Спорен казус в ДГ

• 3 509
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Най-лесното, което можеш да направиш е, да опишеш случай в сигнал до общината и оттам да вземат мерки да си осигури персонал в градината за децата, които няма да ходят на въпросното мероприятие.

Писах вече на кмета с въпрос как така за всички ДГ са разрешени театрите, само за нашата - не. Да не би да е лично отношение ? Сега ще чакам отговор

# 16
  • Пловдив
Не искам да отварям нова тема, затова ще пиша тук с надеждата някой да ми отговори адекватно.
Проблемът е отново за ДГ - в нашата група в тоалетната имат само дупки и една голяма тоалетна, най-вероятно за учителките, където са сложили детско седало, за да го пригодят за децата. Проблемът е, че за да се качат на тази тоалетна трябва помощ на възрастен, а при 35 деца в група се сещате как става....Моето дете има проблем с казването на пиш и ако - в повечето случаи просто не казва, а директно отива, но там явно среща трудности - много ясно, че няма как да съм го научила да ходи на дупка - в резултат на това от един месец ходене на ДГ, той се само 5-6 дни не се е напишкал, а в повечето дни не става въпрос за веднъж, а за два или три пъти. А само тази седмица вече се е наакал 3 пъти!!!!!!!! За уточнение - до края на октомври ходи на ясли и там, като изключа напикаването по време на сън, защото това ни е проблем, се е напишкал не повече от 3-4 пъти за 10 месеца и само веднъж се беше наакал. Не обвинявам учителките, защото според мен те си вършат работата, но само една учителка на 35 деца просто не става. Но в същото време днес, като ми казаха, че отново се е наакал направо се разплаках - стана ми адски мъчно за детето ми, чувствам се така, все едно е захвърлено някъде, където нямат възможност да се грижат добре за него, а в същото време аз нямам възможност да си го гледам в къщи. Посъветвайте ме какво мога да направя по въпроса. Директорката каза, че не можело да се използват куку-та, а в същото време с тази забрана за дарения не ни позволяват на нас да направим ремонт на тоалетната и да сложим детски клекала. Просто съм отчаяна. Благодаря предварително на тези, които могат да ми помогнат с полезни съвети.

# 17
Каква е тази забрана за дарения? За първи път чувам и не знам да има законова такава. Ако е пак някоя измишльотина на вашата градина...най-вероятно. Иначе няма логика в нашата градина в София даренията да са позволени, а във вашата в Пловдив да са забранени. Все пак законите в милата ни родина важат за всички населени места.  Laughing
А защо директорката казва, че не може да се ползват гърнета? Това явно си е нейна приумица.
На твое място бих си поговорила по-твърдо с директорката. Ако ще се чувстваш по-уверена, направи консултация с юрист/адвокат и излез пред нея подготвена.  Peace

# 18
  • Пловдив
Каква е тази забрана за дарения? За първи път чувам и не знам да има законова такава. Ако е пак някоя измишльотина на вашата градина...най-вероятно. Иначе няма логика в нашата градина в София даренията да са позволени, а във вашата в Пловдив да са забранени. Все пак законите в милата ни родина важат за всички населени места.  Laughing
А защо директорката казва, че не може да се ползват гърнета? Това явно си е нейна приумица.
На твое място бих си поговорила по-твърдо с директорката. Ако ще се чувстваш по-уверена, направи консултация с юрист/адвокат и излез пред нея подготвена.  Peace

Принципно кмета в населеното място решава какво да става в градините в общината - в нашия случай от миналата година са забранени всякакви дарения, защото вдигнаха двойно таксите и оправданието е, че от тук нататък вече нищо не трябва да се иска от родителите и всичко ще се осигурява от общината - да ама не, както се досещате, като до миналата година можеше да се правят доброволни дарения, то тази година затегнаха много нещата и почти тотално ги забраниха - ако искаш да направиш дарение, го заявяваш пред директора, той прави докладна до кмета, който пък от своя страна го одобрява или отхвърля. Нашата ДГ била планувана за ремонт и по тази причина се отхвърля възможността родителите да направим ремонт на тоалетните и да сложим малки седалки, но пък никой не казва какво ще включва този ремонт и кога точно ще се случи

# 19
Самира, най-удачно ми се струва да поговориш с директора.
Може би е необходимо да се осигури степенка, за да може децата да ползват голямата чиния. Помислете над този вариант.

# 20
по-скоро дупките трябва да са за директорката, а тоалетната чиния да е ниска, за децата.
за пръв път чувам в детска градина да има дупки, това тоалетна ли е?
това си е направо за жалба и сигнал!
съжалявам за децата, наистина, на какво са подложени...

# 21
Ние също сме с големи тоалетни чинии, но още първия учебен ден една майка отиде и купи степенки за всяка чиния и така се ползват безпроблемно от децата.

# 22
  • Пловдив
ай стига бе, както го описа и на градина няма да я дам! Shocked

говорете с кмета. Peace

само да не е дг чайка това, че съм се засилила натам, пиши ми лично ако може  Whistling

# 23
  • Пловдив
Самира,решението за тоалетната вече са ти го написали-стълбичка за тоалетна.Има в Джъмбо голям избор.Купуваш и носиш.Ще има хър-мър щото Тотев им е взел страха,но трябва да се преборите да я вземат.Оставяш я и си тръгваш бързо.
Ето така изглежда стълбичката

В Пловдив доста тоалетни в ДГ са с дупки.ЦДГ МАЯ са така също.По-хигиенично е щото тва седало да се търкат всички  Sick.Аз съм от гнусливите.Може да го научиш да ходи и на дупката.Има заведение/столове с дупки-води го да тренирате там.

