(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 891
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Маркуча за капково напояване изглежда по друг начин - има отвори на определено разстояние

# 451
Маркуча за капково напояване изглежда по друг начин - има отвори на определено разстояние
Да, така изглежда на снимка и този, който купих.  На мен ми се струва различно от капковото, което тук познаваме, при него капките са през определено разстояние, пък тук са по цялата дължина.
Порестите са алтернатива на надупчените, просто вариация на тема. Порестите са по-ефикасни и по-евтини, и през тях водата се процежда по-бавно. Но иначе са на един принцип и двата - бавно поливане чрез капки.

Дидитка, траен ли е, и колко време е продължителността на поливането с такъв (съвсем условно, разбирам, че зависи от почвата и други условия),  заровен в земята,  ако можеш да споделиш опит, на мен ще ми е полезно.
Надупчените са по-трайни, но пък и по-скъпи. Моят опит е само две години, така че не мога да кажа точно колко трайни са. Ние ги заровихме в земята и покрихме с mulch отгоре, и ги оставихме там през зимата. На другата година си работеха нормално. Но сега прочетох че за да им се удължи живота е добре да се прибират през зимата, да не замръзват. Това ако са заровени, а ако седят отгоре върху почвата трябва да се прибират за по-дълго време - от първа до последна слана. Дължината на живота им зависи много и от типа вода - ако е много твърда, след известно време дупките се запушват от минералите, което увеличава налягането в маркуча и той се къса. Предимството им над надупчените, освен цената, е че са по-пестеливи откъм вода, по-ефикасни, и по-лесни за употреба защото водата излиза отвсякъде и не трябва да го нагаждаш къде са дупките и къде са растенията, и да го мислиш да не се размести. При поливане пускам водата за към 20-30 минути, не много силно - така че бавно да сълзи от маркуча. Понеже отива дълбоко, остава влажно по-дълго, особено с изолиращата покривка отгоре, дори и през лятото.

# 452
Моите не са нормално надупчени ( както ги знаем), приличат на промазан плат...3-та година ги ползваме ( при вода с много варовик), няма проблем. Но докато стигна до тях изчетох много форуми ( препоръчват ги и не съжалявам, че ги взех), преди това ползвах обикновенни за капково. С този промазания - много по-гъвкав е, и не старее така от слънцето (което при няшия климат е огромен проблем

# 453
  • Пазете Гор
Тези маркучи са идеални, ако искаме да оползотворим всякаква отпадна вода - било то събрана дъждовна, или такава от лятна баня или външна чешма. По принцип не е невъзможно цялата отпадна вода от една къща да се ползва в градината. Разбира се, за да се получи истинско, това изисква някои сериозни, концептуални преустройства. Нужно е и съблюдаване на вида на препаратите, които се ползват в домакинството.

Не бива да е 16 градуса на Богоявление. Не бързайте, особено ако нямате парник. Слънцето и светлината ви подвеждат. На постоянно място се засажда най-добре седемседмичен разсад домати. Направете си сметка кога обикновено са последните слани при вас и сейте. Патладжаните искат малко повече за никнене, но пък те се засаждат по-късно.

Сега може да се започне с приготвяне на разсад целина и който има топъл тунел - марулки.

# 454
Предвид зимния сезона ( и подготовката към пролетния Simple Smile) една книжка може да ви заинтересува. Мен много ме грабна.
Н. И. Курдюмов: Умный огород, Садовая успехология для дачников и дачниц (на руски)
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=GtCHZs4609We5Dkg1467283

Намерих и чета сега и от Sepp Holzer 3 книжки (пак на руски), но не мога да ги кача на транзита. Ако някой иска - да  ми пише Simple Smile

# 455
отдолу на равното се събира вода, което предполагам е толкова зле че тревата е умряла  Sad
Хм, на мен ми се струва, като да е имало постройка там и основите да са оставени. Само са покрити с пръст, но тя е малко, колкото да се хване тревата, но после съхне, защото не стига влагата - корените са плитки и почвата е малко. Връзва се и с това, че водата там се задържа.
Опитвала ли си да копаеш там по-надълбоко? Или да забиеш тънка желязна пръчка?

