ВТОРИ клас - първи срок - 2

• 57 832
  • 734
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря,аз не зададох въпроса си правилно,имах предвид дали им разрешават да изпозват,защото иначе ми се струва мисията невъзможна,без лист.Но разбрах.
Дават. Laughing Голям зор беше с тази чернова миналата година, всичко се смята на ум. И сега се опитва да прави така  , а аз само си дудня ,че без писане някои задачи не се решават. Blush

# 46
  • София
Здравейте и от мен!
Моите деца нямат вече търпение да дойде ваканцията. Пишат писма на Дядо Коледа, ще чакат подаръци, като обясняват колко са били послушни  Mr. Green

За английския и ние сме като повечето от вас, пише, ама почти не ги разбира  Confused
Утре сме на състезание по рисуване. Тази година изяви желание  Crazy

# 47
  • В светлината на слънцето
Тази година нищо не се говори за коледно тържество на класа. Но може и аз да съм проспала новините.  newsm78
Снощи прояви самоинициатива да я препитам по английски. Доста думи знае, добре пише. Но все пак тя е ходила и във Фарос в детско-градинския си период, така че има и някаква база. Имам усещането, че сега й светва като види познатите неща и си ги припомня лесно. Отделно сравнителния метод с немския доста добре работи. По езици не са имали контролни или тестове, но ги изпитват устно - има няколко шестици вече и по двата езика.

# 48
SZA, непременно ще те гледам утре! Не се и съмнявам, че ще се справиш страхотно.
Аз искам да те питам нещо за математическата читанка - в предната тема четох, че споменаваш, че в курса по математика децата са почнали да работят по читанката, но първата не е ли за 3-4 клас? Ако работят по същата, как взимат темите - подред или само избрани? Благодаря ти за информацията.

Да, за 3-4 клас е читанката, но не е трудна за второкласниците, вече започнаха темата с клечките. Аз попрегледах читанката и всъщност ценното й е, че дава и на мен идея как да обяснявам. Мисля, че издадоха и една за втори клас, но най-вероятно няма да има големи разлики. А, сега видях, че и Дидева е отговорила, съвсем съм съгласна, че е до дете.

Преди време мисля, че говорихме за темата за ученето на езици (включително и български). Не си спомням дали тогава обсъждахме реда, в който се учи език (дори и майчин). Първо е слухово и говоримо, после е четене и накрая писане. Ако не е в този ред, опасността е детето да заучава наизуст, но да не разбира и забравя бързо. Затова мисля, че най-важното при ученето на чужд език е детето да има възможност да го слуша и говори, после да чете и накрая на пише. На сайта на Оксфордското бухалче има аудио на всички книжки и затова ми се струва много подходящ за учене на английски език.

Синът ми говори свободно английски (за нивото, което владее разбира се) - като ходи на плуване понякога се засича с едно детенце, което е американче и много хубаво си общуват и се разбират двамата. Това е най-ценното за мен, а не дали знае на този етап как се спелува думата.

Малкият вчера ме накара да извадя част от коледната украса, няма търпение Simple Smile В събота на първия ден от календара ще украсяваме Simple Smile

Мерси за стиснатите палци на всички за участието ми сутринта Simple Smile Беше кратко, но съществено надявам се - темата е мнооооого обширна. Много ми хареса докторката, с която бях - говорихме си преди предаването, а след него ми взе визитка да пращала родителите при мен, защото голям недостиг според нея имало от такива обучения  Mr. Green Каза, че до 6 г. възраст на детето не трябва да се казва НЕ, научно ми обясни много неща, които интуитивно знам и така... Много готина докторка, в Токуда е, в педиатрията, д-р Христова-Найденова. Ето линк към предаването.

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 12:28 от SZA

# 49
За коледа ще ходят на театър и там ще има среща с "Фалшивия Дядо Коледа", по думите на децата.

Момичета да ви попитам дали знаета къде се продават къщички от бисквити и шоколад които сам можеш да сглобиш?
Снощи мойте докато слушаха песнички в нета попаднаха на такова клипче. Едно момиче показваше как се сглобява. В кутията имаше бисквити, шоколадови платки за покрив и разни други такива неща.
 На кутията пишеше на китайски. Поне така ми се стори от далече.

# 50
Момичета да ви попитам дали знаета къде се продават къщички от бисквити и шоколад които сам можеш да сглобиш?

В ИКЕА  Laughing

# 51

В ИКЕА  Laughing
Ти направо ме уби. Къде в Икеа? Срещу касите ли? Онлайн може ли да се види?

Ето намерих, това гледаха вчера:
http://www.youtube.com/watch?v=5oknpRmDFuo&feature=relmfu

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 12:37 от Тя

# 52

За Читанката -  Peace

За английския -  Peace Нашите сега така учат. Вземат буквите на порции и с примери коя за коя дума е, намесва се "a" & "an", it's, it isn't и т.н.
Но думи не пишат -  а всички пишете, че пишат думи, и се чудя "къде е грешката"...
Или в първи клас вече са взели буквите и основните изрази (така да се каже)Simple Smile

Само за "Каза, че до 6 г. възраст на детето не трябва да се казва НЕ, научно ми обясни много неща, които интуитивно знам и така.."  - нещо не съм много съгласна.

Казване НЕ, но придружено с обяснение защо Не.

Имам познати (с момчета), които към днешна дата отчитат неказването на Не като неправилно поведение.

