Хипоспадия - тема 2

• 78 066
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
И последно за да не стане някакво объркване.
В Щатите очевидно, напоследък се застъпва идеята да не се прави операцията, ако е  просто козметична. т.е. за красота.
Но ако детето в по-късна възраст може да има функиционален проблем в резултат на хипоспадията, тогава вече се мисли за операция.

# 421
здравейте мами,
моят маник беше планиран за операция днес при д-р Такова, но е с гнойна ангина и сега се лекуваме. д-р Такова каза да й звъннем, когато оздравее. Някой знае ли като й звънна колко далечна дата би ни назначила

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 11:34 от nade_

# 422
  • Добрич
Много несериозно звучи да не се оперира хипоспадията! Ако е лека форма да, но повечето форми водят до сериозни последствия! Все пак не живеем в 18 век! Никой  няма да реши да оперира при тази диагноза, след като се знаят последствията, ако не се оперира. Съгласна съм, е ако става дума за козметична операция, може да оставиш детето да реши.Което също не е мн добър вариант, като се има в предвид, колко подигравки може да отнесе в детската градина и какви психологически травми да му нанесат!
машка , мен не би ме успокоило, ако получа 2 различни мнения! Ти си избираш кое ти харесва повече, но ако Момчилов не е прав? Според мен в този случай имаш нужда и от трето мнение.

# 423
Благодаря ви за отговорите. Трудно е решението, да, ние преди часа при д-р Такова ще минем и през Пирогов, така че ще съчетаем нещата и ще видим там какво ще ни кажат, и аз търся повече мнения.
Тъй като мъжа ми живее в Чикаго, с американско гражданство е и малкия сега ще го правим американец тука в посолството, ни предстои скорошно заминаване като станат и моите документи. Исках всичко това с хипоспадията и операцията на малкия да стане тука, но ще видим какво ще кажат докторите и дали ще ми вдъхнат изобщо доверие и ще преценя дали да се оперираме тука, дали в Чикаго, дали изобщо да правим такава операция. Даже ще преведа амбулаторния лист, който ще ми дадат от прегледа на английски и мъжа ми ще го вземе да отиде с него там в детската болница да пита докторите да видим какво ще кажат и те. Но досега всичко, което сме чели от американските сайтове за хипоспадията е същото като тази статия, която сте пратили и вие. Направиха ми впечатление и коментарите след статията, всички те са против операция, а тези които са я правили, съжаляват и се чувствали травмирани от това което са преживели, от 2-3 до 5-6 операции в детска възраст.
 Явно доста се различава практиката там и у нас.
Ще пиша пак като минат прегледите и ще споделя впечатлението си от докторите.

# 424
Аз не съжалявам за операцията, тъй като члена беше много изкривен. Не ми хареса, че не ми обясниха какво точно ще правят, че ще отворят дупка при тестисите, за която ако знаех най- вероятно нямаше да се съглася. При нас операцията беше неизбежна.
Направих първа консултация /по телефона/ с Момчилов, но като разбра, че хипоспадията е пеноскротална каза, че операцията ще е когато навърши 1,5-2 г., а това не ми хареса. На мнение съм, че колкото по- малко е детето, толкова по- бързо се съвзема от стреса и не помни, докато едно дете на 3г. ще има ясен спомен.
Понеже не съм много добре с английския, някой би ли превел абзаца
"Why does hypospadias occur?

The penis forms after a bodily response to testosterone washes inutero during weeks 9-20 of pregnancy (prior to the 9th week, male and female gonads inutero are identical and the penis and clitoris form from the same tissues - they are analogous and homologous organs). Up to about Week 12, the clitoris and penis look the same to the naked eye as well - they are indeed 'the same' organ. When a male fetus' hormones respond to his mother's, the way in which the urinary channel grows is stimulated, and the penis and prepuce develop differently from a female's clitoris and prepuce. If a male does not respond to these hormone 'washes' inutero (for whatever reason), he may be born chromosomally male (XY) but with external sex organs that appear female. Again, they are all the same organs, but respond to hormone washes differently, and as a result, end up 'looking' different at birth between girls and boys."
"The location for the urinary tract starts off developmentally below the genital bulb - the organ which will become a clitoris or penis. In girls, this urinary tract stays short and below the genital bulb (clitoris). In boys, it typically elongates and grows into the genital bulb (penis) due to hormone response. The process is not always a smooth one, however, and therefore we occasionally see male babies born with this shorter urinary tract that did not grow to the end of the genital bulb (penis) inutero.

