Спорен казус в ДГ

• 3 506
  • 29
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Синът ми е на 3г. и съответно в първа група в ДГ. Миналата седмица, на родителска среща, ни беше отправено "предложение" за Коледа цялата детска градина да празнува в ресторанта на един хотел / за сега ще се въздържа от имена /. Почти единодушно идеята се отхвърли. Предложение в предното изречение го сложих в кавички, защото в един момент ни се заяви, че ние като родители нямаме право на избор, защото на среща на училищното настоятелство тази идея е приета и от нас следва само да се съгласим и да пуснем детето си на това мероприятие или ако не желаем, детето ни в конкретния ден не трябвало да бъде пускано на ДГ. Утре е свикана нова среща - за изясняване на позициите - така пише на бележката. Тук идват и моите въпроси - има ли право някой да се разпорежда с моето дете къде ще ходи, без преди това да е получил изричното ми съгласие, имат ли въобще право да организират такова мащабно тържество и да събират на едно място около 200 деца от различни възрасти като единствените наблюдаващи ще са учителите, и също така имат ли право толкова малки деца / говоря конкретно за 3-годишните / да бъдат превозвани с рейсове, които уж били специализирани - на въпроса ми имат ли столчета за децата, за да могат да бъдат вързани, отговора беше не - е в такъв случай в какво се състои специализирането им?!?!?  В същото време ни се заяви, че било уж забранено от кмета на града организиране на куклен театър в градината  дори и за Коледа и едва ли не това тържество била единствената ни алтернатива за посрещане на дядо Коледа, а същевременно от различни детски градини и ясли чувам как продължават да се организират куклени театри и тържества и то най-вече за Коледа и нямат никакви проблеми. Стана доста дълго, но съм безкрайно възмутена. Може би ще ми изскочат и още въпроси, но ще съм ви безкрайно благодарна ако бързо ми отговорите поне на тези въпроси за да знам как да реагирам утре вечер на родителската среща.

# 1
Незнам дали имат право да Ви натрапват къде да празнувате. При нас са организирали коледни тържества едновременно за учениците и за детската градина, но винаги ние родителите сме присъствали. Така че децата не са били без надзор. Който не иска или детето е болно, не ходи. Нямат право да возят децата в бусчета без колани за тях. Доколкото знам са пригодени специално за деца. Поне при нас е така.

# 2
  • Варна
Нямат право да изведат детето извън ДГ без писмено съгласие от родителите. Нямат право да ви налагат в конкретния ден да не пускате детето на ДГ, трябва да организират примерно сборна група/групи за децата, които няма да ходят на въпросното мероприятие.

# 3
  • София
Нямат право да изведат детето ти , нито което и да е било дете от ДГ, без писмен подпис на родителя, всички родители, които ще пуснат децата си на въпросното коледно тържество извън градината, ще трябва да се подпишат в една декларация че са съгласни. Но иначе такива мащабни мероприятия са правени и в нашата детска градина и в повечето в София. Декември месец  всички деца от нашата градина се водят на Витоша - Хижа Алеко с организирани автобуси , там "идва" и  Дядо Коледа и им раздава и малки подаръчета и лакомства. Децата много се радват и се забавляват, имат си програма организирана от аниматори- пързаляне със шейни, разходка и разни малки състезателни игри , според възрастовата група на децата.Това е всяка година, без родители е , но никога не са възразили ако някой родител се притеснява и няма доверие на персонала, да се качи със собствен транспорт до хижата и да присъства.
Нямат право и да те задължават да не пускаш детето на градина в този ден, трябва да има дежурна група- ДА, но ако от цялата градина няма да ходят само 5-6 деца примерно , съмнявам се да я направят тази група за много малко деца, ще се оправдаят с икономии и май ще имат право, не знам.

# 4
  • Пловдив
Нямат право да изведат детето ти , нито което и да е било дете от ДГ, без писмен подпис на родителя, всички родители, които ще пуснат децата си на въпросното коледно тържество извън градината, ще трябва да се подпишат в една декларация че са съгласни. Но иначе такива мащабни мероприятия са правени и в нашата детска градина и в повечето в София. Декември месец  всички деца от нашата градина се водят на Витоша - Хижа Алеко с организирани автобуси , там "идва" и  Дядо Коледа и им раздава и малки подаръчета и лакомства. Децата много се радват и се забавляват, имат си програма организирана от аниматори- пързаляне със шейни, разходка и разни малки състезателни игри , според възрастовата група на децата.Това е всяка година, без родители е , но никога не са възразили ако някой родител се притеснява и няма доверие на персонала, да се качи със собствен транспорт до хижата и да присъства.
Нямат право и да те задължават да не пускаш детето на градина в този ден, трябва да има дежурна група- ДА, но ако от цялата градина няма да ходят само 5-6 деца примерно , съмнявам се да я направят тази група за много малко деца, ще се оправдаят с икономии и май ще имат право, не знам.

