Веганството - да споделим опит - 11

• 44 951
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
Не съм имала такива казуси свързани с кърменето и не мога да помогна.
Но АМ 2 пъти нощно време и за мен е много. По колко мл изпива на хранене?
На една годинка Маги пиеше АМ сутрин и вечер (нея поради незнание и никаква подкрепа не я кърмих, за жалост; едвам избутахме до 40-я ден и то смесено хранене). Не помня мл обаче.

# 91
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
мисля че се храни доста добре, яде от нашата кухня - всеки ден супа с бобово или зърнено, салата( т.е пресен плод и пресен зеленчук- най обича домати) хапва каквото й ние, а аз гледам да готвя пълноценно- но въпреки това си изпива и тези 2 шишета мляко  ooooh!

не само количеството е важно, а и съотношението между протеини, мазнини и въглехидрати.
от пресни плодове и зеленчуци няма как да се наяде, те съдържат доста вода. в супата също има доста вода.

според немската система за захранване, за 1г. дете:

кърма или АМ ca. 200 ml
    зеленчукова/картофена, месна каша (без мляко, но с мазнина, има и веге вариант с овесени ядки) ca. 190 – 220 g
    плодово/зърнена каша (без мляко) ca. 200 g
    зърнено/млечна каша ca. 200 g
    кърма или АМ като 5то хранене 200 ml
плюс вода или чай

енергията, което получава бебето чрез храната трябва да е в следното съотношение: (нямам идея колко е това в грамове)
        въглехидрати 47 %
        мазнини 40 %
        протеин 13 %

Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 19:41 от asyalein

# 92

Вери доста си е около 350 мл общо, но си го иска и плаче  ooooh!

asyalein не знам дали всеки ден съообразявам точно такава комбинация - но примерно днес мога да ти кажа какво е яла за да те ориентирам
5 часа сутринта АМ
9 часак царевична каша с картофи и малко моцарела
11 часа парче краставичка
13.30-14.00 часа супа- от червена леща с картофи и тиква и малко спаначено кюфте с нахут
16.00 часа 1 голям банан и малко кълнове от слънчоглед и малко варени кестени
18-19.00 парче пърнозърнест хляб със същата супа и малко от кюфтето, може би 1/2
после преди да заспи около 11 часа пие едно мляко

и ако случайно спи неспикойно може към 2-3 да поиска пак - мисля че може да е свързано с разстежа на зъбите

децата ми се хранят веднъж седмично с телешко месо, което си е гледано от нас и веднъж риба, но малка буба понякога хапва и допълнително месно пюре- т.е в къщи смо аз не ям месо изцяло - но готвя два пъти в седмицата

мисля че не е от недохранване, по скоро май сега като пишех поста си помислих че може да е от зъбките- но да не размивам темата Simple Smile

Вери пожелавам ти този път едно безпроблемно кърмене, няма по хубаво нещо от това да даваш най-чистата вода на детето си Simple Smile ти знаеш най добре Simple Smile Simple Smile

# 93
Благодаря, Lux. Simple Smile
Перипетиите с дъщеря ми бяха преди 8 години.
След нея имам успешно кърмене с първия ми син - 4 год и 1мес. Първите 2-3 седмици само имах разранявания.
А сега с втория ми син да чукам на дърво всичко върви много спокойно от раждането и засега нямам никакви кърмачески тревоги.  Hug

Детето ти има доста разнообразно меню за едногодишно. И аз не мисля, че седи гладно.
Вторият ми син на годинка хапваше доста оскъдно твърда храна. Но и той късно се самозахрани.

# 94
lux, това е само примерно.
моето бебе яде по-малко, но нощем суче. ама по-малко от 350мл. Mr. Green
на ядене не успява да изяде 190-220гр., предполагам затова и нощем е гладен. Thinking

според мен е по-скоро скок в растежа, трябват му повече калории на малкото човече.
иначе, това което си изброила е точно това, което и аз ти написах горе като примерно. сравни да видиш - има 2 пъти по 200мл. мляко  Wink

аз вчера направих вечерната каша с мляко от коноп и тази нощ сука само 2 пъти.
тази вечер пак пробвам с конопеното мляко, за да видя дали е от него. ще пробвам няколко вечери подред.

Вери, абе и аз си помислих същото за разнообразното меню, ама всеки си знае какво му яде детето. моят каприз не е от всеядните  Whistling
иначе за спокойствието - опитът си казва думата  Mr. Green

# 95
Така е, всеки си знае детето и всяко едно е различно, дори и да са от едно семейство.
Ето затова за мен е безмислено да се следват схеми, да се спазват определени съвети, да се водим от дадени твърдения и да си правим гръмки заключения единствено и само на база на наш личен опит. Wink

# 96
Да подкрепям ви момичета, наистина се храни разнообразно и хапва всичко без претенции, само предпочита за закуска не сладки ястия Simple Smile

но сина ми не беше така до 1 г възраст ядеше много малко, може би само броколи хаххаха  Joy но лека по лека почна да се храни, и до сега си е капризен и гледа на храна първо с пренебрежение, но никога не отказва червена чушка, като не иска да яде му режа една червена чушка, давам му малко кълнове да си чопли и той е щастлив хахах Simple Smile а откакто почнах по -малко да му предлагам месо, вече не иска и много да го яде, което ми е много странно - защото обичаше много да си хапва месо, явно децата свикват по-бързо от нас Wink

Вери не се и съмнявам в лекотата ти на кърмене сега, аз имах щастието да попадна тук, и в отчетната ми тема имаше две момичета от ЛЛЛ, те ми помогнаха изключително много Simple Smile

но искам тук да кажа че основните хранения въобще не са големи порции, и ние не изяждаме 200 грама, но и не го следя толкова стриктно, колкото толкова Simple Smile тя си е джобно гадже и така й е добре  Whistling Hug

лека вечер момичета, много ви благодаря за приятния разговор, малко се успокоих, сега ще видим как ще приеме новото мляко

asyalein може ли да споделиш за конопеното мляко отново , след като придобиеш повеше престава,как ви влияе?

