Момиченце на 1 годинка и 10 месеца- пребито в ясла във Варна

• 7 704
  • 125
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Какво ще става, като при теорията на Адам Смит - невидимата ръка на пазара (в случая джунглата) и конкуренцията.  Laughing

# 106
Преди доста време четох, че за едно дете трябва да се грижи един възрастен като му отделя цялото си време и внимание - че това е най-доброто за възпитанието на децата. И на мен ми е трудно да преглътна "бройлерния" подход. За щастие имаме баба на разположение, която ще я гледа поне до "задължителната" възраст, пък после ще му мислим.

# 107
Честно казано, не вярвам, че подобни наранявания може да ги причини дете на 2 години! Да речем, може да ухапе, да издере, ноооо синините на снимката са все едно е ударено целенасочено с голям твърд предмет или в стената! А пък лелите къде са спали не знам  #2gunfire за убиване са, как може да допуснат такова нещо!! Според мен най-малко 10 минути са били без надзор децата. Ужас!

От моя опит съдя, че във всяка ясла и градина трябва да има по един психолог за децата и по един психиатър за учителките и лелите. Психолози просто задължително трябва има. На такива изтъпления от страна на персонала станах свидетел тази година в градината на моето дете, че нямам търпение догодина да я запиша в предучилищна. Не че в училищата е прекрасно, но поне имам възможност да подбера учител.

# 108
То затова се казва "първите 7 години". В днешните времена май на всички деца ще липсват първите 7 години...

# 109
На много от децата им липсват първите седем, защото са на по две... Peace
Обаче за родителите им и за обгрижващите в яслите и градините оправдание няма.
Лошото е, че общините, особено големите, вървят по посока на това яслите да са "социална услуга" за хора без алтернатива. Като сложим и увеличения брой деца на един възрастен, особено в градините  - ето ви го резултата.
Не може да се пести от децата. Това е престъпление.

# 110
  • София
Добре, подават се жалби, където може. Но ако родителите на побойника наистина не взимат никакви мерки, не може ли да се пратят социалните при тях? Да ги проверяват, да им дават някакви насоки и препоръки и т.н. Предполагам думите ще имат по-голяма тежест и родителите ще се размърдат, ако имат "предписание" от социалните....
Просто разсъждавам, даже не знам да ли е възможно  Thinking

Ходенето на ясла и градина не е гаранция за отглеждането на рецидивист  Peace
както и обратното  Wink

А за градините и наказанията на персонала - чувала съм от директорка, че ако уволни определен преподавател, после трябва да закрие групата, защото няма кандидати за съответното място... Та затова наблягат само на мъмрене, което е ужасно порочна практика...

# 111
Така е, но все някой (директор, педагог, психолог, родители и др.) трябва да подаде сигнала до отдела "Закрила на детето". "Социалните" няма такова понятие. Има Дирекция "Социално подпомагане" и Отдел "Закрила на детето", който й е подчинен. Това са общински звена в институционалната структура.

# 112
  • Tам през Атлантическия океан
Е вие вече...
Да се викне майката да си вземе детето от яслата, че ощипало друго дете!
Като в Щатите!
Разговор с психолог за 1-2 годишно?! Shocked
Ами накрая да ги натъпчат с успокоителни за деца, както правят в прословутите "Щати"!
Вместо просто да ги гледат по-внимателно и да ги разделят, преди да са се изпопребили.

Nямам такива наблюдения тук (САЩ)
Това което ми е направило впечатление че децата имат респект към учителите, хората които се грижат за тях т.е. като се направи забележка ,като му се скарат/порицаят проблема прекратява  Simple Smile
На детето ми като му направят забележка веднга си поправя поведението  Peace
Не знам как ги възпитават в градините и училищата но е факт че имат респект към учители/възпитатели специално от към дисциплина , слушат  Peace

Родителите също имат уважение и респект към учителите, ако се каже на родител че детето нещо не се е държало добре , родителя не обинява системата , възпитателите , другите деца и т.н просто е , процеса е тристраненен родители - деца - учители/възпитатели .

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 17:24 от Desss

# 113
  • Варна
viva nova  В училище такива проблеми може да имате с агресивни деца, че свят да ви се завие. И не може непрекъснато да си местите детето от едно училище в друго. Учителите също се сменят, така че изборът на учителка в първи клас никак не гарантира липса на проблеми.
Проблемите с детската агресия са наистина сериозни и се проявяват в най-голяма сила в училище, но започват още в яслата и градината. Решение може да има, но не ако си прехвърляме топката от родители на учители.

Desss Точно това имам предвид. У нас е въпрос на чест да не признаваме авторитети и това се възпитава от ранна детска възраст. Как децата да имат уважение към учителите, като чуват как вкъщи постоянно родителите "уволняват", "набиват", "дават им да разберат"  на "някакви си там учили-недоучили" учители?