# 456
Ръгах към двайсетина сантиметра надолу да видя какво е, да - само почва е. Може да има нещо по-надълбоко, но пък като гледам трева как е порасла в пукнатини и съвсем плитки места навсякъде, дали й трябва чак такава дълбочина?  newsm78 Тези снимки са от началото на лятото; след това порасна там друг вид трева, по-скоро бурени, които издържаха известно време и след това почерняха и умряха, пак само на това място. Първо им се появиха петна по листата, които обхванаха цялото растение и то изсъхна изцяло - така. На някой да са му познати такива симптоми? Хич ме няма в диагностицирането  Sad Извън умрелия участък имаше от същите бурени, но здрави. Не стига това, ами и почвата в целия двор е силно замърсена с олово... пращах проба до лаборатория да ми я тестват  Sad Не знам дали това има връзка с умрелия участък, защото е замърсено навсякъде а наоколо тревата си е наред. Ох, много ме притеснява това олово защото освен градина и деца искаме да гледаме на това място, и искам да могат да си играят на двора  Cry Обмисляме варианти, но излиза много скъпо. Да му се не види.

# 457
Преди време някъде в нета бях чела статия за рекултивиране на замърсени с олово почви, сееше се фуражен зимен грах и някаква "суданска" трева и после се заравяше в земята доколкото си спомням, това няколко години подред. Ако открия оригиналната статия ще дам линк.

Едит: Намерих статията, но май е неприложима в домашни условия Sad
http://www.chambersz.com/news/327-izdadoha-patent-za-nov-metod-na-rekultivatziya

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 02:31 от Polaana

# 458
Четох за това, да. Мисля най-ефикасни са слънчогледите, но наистина отнема години, и не е ясно точно колко спада нивото на оловото (дали ще е достатъчно). Засега мислим да покрием колкото можем с нови чимчета чиста трева, по периметъра бордюр чакъл, и тук-там павирани пътечки, така че да не се показва никъде от пръстта. А самата градина да е вдигната в такава рамка с чиста пръст вътре. И когато имаме деца да ги наблюдаваме какво правят и да наложим пълна забрана на ровенето из двора  Confused Обаче искаме и куче, а те копаят гадините  Laughing

# 459
Предвид зимния сезона ( и подготовката към пролетния Simple Smile) една книжка може да ви заинтересува. Мен много ме грабна.
Н. И. Курдюмов: Умный огород, Садовая успехология для дачников и дачниц (на руски)
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=GtCHZs4609We5Dkg1467283

Намерих и чета сега и от Sepp Holzer 3 книжки (пак на руски), но не мога да ги кача на транзита. Ако някой иска - да  ми пише Simple Smile

Книжката я имам в хартиен вариант на български, но и тази си е свалих. Има интересни рисунки.
Кажи заглавията от Холцер. Аз също имам нещо от него на английски и руски.
"Sepp Holzer- Permaculture A Practical Guide To Small Scale Integrative Farming And Gardening With Information On Mushroom Cultivation Sowing"

Дидитка, защо ти е замърсена почвата? В кой край си?
Тук преди се коментираше, че спанака натрупва олово.
Тези рамки трябва да са с дъно иначе няма да работят.

# 460
Куркума мерси за напомнянето.
Споделяйте какво и кога сеете,че много ще е полезно за такива като мен Simple Smile
Марулките са ми лесни вече  Laughingвсе пак за трети път ще ги сея JoyСамо ако ми се появи тази гадина зелената гъсеница освен да я обера с ръка нищо друго незнам.
Какъв тефтер съм си спретнала ,писала съм ,преписвала съм,календари съм правила,но докато не го направя на практика в главата ми е каша и се лутам.
Като миналогодишните домати например ,ами как да знам сега какво да правя,като само ги колтучех и поливахме.Нито съм ги пръскала,нито торила,нищо ,нищо.Обаче те ме обичаха и ядохме на корем от 150 корена горе долу три семейства ядохме ,а ние и зимнина си направихме.
Земята е благодарна стига да си свързан с нея....отплеснах се

# 461
.

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 19:25 от peppia

# 462
Peppia, имам всички с изключение на последната за която Благодаря!
Свалил съм всичко намерено по нета. Даже съм прочел част от тях  Simple Smile.

# 463
Спанака има свойството да извлича тежките метали от почвата и по тази причина се използва за рекултивация на сметища и открити рудници.
По тази причина и не го обичам за храна Cry.
А и много преди да разбера тази информация стомаха ми показваше,че има някакъв проблем,който нямах при консумация на други зелении.
Приятели,изпратете ми малко добра енергия  Praynig.
В момента имам дежа вю  и ясно си припомням защо се отказах преди години да си изкарвам прехраната със земеделие.

# 464
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вили, имаш я от мен  Hug Hug Hug

за мен земеделстването е забавление и отмора, но знам, че за производителите нещата не стоят така.

мисля, че памука също се използва за извличане на метали, но нямам спомен къде съм го чела  Confused май в географията в 10 клас, а това не е било вчера. при всички положения нищо ядивно не трябва да се гледа там  Confused

Общи условия

Активация на акаунт