# 53
Благодаря за красивата тема!
Нека по примера на децата и ние се насладим на вълшебството на Коледа!

Моят второкласник е за пример и похвала. Толкова е старателен, отговорен и прилежен. На мама милото...

Пу, похвалих се!

По инглиш обаче му е трудно. Не може да чете. Опитвам се да му помагам, но текстовете ги наизустява и като го накарам нещо ново да прочете и... Преписва всичко машинално.

# 54
  • София
Каза, че до 6 г. възраст на детето не трябва да се казва НЕ, .
Въй Joy Овапцали сме възпитанието, значи!
Снощи и у нас имаше напор да се вадят коледните украси. Много бях гроги, иначе - нищо против. Време е, тези дни ще украсяваме Simple Smile

# 55
lorenca, при нас пишат думи в английския, но аз мисля, че не е нужно честно казано, а детето доста се дразни от тази част от домашното.

На мен също ми стана много интересно от чисто научна гледна точка, изказана от невролог, теорията за неказването на НЕ до 6 г. Имам идея какво стои зад нея, но не успяхме много да говорим с докторката, обещах й да мина през нея като ходя до Токуда и ако успея, ще поразпитам. Иначе темата не е кратка, но накратко - НЕ (и произволните му) само по себе си не дава никаква информация на детето, освен че му казва: "Аз съм тук по-силният, ти си слаб и затова ще ме слушаш".  Детето не е мотивирано да прави или не прави нещо, а е задължено, т.е. достойнството му е накърнено, оттам страда самоуважението. Това не означава, че децата могат да правят каквото си искат, просто подходите, с които ги мотивираме да се съобразяват и с нашите нужди, са различни от "не". Не че и аз не казвам "не"  Mr. Green Но наистина гледам да говорим с уважение и зачитане на другия и да обяснявам, а не да забранявам.

# 56
  • София
По повод предаването, мисля, че НЕ-тата за които се говори, са онези неоснователни, безпричинни НЕ-та. Не може да излезем, защото сега чатя; НЕ може да играеш с количките, защото вдигаш шум и не мога да гледам ТВ; НЕ може да отидем в парка, защото имаме други планове... и т.н., с което съм абсолютно съгласна.
Естествено, че когато имаме ограничени финанси ще откажем поредната глупост, НО с обяснението защо и как бихме могли да разрешим този проблем. Това според мен включва зачитането на детето, като пълноправна личност, за което говори SZA.
Наскоро имах интересен разговор със свекърва ми. Аз винаги съм твърдяла, че имам палаво, но послушно и разбрано дете. Луд е, ама много луд. Но когато премина на сериозен въпрос или сериозен тон, придружен със съответните обяснения, защо нещо не е подходящо за него или не му е сега момента, детето се кротва и съгласява... естествено, започва философстването кога ще може ( не се отказва). Свекърва ми го взе за една събота и неделя. Когато го върна и двамата бяха в истерия. Тя буквално му отказвала всичко: да не се катери по дърветата в парка, да не тича, ....абе много НЕ-та, непридружени с обяснения. Той естествено на всяко НЕ, питал защо.
А тя на всеки въпрос отговаряла, защото съм по-възрастна и знам. Щом казвам НЕ, ще слушаш!
Беше се изнервила сериозно и ми тегли конско, че много съм го разпуснала... Аз пък си сложих забележката ѝ, в скъсания ми джоб  Mr. Green.

# 57
Пишат писма на Дядо Коледа, ще чакат подаръци, като обясняват колко са били послушни  Mr. Green

Във втори клас още ли пишат писма на Дядо Коледа? Моето искаше да пуска анкета - кой вярва и кой - не. Добре, че навреме я спрях (или поне така се надявам).  Embarassed
При нас за коледното тържество от училище не се споменаваше за дядо Коледа...само за диджей и почерпка в някакъв ресторант. Но малката не е особено въодушевена от идеята и явно ще пропуснем. Confused

# 58
  • София
Пишат, та пушек се вдига! Моят ще пише второ, защото след изцепката с джобните му казах, че заради това Дядо Коледа просто няма да му донесе най-желаният подарък, ще е нещо друго сигурно. И той се притесни да не би да му донесе нещо, което вече си има, та сега ще пуска писмо-корекция Crazy
Коледно тържество ще имаме, още не знам подробности обаче.
За "не"-то...Обяснявам около стотина пъти, докато ме заболи устата, ако запомни - добре, ако не - започвам да кряскам, ако пак не върже - наказвам, а като малък съм го и пошляпвала. Со кротце, со благо, накрая включвам кютека Mr. Green Тази докторка сигурно би ме пратила директно при социалните.
Надявам се разбира се, че се шегувам Simple Smile

# 59
  • София
Но думи не пишат -  а всички пишете, че пишат думи, и се чудя "къде е грешката"...
Или в първи клас вече са взели буквите и основните изрази (така да се каже)Simple Smile

ами според мен грешката е в нашия телевизор - не разбирам системата, по която учат - първо учиха печатни букви, слагаха ги на някои места в думите, сега пишат думи с печатни букви - абсолютна боза, ако ме питате мен - как може дете да напише 10 пъти в тетрадката How old are you? с печатни букви - ами аз пробвах и не ми се получава, не разбирам защо не учат ръкописните букви - писането с тях е доста по-лесно... ама такава система имат, такава следват  Peace

Общи условия

Активация на акаунт