(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 516
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте на всички! Отскоро реших тази година да си отгледам сама разсада за зеленчуковата градина. На 15.02 засях семената на доматите, ето ги какви са днес http://marmaid.snimka.bg/hobby/zelenchuci.732987.29749587 Оттук нататък не знам какво да правя - как да поливам, да торя, да пръскам срещу вредители и т.н. Ще съм благодарна на всеки отзовал се със съвет. През март се засея и краставички, не се сещам какво друго мога да отглждам като разсад.

# 691
Здравейте, много се радвам че ви открих Simple Smile))
Аз от миналата година имам зеленчукова градина около декар и съм много щастлива от това. Сях всичко за което се сетих някой неща се получиха някой не съвсем добре но имахме от всичко по много. Дори сварих ракия от джанките и сините сливи, които растат в градината беше много забавно. За тази година съм си взела семки за тикви гигант /нямам търпение да видя какво ще стане/ и другият ми щур проект е /на мъжа ми вече му е лошо/ ще гледам кокошки тази година, сега уточнявам дизайна на кокошарника и като се оправи времето го мятам. Ако някой има опит в кокошарниците и кокошките приемам съвети.

marmaid миналата година и аз гледах разсада си сама, но в къщи светлината не им беше достатъчна и остана доста малък в сравнение с другите разсади, затова за съжаление тази година реших да не гледам нямам условия просто. Има една тор която е специално за разсад потърси в магазините. Можеш да поливаш с нея или да им пръскаш листенцата. Иначе си ги гледаш както до сега да им е мокричко и да са изложени на слънце. Като станат по големички и заякнат ги разсаждаш в кофички от кисело мляко. Миналата година моя мъж постави рекорд по ядене на кисело мляко на пролет хахахахаха.

Успех и нямам търпение вече да идвав пролетта.

# 692
Да са ви живи и здрави дечицата и животинките!

Днес четох тук: http://www.agrobiotrading.com/attachments/143_NeemAzal.pdf
След миналогодишния провал с плодовете тази година ще внимавам повече. Simple Smile

Амика, ти зареди ли се с този продукт?

# 693
Здравейте, момичета! Приемате ли нови биоградинарки в редиците си? С мъжа ми вече две години живеем на село в Родопите (в две различни села) и си имаме градинки. В първото два сезона. В новото още не сме правили нищо, защото се преместихме есента.
Опитваме се да прилагаме разни пермакултурни принципи, не орем, не ползваме изк. торове и пестициди, мулчираме почвата... Предните две години садяхме марули, лук, домати, краставици, тиквички, моркови, цвекло, репички, патладжани, могданоз, копър, салвия, мента, маточина, риган и...ъъъ.май това беше, скромно, но къщата беше под наем и не се развихряме.
Сегашната си е наша и с 2 дка двор и тоя път майтап няма!!! Имаме близо декар засети от старите собственици с кайсии, праскови, череши, джанки, две големи смокини, дрян, бадем...
Иначе за градината тоя път ще сме по-пермакултурни, искаме да правим повдигнати лехи, без копане и пр. Ще мулчираме задълже, ще пробваме да правим мандала-градина и растителни гилдии... Simple Smile
Общо взето това . За сега само марули под найлона съм насяла есента и никакви разсади още. ЧЕ чакаме бебок и имах трудни моменти Simple Smile! Но сега почваме активно! Ще сея спанак, моркови, лук, репички, цвекло... Доста сме се наточили! После разсади за домати, краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши, пипер, патладжани... Сяхме грах. Ще правим гилдия от царевица, фасул и тикви. Нахут. Земна ябълка... Абе, бая неща искаме да сеем, то голям двор, пък ние сме чисто растителноядни и само на това ще разчитаме Wink!
Ще следя темата повече от редовно Wink

# 694
Добре дошла, green flower.
Много хубави неща си описала и сериозен план. Успех ти пожелавам. Ще чакам да споделяме опит.
Аз също съм вегетарианка от доста години (но семейството не е де Simple Smile)

# 695
green flower браво за ентусиазма имам чувството че имаш моята лудост за градини Simple Smile кажи ми за марулите как ги гледаш и аз сях на есен но съм ги оставила открити и нищо им няма те са мънички още но добре се развиват. Сях и зимен спанак и онзи ден набрах една торба и лапад сях, миналата година /незнам какъв сорт е но не е като дивия/ от него имам целогодишно много ме учуди това.

