Идеи за стартиране и развитие на бизнес 19

• 88 467
  • 795
  •   1
Отговори
# 585
И това е вариант  Laughing Но имах предвид дали биха се приемали в хранителни банки такива стоки.

Нямаш сметка. Иначе е по-важно да разбереш колко ще ти е фирата. По спомени от разговори с приятел, който има сергия за зеленчуци ми каза 20% на ден. Пък на брака все ще му намериш приложение когато производството е малко.

# 586
Не звучи зле. Все ми се струва, че риска си струва  Wink
А и пресните фрешчета от омекнали портокали биха привлекли клиентите  Mr. Green

Октоподче, благодаря!

# 587
Предполагам, че съветът му беше кой ще се занимава с грижите по продукцията. При всички положения контакта с клиентите и продажбите остава за теб. Но можеш да си спестиш чисто физическият труд, а да се концентрираш там където наиситна усилията ти са незаменими.
Обикновено, си правиш сметка, къде ти е силата, а за слабата страна си наемаш човек, който да е силен именно там. Най-честата грешка  при старта (особено в собствено магазинче/сергия/щанд) е собственика да се занимава директно с клиентите, защото много малко хора са ПРОДАВАЧИ, но всички се мислят за такива. Който не вярва, да вземе една кошница от същите стоки (плодове, цветя или каквото и да е друго, дето го има на пазара в момента) и да застане до другите продавачи — гарантирам на 9 от 10 човека отчайващ резултат. В началото ти трябва истински ПРОДАВАЧ, който да ти привлече клиенти и да ги задържи, а за контрола на "парите в чекмеджето", "търговско очарование" не ти трябва — там трябват други неща.

# 588
Никой продавач не иска да се продаде стоката,колкото го иска собственика.В смисъл,че продавачът няма да дава 100 процента от себе си.

# 589
Mидичка, едно е да искаш, друго - да можеш.

mamakaty, доколкото разбирам, искаш да се занимаваш с био или по-скоро домашно отглеждана продукция? Има още една много полезна тема в този форум http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=689671.0
Като сравнително пресен собственик на къща и земя, от хората в тази тема съм научила много.

# 590
Планувам в магазина да има и щанд за био продукти, освен конвенционални - за всекиго по нещо и с любов  Grinning Благодаря за насоката, Лейди!
Гост22, давам си сметка, че въпреки ентусиазма си, не съм особено убедена за способностите си на търговец. Вярно е, че никой не би бачкал за мен така, както на мен ми се иска, но май е истина, че най-удачно е да се стартира с някой с опит.
Всеки тук е безценен със съветите си. Златни сте  Hug

# 591
 Ти спомена, че си от малък крайдунавски град. Не съм ходила там, но хората дали си нямат градинки или къщи някъде всичките? Това, което описваш не е много вървежно дори и за София, но тук заради големите вериги. Те имат клиенти.

# 592
Мисля, че хората си търсят вече здравето. Търсят се такива храни. Забелязвам дори и майки, които не записват децата си на детска кухня, защото предпочитат да си приготвят чиста храна.
Градът ми е областен и не изобилства от читави къщи с просторни градини. Тенденция е дори през сезона на приготвяне на зимнина селяни прииждат и изкупуват масово продукцията, и си я отнасят да си я приготвят. Така, че свикнали с домашното и чистото, но знаейки, че на пазара всичко има, домакинствата просто зарязаха градините си.
Ще опитам. Сигурна съм, че ще успея  Laughing Поне винаги ще имам картофи и шопска на масата

# 593
 Радвам се! Успех! Човек трябва да опитва. Може да се направи по интересен начин да и ако им подаряваш по някой фреш от време на време  Crazy Ще е супер! Пък ако започнете и да произвеждате продукцията, тогава вече има и субсидии.  Wink

п.п. Неотдавна (преди малко повече от година) правихме проучване и системата набираше автоматично произволни номера от цяла България. И няма да забравя един човечец как ми отговорин на въпрос от анкетата - "Ядем каквото намерим, защото нямаме пари за нищо.."

# 594
Благодаря, много!

И няма да забравя един човечец как ми отговорин на въпрос от анкетата - "Ядем каквото намерим, защото нямаме пари за нищо.."

Колкото е тъжно, толкова и е оптимистично за нашия народ.

