Литературен клуб - ХІІ

• 68 007
  • 756
  •   1
Отговори
# 255
Скъпи приятели на книгите,

За тези от вас, които имат купчина книги на нощното шкафче, обичат да прекарват часове в четене, търсене на нови попадения в книжарниците или дискутиране на поредната страхотно четиво с приятели - бихме искали да ви поканим на втората среща за споделяне на предмети "За книгите с любов", организирана от UseTogether.

В UseTogether обичаме да запознаваме хубави хора, да им помагаме да споделят и да откриват своята общта страст. Затова организираме месечни срещи за размяна на интер...есни предмети, като този път акцентът е върху книгите.

Ще се радваме да се видим на 25 април (четвъртък), в 19ч. в betahaus за една приятна вечер, в която да разменим и дискутираме любими четива. Носете си добро настроение и някоя хубава книга, която искате да подарите, да дадете на заем или да размените с някого.

Имате интересен предмет вкъщи, който бихте искали да замените за интересно четиво? Вземете го с вас и ни изненадайте!

Екипът на UseTogether

За UseTogether: www.UseTogether.com е общност и онлайн платформа, в която хора подаряват, споделят и разменят предмети и услуги. Насочена е към тези, които искат да използват своите вещи по интелигентен и устойчив начин, като пестят пари и ресурси и се запознават с нови приятни хора. Смисълът е в това, че в крайна сметка нямаме нужда от определена книга, а от това да разберем някоя нова интересна история. Не ни трябва да имаме собствена китара, когато просто искаме да свирим и да се наслаждаваме на музиката. Нямаме нужда да притежаваме "неща", важното е да можем да ги ползваме!

# 256
  • Пловдив / София
Е, страхотно, ама пак...само в София. Tired

Дискутирали сте гледам тука и Набоков, и др. автори. Чела съм Лолита, отдавна. Н
Но, ще ме прощавате, в последните дни не мога да говоря за др. книга, освен "Да дойдеш на света".
Свет, страхотни цитати си извадила. До някои не съм и стигнала.
Обаче, не мисля, че такава любов е възмжна. Станала съм прекалено цинична.
Малцина я изпитват през живота си и, според мен, са благословени.

# 257
Свет, интересно ми стана защо не желаеш да притежаваш книги? Аз някои, които много много са ми харесали, си ги "кътам" и много пазя, макар че знам, че няма да ги препрочета (защото не обичам да повтарям). Не мога да го обясня май добре, каато някакво иманярство малко излиза, може би и с една (подсъзнателна) идея да ги дам на детето ми някой ден (има такива) или на някой друг близък за прочит, ако иска или смятам, че е в подходящ момент за него.

# 258
Но, ще ме прощавате, в последните дни не мога да говоря за др. книга, освен "Да дойдеш на света".
Свет, страхотни цитати си извадила. До някои не съм и стигнала.
Обаче, не мисля, че такава любов е възмжна. Станала съм прекалено цинична.
Малцина я изпитват през живота си и, според мен, са благословени.
При първия прочит и аз не я разбирах тази любов – нещо подобно бях писала в първите си отзиви. Но при втория прочит на книгата вече й „повярвах“, още по-внимателно изчитах всички редове, свързани именно с любовта на Джема и Диего... Simple Smile

Свет, интересно ми стана защо не желаеш да притежаваш книги? Аз някои, които много много са ми харесали, си ги "кътам" и много пазя, макар че знам, че няма да ги препрочета (защото не обичам да повтарям). Не мога да го обясня май добре, каато някакво иманярство малко излиза, може би и с една (подсъзнателна) идея да ги дам на детето ми някой ден (има такива) или на някой друг близък за прочит, ако иска или смятам, че е в подходящ момент за него.

Е, малко крайно съм се изразила. Исках да кажа, че за мен като цяло книгите са за прочит и нямам потребност да ги притежавам и съхранявам. Има наистина единици, които са ми много скъпи и държа на тях. Но ако случайно някоя книга ми е любима, а не е била моя, не ми е никакъв проблем. И пространството за книги нямам желание да разширявам у дома. От финансова гледна точка – средно  скъпи ми се струват книгите, ако се купуват по 1-2 на месец е поносимо, но пък като изчитам по стотина на година, няма начин/смисъл да си ги купя всичките, особено ако се окажат „средна работа“. Предпочитам да давам стотици за концерти, които после заемат (трайно) място в сърцето ми, но не и у дома. Simple Smile

# 259

Не съм чела нещо друго от Набоков, страх ме е да не се разочаровам, защото "Лолита" за мен е един неповторим образец на литературно майсторство.