# 696
Марулките ми са от разсад от баба ми и просто разкопах малко място и ги боднах, мулчирах след това с малко слама, но е малко. Завих с найлон, не за друго, ами защото имаме кокошки в двора, които не са отделени от градинската част все още и щяха да ги изядат. Като им отделим местенце, веднага ги откривам. А спанака просто го пропуснах покрай всичкото повръщане в началото и сега ще го сея. Смятам да направя една кръгла повдигната леха, в която като лъчи да редувам спанак, моркови, лук и още нещо.... После ще мулчирам и готово. А лапад май имаме малко в двора. Той май е индикатор за азотни почви, което е нормално при нас, защото преди това е имало обор на въпросното място, а оборската тор също има доста азот. В предната ни градина също процъфтяваха лападът и копривата, и двата вида, обичащи азот. Аз обожавам лапад, но по-добре да го нямам много в двора, че е голем дзвер и трудно се маха като се завъди. Трябва яко да се мулчира, че с копане... Е, сигурно и ако преореш двора, ще го разкараш Wink

# 697
  • Варна-София
...
Амика, ти зареди ли се с този продукт?

Ще заредя с Нимазал тази година, ама по-нататък. Сега съм го ударила на чувства и съм "шапка на тояга". 
Хайде още едно романтично парче от мен (5-секундният разговор зарежда главния герой да се прояви на сцената).
http://www.youtube.com/watch?v=CyJ8hUbLGpk

Последна редакция: пт, 22 фев 2013, 15:40 от amica1

# 698
Добре сте ни дошли, green flower,viktoriq838,marmaid  Hug-да ви е успешен новия сезон!

# 699
Здравейте!
Скоро не съм се появявала,но иде пролет и ще запрятам ръкавите.
Притесних се,че съм закъсняла с разсадите,но ще слушам Куркума 3-10 март.
green flower,браво за ентусиазма ти  bouquet
И аз миналото лято с големия корем си копах градинката,сега с малкото човече работата ще е по сложна,но ще се справим Laughing

# 700
  • Стара Загора
Преди 3 седмици посяхме в сандъчета ранни домати, патладжани, 2 вида целина, айсберг и една друга маруля и от всичко това поникнаха само доматите и айсберга  Sad  Втори път посяхме от марулята и днес видях, че семенцата са изгнили - всичките! А семенцата на патладжана нито са изгнили, нито са покълнали. Никаква промяна. Дали семената са калпави или нещо бъркам в отглеждането? Сандъчетата са завити с найлон и са на топло, само светлината не им достига.

# 701
патладжаните искат постоянна темп 15-18 градуса ,поникват бавно-поне 10тина дни
и аз имма проблем с българските семена,тукашните ми кълнят на 100% ?(

# 702
  • Пазете Гор
С много мъка и болка, и най-важно с  доста по-тъпа дори и от мене ножица днеска орязах стария асмалък. Стълбата ми и тя беше нефелна, та сами разбирате, че вложих много усилия и малко старание и далеч не подрязах по правилата. В моя случай не е беда, не очаквам грозде - ползвам асмалъците само за сянка и листа за сарми. Звучи дребно, но искам да обърна внимание на спазващие принципите на пермакултурата - откакто опасах с лозички южната стена на семейната колиба, температурата през лятото вътре стана съвсем поносима (преди това беше ад), и всъщност в дните под 33 градуса дневна температура си е авантюра да се спи без одеалце.

Много се радвам на новите и вярвам, че всички имаме какво да научим от тях. Покажете снимки, ей green flower,viktoriq838,marmaid . Познавам Родопите, къде си, green flower?

# 703
Валя, патладжаните по бавно растат наистина. Миналата година се сблъсках с нещо което се нарича не обеззаразена почва т. е сях семенцата в саксиите без да обеззаразя пръстта и ми изчезнаха семенцата дори тези които бяха поникнали започнаха да изчезват и един ден се вгледах много отблизо и видях много мънички животинки почти микроскопични. Може и при теб да се е случило това. Но добрата новина е че още е рано и има време да си насееш нови семенца Simple Smile
Благодаря за топлото посрещане в понеделник ще пусна снимки от моята градина Simple Smile

# 704
На какво попаднах в нета: "Non toxic tomato worm control . I don't remember where I learned this, but I've been using this method for 30 yrs and it really works. Get yourself an old jar & poke holes in the lid. Fill the jar with plain white flour and sprinkle it liberally over your tomatoes. I've never had an issue with horn worms or other pests with this. I also use it on cabbage & broccoli with good luck."

Хората за какви неща използвали бялото брашно- това определено ще го пробвам

Общи условия

Активация на акаунт