В нашата градина имаше психолог, но бройката вече е закрита. Много жалко.  Sad

# 114
  • Пазете Гор
Проблемът с детската агресия съществува.
Той е още един повод да не разбирам защо събираме на едно място 20-25-30 деца за по 10-11 часа на ден, поставяме ги в стресова ситуация, и да разчитаме на отдавна похабения персонал "да направи нещо". Просто няма как да се избегнат инциденти: твърде много деца прекарват твърде много време на едно място, и така на много места, и така в цялата страна. Страхувам се, че много от пораженията са невидими, поне не са видими веднага.

Подаването на жалби и търсенето на отговорности е тичане след събитията. Задължително трябва да го има, но аз искам да поговоря за превенция.

Дълги години вече детските градини и ясли са давани като единственото решение за маса проблеми като безработица, ниска раждаемост, майчински депресии. "Бройлерният подход" (искам си авторство над термина  Wink) неусетно се е затвърдил като неукорима и безалтернативна форма. "Късметът" да запишеш детето си в детско заведение се изживява като автентичен успех, а глупавата медийната истерия по повода дава допълнителна храна за това.

Детските заведения са скъпи - покрай тях се троши невероятен публичен ресурс - режийни, заплати, храни, хонорари, капиталови разходи. Бидейки развъдник на всякакви сополи, те осигуряват постоянен разход на фонд "ОЗ и М" за болнични за родителите. Сума народ си позлати пръстите от ОП за каквото се сетите поикрай ДЗ, и ще продължава, но не бива да ги съдим строго, ние - общностите - сами тикаме грешни пари в ръцете им. 
В следващите си постове ще споделя защо ги смятам за неефективни, травмиращи, ресурсоемки и изобщо ненужни, но да не натоварвам това писание.

# 115
E не, не мога да повярвам, че някой сериозно смята, че 2-годишното е рецидивист и трябва да бъде направена проверка от закрила на детето! 2-годишното трябва непрестанно да бъде наблюдавано и учено и ще спре да удря и хапе при постянство в работата с него. Никой не обича побойници, аз също не ги обичам, но в крайна сметка какво да ги направим - да си сложим всички в една група - да се избиват помежду си? Или да възобновим ТВУ-тата, които създаваха престъпници, вместо да ги превъзпитат? Нали този 2-годишен побойник утре ще е част от обществото и ще трябва да живеем с него.
И пак ще кажа, че не вярвам, че дете е докарало друго дете до състоянието на снимката. Ама явно и на хората им е по-удобно да приемат, че е виновно дете, а не мърлата, която е била на смяна, и така да се поуспокоят, че децата им са в добри ръце. Така виждам аз ситуацията.

# 116
Куркума, много съм съгласна с мнението ти, но за някои семейства просто няма друга алтернатива. Да не говорим и какви приказки се говорят за майките, които искат да си гледат и възпитават децата - че ги мързи и не искат да работят.  Shocked Много неща не са наред в тази държава, няма уважение и към майките.

# 117
  • Пазете Гор
Съгласен съм, че алтернатива няма, и точно затова пиша тук. Просто отнякъде трябва да започнем.

Алтернативи на бройлерното трябва да има, и те ще бъдат по-евтини и по-полезни за всички.

# 118
И пак ще кажа, че не вярвам, че дете е докарало друго дете до състоянието на снимката. Ама явно и на хората им е по-удобно да приемат, че е виновно дете, а не мърлата, която е била на смяна, и така да се поуспокоят, че децата им са в добри ръце. Така виждам аз ситуацията.

И аз.

Да не говорим и какви приказки се говорят за майките, които искат да си гледат и възпитават децата - че ги мързи и не искат да работят.  Shocked Много неща не са наред в тази държава, няма уважение и към майките.

Знаеш ли колко ме интересува мене кой какво си мисли ако аз си гледам детето. Значи на мен ще ми е по-важно мнението на хората, от колкото психическото и физическо състояние на детето ми. Просто няма начин. И на мен се опитаха да ми обяснят как детето се социализирало и да съм го запишела на ясла, но аз така и никъде не прочетох, видях, чух дете да се е социализирало на толкова малка възраст. Глупости на търкалета. Ако няма кой да гледа детето, това за мен е единствената основателна причина то да е в ясла. По мои наблюдения от четири годишни добре се социализират, да не кажа, че от пет нагоре е още по-добре. Семейната среда е абсолютно незаменима. Дано да си имам живо и здраво второ детенце, ако съм финансово обезпечена, бих си го гледала до пет годинки у дома, без да ме интересува коя или кой какво ще си помисли за мен. Пфуууу.

# 119
  • Пазете Гор
...Семейната среда е абсолютно незаменима. Дано да си имам живо и здраво второ детенце, ако съм финансово обезпечена, бих си го гледала до пет годинки у дома, ....

Уверявам те, че с парите, които се трошат по тия "социални услуги", може да си гледаш детето не до 5, ами поне до 8 години, хайде, да не е обезпечена, но доста сериозно подпомогната. Е, верно, доста котараци ще изгубят пълните си панички.

А в момента по-страшни от разходите са само резултатите.

Общи условия

Активация на акаунт