Така е.
На мен "Прозрачни неща" ми е фаворитът - поне от това, което съм прочела до момента от автора.

# 260
Arizona, щом и ти я препоръчваш, може да я видя тази книга.  Hug

# 261
Свет, интересно ми стана защо не желаеш да притежаваш книги?

Забравих да спомена, че не държа да си купувам книги, но някои пък искам по два пъти да си ги купя! Наистина, напоследък като обикалям книжарниците, уж гледам за нови неща, а пак ми се иска да си купя любимите книги. Винаги поне пипвам „Правек и други времена“, а след като си купих „Да дойдеш на света“, пак към нея гледам в книжарниците.  Laughing

Всъщност и за друго са ми ценни книгите, които имам – временната размяна ми доставя голямо удоволствие. Знаеш, че споделяш нещо повече от книга… Емоции, впечатления, вълнения… Simple Smile

Иначе си имам събирачи на книги у дома. Синът ми държи да притежава всичко, което му харесва и засега не го спирам. Моите книги не ги събирам за него, защото не знам какъв ще му е вкусът като порасне още (и какви ще са книгите тогава?!). Но от детските и юношеските си книги нищо не дава (освен временно). Исках на домове да подарим, но каза „Може на децата ми да им харесат!“ Simple Smile

# 262
Свет, интересно ми стана защо не желаеш да притежаваш книги?

Забравих да спомена, че не държа да си купувам книги, но някои пък искам по два пъти да си ги купя! Наистина, напоследък като обикалям книжарниците, уж гледам за нови неща, а пак ми се иска да си купя любимите книги.

Да купувам книги ми е мания, държа да ги притежавам, да си ги препрочитам. При всяка разходка из града влизам във всяка книжарница и вече съм досадна за придружаващите ме.  Laughing Купувам нови книги, а така също и стари, които съм чела навремето и са ми харесали. Също имам импулси да купувам книги за втори път, особено ако е ново издание и едва се удържам. Естествено, вкъщи вече нямам място, но обичам да си ги гледам.  Heart Eyes

# 263
Все попадам на едни хубави цитати от Елиф Шафак.На едни от любимите ми пишеше, че са от "Любов" - купих си я, не останах кой знае колко впечатлена.
А другите й книги как са?

# 264
Все попадам на едни хубави цитати от Елиф Шафак.На едни от любимите ми пишеше, че са от "Любов" - купих си я, не останах кой знае колко впечатлена.

Защо се лъжеш да четеш книги по цитати?! Те не са критерий.

Моята Елиф Шафак класация:

1. Черно мляко
2. Копелето на Истанбул
3. Любов
4. Чест
5. Дворецът на бълхите

# 265

Защо се лъжеш да четеш книги по цитати?! Те не са критерий.

1. Черно мляко
2. Копелето на Истанбул
3. Любов
4. Чест
5. Дворецът на бълхите
Вече напълно се убедих в това ooooh! Аз се колебаех между "Чест" и "Копелето на Истанбул", но ти си вторият човек, който поставя "Черно мляко" на първо място в класацията си, така че почнах да се позамислям Simple Smile)

# 266
Криси, аз обичам да чета Елиф и моето мнение е много субективно. Дано не те подведа!  Simple Smile Ако искаш се регистрирай тук - https://www.goodreads.com

# 267
Криси, аз обичам да чета Елиф и моето мнение е много субективно. Дано не те подведа!  Simple Smile Ако искаш се регистрирай тук - https://www.goodreads.com
Ще прочета и други мнения, благодаря  Simple Smile

# 268

1. Черно мляко
2. Копелето на Истанбул
3. Любов
4. Чест
5. Дворецът на бълхите

От Шафак съм чела само "Черно мляко" и не съм особено очарована. Имам и "Любов" и "Копелето на Истанбул". Някой ден ще им дам шанс.

# 269
Моята субективна "класация" само на три книги на Шафак е следната:

1. "Любов"
2. "Копелето на Истанбул"
3. "Черно мляко"

Засега нямам нужда да чета други нейни книги, не знам за по-нататък.

Общи условия

Активация на акаунт