Идеи за стартиране и развитие на бизнес 19

  • 88 456
  • 795
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 86
Здравейте!
Позволете да се изкажа за сергиите със зеленчуци и производството им.  Laughing
Имам десетгодишен опит в производство и продажби,като в един момент работехме и като прекупвачи.
Към днешна дата отново се връщам в производството на зеленчуци,а и имам подаден проект по ПРСР.
Не се заблуждавайте,че е лесна работа да произведеш домат или краставица.Нито пък да го продадеш  Peace Peace
В този бранш няма две еднакви години-ако времето е едно и също ще дойдат вредители нови,или крадци,или арендатора на язовира ще спре поливната вода  Mr. Green
След провал не можеш веднага да започнеш отначало-трябва да изчакаш следващата стопанска година
Освен подходящи условия трябва да имаш и много,много опит-странно е човек заел се със зеленчукопроизводстно да не знае телмини и обработки известни на всяка баба на село  Laughing
Трябва да си наблюдателен и да анализираш нещата с растенията по няколко пъти на ден.
Трябва да си по-добър от новозавършил агроном-и в почвознанието,и в принципа на развитие на културите,и в торенето,и в превантивната борба с болести и неприятели,и в разпознаването им/понякога за часове неразпознат вредител може да отнесе реколтата/.
Но дори да знаеш всичко това на теория в градината има толкова тънкости,които можеш да научиш само от потомствен градинар  Laughing
Само си отговорете на въпроса знаете ли колко корена домат се садят в 700 квадрата колкото е минимума по програмите и колко души ви трябват при кампатийността при отглеждането му  Peace
Сега за сергията-това е най неблагодарната търговия-стоката дава фира и брак,надценките,за да са като на конкурентите са убийствено малки,клиентите избирайки си стока нанасят поражения по другата,ежедневно пренареждаш по няколко пъти сергията и постоянно заделяш брак.Понякога дори перфектно изглеждаща стока на другия ден се оказва боклук-може да изхвърлиш всичко.
И накрая-най-големия мит е,че продавача на зеленчуци яде хубави такива-наш приятел казваше:"Омръзна ми от омекнали домати и завехнали марули."
Много сте далеч от познанията за това,с което мислите да се занимавате-преди да рискувате и да загубите си дайте сметка за това  Hug

# 631
  • Мнения: 0
_NIELKA_, нали ти писах? Най-добре отиди в един хипер-маркет, виж какво ти харесва и на гърба на опаковката ще получиш информация за вносител или производител.

Благодаря ти Октопод с рокля   bouquet, това и правя от известно време насам, вече имам доста събрана информация за различните стоки и доставчици! По-скоро бих искала да помоля тези от вас, които се занимават с подобна дейност да ми препоръчат коректни фирми, с които работят!

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 13:38 от _NIELKA_

# 632
  • Пловдив
  • Мнения: 1 630
vili_66
Отдавна не бях чела в тази тема такъв пост! - изстрадан, мотивиран от позицията на личния опит ...
Имам познати-семейство със земя в пловдивско село и сергия на пловдивски пазар... Покрай тяхното споделяне, съм чувала това-онова за бизнеса. Не е от лесните, със сигурност!
Желая ти късмет! Peace

# 633
  • Мнения: 86
Благодаря,JiD.
Сега мисля,че тръгвам с мого повече опит и поуки от грешките преди.С променена изцяло стратегия,светоглед,таргет групи...
Изглежда лесно,защото всеки има някоя баба на село дето сее по десетина стръка и си казва -какво пък толкова...
Напоследък чета за хранителните кооперативи и чистата храна-в големите градове има търсене,но за да стигне домата до там ако не е в достатъчно количество транспорта го оскъпява непосилно.Освен това да превозваш домати на стотици километри в напечена от жегата кола си е убийство за домата  Laughing
Имам огромен опит с производството на ягоди-за да са вкусни и ароматни трябва да са откъснати узрели.А тогава променят вида си за часове-губят блясък,потъмняват.Ако и са превозени на повече от 20-30 километра  :ooooh
През последните години съм се ориентирала към устойчиво земеделие,имам уклон към био..Но...за да убедя клиентите си ми трябват сертификати,които финансово ще ме натоварят непосилно-така може да се отговори защо такъв вид българска продукция липсва на пазара.