# 97
ще споделя  Simple Smile

аз направих малко да пробвам, добре се приема...

# 98
  • София
момичета, препоръчайте моля ви пробвана рецепта за сладка торта/сладкиш, подходяща за диабетик и да няма подсладител; предпочитам сладостта да идва от сушени плодове например, не е спешно - за между коледа и нова година искам да я направя:) благодаря предварително на отзовалите се!  bouquet

# 99
За диабетик дори и със сушените плодове е хубаво да се внимава.
Препоръчвам стевия или ксилитол.

# 100
  • София
Дао, трябва да е много изпипана изцяло откъм въглехидрати. Аз съм правила солена, красива, прекрасна, здравословна...Мисля, че ако не е за дете, трябва да насочиш натам нещата Simple Smile

МОЛЯ ЗА СПЕШНИ СЪВЕТИ- къде да намеря диета за захранване на възрастен човек след инсулт и престой в болница, с атеросклероза и най-гадното- може би поради непиене на вода и нехранене бъбреците са зле(много зле).
Трябва човекът да се захрани и да вдигне на крака, защото пораженията от инсулта са малки, но от слабост не е в кондиция.
Надявах се Гайдурков да ми помогне, но не мога да го открия, а аз дадох препоръка да пие прясно изцедени сокове и витализирана вода с моята космическа машина, но е лудост аз да лекувам...
Хранен е с бял ориз и месо и бял хляб. Цял живот се е хранил с нездравословна храна, но обича свежи салати  плодове и ядки.
На мен се пада отстрани да изтръгна човек от беда.
Помогнете със съвЕТ за първия ден поне, докато намеря Гайдурков или препоръчайте друг лекар.
Ако случайно имате препоръка и за невролог, нефролог и личен лекар, на който му се занимава да лекува пациент (а не да изписва лекарства) СЪЩО ЩЕ ВИ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРНА!

зА сОФИЯ е питането
кОСМИЧЕСКАТА МАШИНА ЗА ВОДА- ЦЕНАТА Й  е космическа Sad и ефектът й беше много добър, но при деца

# 101
  • София
ЗаСлон, много съжалявам, но не мога да помогна Sad дано човекът се възстанови бързо  Praynig

благодаря на теб и Вери за отговорите, аз си мислех да направя блат от наксинати сушени лешници, овесени ядки и няккаво безглутеново брашно, а отгоре крем от кокосово мляко и какоо, кокосовото мляко е като сметана (поне това, което купувам), но със сигурност ще има нужда от втвърдяване - някакви насоки по този въпрос? иначе най-вероятно ще ползвам стевия - у нас родителите ми я консумират, а аз искам да направя сладкиша за баща ми, понеже имам рожден ден скоро и искам да го почерпя със сладичко, а има диабет

# 102
asyalein, много се радвам, че конопеното мляко се е харесало. Simple SmileТочно мислех да пиша, че понякога новият вкус може да не се възприеме лесно и тогава помага смесването му с познат и любим такъв- кърма, плодове или друго.
 За храненето на мъничетата ми е трудно да се включа, защото всяка майка най- добре познава потребностите и спецификите на детето си. Моето дете от съвсем мъничко- беше още на 5 дена изпиваше големи дози мляко. На 10 месеца- годинка изпиваше наведнъж по 280 мл мляко. Порциите му за закуска/обяд/вечеря също бяха големи.
Dao , в сладкишите съм най- боса. Имам си една любима торта - портокаловата от сайта на Вери и Милен и нея препоръчвам. Тя е с ядки, сушени плодове....И аз мисля, че в конкретния случай стевията ще върши работа.
ЗаСлон , искам да помогна, но не съм сигурна, че имам с какво. Нито лекар знам, нито пък съм наясно за подходяща диета.

# 103
Дао, така както го описваш, мисля, че ще ти трябва и сгъстител, освен втвърдяване. Последното ще го постигнеш с кокосово олио или масло. Другият начин е с какаово масло.
А за сгъстител не знам какво да препоръчам...гледам много се ползвам бананите в кремовете на торти. Аз избягвам и в случая не бих препоръчала. Сега ми хрумва за тиква, но не знам как ще пасне тиква с какао. Другите варианти са ядки (кашу обикновено) или да накиснеш кокосови стърготини и да ги пасираш заедно с кокосовото мляко.

С варени веган кремове нямам опит.

За блата - ще го печеш ли?
Всъщност ако ползваш 5-6 фурми само, а не цялата кутия ( също често срещано) няма нищо страшно.

ЗаСлон, не знам кой би се наел да помогне дори и с минимален съвет така от разстояние. Ситуацията е сериозна и  не бива да се постъпва лекомислено.

# 104
asyalein, много се радвам, че конопеното мляко се е харесало. Simple Smile

ааа като сваря в него овесени ядки и изчезва специфичния аромат. става сладникаво.  Simple Smile

lux, вчера за вечеря му сготвих на бебето без конопеното мляко, сука пак 3 пъти през нощта, т.е. колкото и с кон. мляко за вечеря...

Общи условия

Активация на акаунт