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 13:25 от mamakaty

# 595
 Да човекът имаше чувство за хумор, въпреки всичко. Защото въпросът беше свързан със здравословното хранене. Много хубаво наше качество. Дано да го съхраним! И пак да кажа - растениевъдство, животновъдство и тем подобни. По едно време се бяха емнали дори за охлюви, сега вече май няма такова нещо.  newsm78

# 596
Хаха, да и ние сме планували това с охлювите  Wink Може, но покрай другото... Не е голям приоритет.

# 597
Никой продавач не иска да се продаде стоката,колкото го иска собственика.В смисъл,че продавачът няма да дава 100 процента от себе си.
"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто — да го направиш." Н.Хайтов
Да, вярно е, че собственика е най-заинтересован, ама ако го умее. Ако силата му е другаде (доставка, изработка, организация, връзки, терен...), то най-умното е да си наеме истински ПРОДАВАЧ. Много хубаво си дала примера с проценти в усилията, но ...най-важен е крайният резултат. Например 100% усилия при 10 единици умения, е много по-малко от "едва" 30% усилия (на продавача), но при 60 единици умения. А най-голямата грешка е, да се сложи за продавач в семейното магазинче/кафене/цехче някой "познат" или роднина (освен ако е доказано силен продавач) — защото е доверен човек, сега е без работа, има свободно време...  Продавача е лицето на вашият малък бизнес, той ви представя пред клиентите, и успява да стигне до парите им — тези пари, на които вие разчитате.  Да не говорим, че определени стоки, изискват определен тип продавач — млад-стар, мъж-жена, хубаво момиче- симпатична лелка,  ентусиаст-спокоен експерт... Да ме прощават борците за равни права на работното място, ама някои работни места си искат определен тип хора, и това си е статистика.

# 598
Мда, има голяма разлика между продавач / търговец и продавач / касиер Simple Smile

# 599
  • София
Привет,

Става дума за инцидентни услуги (1-2 в месеца, нямам представа как ще потръгне).

1. Искам да намеря работа за камиона, поне да избия таксите по него.
Кой е най-икономичния вариант за легализацията на услугата - превоз на материали и др.?

Освен чрез фирма на приятел, който да го "наеме" не виждам друг вариант Rolling Eyes

Разбрах, че дори с рег-я на фирма на името на пенсионер/управител - не може да стане.

2. За довършителни ремонти обаче става, ще се наемат "майсторите" само при поява на работа (на граждански договор), в този случай, освен 33лв/мес за управителя - за гражд. договори - колко излизат данъците, осигоровките на ден?

Нашите са пенсионери, майка ми е и земеделски производител.
 bowuu
За граждански договори няма на ден. Има конкретна сума и върху нея се начисляват 10% данък + осигуровки, след като се приспаднат 20-30-35% признати разходи. Според зависи спецификата.
Ако смяташ, че с 1-2 курса на месеца ще избиеш нещо - няма да стане.
Трябват ти поне 1-2 седмично, че да има изобщо файда от цялата работа.

За ремонтите (с управител пенсионер и "майстори" на граждански договор) - можеш ли да илюстрираш с пример? Да кажем, че има по 2-3 ремонта на тримесечие (единият е за 200лв, другите са за 1000лв да кажем). Майсторите трябва ли да са квалифицирани? Ако е така вече ще се гръмна.  Laughing  #Crazy

За превозите:
Камиона е до 3,5т, закрит, но е 4м каросерията. Засега смятаме през фирмата на един приятел, който се занимава с подобна дейност, да минава услугата - като наем ли трябва да се впишем? При положение, че се управлява с кат. Б - трябва ли водача да е преминал през ДАИ (изпит или там каквото е)?

Като се каза по-горе за приятел под наем аз пък съм впечатлена от нещо, което някъде в Азия било хит - кафене с любимци под наем за галене - знам, че по нашите закони това е напълно нереализуемо като кафе(може би като частен клуб) - влизаш да изпиеш едно кафе, а една пухкава топка идва да ти мърка до теб, галиш я , радвате се, и по някое време си ходиш. Мисля си че може да се съчетае и с други дейности - например плетива, или пък книги за размяна и четене в кафето....такива работи ми се въртят в главата.
Ето как го правят австрийците http://novanews.bg/news/view/2012/11/16/39436/%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/
Явно някои хора нямат никакви скрупули  Sick

Общи условия

Активация на акаунт