Тъпите таксита нямали работа, а отказват такава!

• 23 649
  • 216
  •   1
Отговори
# 75
  • София
И аз си бях намерила личен шофьор по едно време, като живеех в друг квартал и ходех с такси на работа. Доста е добре, а и при повечето фирми шофьорите са на аренда и могат да си го позволят! Simple Smile

Иначе за София - има една компания, която май все още вози на ниски цени - бившите такси за един долар, сега май са такси за 4лв. Стига да се возите до 20мин, цената е 4лв. Само дето са 40-50 коли за целия град...

# 76
  • София
Иначе за София - има една компания, която май все още вози на ниски цени - бившите такси за един долар, сега май са такси за 4лв. Стига да се возите до 20мин, цената е 4лв. Само дето са 40-50 коли за целия град...

Е, как до 20 мин.? Че то времето си зависи от трафика все пак. Ако има задръстване и се движим 25 мин. как се плаща?

Нощно време защо да е по-различно от през деня? Аз съм поръчвала такси в 3 ч. през ноща и не с ами отказвали, колата ме е чакала долу. Даже според мен нощното време е рай за такситата - няма ГТ.

Много ми е странно как някой потребители тук смятат, че да ползваш такси е превилегия, ако не ни изнася лошото отношение, мръсните коли на фона на високите цени да ходим на рейса. Това е услуга, за която клиента си плаща все пак. Претенциите на шофьорите за мен са прекалено високи спрямо това, което предлагат.

# 77
Чл. 44. Водачът може да откаже превоз, когато:
1. прецени,че е застрашена сигурността му;
2. пътникът е в явно нетрезво състояние или под въздействието на друго упойващо вещество;
3. пътникът е с облекло, багаж, животни, които биха могли да замърсят или повредят автомобила;
4. (нова - ДВ, бр. 103 от 2007 г.) пътникът откаже да постави обезопасителен колан.

Не видях някъде да пише като основание "къс маршрут".  newsm78

Няма го основанието "къс маршрут", нито "дълъг маршрут", но като ти каже "Не мога, зает съм, попитайте колегата" или "Няма да ви закарам до Балчик, защото приключвам работа за днес" какво ще му кажеш? И да му се размахва наредбата и оплакване дори да има, все тая. Струва ми се, че на това основание не биха ги наказали и в голяма степен имат право да отказват маршрути. Макар че на мене къси маршрути не са ми отказвали. То няма логика. Първоначалната такса си е 1 лев, а късите разстояния обикновено са в центъра, където от престой сметката става, колкото да отида в някой мол накрая на града.

# 78
Много мразя да правя сравнения между България и чужбината, но в случая просто яко се набива на очи ... Няма друга държава, в която да ти отворят багажника на таксито, да те гледат нагло и да те чакат сама да си качиш/свалиш багажа.  Sick  Stop  Twisted Evil
Липса на елементарно отношение към клиента си е това.
Както и пушенето, яденето и чалгата ... Аз на работното си място определено не мога да си ги позволя тези неща.

# 79
...но като ти каже "Не мога, зает съм, попитайте колегата" или "Няма да ви закарам до Балчик, защото приключвам работа за днес" какво ще му кажеш?

Нищо и точно в това е проблемът. Като не работи, да светне червената лампичка - сигнал, че е зает, да свали табелата... Но щом свети зелено, значи очаква клиенти и не би трябвало да ги връща. След като е излязъл на улицата да предлага услуга, да си върши работата. Все едно да не ти продадат хляб в магазина, защото е евтин и върви задължително в комплект с кило луканка. А някой да ви е върнал в ресторант, защото не му харесвате по някаква причина или сервитьорът да откаже да ви обслужи? Или в заведение да ви навикат защо сте си поръчали само кафе, ами не и бутилка уиски? Вие знаете ли колко подкупи дават на НАП, ХЕИ, ДВСК и другите служби? М?
Според мен би трябвало да има орган, който да следи дали такситата предоставят качествени услуги и ако не - да им отнемат лиценза. Както магазин може (и трябва!) да пострада, ако продаде алкохол и цигари на непълнолетен, така и таксиметров шофьор, ако откаже на майка с дете, човек в безпомощно състояние (болен) или, както е в случая - куче-водач на слепи.
Ама не ми скачайте сега - мечтая си тук на глас... 

# 80
Много мразя да правя сравнения между България и чужбината, но в случая просто яко се набива на очи ... Няма друга държава, в която да ти отворят багажника на таксито, да те гледат нагло и да те чакат сама да си качиш/свалиш багажа.  Sick  Stop  Twisted Evil

Това си е до човекът, не до държавата.
Като си почнала сравненията, защо не споменеш цените на такситата в "белите" държави?  Crazy

# 81
Цените по белите държави са съотносими с доходите им.
А това че доста шофьори нямат елементарна култура и възпитание - въобще не е въпрос на цените, той и на 2лв километър все ще си е такъв невъзпитан.
Това не се променя от заплащането.
А по белите държави в големите градове транспорта е доста по-уреден отколкото тук, така че не е толкова наложително да се използва такси.
Защото тук има квартали, в които транспорта е под всякаква критика.