За театъра-в нашата ДГ идва трупа и им правят театър във физ културния салон.Забрана от кмета няма за такова нещо.

За тържеството в ресторант-пълна простотия  е това.Кое училищно настоятелство е решило?Нали сте ДГ.Какво е развитието по случая?

И това,че не взимат вече нищо от родителите е много гадно.Определено имат нужда от някои неща.Не могат да ги купят,не можем да им занесем.Какво правим?Аз затова купувам каквото съм преценила,издебвам да няма никой в преходното коридорче към сервизното помещение и го оставям.Ако ме гепне госпожата,бегам да не ме стигне и да не ми го върне.

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 00:53 от ♥Elfita♥

# 24
  • Пловдив
За стъпката - ок, ние в къщи имаме такава и днес ще ходя до Джъмбо и съм решила да купя една и за ДГ, но проблема е, че голямата тоалетна е само една и как ще успеят на нея да се изредят 35 деца като ги подканят по едно и също време за тоалетна. В първите две седмици като го пуснах нямахме никакви проблеми, не беше станала нито една авария / изключвам намокрянето на чешмата и "самоопишкването"  Wink /, но явно тогава са му обръщали повече внимание и като се е адаптирал са го пуснали на общата вълна и тогава започнаха проблемите. Пак казвам, че не ги упреквам, защото това са наистина много деца - за упрек е единствено директорката, защото тя ги е записала толкова много. А за ученето на дупка - ми аз самата съм виждала за последно такава в училище, а това беше преди доста години, къде да го науча? Сега в къщи го карам да ходи само на голямата тоалетна за да свикне, ама... Майка ми е учителка и ми каза, че в училище отдавна са ги задължили в тоалетните да са със седалки, а в ДГ видиш ли нЕма никакъв проблем да се мъчат децата на дупки.

# 25
  • Пловдив
Нашата тоалетна е само една в ДГ.Една тоалетна и две чешми.Не съм забелязала да има проблем с наплива.Едно по едно явно се изреждат дечицата.
Освен госпожата на смяна има и леля.Тя не се ли включва?По принцип нейните задължение са да мие чиниите,сервира,оправя леглата,но реално трябва да прави и други неща,за да вървят нещата в групата.Една госпожа на 30 деца наистина не стига.
Има още заведения с дупки тоалетни.Обаче сега не се сещам точно.Също училища има с такива тоалетни.Въпреки предписанието на ХЕИ да ги махнат от миналата година.Пари нямат за ремонт.
Хубаво е да направят ремонт и да махнат дупките,но знаеш че това е свързано с пари.И тук идва момента,че е много кофти,че не взимат от нас.
Поговори си и с малкия?Има ли друг проблем,че не ходи до тоалетната?Случва се да ги е страх от госпожата,да се притесняват да си кажат,ако вече са легнали.Мъчат се да стискат,но не се получава и белята става.И въпреки,че са много заети пак говори с госпожите.Длъжни са да му обърнат внимание

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 07:55 от ♥Elfita♥

# 26
  • Пловдив
Самира, не знам в кое училище работи майка ти, но масово в Пловдив училищата са с дупки. За мен самата на обществено място това е предпочитан вариант, защото ми е неприятно. Ако ще е с чиния, виждала съм преди няколко години в една от банките такива хартиени тип седалки, които после при пускането на водата сами падаха и се изхвърляха. Обаче това за учебни заведения ми е малко неприложимо, защото ще карат така седмица-две-три до месец и после пак по старому.

# 27
  • Пловдив
самира не мога да ти пиша лс, не те намира като потребител нещо сайта.  ooooh!

ох, много е лошо така с проблеми още в началото, след като там ще ходи години детето. ние на ясла не ходим, на градина или от 3 или от 4 ще почнем, не знам и аз, горе долу се оправяме и има кой да я гледа, не се чувствам принудена да я социализирам, тя си е доста социална и други позитиви на градината не виждам толкова..а и болести дето ще изкара един куп и шарки, това е ок, нека ги мине като малка, ама знам ли. коя градина сте? чайка е до нас, малкия принц също може и щурче в стария град, за други не съм мислила.

# 28
  • Пловдив
Самира, не знам в кое училище работи майка ти, но масово в Пловдив училищата са с дупки. За мен самата на обществено място това е предпочитан вариант, защото ми е неприятно. Ако ще е с чиния, виждала съм преди няколко години в една от банките такива хартиени тип седалки, които после при пускането на водата сами падаха и се изхвърляха. Обаче това за учебни заведения ми е малко неприложимо, защото ще карат така седмица-две-три до месец и после пак по старому.

Аз също за обществени места предпочитам дупка, но нека не забравяме, че те са деца и нямат нищо общо с нас - почти съм сигурна, че няма от какво да се притесняват едни тригодишни деца при ползване на седалка - поне аз така си мисля. Ами те още не ходят съвсем стабилно, че да ги накараш да клечат 10 мин примерно над някаква дупка.

# 29
  • Пловдив
че те са деца и нямат нищо общо с нас - почти съм сигурна, че няма от какво да се притесняват едни тригодишни деца при ползване на седалка - поне аз така си мисля.

Явно досега сте нямали сблъсък с бактерии в урината или на половата система при деца.Дано да е винаги така.Но често се случва децата в детските заведения да се черпят с бактерии.Защото не се избърсват добре и особено при момичета това е причина за поява на бактерии.Допират се до тази чиния болен,здрав,болен,здрав и веригата тръгва.

За мен също клекалото е в пъти по-хигиенично.Но вече в повече ДГ са си с тоалетни чинии.А пък за училище е просто задължително клекалото,според мен.

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 20:19 от ♥Elfita♥

Общи условия

Активация на акаунт