Литературен клуб - ХІІ

• 67 726
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Има ли я на български тази книга:

Zoe - Скот Фиджералд

Да не би Franny and Zooey  на J.D. Salinger?
https://www.goodreads.com/review/show/475236747?book_show_action=false

Някой ден ми предстои отново да прочета всичко на Фицджералд и ако срещна Zoe, ще пиша.
Карам наред с "всичко" на четиримата - Хемингуей, Фицджералд, Селинджър, Стайнбек.
И ги обичам!

Да, явно за Селинджър става дума. Благодаря

Да ви попитам дали можете да препоръчате книга в която действието се развива в/с лаборатория, учени, експеримент?  Rolling Eyes

Явно има в предвид повеста "Зуи" писана през 1957...
"Франи" е разказ на Селинжър...
По-късно ги издават в една книга...
И двете ги има в "Читанка"...

# 646
Не знам дали е за тук, но съвсем наскоро станах неволен свидетел как наши велики писатели вървят по 10 стотинки на килограм в изкупвателните пунктове.

В квартала,където живея всеки ден виждам от прозореца или докато чакам автобус на спирката, една възрастна жена с бастун, да събира вестници и кашони около контейнерите за смет...
Работата й върви бавно, защото трудно се придвижва и трае поне половин ден - и зиме и лете.
Случайно се запознах с нея и разбрах, че живее в съседен квартал. Получава ниска пенсия и връща хартия на вторични суровини, за да има и тя за хляб, и за да дава по някое левче на внучето си.
"Не ми е удобно да правя това в моя квартал - там хората ме познават, срам ме е..." - сподели тя.
Преди дни от съседен блок я извикали да отнесе няколко книги на вторични суровини - правили ремонт, и като я срещнах беше помъкнала томове на Вазов, Йовков и др.
"Това са 10 стотинки на килограм!" - обясняваше ми тя.
Стана ми криво. Преди няколко вечери по радиото слушах "Великата Рилска пустиня" на Вазов, а сега същата тази книга отиваше за рециклиране...

Веднага взех решение да откупя "Великата Рилска пустиня", имах в портмонето си монета от 1 лев и ги дадох на жената в замяна на книгата...
Разбирам я и й съчувствам. Бедността и мизерията я караха да вижда в книгите на най-големите ни писатели не нещо за душата, а просто ненужна хартия, продажбата на която щеше да й донесе някой друг лев...

# 647
Карамел, болна тема подхвана ...

Винаги съм се чудила какво ще правя с огромната библиотека на майка ми и баща ми, след като си отидат?!? Нямам място и желание да складирам, нямам и желание да хвърлям-грехота е. Хвърлянето на книги го сравнявам с хвърлянето на храна и сега като правя този паралел осъзнавам, че и книгата е вид храна, но за душата  Heart Eyes

Решила съм да ги подаря на библиотека, но и те отказват. На някоя училищна ли?

Жената в случая съвсем, ама съвсем не е виновна. Тя няма начин да вижда нещо друго в книгите, при условие, че се бори със зъби и нокти за живота си  Sad

# 648
  • София
А под какъв предтекст отказват от библиотеката  newsm78? Има университетски библиотеки,  предполагам и училищни такива, може там да проявят интерес. В голяма част от библиотеките липсват класически произведения, защото са окрадени, амортизирани с времето  и т.н. Изненадвам се, че отказват. Аз преди години съм дарявала книги на баба ми, но те бяха преобладаващо руски и отидоха в чуждоезиков отдел.

# 649
  • Габрово
Някой има ли подръка българско издание на "Безкраен празник" на Хемингуей? Трябва ми някакъв официален превод на 2-3 цитата.  Blush

Не съм много по темата, но се надявам да ми простите  Mr. Green

# 650
Някой има ли подръка българско издание на "Безкраен празник" на Хемингуей? Трябва ми някакъв официален превод на 2-3 цитата.  Blush

Не съм много по темата, но се надявам да ми простите  Mr. Green
Много си е по темата според мен! Simple Smile
От 1980 г. на "Х. Г. Данов" или от 1990 г. на "Народна култура" (Превод Димитри Иванов!)?
Кои редове?

# 651
  • Габрово
svet65, много ти благодаря   bouquet Но вече няма нужда, събрах сили да отида до библиотеката и си намерих каквото трябваше, просто ме мързеше в тази киша...  Mr. Green И сега заради 3 изречения ще взема да прочета цялата книга, и без това ми се четеше, но все си мислех "Ама аз нямам време, трябва да ходя да я вземам, бла-бла", но щом вече имам копие подръка, няма измъкване.  Mr. Green

# 652
Зазу, в библиотеките отказват, защото нямали място, били тъпкани с литература всякаква. Примерно исках да подаря поезия на университетската библиотека-не щат  Rolling Eyes

Амча то за жалост в днешни дни няма и вече толкова поети сред студентите колкото преди 20 години примерноп  Confused

Усещам, че започвам да звуча като бабичка-какво е било преди време  Laughing Но си е истина!

# 653
На мен също ми отказаха да вземат книги в библиотеката на читалище в  района, в който живея. Оправданието беше, че след "Пловдив чете" издателствата им подарили много изостанали книги и нямало място. За съжаление, аз също нямам идея, къде можеш да разчистиш по приемлив начин, книгите, за които нямаш място или желание да задържиш. Simple Smile

# 654
Момичета, позагубих ви/се от мн. претоварване напоследък. Имам молба да ми препоръчате роман за любов, по-добре трудна, даже невъзможна, между двойка с голяма възрастова разлика (в полза на мъжа;-), поставени в зависимост (примерно йерархична) - това от женската страна. Ама се изразих... ooooh!

# 655
  • На земята, която е всъщност звезда.
Момичета, позагубих ви/се от мн. претоварване напоследък. Имам молба да ми препоръчате роман за любов, по-добре трудна, даже невъзможна, между двойка с голяма възрастова разлика (в полза на мъжа;-), поставени в зависимост (примерно йерархична) - това от женската страна. Ама се изразих... ooooh!

Джейн Еър

# 656

Джейн Еър

благодаря, чела съм я преди 20-тина години, бих препрочела, защото не си я спомням, но не знам дали няма да ми "прозвучи" малко наивно онази епоха с (не)разбиранията си, искаше ми се нещо по-съвременно?

# 657
Звучи си много съвременно, спокойно.  Peace Нещата не са се променили чак толкова

# 658
Може би "Тереза Батиста уморена от битки" на Амаду донякъде отговаря на това изискване. Има любов между възрастен мъж и млада жена, но фокусът е към живота на жената. На места книгата е доста брутална за моя вкус, но аз много харесвам Амаду, така че го преживях Simple Smile. Не е много съвременна, може би някъде в първата половина на 20-ти век, освен това сцената е Бразилия Simple Smile. Но намирам любовната историуя за много красива и доста трагична Simple Smile.

# 659
За даренията на книги -  ДМ приемат детско-юношески книги за читалища до края на месеца:
"Подари книга на твоето читалище!

На 29.01.2014г., отбелязвайки своя пети рожден ден, dm България стартира кампанията "Подари книга на твоето читалище". Нейната цел е да се съберат и дарят книги на детско-юношеска тематика на българските читалища. Събраните по време на акцията книги ще бъдат дарени от Организатора със съдействието на „Съюза на народните читалища в България” на български народни читалища по региони и градове, които имат най-голяма нужда от книги с посочената тематика."

Пише, че дават за това талон за 10% отстъпка...

Общи условия

Активация на акаунт