# 82

Ами питай българите, които живеят в Лондон на колко от тях тези цени са им съотносими с доходите.

http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/taxisandminicabs/taxis/1140.aspx

То е ясно, че ползват обществен транспорт, който също хич не е евтин или собствени коли, а такситата са за туристи. И да ти кажа, че има много места, където общественият транспорт е под всякаква критика и без кола си загубен.

# 83
Като чета тази тема, започват да ми се изясняват много неща относно живота в милата ни Родина.
Таксиметровият шофьор ще те качи, ако иска.
Учителят ще научи детето ти, ако иска.
Лекарят ще спаси живота ти, ако иска.
Чиновникът ще си свърши работата, пак ако иска.
И т.н., и т.н....
И после, защо българинът бил най-нещастния човек и с най-ниско качество на живот. Ами - и поради такава една причина. Някои неща не се купуват даже с пари, поне не докато зависиш изцяло от кефа на някого дали ще си свърши работата, кога и как точно. Даже дали изобщо ще благоволи да ти вземе парите.

# 84
  • София

Ами питай българите, които живеят в Лондон на колко от тях тези цени са им съотносими с доходите.

Говорим за сравнение на стандарт в дадена държава, а не з аопределена категория потребители. Защото и в България цените на такситата за много хора са непосилни като цена.

А и в чужбина качеството на услугата е далече над това тук - като се почне от това какви са колите, възпитанието на шофьорите и т.н.

Защото в нашата родина никога не се говори за повишаване качеството на услугата при повишаване на цените (и не говоря само за този бранш). Винаги само се дискутират цените и се сравняват с тези в Европа.

Като чета тази тема, започват да ми се изясняват много неща относно живота в милата ни Родина.
Таксиметровият шофьор ще те качи, ако иска.
Учителят ще научи детето ти, ако иска.
Лекарят ще спаси живота ти, ако иска.
Чиновникът ще си свърши работата, пак ако иска.
И т.н., и т.н....
И после, защо българинът бил най-нещастния човек и с най-ниско качество на живот. Ами - и поради такава една причина. Някои неща не се купуват даже с пари, поне не докато зависиш изцяло от кефа на някого дали ще си свърши работата, кога и как точно. Даже дали изобщо ще благоволи да ти вземе парите.

Peace Точно казано.

# 85
А и в чужбина качеството на услугата е далече над това тук - като се почне от това какви са колите, възпитанието на шофьорите и т.н.

Ами те и пътниците са с различно възпитание от тукашните.

На мене ми хареса това от горния линк.

"The driver may charge the passenger up to £40 for soiling if it requires the taxi to be taken out of service for cleaning."

40 паунда за почистване, ако му изцапаш колата.  Mr. Green Както разбира се и допълнителни такси, за превози около Коледа и Нова година и за плащания с карти. Ама тревата от другата страна на улицата все е по-зелена.

Какво му е точното? Сравнението е като между кръгло и червено.

# 86
  • София
Като си почнала сравненията, защо не споменеш цените на такситата в "белите" държави?  Crazy
И тук ще дам 60 евро за 25 километра, ама освен от фирмата, поръчката ми беше потвърдена и лично от шофьора /който бях предупредена, че има опит с чужденци и освен родния си език, говори английски и що-годе два-три други/, проведох три разговора с  него по телефона, къде съм, с какво дете съм, има ли нужда от столче, посрещна ме, носи ми куфара, беше с риза и вратовръзка, водеше любезен разговор “сега погледнете наляво, това е Стад дьо Франс...“ и още, и още.

# 87

Караш ме да се повтарям. Написах, че мразя такива сравнения и принципно съм съгласна с подчертаното. Но в случая става въпрос за култура в отношението към клиента и етика на работното им място - такива масово липсват.
Няма значение дали се качвам на такси за 1,50 лв. или за 50-тачка. Искам културно отношение като към клиент и това няма никаква връзка с цената на услугата.

# 88
  • София

Ами те и пътниците са с различно възпитание от тукашните.

На мене ми хареса това от горния линк.

"The driver may charge the passenger up to £40 for soiling if it requires the taxi to be taken out of service for cleaning."

40 паунда за почистване, ако му изцапаш колата.  Mr. Green Както разбира се и допълнителни такси, за превози около Коледа и Нова година и за плащания с карти. Ама тревата от другата страна на улицата все е по-зелена.

Какво му е точното? Сравнението е като между кръгло и червено.

Викаш, тук в Бълагрия клиентите сме все едни невъзпитани мизерници, цапащи колите на горките шофьори?  Laughing Laughing Laughing

# 89
Викаш, тук в Бълагрия клиентите сме все едни невъзпитани мизерници, цапащи колите на горките шофьори?  Laughing Laughing Laughing

Ами не като да няма цапащи и невъзпитани мизерници навред. Каквито са клиентите, такива са и шофьорите, и докторите, и учителите.

Общи условия

Активация на акаунт