# 634
  • Пловдив
  • Мнения: 2 796
vili__66, така е, всяко нещо си има тънкости и на практика е по-сложно, отколкото изглежда. И това влючва всичките етапи - от планирането, през производството до реализацията. Имам доста наблюдения върху производители и в общи линии поназнайвам, без да съм отглеждала нещо лично.
За различните култури е различна единицата мярка за минимална площ. За съжаление по агроекологичните програми се изискват в повечето случаи недостижими капацитети.

За ягодите в нашия район имам следните наблюдения: или клиентите ходят до полето и си ги купуват на място (цената не е по-ниска), или имат добра реализация късните, кото излизат юли-август от планинските райони.

За хранкоопите вече мога и субективно-непрофесионално да се изкажа, защото участвах преди 2-3 години в създаването на местен такъв, който силно се модифицира, за да оцелее, но все пак го има и групата е вече с над 1000 потребители. Тук ще кажа, че не всичката продукция е биосертифицирана, ясни са цената и проблемите, но участват много производители, които имат доверието на групата, че нещата им са гледани при определени условия. Не знам от кой район си, но ако те интересува може на лични да ти разкажа повече как се справяме с нещата.

# 635
  • Мнения: 241
...
Имам огромен опит с производството на ягоди-за да са вкусни и ароматни трябва да са откъснати узрели.А тогава променят вида си за часове-губят блясък,потъмняват.Ако и са превозени на повече от 20-30 километра  :ooooh
През последните години съм се ориентирала към устойчиво земеделие,имам уклон към био..Но...за да убедя клиентите си ми трябват сертификати,които финансово ще ме натоварят непосилно-така може да се отговори защо такъв вид българска продукция липсва на пазара.

Ами докарай клиентите при теб. Така нито ще се занимаваш със скъп транспорт, нито някой ще те пита за "Био"-то, като види доматите на корена. Това, ако си близо до голям град, и може да се дойде лесно по приличен път. Идват, берът си колкото искат, плащат и си ходят. Хем и децата може да доведът ако се случи почивен ден и имате в околността хубава сянка за пикник... От тяхна гледна точка, ще е разходка с бонус "вкусни домати от корена"... Абе, като гледам хората около мен, ще има хляб в такива "селски разходки за граждани".

# 636
  • Мнения: 86
гост22, Laughing сети ме в началото на ягодите имах такава идея-да си берат клиентите.Но след два дни бродене из насаждението на ентусиасти прекратих идеята "от корена".Нямате представа колко смазани,изсубнати растения имаше.Да не говорим за човешкото око на което всяка следваща ягода се вижда по-хубава.И дори си позволяваха да изсипват вече набраното в храстите.
И още един проблем-хапват си на воля цялото семейство докато берат,а като дойде време да си платят това в кошницата почват да се пазарят за отбив,защото сами си ги били брали  Joy
Та си имам принципи вече-клиентите да избират вече набраното,главоболията и огорчението са по-малко.
То това го има и на сергията-винаги съм давала на клиентите сами да си избират зеленчуците.Има внимателни хора и дай Боже да стават все повече,но май повечето не ги интересува какво ще остане след тях.Най-често събарят на земята плод,вдигат го,но много внимават да не си го сложат в торбата  Confused,Или стискат с такава сила прасковите,че след два часа остисканите места стават на черни петна.А какво ще кажете за клиент изправил се до камарата щайги с ягоди,който уж небрежно разглежда,а в същото време подбира най-едрите,в щайгата,която ще ми подаде да претегля...
Вярно е,че манталитета ни е да не се минем,но понякога унищожаваме всичко около нас...

# 637
  • Пловдив
  • Мнения: 2 796
Тъкмо щях да пиша, че "туристите" само изглеждат добра идея  Wink

# 638
  • Мнения: 3 634
Все ми се струва, че съветите както и идеите следва да изхождат от личният опит. На мен ХС и производството и продажбата на зеленчуци са ми изглеждали винаги най-неблагодарните занимания. Толкова много ежедневно хвърлени усилия с неясен финансов резултат в края.