Това, което описваш няма нищо общо с това, което ни предлагат на нас. Основното ми притеснение е превоза и цялостната организация на събитието - дядо Коледа няма да им раздавал подаръци, нямало да пеят, да рецитират, нищо нямали да правят - някви аниматори щели да ги забавляват, ами то ако ги закарат в детски център ще прекарат по-добре, отколкото да отидат в някаква кръчма да мернат дядо Коледа - евентуално.
А за несъгласието - не става въпрос за 5-6 деца - само нашата група са 35 и родителите само на едно дете са съгласни на този сценарии

# 5
  • София

Това, което описваш няма нищо общо с това, което ни предлагат на нас. Основното ми притеснение е превоза и цялостната организация на събитието - дядо Коледа няма да им раздавал подаръци, нямало да пеят, да рецитират, нищо нямали да правят - някви аниматори щели да ги забавляват, ами то ако ги закарат в детски център ще прекарат по-добре, отколкото да отидат в някаква кръчма да мернат дядо Коледа - евентуално.
А за несъгласието - не става въпрос за 5-6 деца - само нашата група са 35 и родителите само на едно дете са съгласни на този сценарии

Ако почти цялата група няма да бъде, значи ще има сборна група , няма как да я откажат. Но пък може и да е хубаво , защо сте така предубедени , че няма да е, още повече че ще има и аниматори , значи учителките няма да бъдат сами все пак. С подходяща музика, атмосфера и малко актьорско майсторство се правят чудеса с децата. Може да греша, но поне това което аз съм виждала като организация за децата извън детската градина ми хареса. Децата наистина се забавляват много. Казваш че те притеснява превоза (аз не съм забелязала нищо притеснително , когато дъщеря ми се качваше на Витоша и в първа и във втора група), ами може да си закарате вие децата, ако това е основното притеснение. Но ако просто не искате и повечето родители не сте съгласни , то никой Няма право да ви притиска и изнудва.

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 21:40 от nellyani

# 6
Самира, виждам, че си от Пловдив Peace.
За конкретното събитие не мога да изразя мнение, защото не съм мислила по въпроса, но в нашата детска градина се организират най-редовно посещения на куклен театър с автобусчета. Но не знам дали ходят цялата градина или отделните групи са в отделни дни.
Но това го обсъдихме още на първата родителска среща .
Относно транспорта, реално, освен в собствената ти кола, никъде другаде няма столчета за децата- нито в такситата, нито в градския транспорт.
След като почти цялата група сте против, няма как да ви го наложат. Остава родителите да предложат и организират някаква форма на тържество.
В яслата ни една от сестрите беше в ролята на Дядо Коледа. Сега, в градината, още нищо не се е споменало за тържество.

# 7
  • Пловдив
Самира, виждам, че си от Пловдив Peace.
За конкретното събитие не мога да изразя мнение, защото не съм мислила по въпроса, но в нашата детска градина се организират най-редовно посещения на куклен театър с автобусчета. Но не знам дали ходят цялата градина или отделните групи са в отделни дни.
Но това го обсъдихме още на първата родителска среща .
Относно транспорта, реално, освен в собствената ти кола, никъде другаде няма столчета за децата- нито в такситата, нито в градския транспорт.
След като почти цялата група сте против, няма как да ви го наложат. Остава родителите да предложат и организират някаква форма на тържество.
В яслата ни една от сестрите беше в ролята на Дядо Коледа. Сега, в градината, още нищо не се е споменало за тържество.

В групата ни има родител, който участва в театрална трупа и каза, че не е проблем да се направят на дядо Коледа и сие и да направят едно хубаво тържество на децата, като съответно дядо Коледа ще им подари подаръци и т.н., но постоянно ни се казва от учителките, че театрите в детските градини били забранени от кмета, а това си мисля, че не отговоря на истината.