There is some debate about whether we see this occurring more in populations impacted by artificial hormones (in our diet) and toxins in our environment, which act upon developing babies and especially impact male sperm, male embryos and male babies. (9, 29, 32, 36, 41) Another theory is that we've seen more hypospadias in the past 50 years since we started circumcising and/or forcibly retracting healthy newborns in the United States - the majority of hypospadias cases are those which could otherwise just be seen as a normal variation in the penis and men grow up to do fine with a urethral opening just below where it would otherwise be. (1, 10, 13, 23)

Although the exact causes for the hormone related alteration that results in hypospadias are not fully known, problems during the 9-20 week time frame likely result in this condition. Typically, however, boys with hypospadias have no other atypical issues at birth (i.e. nothing else in their development was impacted during those same weeks inutero). In about 8% of boys with hypospadias, one testicle may not have fully descended into the scrotum, in which case a blood test (karyotype) is often recommended to check for other chromosome abnormalities. (32, 36) Usually, the testicle drops on its own, and there is also no cause for concern."
До някъде разбирам, че описват как в началото външните полови органи при момчето и момичето си приличат.

# 425
Здравейте! Нямах намерение да навлизам в подробности за нашия случай, но постът на Машка ме провокира и аз да споделя опита си, който е много сходен с нейния, но ме доведе до категорично противоположни изводи.
Синът ми е почти на 2 години и половина. От 6-месечна възраст ходим на редовни консултации при д-р Момчилов в Пирогов. Насочих се към него след многото препоръки и хвалби, които изчетох по форумите - и за професионализма му, и за човешкото му отношение. При всеки преглед той потвърждаваше диагнозата без никакво по-нататъшно обяснение или план за действие. Следим се, чакаме, и... така си мина повече от година. С времето на мен започна да ми се загнездва усещането, че само ни размотава. За последно ходихме при него преди нова година, когато трябваше да ни даде становище за ТЕЛК. Беше видимо раздразнен, че ще цедим пари от държавата, а пък те си седят на мизерните заплати. Чак после се усетих какво ми е намекнал, ама нали съм си тъпо парче и хич не ме бива да давам рушвети...  Embarassed В амбулаторния лист написа, че едва ли не нищо ни няма, но слава Богу, докторката на комисията беше точна, погледна малкия на място и ни даде 50%. Та тогава притиснах Момчилов да каже и нещо конкретно за лечението. И ни каза същото - изместването на канала е много малко, по-добре да не го пипаме, за да не направим по-голяма беля. Разбрахме се след нова година да насрочим дата за операция само за изправяне на пишката, а пък после сме щели да видим.
Само че аз не обичам половинчати изпълнения и предпочитам да не отлагам решаването на проблема. Затова реших да потърся и второ мнение, като ако съвпадне с това на Момчилов, отново да се върнем при него за операцията. От това, което видях от него, наистина нямам съмнения в способностите му като лекар и хирург, но съм разколебана от мотивацията му. Да подлагаш едно дете на излишни мъчения или нарочно да не го доизлекуваш, само за да вземеш повече пари, за мен не е ОК. Но за съжаление е често срещана практика в българските болници Sad
Направихме втората консултация с доц. Кюркчиева в Токуда. Тя пък каза, че категорично трябва да се оперира, за да се изправи пишката и да се намести канала. Опита се малко да си придаде важност и да изкара нещата по-драматични, отколкото са, но това не ме притесни. Даже се почувствах облекчена от възможността само с 1 операция да се реши проблема и да не оставяме скрити лимонки за бъдещето. И в този момент Пирогов окончателно отпадна като вариант. А и подозирам, че след изправянето на пишката и от там щяха да кажат, че се налага втора операция за канала... Кюркчиева също веднага взе тетрадката и тръгна да ни записва дата за операция, но и отговори на всички въпроси, които се сетих да задам, и подробно ми обясни процедурата.
После обаче взех да чета разни ужасяващи отзиви за нея и реших да опитам да направя и консултация с Такова. И представете си колко се изненадах, когато тя ми каза по телефона "Изобщо не се притеснявайте, елате си на датата, така или иначе аз ще го оперирам, защото доцентката вече не оперира, а само асистира." А Кюркчиева през цялото време се държеше като абсолючен титуляр и дори и не намекна, че друг хирург може да има участие  Thinking Както и да е, може би не иска да се разделя със старите лаври... Малко ме притеснява как точно ще се случат нещата и още се чудя дали да не заведа все пак малкия лично при Такова, но от друга страна не искам и излишно да разбутвам ситуацията...
Аз в крайна сметка се успокоих, защото от всичко прочетено и от личното ми усещане, д-р Такова ми вдъхна най-много доверие. Сега дори нямам търпение да мине операцията, дай Боже успешно и без усложнения  Praynig Да, травма е за детето несъмнено, но не е ли по-голяма травма да расте неуверен, комплексиран и непълноценен? И не е ли опит да се освободим от отговорността, прехвърляйки решението на нашите вече пораснали синове?
Не препоръчвам, нито отхвърлям който и да било лекар или метод. Аз не бих оставила сина ми да разрешава след време проблем, който можем да преодолеем и сега. Да, рискове винаги има, както и всеки лекар има неуспехи. Но аз избирам да дам всичко от себе си, да се доверя на избрания лекар и да се надявам на най-доброто!
Пожелавам на всички вас, какъвто и път да изберете, да сте спокойни и уверени в решението си и много скоро проблемът хипоспадия да е зад гърба ви Simple Smile

