затворено или открехнато?

# 344
Нова,топлия ястък е издълбан правоъгълен трап.Около 40-50 см.дълбок.В него се насипва "запален"тор-това е пресен оборски тор разбъркан със слама и залят с гореща вода.Така престоява на купчина/това се прави към края на февруари/.От време на време се разбърква с вилата/Някои поръсват и шепа амониева селитра преди да залеят с водата.Тези манипулации/селитрата,горещото,вкарването на кислород при разбъркването/предизвикват ускорен процес на окисляване-сиреч горене.Торта се "запалва"и започва да пуши и да отделя топлина.Изчаква се няколко дни и сместа се насипва в дупката.Върху нея се слага пласт пръст-около 10 сантиметра,а отгоре пръст примесена с добре угнила тор.Завива се с найлон и се проследява температурата в повърхностния слой няколко дни.Достигне ли се 10 градуса нощна температура може да се издяват семената на пипера.Горенето в най-долния слой продължава,но без свеж приток на кислород вече е анаеробно-много по-бавно,при по-ниска,но постоянна температура.И това топливо затопля целия ястък,като с отслабването на топлината му вече е станало април и слънчицето продължава топленето.
Този метод позволява пипера да се посее десетина дни по-рано,да поникне по-бързо и дружно.А знаем,че това е най-трудната част от отглеждането на разсад пипер  Laughing
Салатките няма да се разсърдят ако не отваряш всеки ден поне през февруари и март.Достатъчно е само да ги поливаш от време на време.А после ако не сте ги хапнали ще могат да стоят спокойно отворени  Peace

Общи условия

Активация на акаунт