# 8
Това не отговаря на истината Peace.
При нас има театър два пъти в месеца, като до сега 1 или два пъти са ходили и на външни посещения.
Представленията в градината не са спирали от септември.
Щом имате алтернатива, не могат да ви наложат идеи, които не се приемат от повечето родители.

# 9
  • София
Поискайте да видите тази официална забрана от кмета  Wink

# 10
  • Пловдив
Вчера на родителската среща ни беше обяснено, че в началото на учебната година педагогическият съвет е съставил списък с мероприятията за годината, като за октомври или ноември/ не разбрах точно/ е имало плануван театър. Когато директорката занесла на кмета за одобрение и съответно подпис молба за разрешение, това й е било отказана и съответно молбата не била разписана без да й се дават обяснения защо това се случва. Беше ни обяснено, че единствения вариант въобще да се направи някакво тържество за дядо Коледа е този вариант. А аз си мисля, не можем ли ние като родители да се свържем по някакъв начин с кмета и да разберем защо той решава да лиши децата ни от такова удоволствие - моето дете много се радва на тези театри. На родителската среща попитах как така в яслата, в която синът ми беше до 31,10 се разрешават театрите, а в ДГ - не. Отговора на учителките беше, че нямат абсолютно никакво обяснение и не могат да си обяснят защо не се разрешават театрите, при положение че това е една много позитивна емоция за почти всички деца, а също така и нещо различно от ежедневието им.

# 11
  • Пловдив
Мисля, че има нещо гнило в историята с кукления театър. Племеннничката ми е 4 група и досега имаха поне две театрални представления и едното със сигурност беше в градината, защото се наложи предния ден да я взема аз и да й платя "билетчето". Сега питах майка ми, защото тя беше в отпуска през седмицата и тя ходеше да я взима - и второто представление, за което знам, е било в ДГ, даже е бил гостуващ театър.

# 12
На мен ми звучи подозрително обяснението на персонала, че кмета не е одобрил куклен театър на място в градината, обаче е одобрил коледно тържество за 3-годишните в ресторант. Много ме съмняват такива действия да са се случили, защото са нелогични.  Simple Smile И това дето ви убеждават, че тяхното "предложение" е единствения вариант е най-съмнителното.
Самира, разровете по-дълбоко тази история, ако имате желание и възможност, предполагам, че все ще се намерят родители с връзки и познати в общината.На мен ми се струва, че педагогическия съвет или директорката може би нещо ви разиграват. Но не се сещам за добър мотив...

От друга страна не е добре да се конфронтирате излишно с персонала, все пак децата ще посещават там още няколко години.  Peace
Защо не ги натиснете за алтернативно Коледно тържество в градината без театър? Предложението на родителя от театралната трупа е точно това. В нашата градина така правят импровизирани Коледни тържества, без куклен театър. Викат дядо Коледа, той пристига тържествено, снима се с децата, поговори с тях,те му изпеят нещо, раздаде им подаръците и общо взето това е. Не е много и не е нещо оригинално, но децата се вълнуват. Знаят в кой ден ще се случи това, отиват празнично облечени и т.н. Има и лека почерпка с пари от родителите, естествено, и персонални пликчета с дребни лакомства и плодове. Такова прекарване е по-добре от "предложението" според мен.  Peace   

ПП. Абе този кмет как одобрява куклен театър в яслените групи, а в градинските - не?!  Laughing Има нещо сбъркано тук. Досега не бях чувала за забрана за куклен театър в ДГ. В нашата има редовно, по график 2 пъти месечно.

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 11:20 от Little wingels

# 13
  • Пловдив
На мен също ми е адски съмнително, но лошото е, че повечето родители много бързо клякат и се съгласяват с преподавателите - уж всички бяха против, а като взеха да им "обясняват" на бърза ръка се съгласиха, щото нямало друг начин и нямало време да се разправяме - не мисля, че е така, но сама да тръгна да се разправям - не става. Иначе компромиса, който направиха е, тайно, без знанието на никой друг от градината, да дойде някой, да се облече като дядо Коледа и да им раздаде подаръците в групата. А аз заявих, че лично ще си карам детето да там, ще стоя там и ще си го прибера, като няма друг вариант.

# 14
Най-лесното, което можеш да направиш е, да опишеш случай в сигнал до общината и оттам да вземат мерки да си осигури персонал в градината за децата, които няма да ходят на въпросното мероприятие.

Общи условия

Активация на акаунт