# 426
И аз не съм много съгласна с Машка.
От цялата информация, която прочетох, категорично и без съмнение сме решили, че ще оперираме. Достатъчно истории прочетох и чух за травмирани дечица, при които операцията е протекла след 2 годишна възраст, а също така и на момчета на 20 и нещо години с проблеми с половия живот и разгромено самочувстие. Да не говорим, че може да му създаде проблеми в бъдеще при правене на деца и т.н. Хипоспадията на сина ни е корпорална, отворът е под главичката, има и лека девиация. Ходихме на консултации тук във Варна, при доц. Петкова, няма смисъл да коментирам глупостите, които надрънка. След това отидохме при д-р Такова в Токуда. Първите ми впечатления от нея не са особено положителни, но това са лични впечатления, затова не съм ги споделяла. Началото на другия месец се готвим да пътуваме за Белград, където ще правим консултация с д-р Джинович.
Освен психологическите пречки, доколкото разбрах, какви други медицински противопоказания изтъкват в САЩ?
А да не говорим, че според педиатъра, хипоспадията след време щяла да изчезне от самосебе си........

# 427
Хммм, и аз съм за операция. Аз лично не съм срещала родители на деца с козметичен проблем при хипоспадия. Това означава да е изместен наистина леко канала и да няма изкривяване на пениса. При нас хипоспадията  беше корпорална с изкривяване н апишлето. Определено има видима промяна преди и след операцията. Сега ни предстои козметочно доизрязване на останалата кожа, Михаил е частично обрязан, но мисля това да го свърша в доста по късна възраст, ако сам си реши че е необходимо. Определено Михаил, вече е на 3г. и осъзнава, че е различен. Ние всички се опиваме да му обясним, че всички хора са различни, и че това няма значение.
petuca@abv.b когато аз търсих информация къде да оперирам Михаил, попаднах на статия  на една детска болница в Чикаго. Това което прочетох беше за самата операция, кое как се прави, защо, на каква възраст - определено препоръчваха до към 1,5г като най подходящо.
 FieldsOfGoldаз няма по никакъв начин да коментирам качествата на д-р Момчилов, само ще ти кажа, че не сте първите с които постъпва така, че имам познати, които от една уж козметична операция за изправяне стигнаха до 3 операции именно при него. Инче Кюркчиева е противна меко казано, много нахална и арогантна. Но Такова е много свестен човек.