# 639
  • Мнения: 241
Тъкмо щях да пиша, че "туристите" само изглеждат добра идея  Wink
Туристите са добра идея, има пари в нея, ама явно иска доработка. Я да Ви подам жокер: Моите цяло лято разхождат колата на 70 километра за да се върнат с 800грама зелен боб, 3-4 кг домати, няколко ябълки/дюли/круши, някое кило тиквички... ама това по отделно, а не на едно ходене.  Точно като вица: " ...Тези домати, с бензин ли ги поливате?" Laughing

# 640
  • Мнения: 328
vili__66 , страшно съм ти благодарна за поста ти. Точно в това се кореняха и моите страхове, премислили сме всичко, знаем, че лесна работа няма, че това, което се каним да предприемем изисква много труд, познания и търпение. Не търсим на хляба мекото и на работата лекото, така че съм повече от убедена, че ще успея да вляза в бизнеса, а и да се задържа   Wink
Готова съм да ям меки домати до премала  Mr. Green

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 16:06 от mamakaty

# 641
  • Мнения: 86
Ох,mamakaty,това със сергията не е бизнес  Naughty.Не си заслужава да зарежеш сигурна държавна работа заради това.
На сергията няма почивен ден,няма отпуска-излизаш по тъмно и се прибираш по тъмно.
При това без гаранция,че като си платиш стоката,наема,осигуровките и т.н. нещо ще остане за теб.
Това е неблагодарна,тежка и мръсна работа-ще видиш и как отношението на близки и приятели ще се промени към теб-зарзаватчията.
Може да имаш успех ако продаваш собствена продукция,но е трудно да покриеш голям спектър.
А ако имаш само домати и краставици клиентите те прескачат и отиват при прекупвача с големия асортимент.
Прекупвача пък покрива от печалбата си фира,брак,самия него го прецакват по-едри производители като правят "капаци".
Ако все пак искаш някаква помощ и подкрепа-насреща съм на ЛС.
Моят съвет е да отидеш в пазарния ви ден и да гледаш разхождайки се-как се реди стоката,колко е стоварена сутринта,и колко от нея се прибира вечерта,колко отива направо в контейнера за смет.Дори и стоенето ще ти е изпитание,защото 10-12 часа прав на едно място,при вятър,дъжд или палещо слънце е  #Crazy.
Отиди и в обикновен ден и виж колко клиенти се спират и купуват ,и по колко ,и си направи груба сметка.

# 642
  • тук-там
  • Мнения: 4 364
Здравейте!
Позволете да се изкажа за сергиите със зеленчуци и производството им.  Laughing
Много сте далеч от познанията за това,с което мислите да се занимавате-преди да рискувате и да загубите си дайте сметка за това  Hug

Ако това е към мен  - изобщо не са ми домати в главата.. Laughing
Бързооборотни и малотрайни продукти изобщо не ги мисля. На сергия пък въобще не се виждам...

# 643
  • Мнения: 11
 Я темата се оживила.  Hug Споделили са хора с ценен опит. А не само гост22 да ни подхвърля огриски от жокерчетата за уж голямата според него идея.  ooooh!
И няма доброволна еманципация, просто сме викали неволята, като не дошла сме запретнали ръкави сами да се справим някак си.  Peace

# 644
  • Мнения: 241
... А не само гост22 да ни подхвърля огриски от жокерчетата за уж голямата според него идея.  ooooh!
...
Позволявам си да коментирам неща, които са ми минали през главата и ръцете, които съм виждал в развитие, както и принципи които съм използвал (успешно или не) и имат връзка с темата и коментарите. Примерно жокера от последният ми коментар го дадох, защото знам (видях и участвах на живо) какво се получава от най-обикновен селскостопански продукт, туристи и човек с подходяща идея ( "огриска"  ooooh!  както казваш).

Общи условия

Активация на акаунт