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 17:02 от marychery

# 428
  • Добрич
MuJIuHka пише(най-общо казано), че причините все още не са много ясни.  Възниква между 9-20 седмица. Може да е повлияно от изкуствени хормони (в нашата диета) или от токсини от заобикалящата ни среда. Имало друга теория, че хипоспадията била по-често срещана последните 50 години, понеже били обрязвани децата.

Аз понеже съм студентка и запоявах с поялник докато бях бременна си мисля, че е от това. А тъпата даскалка ме уверяваше, че не е опасно! А по принцип парите при започването и без това са си вреднички...

А аз бях чела, че имало проучване, че голям процент от децата на майки, работещи в химически предприятия, се раждали с такова заболяване. Също пишеше, че вдишването на изпаренията от препарати в домакинството също може да е причина. Абе, общо взето, вече всичко е натровено - вода, храна, въздух, ВСИЧКО.

# 429
Здравейте мами ,

моето момче и то е с хипоспадия оперирано два пъти от Момчилов , първата операция беше за изправяне на пишлето , а втората за изграждане на канал и уж беше успешна според него на прегледите .Два месеца след втората операция го видях ,че пишка изцяло от дупката ,която му е малко над самото начало на пишлето, по към основата.
 Категорична съм доколкото зависи от мен, че при Момчилов трети път няма да отидем , а пък в този кошмар детска урология на Пирогов също . Първият път за 7 дни му докараха 3 различни проблема-хрипове в гърдите,защото отказаха да викнат педиатър 2 дена,че нищо му нямало,инфекция на катетъра,спешно махан през нощта от дежурен с думите колко опасно е това за детето и как е твърде вероятно резултата от операцията да е заминал на кино/също им казвах 2 дни че има проблем/ и накрая в цялото отделение започнаха основен ремонт и само нашата стая не беше пренесена в другото крило.Шума от бормашините беше по-зле от строителна площадка,изкъртиха всичко-дограми,под,прахта в стаята,който внасяха всички като влизаха беше толкова,че тя седеше побеляла.На финала той направи алергична реакция , а аз си тръгнах с него на своя отговорност. Само заради Момчилов уж се насилих да отидем там пак , вторият път нямаше такива драми , но операцията не е успешна май . Повече при него няма да ходим , в дилема съм къде да отидем .От прочетеното тук съм за Токуда д-р Такова, с условията там съм наясно, защото сме лежали и знам , че са добри .Също така мисля , че ще можем да изтеглим кредит началото на май и много си мисля за Белград .Ако дори само вероятността за фистула е процентно по-малка/не си представям че може да се даде гаранция/ съм готова да ги изплащаме тези пари .Моля Ви ,който иска да ми даде мнението си , знам че ще е субективно и лично .
 Другият въпрос , по който имам нужда от помощ е за този ТЕЛК. Току-що го прочетох .Детето ми е на 3,5г. ,опериран два пъти на 1,2г. и 2,3г. , хипоспадията е установена още при раждането .Полага ли ни се и какъв е реда за да вземем помощ,/документи ,институции/,всеки месец ли е тази помощ,колко е и със задна дата дали е възможна ?

# 430
gkpetrova, съжалявам, че все още имате проблеми след операциите. Дано третият път да е за последно!
За това към кой лекар да се насочиш няма да те съветвам, но ще се опитам да съм ти полезна за ТЕЛК. Решението на ТЕЛК при хипоспадия е временно, до отстраняване на състоянието. В този смисъл, ако вече сте оперирани, е възможно и да ви откажат. Но ако проблемът не е решен напълно, си струва да опиташ. Финансовите помощи са:
- месечна добавка от около 200 лв. (217лв. за 2013, 190 за 2012, преди това не знам) - изплаща се със задна дата от момента на раждане
- двойни детски от момента на освидетелстване - 70 лв./месец
- освобождаване от такса в детската градина
- имаше и разни други бонуси за транспорт и т.н., но ние не сме се възползвали от тях и не мога да дам инфо
От личния лекар се взима писмо за искане на ТЕЛК. След като го внесеш в ТЕЛК, получаваш по пощата известие за насрочена дата за комисия и какви документи трябва да представиш. Искат епикризи, доказващи състоянието (от раждането трябва да свърши работа), и консултация с детски уролог. За такава консултация не те съветвам да ходиш при Момчилов, още повече след като го е оперирал 2 пъти, едва ли ще напише, че е неуспешно. Ние имахме престой в детската урология по съвсем друг повод миналото лято, но в епикризата ни бяха писали, със съответната неразбираема терминология, че му е направена пластика на уретрата. Докторката от ТЕЛК ни попита защо го водим, след като вече е опериран  Shocked И понеже видя, че съм тотално изумена, го прегледа на място и веднага потвърди хипоспадията и липсата на всякаква хирургическа намеса по въпроса.
Това е в общи линии процедурата. При нас минаха около 2 месеца от подаването на документи до излизането на решението.
След като детето не пишка от където трябва, пробвай се, но преди да правите нова операция. Че то в нашата държава май само ромите си знаят правата и да се възползват от помощи!  #2gunfire

# 431
Благодаря на FieldsOfGold  за инфото относно ТЕЛК, тъй като и аз мисля да подам документи. Долу горе ми стана ясна процедурата, имам само още някои въпроси.
Да разбирам ли,че подаването на документите и ходенето на комисия трябва да е преди операция, тъй като после процента на освидетелстване пада или няма да го признаят въобще?
След операцията носи ли се експертизата и ходи ли се пак на комисия?
Тъй като ТЕЛК-а го издават с някакъв срок, напр. 1 или 2 год, трябва ли после пак да се ходи на комисия, да се подават документи, за да се продължи срока му?
И въобще колко често те викат на комисии после и те занимават с бумащини?
Извинявам се за въпросите, но нито личната нито педиатрите, при които съм ходила досега можаха да ми обяснят нещо, а виждам,че процедурата започва с издаване на искане(протокол) от личния лекар, който реагира странно като я попитах и сега пак ще ходя при нея. Ако не беше форума и майките със споделения си опит, никога нямаше да разбера за това, изумена съм, аз ли трябва да ги зная тия неща? Защо лекарите не ни обясняват нищо и даже и като ги питам изобщо не са в час и вдигат рамене?

# 432
Амбулаторният лист от детския уролог достатъчен ли е или се иска и друг документ за подаване в ТЕЛК?

# 433
Вродените заболявания на пикочо-половота система се изплаща със задна дата до 3 г. Т.е. щом детето е родено с хипоспадия трябва да ви изплатят всичко до 3г. му възраст.

# 434
Решението на ТЕЛК се издава за срок от 2 години. Ако след това още си я има, трябва да се яви на нова комисия.
Не съм много наясно дали имаме задължение след "излекуване" на детето да известим Социално подпомагане, за да ни спрат помощите. Ако някой знае, да каже. Аз лично нямам такова намерение. Просто като изтекат двете години не смятам да подновявам (дай Боже дотогава да нямаме и хипоспадия вече).
На нас урологът ни попълни от тези малките, зелените бланки за преглед, като отгоре написа "Да послужи пред ТЕЛК".
Процентът на освидетелстване не варира. Той е или 50% (има хипоспадия) или 0% (няма хипоспадия), без значение от степента на увреждането.
А личните май наистина не са наясно. Аз на нашата, като й казах, че искам протокол за ТЕЛК, реакцията беше "Е що ще се занимавате това малко дете да го влачите по комисии, носи ли ви някаква полза това?!"
И се сещам за още един бонус, който също не е никак маловажен - абсолютно предимство при кандидатстване в детска градина.

Общи условия

Активация на акаунт